banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 12:09

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 112 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Muhamed ili Isus
PostPoslato: 05 Sep 2009, 10:31 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Avg 2009, 17:44
Lokacija: Banja Luka - Jerusalem - pa opet Banja Luka i tako u krug...
114_AhmeD je napisao:
Ti cekas Mesih Dajjala, znas vec koja faca :wink: , onaj koji je povezan sa gradnjom hrama i stvaranja ciona od nila do eufrata. Onaj na kog su upozorili svi poslanici, onaj antikrist kog će ubiti Isaa a.s ....

Trenutno čekam narudžbu iz "Pizza House". :)

114_AhmeD je napisao:
Jesi ti heredim ili si cion clasic ?

To nešto kao "Boss classic"? ;)

Vrh

PostPoslato: 05 Sep 2009, 11:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2009, 21:46
Aaron je napisao:
114_AhmeD je napisao:
Ti cekas Mesih Dajjala, znas vec koja faca :wink: , onaj koji je povezan sa gradnjom hrama i stvaranja ciona od nila do eufrata. Onaj na kog su upozorili svi poslanici, onaj antikrist kog će ubiti Isaa a.s ....

Trenutno čekam narudžbu iz "Pizza House". :)

114_AhmeD je napisao:
Jesi ti heredim ili si cion clasic ?

To nešto kao "Boss classic"? ;)

imaš li kupon da kupiš? :D

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2009, 14:58 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 29 Jun 2006, 18:46
114_AhmeD je napisao:
Isus je poslan u to vrijeme samo židovima i nikom više a posljednji poslanik a.s je poslan cijelom čovječanstvu.

Nije tačno. Isus je najpre poslan k Svome narodu, što je logično, jer Izrailj je bio Božji narod preko koga je trebao doći Mesija, Spasitelj, Izbavitelj, preko koga je i došao. Isusova misija pokriva čitavo čovečanstvo a ne samo određenoj grupi. Što se Muhameda tiče - Biblija ne priznaje samozvane proroke, tako da Muhamed i Biblija nemaju veze sa vezom. Ok za islam - to poštujem, ali islam ima komplex niže vrednosti u odnosu na judaizam i hrišćanstvo. Zato se večito poziva na Knjigu koja ništa ne govori o Muhamedu, naprotiv - ne priznaje i ne poznaje takve samozvane proroke koji su delovali van Tore i čitave objave date i zaključane sa novozavetnim spisima.

Citiraj:
Biblija je izmjenjena i ne vrijedi za istinu te svakako je trebao biti zatvoren lanac poslanika poslije Isusa posljednjom bozijom objavom svijetu.

Biblija uopšte nije izmenjena u bitnim elementima koje se tiču verovanja. Čak šta više, te "izmene" se odnose uglavnom na red reči, ispuštanje određene reči ili dodavanje, ali suština poruke ostaje uvek ista. Tako da je ovo smešan argument i prigovor kojeg obično upućuju neznalice. :)

Citiraj:
#1) proročanstvo o svetom čovjeku koji će donijeti svijetlost od Boga. Pojavit će se u vremenu "mraka" na zemlji. Pojavit će se da donese svijetlo i otjera mrak

#2) 60:3 - narodi ( gentiles - nežidovi) putuju prema svijetlu i donijet osvijetlit će mjesto na kojem dođe.

#3) 60:4.5.6 ljudi će mu dolaziti iz daleka

60:7 jasno govori KEDAR, KO JE KEDAR ?

KEDAR JE sin Ismaelov koji je prvi začetnik sela koje je kasnije preraslo u grad Mekku. ( provjeri sam )

KUĆU SLAVE SVOJE UČINIT ĆE JOŠ SLAVNIJOM !!! - Kabu :)

Ovo je proročanstvo spomenuto i u Kur'anu:

I kada smo kao pribježište Ibrahimu pokazali mjesto gdje je Hram, rekli smo "Ne smatraj Nama nikoga ravnim, i očisti ovaj Hram Moj za one koji će ga obilaziti, koji će tu u blizini njegovoj stanovati, i koji će molitvu obavljati
i oglasi ljudima hadž!" - dolaziće ti pješke i na kamilama iznurenim; dolaziće iz mjesta dalekih,
( 22 26-27)

Eto ti vjere Ibrahima a.s; ALLAH JE JEDAN, ON JE UTOCISTE SVAKOM, NIJE RODJEN NITI JE RODIO I NIKO MU RAVAN NIJE

:lol: Ovako "tumačenje" proročanstva može se aplicirati i na Dalaj Lamu, recimo, Moona, i bilo kog drugog lažnog proroka. :lol:

Citiraj:
60:7 jasno govori KEDAR, KO JE KEDAR ?

