banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Jun 2025, 19:09

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 24 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 16 Sep 2009, 12:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Okt 2008, 14:27
http://www.nezavisne.com/dogadjaji/ufok ... -staz.html
Citiraj:
Od ukupno 216.441 korisnika Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja RS (PIO), samo njih 36.000 ima ostvaren puni radni staž.

Citiraj:
Rakulj kaže da RS ima samo 44 odsto ljudi koji su otišli ili u redovnu ili starosnu penziju, dok je u EU taj prosjek 76 odsto.

Citiraj:
Joksimović kaže da prosječna penzija penzionera koji su puni staž stekli na teritoriji današnje RS, odnosno području koje potpada pod PIO 335 KM, te da bi prosječna penzija iznosila između 500 i 600 maraka da je najveći dio penzionera penzije ostvario u punom stažu.
Inače, prema njegovim podacima, najviša isplaćena penzija u RS iznosi 1.564 marke, i dobijaju je lica koja su tokom punog radnog staža imala izuzetno visoke plate poput dobro plaćenih ekonomista, univerzitetskih profesora, menadžera ili ljudi na upravnim pozicijama.
Prosječna penzija ljekara specijaliste s punim stažom iznosi nešto manje od hiljadu maraka, dok ostali ljekari primaju 200 maraka manje. Srednjoškolski profesori imaju penzije između 560 i 580 maraka, dok policajci sa učešćem u ratu imaju penzije oko 480 maraka, a ostali pedesetak maraka manje.
Prosječna penzija u odnosu na prosječnu platu iznosi 40 odsto, što je u prosjeku sa zemljama u regionu.
"Budžet RS učestvuje u finansiranju sa 20,5 odsto penzija budžetskih korisnika, koji je još i dobar jer je sveden sa 28 odsto koliko je bilo u ranijim godinama", naveo je Joksimović.

Реформа пензионог система у РС је нешто што предстоји, једноставно овакав систем је неодржив.
Размишљате ли о томе?
Штедите ли негдје? На примјер, кроз полисе животног осигурања (јер код нас још увијек не постоје приватни пензиони фондови)?

Vrh

PostPoslato: 16 Sep 2009, 12:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
a kolika je minimalna penzija? u mene mama ima 290KM, tako nekako... smijesno. i to kad je tata umro mogla je da bira svoju ili 80% njegove koja je bila nesto veca, ali gubi neke beneficije na zdravstvu tako da je zadrzala svoju.
i kad zamislis, sta ti mozes sa 290KM?

Vrh

PostPoslato: 20 Sep 2009, 17:15 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 15 Apr 2009, 17:34
dobrovoljni penzioni fondovi su pravo rijesenje ali tek ce naredne generacije moci da uzivaju

Vrh

PostPoslato: 21 Sep 2009, 10:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

ozna je napisao:
dobrovoljni penzioni fondovi su pravo rijesenje ali tek ce naredne generacije moci da uzivaju

Зашто тек наредне генерације?

У Србији је недавно законски уведена могућност уплате у приватни пензиони фонд. На примјер:

http://www.penzijskifond.rs/active/sr-latin/home.html
Citiraj:
DELTA GENERALI, društvo za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondom, prvo je društvo osnovano u Srbiji koje je 8. IX 2006. godine od Narodne banke Srbije dobilo dozvolu za rad.

DELTA GENERALI послује и у Републици Српској, али само као осигуравајућа кућа. Вјероватно чекају да се донесу потребни закони и код нас, па да оснују и пензиони фонд.

Vrh

PostPoslato: 21 Sep 2009, 11:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

ajde recimo i kako bi to ferceralo?
ti isam sebi uplacujes, i onda mjesecno kad odes u penziju dobijas odredjenu svotu?
koliko je to sto se uplacuje?

Vrh

PostPoslato: 21 Sep 2009, 11:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Са сајта Народне банке Србије:
http://www.nbs.rs/export/internet/ciril ... 62_pf.html

Дакле, тренутно је у Србији регистровано 9 приватних пензионих фондова.

Такође, на том сајту постоје и FAQ гдје између осталог стоји:
Citiraj:
Ko vrši uplate?
Penzijski doprinos u dobrovoljni penzijski fond uplaćuje:

* fizičko lice (može biti i nezaposleno lice) ili drugo lice za račun fizičkog lica,
* organizator, u svoje ime i za račun zaposlenog, odnosno člana sindikata, u skladu sa penzijskim planom,
* poslodavac, u ime i za račun zaposlenog, u skladu sa ugovorom o članstvu između člana dobrovoljnog penzijskog fonda i društva za upravljanje.

