banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jul 2025, 22:43

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 267 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 14  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 22 Sep 2009, 22:37 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
Aurrora je napisao:
SVE TEČE, SVE SE MIJENJA. Ali nisam ja odavde, zalutala sam biciklom. Jesam li vas nešto uvrijedila?

Sve tece, ali obicno ide naprijed a ne unazad. Nisi me uvrijedila, zasto bi. Samo me fascinira tvoj nacin argumentacije, to je sve. Uzgred, bicikl se prvi put spominje 1860, sto je tacno 407 godina nakon pada Konstantinopolja. Prvi kompjuter ( ENIAC ) je izasao na trziste 492 godine nakon pada Vizantijskog Carstva.

Toliko.

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 22 Sep 2009, 22:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Sve tece, sve se mijenja, samo su ljudi stali sa razvojem prije par hiljada (ili miliona, kako hocete) godina. Jedino smo majstorisali glumu kojom bezuspjesno pokusavamo zavarati druge da misle da smo bolji nego sto cinjenice pokazuju -> hipokrizija.

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 22 Sep 2009, 23:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Hristov je napisao:
Sve tece, sve se mijenja, samo su ljudi stali sa razvojem prije par hiljada (ili miliona, kako hocete) godina. Jedino smo majstorisali glumu kojom bezuspjesno pokusavamo zavarati druge da misle da smo bolji nego sto cinjenice pokazuju -> hipokrizija.

Ne bih rekla. Koliko god ima hipokrita, toliko ima i istinskih heroja koji su se stavili u sluzbu drugim ljudima i svakodnevno cine dobro drugima. Mi smo nesavrseni, ali nismo svi hipokriti. Ono sto vidimo oko sebe je samo projekcija vlastite stvarnosti, zar ne ?

Odlutasmo od teme btw. :D

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 22 Sep 2009, 23:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ja se obracam hipokratama.

Kao sto rekoh u vezi ezana, problem je, kao i u drugim religijama, sto je religija prozeta sovinizmom i nacionalnom netrpeljvoscu i koristenjem svake prilike da provociramo, to je posebno izrazeno na nasem podrucju gdje su uvijek prisutna ta talasanja i varnicenja izmedju pojedinih nacija, religija, itd... Skoro da sticem osjecaj da te silne bogomolje sto se grade sluze samo kao nacin da se isprovocira neko. I tu neminovno dolazimo do najveceg paradoksa: nikad vise bogomolja i nikad vise bezboznosti. Hipokrate.

Osjecas li se ti hipkratom Rose, posto vidim da se bavis duhovnoscu, da li mislis da tvoja djela i tvoje ponasanje ponekad stoje u ostrom kontrastu sa tvojim rijecima?

Vrh

PostPoslato: 23 Sep 2009, 00:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Hristov je napisao:
Hipokrate.

Ovo je Hipokrat :

Slika

Ti mislis na hipokrite, tj licemjere, je li tako ?

Citiraj:
Osjecas li se ti hipkratom Rose, posto vidim da se bavis duhovnoscu, da li mislis da tvoja djela i tvoje ponasanje ponekad stoje u ostrom kontrastu sa tvojim rijecima?

Ne poznajes me, dakle opet svoju stvarnost projektujes na mene.

Kako stvari stoje s tobom i hipokrizijom ?

Ma liberté

Poslednji put menjao Japanese_rose dana 23 Sep 2009, 08:01, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 23 Sep 2009, 00:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Nesto se ukrutio Hipokrat, sta mu je? :D

Pijan sam od umora, odoh se "otrijezniti" pa sutra napisem nesto smisleno.

Poslednji put menjao Hristov dana 23 Sep 2009, 00:15, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 23 Sep 2009, 00:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Eskiviras odgovor. :D

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 23 Sep 2009, 00:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Nije nego se bojim Vadera i njegovih munja zbog OT :D

Laku noc.

Vrh

PostPoslato: 23 Sep 2009, 00:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ma da, sad je do @Vadera. :D

Ne valja to tako. Postavis izuzetno vazno pitanje, a plasis se pogledati u vlastito srce.
:D

Je li hipokrizija imati jedan arsin za sebe, a drugi za ostale ?
:P

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 23 Sep 2009, 01:04 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
ponekad odlutam u hipokriziju..."covjek sam covjeku, a lopov sam lopovu"

Vrh

PostPoslato: 23 Sep 2009, 05:47 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jul 2009, 15:28
antik je napisao:
Ezan se cuo uvijek u BL i cut ce se.