KEDAR JE sin Ismaelov koji je prvi začetnik sela koje je kasnije preraslo u grad Mekku. ( provjeri sam )

Hm. Qedar će doći i pokloniti se tom svetlu - a to svetlo je Mesija a ne Muhamed. ;) Znači, islaml nije veran i dosledan samom textu i Božjim zapovestima. 8)

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2009, 15:11 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

114_AhmeD je napisao:
ko kaze da je razapet ?

Novi zavet, u najmanju ruku. Dovoljno.

Citiraj:
mislili su oni njega iz zlobe razapeti ali im Allah nije dopustio. Znas kako Izaija 53 kaže: spašen je sluga Moj ( Allahov), ni jedna kost da mu se slomi, meleci ga odnijeli na nebo spavacu. :)

Nije Allahov sluga, nego Sluga Yahwehov. 8) Usput, text ide nešto drugačije, no nema veze.

Citiraj:
Imas super sve objasnjeno u ovoj knjizi od Ahmeda Deedata ( rahmetullah alejh)

http://www.jamaat.net/crux/Crux1-5.html

Beskorisno za diskusiju. Postoje i knjige koje govore drugačije, koje demaskiraju islam i kuran. Jedino što mislim da hrišćani nemaju potrebe da se bave, napadaju i pljuju po tuđoj religiji kako bi opravdali svoju, niti imaju komplexa zbog islama i sl. Jedino što vredi i korisno je u svemu ovome, jest razgovor i tolerancija, razumevanje, bar koliko je to moguće. :)

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2009, 15:30 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

114_AhmeD je napisao:
jednostavno je odgovoriti na sve to, biblija je prepuna kontradiktornog govora i stvari koji se kose naukom sto definitivno dokazuje da je ta sveta knjiga promijenjena od strane ljudi.

:lol: Svaka kontradikcija je prividna, a upravo to svedoči o njenom božanskom poreklu. Drugo - Biblija nije handbook nauke niti je ona data da bi čovek crpio naučna znanja. Treće, ne postoji konsenzus Božjih proroka oko toga da je nauka kriterij nadahnuća i slično. Bog samo po sebi je kontradiktoran sa naukom - zato je i Njegova reč ponekad nejasna. Četvrto, Biblija nije "prepuna kontradiktornog govora," nego je reč o prilično malom broju kontradikcija, imajući u vidu obim te knjige. Na kraju krajeva - uopšte nije ni promenjena, to je sve miskoncepcija brojnih nazovi "kritičara" Biblije koji o njoj uglavnom pojma nemaju, niti im je zaista bitno šta Biblija uči. :) EOD.
Citiraj:
Opet vadis iz konteksta Kur'an, ne ide ti to bas od ruke;

Sorry, ali muslimani upravo to često rade, vade van kontexta kada citiraju Bibliju, niti im je kontext bitan, bitno je da dokažu ili pokažu određene ideje. A niđe veze sa kontextom. Budimo realni. Sad ti smeta kada neko vadi van kontexta reči iz kurana? :)

Citiraj:
Jasan je stav islama po pitanju ranijih objava bozijih kao i slijedjenja posljednje od njih.

Još je jasniji stav Biblije o samozvanim prorocima.

Citiraj:
U knjizi postanka u prvih 20 stihova imas milion naucnih gresaka, de malo izuci pa ces da vidis

Čudno, ja nikad Genesis nisam posmatrao kao naučnu knjigu, niti je pisana sa tom namerom, a ni nema kontradikcije sa naukom, to je sve ništa drugo nego pogrešno razumevanje Genesa. Na kraju krajeva - svaka rasprava je završena, unapred, sa svakim muslimanom, jer muslimanu nije ni bitno šta Biblija uči koliko mu je bitno da ismejava hrišćansku veru i objavu, potcenjuje, čak i da vređa. :) Klasični primer "razumevanja" koji je sažvakan i pobijen godinama ranije jest ovaj:

Citiraj:
" i tada bog stvori svijetlost" - sunce je izvor svijetla a bog stvorio svijetlost prije sunca

i onaj sto najvise pada u oci je " I BOG STVORI DVA IZVORA SVIJETLA " ( SUNCE I MJESEC)