Ko određuje iznos doprinosa?
Kao što im i ime kaže, dobrovoljni penzijski fondovi nisu obavezne institucije i član sam odlučuje koliko će uplaćivati, s tim što svaki fond ima donju granicu (minimum) za doprinose. Iznos uplate precizira se ugovorom o članstvu.
Koliko često se uplaćuje?

Ugovorom o članstvu precizira se učestalost uplaćivanja. Obično se radi o mesečnom intervalu.

Šta ako član fonda prestane da uplaćuje doprinos?
Ako član prestane da uplaćuje doprinose, članstvo ne prestaje i član će i u tom slučaju moći da nakon navršene 53 godine života raspolaže svojim akumuliranim sredstvima.

Vrh

PostPoslato: 21 Sep 2009, 11:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

shoole je napisao:
Са сајта Народне банке Србије:
http://www.nbs.rs/export/internet/ciril ... 62_pf.html

Дакле, тренутно је у Србији регистровано 9 приватних пензионих фондова.

Такође, на том сајту постоје и FAQ гдје између осталог стоји:
Citiraj:
Ko vrši uplate?
Penzijski doprinos u dobrovoljni penzijski fond uplaćuje:

* fizičko lice (može biti i nezaposleno lice) ili drugo lice za račun fizičkog lica,
* organizator, u svoje ime i za račun zaposlenog, odnosno člana sindikata, u skladu sa penzijskim planom,
* poslodavac, u ime i za račun zaposlenog, u skladu sa ugovorom o članstvu između člana dobrovoljnog penzijskog fonda i društva za upravljanje.

Ko određuje iznos doprinosa?
Kao što im i ime kaže, dobrovoljni penzijski fondovi nisu obavezne institucije i član sam odlučuje koliko će uplaćivati, s tim što svaki fond ima donju granicu (minimum) za doprinose. Iznos uplate precizira se ugovorom o članstvu.
Koliko često se uplaćuje?

Ugovorom o članstvu precizira se učestalost uplaćivanja. Obično se radi o mesečnom intervalu.

Šta ako član fonda prestane da uplaćuje doprinos?
Ako član prestane da uplaćuje doprinose, članstvo ne prestaje i član će i u tom slučaju moći da nakon navršene 53 godine života raspolaže svojim akumuliranim sredstvima.

ovo mu ga dodje kao kakva vrste stednje? crni fond za stare dane?

Vrh

PostPoslato: 21 Sep 2009, 12:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

cicak je napisao:

А шта је пензија иначе?

Vrh

PostPoslato: 21 Sep 2009, 12:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

shoole je napisao:
cicak je napisao:

А шта је пензија иначе?

e jbg, ti sa penzijom dobijas i zdravstveno osiguranje.
haj kad ja ovo malo protabirim onda cu komentirati, da sad ne pisem nebuloze.

Vrh

PostPoslato: 22 Okt 2009, 17:50 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 04 Maj 2009, 10:00
dobro je u članku stajalo '' da je veliki dio penzionisan jer nisu imali posla, odnosno izgubili su posao'', dakle nisu krivi ti ljudi, već politika koja im nije dala egzistencijalnu potrebu za rad - nekome ništa, a ne kome dva i više poslova - tako vlast regulatorno radi - tj. bezvlast.

Još samo da vidim da im oduzmu penzije i da ljudi ostanu bez hljeba.

Vrh

PostPoslato: 22 Okt 2009, 18:36 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Apr 2006, 19:03
Zeo je napisao:
dobro je u članku stajalo '' da je veliki dio penzionisan jer nisu imali posla, odnosno izgubili su posao'', dakle nisu krivi ti ljudi, već politika koja im nije dala egzistencijalnu potrebu za rad - nekome ništa, a ne kome dva i više poslova - tako vlast regulatorno radi - tj. bezvlast.

Nikad mi nece biti jasno ovo misljenje da nisi ti kriv ako nemas posla i da drzava treba tebi da ga trazi.

P.S. Nekome se pise zajedno.

Vrh

PostPoslato: 22 Okt 2009, 19:19 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2005, 09:37
A ko je kriv? Da nije moj otac koji ni dana bolovanja nije koristio, pa ga medju prvima pokupilo na ratiste a prije toga nekakav fazon TO ( teritorijalne odbrane). Mjesec dana nismo znali gdje je :roll: Pa je zuljao u rovu do zadnjeg dana rata. Pa je izasao iz istog sepav a godina preko 50.. Firma vrisnula... Pa ga ni krivog ni duznog osakatise i na sve to jedva mu izganjah neku crkavicu od 400 KM. I to sam dobrih mjesec dana od vrata do vrata isla :-?
Ne dao ti Bog da takvu starost docekas!

