banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Jul 2025, 01:38

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 10 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: DOKLE VIŠE???
PostPoslato: 02 Sep 2009, 10:00 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 05 Avg 2006, 19:54
Kad sam pokrenuo temu o zloupotrebi verskih simbola u državnim i javnim institucijama,neki su to protumačili kao „komunističku netrpeljivost prema religiji i njenim simbolima“.
Da bih dokazao da nije istina da imam nešto protiv bilo koje religije,pokrećem novu temu koja ima veze sa religijom ali je itekako važna po celo društvo .
Radi se o bolesnoj pojavi koja je nažalost vrlo česta u BiH:
skrnavljenje,kamenovanje,obijanje,materijalno uništavanja bogomolja svih konfesija.
Inače sam mišljenja da su samo teški kreteni zadojeni patogenom mržnjom mogli rušiti u ratu verske objekte ali rat kao rat,,,,nažalost,istorija je pokazala da u njemu nema pravila.
No,ne mogu da svarim tu činjenicu da danas u 2009 godini postoje takvi bolesnici koji i dalje skrnave,kamenuju,obijaju,pišu uvredljive grafite,te uznemiravaju verske službenike (sveštenike,svećenike,imame,časne sestre) ali i same vernike.
Ako idemo logikom da to radi neko ko sebe smatra vernikom,da li on misli da time postaje još veći vernik i da će time „njegov Bog“ biti zadovoljniji s njim.?Šta motiviše te ljude,momke, da budu vandali i da time doprinose ocrnjivanju njihove sredine koja postaje crna rupa u medijima?
Jeli se postaje bolje hrišćanin ako razbiješ prozor neke džamije?
Jeli se postaje bolji musliman ako napišeš uvredljiv grafit na nekoj crkvi?
Jeli se postaje bolji katolik ako napišeš znak „U“ na nekoj pravoslavnoj crkvi ili džamiji?
Ako izvršioci ove ružne pojave veruju u Boga dali se ikad sete da ih Bog upravo posmatra dok čine to užasno ružno delo?

Vrh

Tema posta: Re: DOKLE VIŠE???
PostPoslato: 02 Sep 2009, 10:05 
Malogradjansko razmishljanje i idoiotizam to rade, to su uglavnom osobe koje su odrasle u ruralnim podruchjima...chobani i sl...

Vrh

PostPoslato: 02 Sep 2009, 10:44 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 02 Dec 2007, 01:43
Sve je to mrznja, i malo ima veze sa Bogom. Osnovni uzrok je taj, da su u pitanju ljudi istog porjekla, u odredjenim momentima istorije mjenjali su strane i vjeru, a filovani su da se medjusobno mrze, kako bi bili podlozniji pokoravanju i manipulisanju. I tako ta medjubratska mrznja tinja i danas, a ovi sto vjeru propovjedaju potpale je u "ime" Boga, i tako stalno, a dokle ce tako iskreno nemam pojma.

Vrh

PostPoslato: 02 Sep 2009, 10:52 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

MRŽNJA?
U ime koga?Možda u ime Boga?
Jel to možda Bog traži od vernika da se tako ponašaju?
Sumnjam da je tako!

Vrh

PostPoslato: 02 Sep 2009, 10:59 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2008, 16:27
Baš čitam o Jakobu Burkhartu koji bi za ovo baš okrivio religiju, citiram "Nacionalne religije dovode do najvećih kriza i sukoba, svojom željom da postanu svijetske, te za to koriste sva sredstva. Religija predstavlja pobjedu svijesti nad silom, te nakon toga pokoravanje svijesti silom", te se slažem s ovim ali ne bih sve srušio na religiju. Ja kao ateista i zakleti protivnik vjere sve sva svoja djelovanja vršim iz nacionalnog osjećaja, koji za me ima veći žar od religiskog. I jedan i drugi duh predstavljaju odlično tlo za manipulaciju, ali ta manipulacija uspijeva samo kod onih sa slabim duhom, robovima trenda, kakvih ovdije ima na svakom koraku.
Damn, počinjem kao Zeo zvučati....