MJESEC UOPŠTE NEMA SVOJE SVIJETLOSTI NEGO REFLEKTUJE SUNCEVU TE NIJE IZVOR NIKAKO

Nema veze. Nije poenta da li Mesec ima izvor svetlosti ili nema. Jasno je da Mesec reflektuje svetlost, ali point pisca nije da objasni ko koga napaja svetlošću, nego je point pisca da je Bog mnogo veći od svega stvorenog, čak i od božanstava koje su obožavali narodi oko Izraela. Ovo je inače malo dublja tema za plitke forumske diskusije i jednovna pitanja koja se postavljaju, kao i naizgled "kontradikcije." :)

Usput, u jevrejskom textu ne stoji da je Bog svorio "dva izvora svetla," već "dve velike lampe." ;)

Na kraju, u Genesisu imaš oko od 4 500 različitih reči i oblika, dok ukupno imaš ne više od 29 000 reči. Pitam se gde su te milionske kontradikcije koje si spomenuo? :) Smešno. Ne preterujmo.

Citiraj:
i ti meni biblija nije mjenjana, vidi se da ju je prepravljao neki covjek koji pojma nema i koji se sam prema sebi ogrijesio posteno ;)

Ne vidi se da ju je iko prepravljao, reč je o nepoznavanju Biblije i pogrešnom tumačenju. Kada neko ko iskrivljeno posmatra Bibliju, uvek će u drugima i u samoj Bibliji videti problem. Dok je realno problem u njemu samome. :)

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2009, 15:47 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

114_AhmeD je napisao:

CITIRAM:

Bog stvori dva velika svjetlila nebeska, veće, da vlada danom, i manje, da vlada noću, uz to još zvijezde.

ponavljam prijateljima : MJESEC NEEEEMA SVOJU SVIJETLOST I NIJE IZVOR SVIJETLA, NEGO SAMO REFLEKTUJE SUNČEVU.

Ja sam musliman, ne lazem ja :)

A čuj, ne laže ni Biblija niti hrišćani. ;) Čudno kada se nemaju argumenti, onda se krene u argumente tipa "Biblija je prekrajana, prepravljena, hrišćani lažu," bla bla bla. :)

Dakle - text ne kaže da je Bog stvorio "dva IZVORA" nego "dva velika svjetila." OK? ;) Osim toga, četvrtog dana je Bog odlučio da stvori nebeska tela, a kasnije je stavljen naglasak na suncu i mesecu. Nema veze ko je izvor niti je to point texta.

Citiraj:
znaci idemo dalje ... Levitski zakonik 11 poglavlje

21 Između svih malih krilatih životinja, što idu na četiri, smijete jesti samo one, što imaju nad svojim nogama dva stegna, da mogu njima skakati po zemlji.
22 Od ovih smijete jesti ove: sve vrste skakavaca selaca, sve vrste skakavaca proždrljivih, sve vrste skakavaca brzonogih i sve vrste skakavaca skočaca.
23 A sve druge male krilate životinje, što imaju četiri noge, neka su vam gnusoba!

Jesi ucio iz biologije da ne postoji insekt sa 4 noge :D , nego sa 6 samo.

Zar je ovo Bog pisao ?

ili ovaj ... evo niže malo citat br 6

6 Onda zeca, jer on je doduše preživač, ali nema papaka razdvojenih - on vam mora biti nečist.

Zečevi nisu preživači spavaču :D , nego lagomorfi

Jaoj, kako smešno. :lol: Pa mi ne pričamo o klasifikaciji i podeli životinja u 21 veku, nego pričamo o 14 vekova pre naše ere. Da li znaš koliko životinja je nestalo sa lice zemlje, u poslednjih 500 godina, npr., ne više?? :-? Uostalom se svi ovi odgovori mogu naći na sajtovima koji odgovaraju plitkim kritikama islama, koje se takođe nalaze na netu. Takve diskusije su u startu besplodne i neproduktivne, niti vode u toleranciju i razumevanje. :) Na kraju krajeva, na netu se iznenadiš kada potražiš nešto tipa contradictions in quran ili errors in quran i slični naslovi. 8) Samo što mene ne zanimaju kontradikcije i nejasnoće iz vaše svete knjige. Isto tako mislim da pokazivanje vašom knjigom da je lažna i dalje ne znači da je Biblija prava i ispravna. ;) Postoji drugačiji test od takvog pristupa. To što neko demaskira i prikazuje lažnim - i dalje nije nikakav garant da je on u "istini." To je problem sa tvojim postavkama.