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

PostPoslato: 23 Okt 2009, 05:34 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Time trek je napisao:
Zeo je napisao:

Nikad mi nece biti jasno ovo misljenje da nisi ti kriv ako nemas posla i da drzava treba tebi da ga trazi.

Pa ja ne znam hoću li moči objasniti, jer po tvom odgovoru vidim da si prilagođen na moderna zbivanja. Treba istorijski posmotriti to. Npr. moji djedovi su imali dooosta zemlje i živjeli od poljoprivrede, a neki su otišli za zanatlije u grad i zarađivali. Nadalje industrijalizaciuja je dovela seljake u grad, a onda su seljaci pod pritiskom gubitka posla.

Danas npr. u Austriji biroi za zapošljavanja traže posao i daju ponudu čovjeku, dakako da i čovjek traži, ali taj AU biro je vrlo efikasan.

Zadatak vlasti je da stvori ''normalne radne odnose'' i da vrši organizaciju u društvu.
Očito je da danas u RS ima oko 150000 nezaposlenih i očito je da ti ljudi ne mogu naći posao. Ja također sam bio u situaciji da nisam mnigdje mogao naći posao, a kad sam ga našao od mene je traženo da lažem za firmu kao i da trpim potčinjavanje, što sam kao slobodan čovjek odbio. Dakle ja smatram da su radni odnosi u RS nezdravi i nenormalni, kako gdje, ali ja žalim zbog svega ovoga što imam školu, volio bih da sam poštar, on se lijepo ishoda rekreativno i pokupi bakšiš.

Očito je dea neko ne može naći posao na ma koliko mjesta aplicirao, zato postoji vlast - čitaj ''državna organizacija'' koja je plačena za svoj rad raspodjele, međutim vlast boli briga oni brinu samo za svoje stolice.

Meni je očito da ti nećeš to razumijeti jer si drugačiji tip čovjeka, ali ima ljudi kojima treba pomoći, a pomoći nitko neće da razumije probleme takvih ljudi, pa ni socijalne službe.

Vrh

PostPoslato: 24 Okt 2009, 04:49 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Imate primjer seljaka koji dođe u grad i mnogo progresira, radi čovjek i sluša što god mu naložite, laže, malverizuje, trpi jaram i slično i uspjeva čovjek, obično takav o0nda ponižava nižeg,

nije seljak ko živi na selu, već je seljak onaj u duši i koji sluša narodnjake.

Npr. ja se nikad ne bih mogao dići kao takav seljak, da mi neko nalaže da lažem ili da me se potčinjava, zato seljaci rade u ministarstvima, a poštene ljude nitko ne treba. Tko je pošten taj je lud, tu u ludost dolaze i druge moralne osobine.

Koliko li je samo onih koji uživaju dobro na račun toga što je nekomu loše...

Vrh

PostPoslato: 13 Nov 2009, 11:37 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

http://www.blic.rs/repsrpska.php?id=120039
Citiraj:
Upravni odbor Fonda PIO RS doneo je juče odluku da 30 miliona maraka, koliko je rukovodstvo uzelo iz Rezervnog penzijskog fonda i potrošilo za tekuće isplate penzionerima, vrati u 60 mesečnih rata od januara 2010. godine.

Али и ово:
Citiraj:
Mada je rukovodstvo Fonda PIO RS i juče ponovilo da isplata penzija neće kasniti i da je stanje u Fondu stabilno, i dalje odbijaju da javnosti saopšte koliko svaki mesec pozajme od banaka i krpe rupe u kasi Fonda. Tako je direktor Zoran Mastilo na pitanje koliko se ovaj mesec Fond zadužio kod banaka kako bi obezbedio novac za penzije, odgovorio: „To je politika Fonda i to imaju pravo da kontrolišu samo kontrolni organi”.

Није ми јасно. Фонд ПИО РС је јавни фонд.
И фино пише на њиховом сајту да је њихов рад јаван: http://www.fondpiors.org/?mod=home&sess=14780

И онда када неки новинар пита директора фонда: "Да ли се ви задужујете код комерцијалних банака да би исплатили пензије?", овај га ладно скине са оне ствари (да будем вулгаран).
Кога он задужује? Тај Мастило одради мандат и оде, а дугови остају. Коме? Па мени и другима који ће сутра бити корисници тог фонд!
Када се држава задужује, диже неки кредит за неку инвестицију рецимо, о томе се пише, полемише, а на крају Народна скупштина одобри задужење. А ови, ако се задужују, никоме ништа!