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 02 Sep 2009, 11:04 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Avg 2009, 17:44
Lokacija: Banja Luka - Jerusalem - pa opet Banja Luka i tako u krug...
Gotovo svaka religija je sama po sebi netolerantna, jer za sebe kaže "Ja sam najbolja, jedina ispravna, a sve ostale ne valjaju". Još ako se na jednom mjestu nađu zaguljeni hodža, pop ili fratar (može i rabin, mada je jevrejska zajednica ovdje suviše mala da bi imala uticaj na bilo šta), i još u društvu ponekog prostodušnog vjernika koji će u sve da povjeruje - eto zla.

Vrh

PostPoslato: 02 Sep 2009, 13:38 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 02 Dec 2007, 01:43
MILO je napisao:
MRŽNJA?
U ime koga?Možda u ime Boga?
Jel to možda Bog traži od vernika da se tako ponašaju?
Sumnjam da je tako!

Da, ljudi na ovim prostorima se mrze, i zato rade to što rade.

Vrh

PostPoslato: 03 Sep 2009, 12:43 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Evo,najsvežiji slučaj,,,od sinoć:

http://www.sarajevo-x.com/bih/crnahroni ... /090903034

Srećom,policija je bila efikasna!

Vrh

PostPoslato: 03 Sep 2009, 17:37 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 20 Avg 2009, 13:06
Da su to neki vjernici nebi to radili,vise mi slice nekim zivotinjama,mozda sam upravo otkrijo
novu vrstu covjekolikih majmuna.
Sve mi se cini da smo mi proleteri veci vjernici od ovih samoprozvanih :roll:

Vrh

PostPoslato: 05 Sep 2009, 07:46 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Eeeee ovo je zaista interesantno:

„Nakon što je policija privela počinitelje napada na džamiju Ali-bega Lafe na Pijeseku i nakon što ih je saslušala, a slučaj proslijedila nadležnom Kantonalnom tužilaštvu, jedan od vinovnika napada na džamiju u obnovi, Martin Milićević, obratio se Medžlisu Islamske zajednice Mostar sa pismom izvinjenja.“
U Milićevićevom pismu između ostalog stoji:

„U vezi moga nepromišljenog čina, zaista neprimjernog ponašanja i iskazane drskosti, a koju sam počinio uništavajući imovinu Vašeg vjerskag objekta na "Pijescima" u Mostaru, najljepše Vas Molim da primite izraze moga najiskrenijeg kajanja i izvinjenja."
Govoreći o razlozima napada Milićević kaže „Ona što sam učinio zaista je za svaku osudu, ali mi vjerujte da nije bilo upravljeno na izazivanje bilo kakve nacionalne, vjerske ili bilo koje druge mržnje. Naime, vaspitavan sam i odgajan u obitelji koja poštuje kako svoju, tako i tuđu i vjeru i naciju. Te noći sam bio pod utjecajem alkohola, (mlad sam dečko 18.godina), u takvim sam godinama da još uvijek nisam formiran kao kompletna osoba. Vjerovatno sam bio pod utjecajem nekakvog mladalačkog "dokazivanja", pa je sve to rezultiralo mojim ovakvim groznim činom."
„Ukoliko je netko od Vasih službenika, ovim mojim panašanjem, eventualno, pretrpio bilo kakvu vrstu straha ili nelagode i njemu se najiskrenije izvinjavam uz napomenu da mi to nije bila želja, niti namjera. Nadalje, tek sam sada svjestan svoga djela, pa mi vjerujte da i mene sve ovo pogađa. Ovaj dapis Vam šaljem iz najiskrenijih pobuda, a ne radi toga što sam svjestan da ću za ovakvo ponašanje snositi zakonske posljedice, odnosno koji trenutak moje mladenačke nesmotrenosti ce me pratiti cijeli život.",

„ Ukoliko i to može da i na kakav način ublazi moje ružno ponašanje, zamolio bih Vas da mi dozvolito da nadoknadim pričinjenu štetu. U nadi da ćete prihvatiti moje izvinjenje, najiskrenije Vas pozdravljam i želim puno uspjeha u daljem radu i svako dobra."

P.S.Logika razmišljanja:
Uradit ću to i niko neće saznati!
S obzirom da se sve saznalo,onda se ZAPITAO:
Pa to će me pratiti celi ŽIVOT jer sad svi ZNAJU!
Kakva mi je budućnost????????

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 10 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]