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2009, 15:57 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

114_AhmeD je napisao:

ja mislim da si ti uvrijedio 1.5 milijarde ljudi na zemlji koji su muslimani :roll:

Budi ozbiljan. Ko ovde dolazi i koga napada? Ti se našao uvređen zbog toga što je dobar deo islama zastranio, fanatičan je, čak se ni vi sami među sobom ne podnosite, sve si strpao u isti koš? Nema potrebe za time. Ako tebe neko lično vređa, onda ga prijavi, a budi uveren da ću i ja to isto. Ovako,tebe sam doživeo kao osobu koja misli da nešto zna jer je pokupila "informacije" sa vaših apologetskih sajtova, pa će sad hrišćane da naučiš pameti. :lol: Ne ide to tako. Ja tebe ne želim da uvredim, ali lično smatram da je disksusija sa tobom unapred, u startu, osuđena na promašaj i gubljenje vremena, no razlog zašto pišem jeste zbog osoba koje čitaju sve ovo, interesuju se, i mogu nešto naučiti, te videti da "tumačenje" islama, bar kada je u pitanju hrišćanstvo i Biblija - na nivou je male dece, plitko i površno. ;)

Soki je napisao:
Zasto vi Muslimani ne vjerujete Bozijim knjigama?

Pa zato što bi prestali biti muslimanima i postali bi hrišćani, a onda - teško njima... :D Ne piše se lepo svakom muslimanu koji "izda" svoju "veru" i pređe, ne daj Bože, u judaizam ili hrišćanstvo. :lol:

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2009, 15:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

evo za pocetak malkice nesto....

1. Who incited David to count the fighting men of Israel?

* God did (2 Samuel 24: 1)
* Satan did (I Chronicles 2 1:1)

2. In that count how many fighting men were found in Israel?

* Eight hundred thousand (2 Samuel 24:9)
* One million, one hundred thousand (I Chronicles 21:5)

3. How many fighting men were found in Judah?

* Five hundred thousand (2 Samuel 24:9)
* Four hundred and seventy thousand (I Chronicles 21:5)

4. God sent his prophet to threaten David with how many years of famine?

* Seven (2 Samuel 24:13)
* Three (I Chronicles 21:12)

5. How old was Ahaziah when he began to rule over Jerusalem?

* Twenty-two (2 Kings 8:26)
* Forty-two (2 Chronicles 22:2)

6. How old was Jehoiachin when he became king of Jerusalem?

* Eighteen (2 Kings 24:8)
* Eight (2 Chronicles 36:9)

7. How long did he rule over Jerusalem?

* Three months (2 Kings 24:8)
* Three months and ten days (2 Chronicles 36:9)

8. The chief of the mighty men of David lifted up his spear and killed how many men at one time?

* Eight hundred (2 Samuel 23:8)
* Three hundred (I Chronicles 11: 11)

9. When did David bring the Ark of the Covenant to Jerusalem? Before defeating the Philistines or after?

* After (2 Samuel 5 and 6)
* Before (I Chronicles 13 and 14)

10. How many pairs of clean animals did God tell Noah to take into the Ark?

* Two (Genesis 6:19, 20)
* Seven (Genesis 7:2). But despite this last instruction only two pairs went into the ark (Genesis 7:8-9)

11. When David defeated the King of Zobah, how many horsemen did he capture?

* One thousand and seven hundred (2 Samuel 8:4)
* Seven thousand (I Chronicles 18:4)

12. How many stalls for horses did Solomon have?

* Forty thousand (I Kings 4:26)
* Four thousand (2 chronicles 9:25)

13. In what year of King Asa's reign did Baasha, King of Israel die?

* Twenty-sixth year (I Kings 15:33 - 16:8)
* Still alive in the thirty-sixth year (2 Chronicles 16:1)

14. How many overseers did Solomon appoint for the work of building the temple?

* Three thousand six hundred (2 Chronicles 2:2)
* Three thousand three hundred (I Kings 5:16)

15. Solomon built a facility containing how many baths?

* Two thousand (1 Kings 7:26)
* Over three thousand (2 Chronicles 4:5)

16. Of the Israelites who were freed from the Babylonian captivity, how many were the children of Pahrath-Moab?

* Two thousand eight hundred and twelve (Ezra 2:6)
* Two thousand eight hundred and eighteen (Nehemiah 7:11)

17. How many were the children of Zattu?

* Nine hundred and forty-five (Ezra 2:8)
* Eight hundred and forty-five (Nehemiah 7:13)