Poenta mog komentara je da da se nije uvijek čuo i da se neće uvijek čuti iz prostog razloga što sve teče sve se mijenja, ništa nije vječno. Filozofski rečeno. Mnoga su carstva pala, Rimsko, Vizantijsko, pa čak i Otomansko, pa će se o ovdje sve promjeniti, jednog dana. Kako? Samo Bog zna.
Japanese_ rose sam ipak uvrijedila, jer sam očigledno pogriješno shvaćena. A biciklo je i danas odlično sredstvo za očuvanje kondicije i zdravlja, kad kod da se prvi put pojavilo u istoriji. Ali ja vjerujem u dobro, vjerujem da civilizacija ide naprijed, a može ići samo ako dobro u ljudima pobjedi. Jednostavno sve što je retrogradno, jednog dana mora biti odbačeno ( ps. prethodna riječenica je apstraktna ni na koga "osobno" ne pokazujem prstom).
A generalno mi je svih nas žao, niko se ne bavi istorijom, a stalno nam se servira važna je budućnost, pa nas već više stotina godina, na isti fazon "navuku na tanak led". A mi svi patimo. Zapad je sačuvao svoje "dvorove", imaju firme koje rade stotinama godina, čuvaju se. Uzimaju nam sve , pa čak i sjećanja da smo bili veliki narod, a donose razaranja , mržnju. A mi moramo kretati iz početka bar nekoliko puta u životu. Ali to je naš krst ili usud.

Vrh

PostPoslato: 23 Sep 2009, 07:26 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jul 2009, 15:28
Hristov je napisao:

Slažem se. Duhovno sazrijevanje je uvijek bilo problem. Najteže je iz sebe izvući dobro, iskontrolisati zavist, pohlepu itd. "Treba biti mudar kao zmija, a bezazlen na zlo kao golub." Pa snađi se sad.

Vrh

PostPoslato: 23 Sep 2009, 08:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Aurrora je napisao:
Ali ja vjerujem u dobro, vjerujem da civilizacija ide naprijed, a može ići samo ako dobro u ljudima pobjedi. Jednostavno sve što je retrogradno, jednog dana mora biti odbačeno ( ps. prethodna riječenica je apstraktna ni na koga "osobno" ne pokazujem prstom).

Ti ocigledno ezan smatras retrogradnim. Ali nisi u pravu. Ljudi su napravili ogroman tehnoloski napredak narocito u proslom stoljecu, ali ako pogledamo ljudski duh, mozemo primijetiti da se nije mijenjao kroz istoriju. Ljudska dusa je uvijek ista i zeli isto, dakle njegovanje duse kroz religiju nije, niti ce ikada biti "retrogradno". To sto imas predrasude prema Islamu je nesto sasvim drugo.

Citiraj:
A generalno mi je svih nas žao, niko se ne bavi istorijom, a stalno nam se servira važna je budućnost, pa nas već više stotina godina, na isti fazon "navuku na tanak led". A mi svi patimo. Zapad je sačuvao svoje "dvorove", imaju firme koje rade stotinama godina, čuvaju se. Uzimaju nam sve , pa čak i sjećanja da smo bili veliki narod, a donose razaranja , mržnju. A mi moramo kretati iz početka bar nekoliko puta u životu. Ali to je naš krst ili usud.

S ovim se slazem. S tim sto ne smatram da je to nas "kriz ili usud", nego glupost izmijesana sa primitivizmom koji precesto postane vecinski stav.

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 23 Sep 2009, 09:52 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 05 Avg 2006, 19:54
Ne razumem ljude kojim smeta POZIV NA MOLITVU a ne smeta im krkanska muzika iz obližnjih kafića koja nas mentalno truje,zaglupljuje pa čak ponekad poziva i na nasilje!
Gledao sam emisiju u kojoj glumac Branko Đurić-Đuro koji inače trenutno živi u Sloveniji pokazuje svoj mobilni sa kojeg se čuje EZAN i onda objašnjava kako ga upravo ezan podseća na njegovo rodno Sarajevo!Šta ti je biti realan i neopterećen predrasudama!