Да, Фонд ПИО има своје контролне огране и ти органи контролишу рад Фонда, али то нема везе са јавношћу информација. Контрола рада и информације о раду Фонда су двије различите ствари!

Vrh

PostPoslato: 13 Nov 2009, 12:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Јако занимљивих ствари има на том сајту ПИО...

Рецимо, ово:

структура укупног прихода Фонда

- дивиденде и остали приходи 1,05 %
- средства буџета 28,72 %
- доприноси за ПИО 70,23 %

Шта то значи?
Скоро 30 % пара потребних да би се исплаћивале пензије у РС долази из буџета РС. Фонд је неодржив без те помоћи из буџета. Умјесто да се то промјени и те паре које долазе из буџета за пензије буду усмјерене у друге сврхе (рецимо инвестиције).
Само 1 % прихода долази од дивиденди. Фонд ПИО је власник акција у многобројним предузећима (најчешће 10 % акција). Власник је 10 % Телекома Српске и 10 % већине бивших друштвених предузећа.
Ко газдује тим акцијама у име Фонда ПИО? Коме ти људи полажу рачуне? Ако продају акције у појединим фирмама, кога питају за то? Да ли може боље да се искористи власништво над тим акцијама?

Vrh

PostPoslato: 22 Avg 2010, 21:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Сјајно!

Citiraj:
У Српској за годину 8.888 више пензионера

БAЊAЛУКA - Број корисника пензија у Српској у јуну у односу на мај повећан је за 829, а у односу на исти мјесец прошле године за 8.888 или 4,1 одсто, подаци су Министарства рада и борачко-инвалидске заштите РС, преноси Срна.

Slika

Из Министарства поручују да и поред значајног повећања броја пензионера, што узрокује повећање потребних средстава за исплату пензија, Фонд пензијско-инвалидског осигурања (ПИО) и Влада Српске успијевају да одрже постигнути ниво исплатног коефицијента, као и редовност у исплати.

http://www.glassrpske.com/vijest/3/drus ... onera.html

Vrh

PostPoslato: 24 Avg 2010, 09:11 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2003, 01:19
Uspjevaju dok je koze zvana Telekom.... No jadnica nešto ukazuje na mogućnost da presuši... Tamo oko novembra...

Vrh

PostPoslato: 24 Avg 2010, 09:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ма јок, нема то везе са Телекомом. Ако нема пара од Телекома, има од нечега другог или ће се власт једноставно задуживати вани за потребе исплата пензија.

Знаш шта је занимљиво? Ово нико не коментарише!

Ни опозиција. Опозиција спомиње неиспуњена обећања власти, како су крали, ово, оно. А не спомиње овај тренд повећања броја пензионера нити у предизборним причама говори како имају план како ријешити овај проблем. Лакше се зајебавати и рећи како ће аутопут бити 2050. године него понудити рјешење једног конкретног проблема.

А и на форуму... људи се убише од приче о рецимо градњи аутопута. Да, крали су на изградњи аутопута, и данас краду (видјети медијеве постове на теми о аутопутевима). А о овоме нико ни ријечи!

Пази, то је додатних скоро 9000 пензионера. По рецимо 300 КМ пензије, то је је 32 милона КМ годишње. Нових 32 милиона КМ који ће ићи из буџета ка Фонду ПИО (јер је Фонд неодржив). И тако сваке године убудуће. И ако се настави овај тренд повећања броја пензионера, то ће бити и више.

Vrh

PostPoslato: 24 Avg 2010, 16:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2007, 17:26
opozicija ne komentarise jer nemaju rjesenje za to, a i oni bi vjerovatnon radili isto, samo krpili rupe. mislim da je negdje 2007. SNSD imao u planu reformu penzionog sistema i da je za to bilo planirano oko 200 miliona KM od privatizacije telekoma, ali koliko vidim to je negdje zapelo i od toga nema nista.
zanima me samo koliki je broj onih koji su ispunili uslove za penziju, ali im staz nije povezan i Vlada sa tim sigurno oteze. ja znam za oko 20 radnika Boske koji ispunjavaju uslove za penzionisanje, ali im staz jos nije povezan. ovo stanje ovako nece moci jos dugo potrajati, i sigurno je da se u skorije vrijeme moze ocekivati krah tog sistema. a da li iko moze ponuditi neko dugotrajno rjesenje? penzionera nema malo, mocno je to biracko tijelo i zna se da su oni najredovniji na izborima, a nijedna partija ne vodi racuna o njima.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 24 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]