18. How many were the children of Azgad?

* One thousand two hundred and twenty-two (Ezra 2:12)
* Two thousand three hundred and twenty-two (Nehemiah 7:17)

19. How many were the children of Adin?

* Four hundred and fifty-four (Ezra 2:15)
* Six hundred and fifty-five (Nehemiah 7:20)

20. How many were the children of Hashum?

* Two hundred and twenty-three (Ezra 2:19)
* Three hundred and twenty-eight (Nehemiah 7:22)

21. How many were the children of Bethel and Ai?

* Two hundred and twenty-three (Ezra 2:28)
* One hundred and twenty-three (Nehemiah 7:32)

22. Ezra 2:64 and Nehemiah 7:66 agree that the total number of the whole assembly was 42,360. Yet the numbers do not add up to anything close. The totals obtained from each book is as follows:

* 29,818 (Ezra)
* 31,089 (Nehemiah)

23. How many singers accompanied the assembly?

* Two hundred (Ezra 2:65)
* Two hundred and forty-five (Nehemiah 7:67)

24. What was the name of King Abijah’s mother?

* Michaiah, daughter of Uriel of Gibeah (2 Chronicles 13:2)
* Maachah, daughter of Absalom (2 Chronicles 11:20) But Absalom had only one daughter whose name was Tamar (2 Samuel 14:27)

25. Did Joshua and the Israelites capture Jerusalem?

* Yes (Joshua 10:23, 40)
* No (Joshua 15:63)

haj pa cemo ici dalje

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2009, 16:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Antropos je napisao:
114_AhmeD je napisao:

ja mislim da si ti uvrijedio 1.5 milijarde ljudi na zemlji koji su muslimani :roll:

Budi ozbiljan. Ko ovde dolazi i koga napada? Ti se našao uvređen zbog toga što je dobar deo islama zastranio, fanatičan je, čak se ni vi sami među sobom ne podnosite, sve si strpao u isti koš? Nema potrebe za time. Ako tebe neko lično vređa, onda ga prijavi, a budi uveren da ću i ja to isto. Ovako,tebe sam doživeo kao osobu koja misli da nešto zna jer je pokupila "informacije" sa vaših apologetskih sajtova, pa će sad hrišćane da naučiš pameti. :lol: Ne ide to tako. Ja tebe ne želim da uvredim, ali lično smatram da je disksusija sa tobom unapred, u startu, osuđena na promašaj i gubljenje vremena, no razlog zašto pišem jeste zbog osoba koje čitaju sve ovo, interesuju se, i mogu nešto naučiti, te videti da "tumačenje" islama, bar kada je u pitanju hrišćanstvo i Biblija - na nivou je male dece, plitko i površno. ;)

Soki je napisao:
Zasto vi Muslimani ne vjerujete Bozijim knjigama?

Pa zato što bi prestali biti muslimanima i postali bi hrišćani, a onda - teško njima... :D Ne piše se lepo svakom muslimanu koji "izda" svoju "veru" i pređe, ne daj Bože, u judaizam ili hrišćanstvo. :lol:

muslimani vjeruju u božije knjige . Ali vaš stari zavjet nije tewrat kojeg je Allah poslao niti evanđelje Indžil de shvatite to. Ljudi su svašta dodali, oduzeli i zato je Kur'an jedini ostao :)

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2009, 16:11 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Usput, meni je ovaj citat iz kurana zabrinjavajuć, razumem zašto muslimanu se loše piše ako pređe u neku drugu veru:

* 87. Allah će vas - nema drugog boga osim Njega - sigurno, sabrati na
Sudnjem danu, u to nema nimalo sumnje! A čije su riječi od Allahovih riječi
istinitije?
* 88. Zašto se podvajate kada su u pitanju licemjeri koje je Allah vratio u
nevjernike zbog postupaka njihovih! Zar želite da na Pravi put uputite one
koje je Allah u zabludi ostavio? A onoga koga Allah u zabludi ostavi - ti
nikada nećeš na Pravi put uputiti.
* 89. Oni bi jedva čekali da i vi budete nevjernici kao što su i oni
nevjernici, pa da budete jednaki. Zato ih ne prihvaćajte kao prijatelje dok se
radi Allaha ne isele. A ako okrenu leđa, onda ih hvatajte i ubijajte gdje god ih
nađete, i nijednog od njih kao prijatelja i pomagača ne prihvaćajte
,

114_AhmeD je napisao:

muslimani vjeruju u božije knjige . Ali vaš stari zavjet nije tewrat kojeg je Allah poslao niti evanđelje Indžil de shvatite to. Ljudi su svašta dodali, oduzeli i zato je Kur'an jedini ostao :)

Prijatelju, kuran je čist plagijazam da bi mogao suditi o bilo kojoj drugoj knjizi. Realno moraš napadati druge knjige i objave, jer jedino tako možeš da se održiš u svojima. :) No, to nisu dokazi "za." To je samo znak tvoje lične slabosti, čim si došao ovde da nas hrišćane (čini mi se i jevreje) napadaš i optužuješ.