Ono što je duhovno,plemenito,ljudima korisno je vredno svakog poštovanja nezavisno kako se zove onaj od koga dolazi:

Jedna fina pesma od strane naših franjevaca sa dobrim porukama:

http://www.youtube.com/watch?v=6cJBjE_TU90

Vrh

PostPoslato: 23 Sep 2009, 10:18 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jul 2009, 13:59
čokolada je napisao:
Zeo je napisao:
Pa ovo vjerovatno nije novo, ali ja sam prvi put zapazio, u džamiji nadomak zelenog mosta.
Nemam ništa protiv čak podržavam, iako su provokativniji od kršćanskih zvona
Međutim tko su pravi vjernici?
U SFRJ nitko nije išao u crkvu i svi su bili dobri ljudi većinom i vjernici ''u dobro''
Danas vjerski objekti puni i svi slave, a bezbožnosti kao nikad
To je Bogu gad...

100% tačno, pune crkve i džamije novokonponovanih turbo vjernik koji čim ti okrenu leđa odmah gledaju kako da te zajebu, ali šta češ shvatili ljudi da je danas u modi biti veliki vjernik pa se svi prse svi da to istaknu, novopečeni tz. vjernici veci i od samog Boga gade mi se a i ove bogomolje sto se grade umjesto da neko otvori fabriku da se ljudi zaposle da imamo sta da jedemo i platimo racune život nam prode , a oni samo ko ce vise napravit crkava idžamija .Nemam nista protiv džamije u Mejdanu neka se svaka bogomoja napravi koja je porusena ,neživimo u doba Hitlera pa da se nesto brani, ali mene nerviraju ove nove mislim ns sve tri strane bogomolje sto se prave, sto ti kažeš ;danas su vjerski objekti puni i svi ih slave, a bezbožnosti kao nkad;Sta je to nego LICEMJERSTVO I MODIRANJE!!!!

Potpisujem svaku rjec! Ziva istina! Svi veliki vjernici a ne postuju ni 1% ono sto im vjera zapovjeda! Da stvarno svi vjeruju koliko se prave kod nas bi bilo najljepse mjesto za zivjeti!!!!

Vrh

PostPoslato: 23 Sep 2009, 22:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

MILO je napisao:

Jedna fina pesma od strane naših franjevaca sa dobrim porukama:

http://www.youtube.com/watch?v=6cJBjE_TU90

:)

Ove rijeci iz spota vrijedi ponoviti...

Inteligencija bez ljubavi cini te nemoralnim.
Pravednost bez ljubavi cini te neumoljivim.
Diplomacija bez ljubavi cini te licemjernim.
Uspjeh bez ljubavi cini te arogantnim.
Bogatstvo bez ljubavi cini te pohlepnim.
Ljubaznost bez ljubavi cini te servilnim.
Siromastvo bez ljubavi cini te ponositim.
Ljepota bez ljubavi cini te apsurdnim.
Autoritet bez ljubavi cini te tiraninom.
Posao bez ljubavi cini te robom.
Jednostavnost bez ljubavi oduzima ti vrijednost.
Molitva bez ljubavi cini te introvertiranim.
Zakon bez ljubavi te pokorava.
Politika bez ljubavi cini te egoistom.
Vjera bez ljubavi cini te fanatikom.
Kriz se bez ljubavi pretvara u mucenje.
ZIVOT BEZ LJUBAVI NEMA SMISLA.

:)

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2009, 01:31 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 05 Feb 2009, 01:45
S obzirom da je BL većinska srpska sredina tj. sa apsolutnom srpskom sredinom u kojoj obitava šaka jada Bošnjaka šta je cilj ako ne provokacija kada do daske puste CD sa svih džamija u BL?

A što se tiče Mostara to je zaista posebna priča. U džamiji preko puta španskog trga do te mjere "odvrnu" da se čuje čak do Avenije. Naravno namjerno! Hrvati onda uzvrate zvonjavom sa franjevačke kao i katedrale koja je prije neke godine dobila novi visoki zvonik da se jače čuje i na onoj strani. Inače preko puta franjevačke crkve nalazi se takođe jedna od 2 džamije u Mostaru ali nisam primijetio da se išta čuje s nje. Kada bi pravoslavci ovo radili u muslimanskoj sredini vjerovatno muslimanima ne bi bilo svejedno. Nazvali bi to provokacijom ili možda u njihovom stilu čak i ratovanjem drugim sredstvima da ne kažem nešto teže!

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2009, 07:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

hercegovac27 je napisao:
S obzirom da je BL većinska srpska sredina tj. sa apsolutnom srpskom sredinom u kojoj obitava šaka jada Bošnjaka šta je cilj ako ne provokacija kada do daske puste CD sa svih džamija u BL?

Ostale je pojela maca ?

