Popokatepetl je napisao:
Sustina je da ne postoje nerealne i neefikasne vjestine, vec samo losi izvodjaci.
Ova tvrdnja jednostavno nije tacna. Postoje mnogo tehnika koje su obicna sprdnja, narocito u kung-fu-u.
Mislim sta je ovo:
Budimo realni.
Popokatepetl je napisao:
Konkretno, poceci kung fua sezu jos prije nove ere, a razvijao se na sljedeci nacin: bilo je dosta skola i stilova, ali posto su se oni medjusobno klali i istrebljivali, vremenom su opstale samo one skole i tehnike koje su najbolje i najefikasnije. A bolje metode selekcije od ove nema.
Isto teska zabluda. Nisu se skole i stilovi medjusobno klali u Kini. Klali su se mnogi vladari u mnogim gradjanskim ratovima, a pobjednik nije zavisio od stila kung-fu-a, nego od mnogih razlicitih faktora (politika, ekonomija, profsionalizam vojske, opremljenost, disciplina, generali itd.). Ishod ratova i prezivljavanja u Kini nikako nije mogao zavisiti od kung-fu-a. Kako mozes tako nesto reci? Kung-fu je prije opstao kao dio folklora nego kao rezultat selekcije kroz borbu.
Popokatepetl je napisao:
Zatim jos, koliko sam pratio MMA, mada to nije mnogo, znam da se otvorena borba dosta prigusuje, i mnogo se radi u parteru (ispravi me ako grijesim, ali mislim da su tu brazilski dziudzicu borci najdominantniji, bar su bili). Ako cemo gledati sa stanovista realnosti, ma koliko ja licno volio borbu u parteru, jer predstavlja sjajnu vjezbu, u praksi je dosta manje upotrebljiva od, recimo, nekih osnovnih bacanja, koja se, koliko sam vidio, rjedje koriste (mada se njima dolazi do polozaja za parter). Sto znaci da je njihov sistem treninga je osmisljen da funkcionise u ringu, a van toga moze, a ne mora da ima prakticnu primjenu. Izvorne borilacke vjestine su se razvijale kao nacini da se prezivi, i to je ono sto od pocetka pokusavam da podvucem kao razliku izmedju vjestina i sportova. Naravno, mnoge izvorne vjestine su u vecoj ili manjoj mjeri dobile svoju sportsk(ij)u varijantu, sto je u vecini slucajeve ono sto se kod nas trenira.
I na kraju, ti si i dalje uvjeren da bi protiv "tog nekog nindze" imao "vece sanse", nego protiv MMA borca, ali vjeruj mi da ne bi (ne bih ni ja, nemoj misliti da te nesto za*ebavam), ali samo zato sto mislis da je borac opasniji sto je veci i misicaviji, sto uopste ne mora da bude slucaj.
Kako mislis da se prigusuje otvorena borba? Pa i u parteru je borba. To sto tebe u kung-fu-u ne uce da se boris u parteru ne znaci da te neko ne moze oboriti na zemlju i tamo nastaviti borbu. To samo pokazuje da su MMA borci kompletni borci i da ce se snaci u bilo kojoj situaciji. Kako to nije realno? Dovoljno je da te u pravoj borbi neko obori na zemlju i to je to. Nece tebe niko cekati da ustanes. Nije tacno da oni ne mogu da se bore i da primjene svoje vjestine van ringa. Oni imaju sirok spektar znaja i vjestina i snalaze se u svim situacijama. To je i poenta MMA, da se vjestine prilagodjavaju situaciji. I jos da pomenem da su se mnogi MMA borci sasvim solidno snalazili u nekim "ulicnim" varijantama.
I dalje mislim da je ring najbolje mjesto za testiranje superiornosti stilova borbe. To mislim zato sto ring obezbjedjuje jednake uslove za oba borca, tako da se ne ostavlja mjesta za spekulacije. Kada bi se borili na ulici ili ne znam gdje, uvjek bi neko bio u povoljnijoj poziciji, a ta povoljnost bi vrlo lako mogla da bude proizvod ciste srece tako da bi tu uvjek bilo mjesta za onu pricu "sta bi bilo kad bi bilo".
Jos nesto. Stalno pominjes da ja mislim da je borac opasniji sto je misicaviji. Ja to nisam nikada rekao. Zasto mi stavljas te rjeci u usta? Ja mislim da bi imao vise sanse protiv nidze zato sto je njegov stil borbe manje efikasan.
Da su te nidze toliko zeznute pojavio bi se makar jedan u MMA da se pokaze. Mislim dosli su ljudi iz skoro svih vjestina, sta njih sprecava?
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=wMZZr94WFRc[/youtube]
Ovo ste vjerovatno gledali.
Ja mislim da ove fazone mozes prodati samo totalnom amateru. Mislim da ni ja koji sam totalni amater ne bi primio ovakve fazone.
Jedna stvar je udarati lutku a druga uratditi to u borbi protiv iskusnog borca. Nece ti se niko namjestiti da mu ono radis.
Jos je neko pomenuo kako on sakuplja energiju da izvrsi udarac ili nesto tako. Nema tu nikakve misticne energije. Jednostavno koristi pokret cjelog tjela da zada dobar udarac. Pa to se radi u skoro svim vjestinama, npr. u boksu, nije to bog zna sta.