Osim toga, prilično nije fer copirati textove sa sajtova na kojima islam "brani" svoju veru tako što napada i ismeva tuđu. :lol: Za mene je ispod časti i sramota me je da se sad namećem s plitkim citatima tipa proof-text metod (to je zloupotreba citata) koje ti postavlaš. 8)

Citiraj:
evo za pocetak malkice nesto....

1. Who incited David to count the fighting men of Israel?

* God did (2 Samuel 24: 1)
* Satan did (I Chronicles 2 1:1)

No, pošto veliš "malkice nešto" a to je sa vaših sajtova :lol: a ne zato što si čitao i istraživao Bibliju - postoji razuman i logičan odgovor na ovo plitko razmišljanje. :P

God had commanded Moses twice to take a census in Numbers 1 and 26, yet in 2 Samuel David numbers Israel because God, angry with Israel, incites him to it; 1 Chronicles attributes the result to the influence of Satan on David. Are these contradictory passages an instance where error has crept into Scripture?

Let us first establish why census-taking could be sinful. In effect, the census acted as a draft notice or a mustering of the troops. Some conclude, based on 1 Chronicles 27:23–24, that David sinned by numbering those people under twenty years of age—an illegal act. Others see the numbering as doubting God’s promise that David’s descendants would be as measureless as the sand and stars. The best solution is that it was motivated by presumption. God had given David no objective or reaon to go out to battle. Only David’s pride and ambition could have brought on such an act.

The and at the beginning of 1 Chronicles 21:1 in some translations seems to invite us to look at the conclusion of the previous chapter. First Chronicles 20:8 mentions that the giant’s descendants were among those whom David and his men vanquished. The connection could be that David, flushed with his successes, grew too big in his own eyes and opened the door for Satan to successfully tempt him.

This brings us to the second difficulty of this hard saying: Was it God or Satan who tempted David to sin? Satan is mentioned infrequently in the Old Testament. He was introduced in Job 1–2 and in the postexilic period in Zechariah 3:1. However, in both of these latter cases, the definite article is used; 1 Chronicles 21:1 does not use it. Even though the doctrine of the supernatural being named Satan was not well developed in the Old Testament, the appearance of Satan cannot be reduced to Persian dualism or one’s adversary in general. Even in the Garden of Eden there exists a hostile presence called “the serpent.” What is new in this passage is the formalizing of his name as “the adversary” or “opposer.” But the activities of the serpent and Satan make it clear that they are the same person.
How then does this relatively unidentified but never-absent personage play a key role in one version of David’s sin when God receives the dubious credit in another?
The thought that God instigates or impels sinners to do evil is incorrect. In no sense could God author what he disapproves of and makes his whole kingdom stand against. How then shall we understand 2 Samuel 24:1, where God seems to instigate something which he will immediately label as sin?

God may and does occasionally impel sinners to reveal the wickedness of their hearts in deeds. God merely presents the opportunity and occasion for letting the evil desires of the heart manifest themselves outwardly. In this manner, sinners may see more quickly the evil which lies dormant in their hearts and motivates them to act counter to God’s will.
It is also true, according to Hebrew thinking, that whatever God permits he commits. By allowing this census-taking, God is viewed as having brought about the act. The Hebrews were not very concerned with determining secondary causes and properly attributing them to the exact cause. Under the idea of divine providence everything ultimately was attributed to God; why not say he did it in the first place?

Since the number of variations here between Samuel and Chronicles are greater than usual and point to no clear rationale for emphasizing one set of facts over another, scholars suggest that Chronicles may represent the better and more dependable text tradition of the original Hebrew rather than that reflected in English versions of Samuel.
Although we should not overestimate the textual variants between Samuel and Chronicles in this chapter, some of the texts from Qumran’s Dead Sea Scrolls indicate that some of its Samuel readings agree with readings previously found only in Chronicles. This would bring more harmony to the differences among texts.