Citiraj:
A što se tiče Mostara to je zaista posebna priča. U džamiji preko puta španskog trga do te mjere "odvrnu" da se čuje čak do Avenije. Naravno namjerno! Hrvati onda uzvrate zvonjavom sa franjevačke kao i katedrale koja je prije neke godine dobila novi visoki zvonik da se jače čuje i na onoj strani. Inače preko puta franjevačke crkve nalazi se takođe jedna od 2 džamije u Mostaru ali nisam primijetio da se išta čuje s nje. Kada bi pravoslavci ovo radili u muslimanskoj sredini vjerovatno muslimanima ne bi bilo svejedno. Nazvali bi to provokacijom ili možda u njihovom stilu čak i ratovanjem drugim sredstvima da ne kažem nešto teže!

Po Ustavu BiH, pripadnici svih konfesija imaju ( znaci ustavno ) pravo na religijska obiljezja, dakle i na to da objavljuju vrijeme molitve ezanom i/ili zvonima. Ostalo ( jacina zvuka ) se da regulisati dogovorom, ne radi se o postavljanju satelita u orbitu Zemlje. Ali o cemu biste vi onda naglabali, bolje je ovako, zar ne ?

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2009, 07:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
Japanese_rose je napisao:
hercegovac27 je napisao:

Ostale je pojela maca ?

Citiraj:

Po Ustavu BiH, pripadnici svih konfesija imaju ( znaci ustavno ) pravo na religijska obiljezja, dakle i na to da objavljuju vrijeme molitve ezanom i/ili zvonima. Ostalo ( jacina zvuka ) se da regulisati dogovorom, ne radi se o postavljanju satelita u orbitu Zemlje. Ali o cemu biste vi onda naglabali, bolje je ovako, zar ne ?

zemljak, nemoj zezat, smanjili su jacinu u zadnje vrijeme. i jedni i drugi, ja sad u c2 cujem ali jedva onu dzamiju u sjevernom, crkvu na rudniku cujem odlicno jer mi je blize. neko se ipak oglesio od gradskih celnika po ovom pitanju.
sad me trenutno bude (jos uvijek spavamo otvorenih prozora) skripe kocnica u 2 ujutro, sudari na vrhu avenije koji su postali svakodnevnica, okretanje pod rucnom na vrhu avenije (neki dan je lik izisao na balkon i u 3 ujutro se dere DABOGDA POGINO pijenom pajdi koji je pod rucnom okretao auto nekoliko puta na vrhu avenije, *a murije ni za lijeka*, i onda se tako nabio ivicinjak).

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2009, 14:48 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 05 Feb 2009, 01:45
cicak je napisao:
Japanese_rose je napisao:
hercegovac27 je napisao:

Ostale je pojela maca ?

Citiraj:

zemljak, nemoj zezat, smanjili su jacinu u zadnje vrijeme. i jedni i drugi, ja sad u c2 cujem ali jedva onu dzamiju u sjevernom, crkvu na rudniku cujem odlicno jer mi je blize. neko se ipak oglesio od gradskih celnika po ovom pitanju.
sad me trenutno bude (jos uvijek spavamo otvorenih prozora) skripe kocnica u 2 ujutro, sudari na vrhu avenije koji su postali svakodnevnica, okretanje pod rucnom na vrhu avenije (neki dan je lik izisao na balkon i u 3 ujutro se dere DABOGDA POGINO pijenom pajdi koji je pod rucnom okretao auto nekoliko puta na vrhu avenije, *a murije ni za lijeka*, i onda se tako nabio ivicinjak).

@japanese rose

Ako ti je lakše ostale je pojela maca baš kao što je pojela i Srbe iz Mostara još davne 1992. godine i manje ih ima nego Bošnjaka u BL. Čak nema ni naselja u gradu gdje su u većini(ne računam prigradska naselja mada ni tamo nije više kako je bilo za vrijeme prvih godina povratka) a koliko vidim u BL Bošnjaci su većina u par naselja.

Što se tiče crkve na rudniku ja sam tek prošle sedmice otkrio tu crkvu. Nisam ranije baš zalazio ka Rudniku. Znam za ove dvije postojeće i "konjičku" kod mljekare. Na Buni ima jedna skoro pa identična betonskoj franjevačkoj samo u manjem zdanju. Možda su sada smanjili ali ljetos se na Aveniji odlično čulo učenje sa džamije kod zgrade Borova (ne znam kako se zove ta džamija).

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 267 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 14  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]