Almost all students of Scripture judge that Chronicles was composed during the exile or just after it. Therefore it likely was based on an earlier form of the Samuel narrative no doubt well known and widely used. Note the way that the writer of Chronicles linked his materials; it reflects a linkage explicitly made in 2 Samuel 24:1. There the writer of 2 Samuel 24:1 noted, “Again the anger of the Lord burned,” a reference to 2 Samuel 21:1–14, which also had to do with atonement for guilt. Accordingly, even though the chronicler omitted the material in 2 Samuel 23–24, he had a literary precedent for linking the materials in 2 Samuel 21 and 24. The selection of a site for the temple in Jerusalem marked a fitting climax to this phase of David’s activity.

Having shown that David did indeed sin and that Satan, not God, was to blame, that still leaves all Israel the victims of the plague God sent to punish the sin. But David’s subjects were as guilty as their king, according to 2 Samuel 24:1. Thus God dealt with all Israel through the act of the king who exemplified the national spirit of pride.

Naravno, mene smara copy/paste disksuija, no očito s tobom ne može drugačije. :P Ovo je samo jedan kratak odgovor, mada je i prilično objašnjen, tako da ne vidim nikakvu kontradikciju, osim doslovnog tumačenja Biblije od strane "kritičara," koji obično doslovno citiraju tamo gde njima odgovara. :lol:

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2009, 16:17 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

114_AhmeD je napisao:

haj pa cemo ici dalje

Jadno.

http://answering-islam.com/101_bible_contradictions.htm

http://www.ahmed-deedat.co.za/Books/101 ... sbible.pdf

Baš jadno. :( Ti bi da "idemo dalje?" Nema potrebe. Odeš na hrišćanske sajtove i malo se raspitaš više o tome. Treba neki link? Idi na www.google.com

EOD.

Vrh

PostPoslato: 20 Sep 2009, 11:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Antropos je napisao:
114_AhmeD je napisao:

haj pa cemo ici dalje

Jadno.

http://answering-islam.com/101_bible_contradictions.htm

http://www.ahmed-deedat.co.za/Books/101 ... sbible.pdf

Baš jadno. :( Ti bi da "idemo dalje?" Nema potrebe. Odeš na hrišćanske sajtove i malo se raspitaš više o tome. Treba neki link? Idi na http://www.google.com

EOD.

ma da, sve je to odgovoreno jednom razumnom čovjeku, nego..

U Kur'anu se nalaze stvari koje nema ni u jednoj knjizi u svijetu tako da je isao ispred nauke 15 stoljeca a ti o plagijatizmu pricaj nekakvoj nepismenoj babi :)

www.miraclesofthequran.com

Vrh

PostPoslato: 20 Sep 2009, 19:20 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jul 2009, 15:28
Ahmede, meni je drago da si ti vjernik musliman, ali bih te molila da shvatiš da je to tvoja lična stvar i mene zanimaš samo onoliko koliko ima plemenitosti i dobra u tebi, koliko si sutra spreman pomoći i vjerniku i nevjerniku u nevolji, a mene pusti da uživam u mojoj vjeri i od mene imaš pravo samo očekivati dobro i razumjevanje, ali ne i istrživanje i poznavanje tvoje vjere, jer me iskreno i duboko ne interesuje kao ni Budzam, ni Taoizam, Hari Krišna...itd. Bog mi je rođenjem dao da pripadam Pravoslavnoj hrišćanskoj vjeri i ja sam zbog toga srećna i nije na meni da to mijenjam, već da spoznajem i iznalazim najljepše i najbolje i u sebi i u drugima.
Pa danas bi trebao pokazati malo više ljubavi, razumjevanja , radosti i dobrog raspoloženja...

Vrh

PostPoslato: 20 Sep 2009, 19:26 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jul 2009, 13:59
Aurrora je napisao:
Ahmede, meni je drago da si ti vjernik musliman, ali bih te molila da shvatiš da je to tvoja lična stvar i mene zanimaš samo onoliko koliko ima plemenitosti i dobra u tebi, koliko si sutra spreman pomoći i vjerniku i nevjerniku u nevolji, a mene pusti da uživam u mojoj vjeri i od mene imaš pravo samo očekivati dobro i razumjevanje, ali ne i istrživanje i poznavanje tvoje vjere, jer me iskreno i duboko ne interesuje kao ni Budzam, ni Taoizam, Hari Krišna...itd. Bog mi je rođenjem dao da pripadam Pravoslavnoj hrišćanskoj vjeri i ja sam zbog toga srećna i nije na meni da to mijenjam, već da spoznajem i iznalazim najljepše i najbolje i u sebi i u drugima.
Pa danas bi trebao pokazati malo više ljubavi, razumjevanja , radosti i dobrog raspoloženja...

Svaka cast Aurrora!!! :thumbright:
Odlicno razmisljanje! Da svi tako razmisljaju ovaj svjet bi bio svima raj!

Vrh

PostPoslato: 20 Sep 2009, 23:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Aurrora je napisao:

od 3 miliona forumaša ti stalno trčiš zamnom i "ispravljaš " mene samo. Ne znam je li ja jedini ovdje djelujem tako kako mi pripisuješ ili je tu cijela ekipa koju ja vidim da jos gore radi ali izgleda da pisu malim fontom pa ti ne vidis.

Ovo je javni forum, ne tvoj i ne pisem direktno tebi. Ako ti se ne svidja nesto sto pisem, pa samo scroll uradi, to ti je lakse nego pisati ovoliki post :wink: :)

Vrh

PostPoslato: 21 Sep 2009, 11:45 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
114_AhmeD je napisao:
od 3 miliona forumaša ti stalno trčiš zamnom i "ispravljaš " mene samo. Ne znam je li ja jedini ovdje djelujem tako kako mi pripisuješ ili je tu cijela ekipa koju ja vidim da jos gore radi ali izgleda da pisu malim fontom pa ti ne vidis.

Ovo je javni forum, ne tvoj i ne pisem direktno tebi. Ako ti se ne svidja nesto sto pisem, pa samo scroll uradi, to ti je lakse nego pisati ovoliki post :wink: :)

O kakvim "3 miliona forumasa " ti pricas?

Citiraj:
Ne znam je li ja jedini ovdje djelujem tako kako mi pripisuješ ili je tu cijela ekipa koju ja vidim da jos gore radi ali izgleda da pisu malim fontom pa ti ne vidis.

Zasad si ti jedini koji trckaras uokolo i vices "Predjite u Islam, predjite u Islam, predjite u pravu istinsku vjeru..lutate, zalutali ste, Hriscanstvo je propast, provalija, laz ... gubite se, idite za mnom i pokazacu vam raj..." i uporno se trudis da nam "dokazes "nekim tamo lijevim argumentima kako je Hriscanstvo laz a Islam ispravnost... Zasto to ne primjecujes?

Da je javni forum, jeste, mozes ti pisati sta god hoces, ali se isto nadaj da ce i drugi napisati svoje misljenje i svoje stavove, pa mozda i komentarisati nesto sto si ti napisao, a ne reci samo "scrolluj nadole i problem rijesen".
Ako pricas protiv Hriscanstva, onda se i direktno obracas svakom pojedinacnom Hriscaninu ovde, i ne shvatam zasto se bunis kad te neko opomene i ukaze ti na tvoj "prijateljski" razgovor...

Vrh

PostPoslato: 01 Nov 2010, 01:05 
Voajer
Voajer
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Okt 2010, 23:36
pa ja stvarno nevidim razloga zasto coveka prozivate . dobro je rekao ovo je javni forum i ima pravo da pise stagod hoce i da iznosi svoje stavove dokle god oni ne predju na licno vredjanje .on daje svoje vidjene vi dajte svoje i to je to . da su vam stavovi isti nebiste imali o cemu da raspravljate.i sta ima veze sto je on musliman ,i da dolazi iz bilo koje druge krscanske sekte isto bi prosao . napisite ovo je forum samo za pravoslavce i covek se nece vise javljati .

Vrh

PostPoslato: 04 Nov 2010, 23:23 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jul 2009, 15:28
http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%9A%D0 ... 0%B0%D0%BD

Vrh

PostPoslato: 05 Nov 2010, 01:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
Aurrora je napisao:
http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%9A%D0%B5%D1%82%D0%BC%D0%B0%D0%BD

:lol: :lol:

E pa svasta, da sam juce umrla ne bih znala da mi je laganje vjerski dozvoljeno.
:lol: :lol:

Nevjerovatno, nidje veze. Ti si izvukla neke opskurne siitske obicaje da 'nagrdis' Islam. Ali to nije lijepo, a nije ni u skladu sa Islamom, bas nimalo. :)

p.s. Temu nisam citala, a i nemam neku dilemu po ovom pitanju. Umjesto 'ili-ili' moj stav je 'i-i'. :)

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 05 Nov 2010, 04:26 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 03 Jun 2004, 13:47
Nemoj tako JR, ako kaze Wiki onda je tako i tacka. :D

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 112 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]