banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 07 Avg 2025, 19:22

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 15 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 24 Avg 2009, 11:45 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Okt 2006, 12:58
Citiraj:
Srbija zauzima jedno od vodećih mesta na listi zemalja sa najviše poginulih i povređenih u saobraćaju. Skoro 20.000 ljudi stradalo je tokom poslednje dve decenije na drumovima Srbije, saopštio je nedavno ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić.

U rešavanju ovog gorućeg problema mora se poći od tri osnovna elementa: čovek, put i vozilo. Nijedan od ovih faktora kod nas nije na potrebnom nivou.

Nedavno istraživanje Evropskog instituta za bezbednost na putevima (IRAP) pokazalo je da u Srbiji samo jedan odsto saobraćajnica zaslužuje ocenu pet, odnosno da su potpuno bezbedne. Radi se o autoputu na Koridoru 10.

Asfaltna podloga na većini saobraćajnica zahteva kompletnu rekonstrukciju, nivelacija je na mnogim suprotna zakonima fizike, signalizacija je oskudna, ili je uopšte nema, a često je i zbunjujuća.

Drugi faktor je čovek. On je i najznačajniji. Radi se ne samo o vozačima, već i o onima koji brinu o edukaciji, auto-školama, ali i o onima koji su zaduženi za kontrolu - saobraćajnoj policiji.

Kada su vozači u pitanju, jasno je da su oni glavni uzročnici saobraćajnih nesreća. Samo prilikom nedavne rutinske kontrole na prilazima Guči više od 250 ljudi zatečeno je da voze u alkoholisanom stanju, piše "Politika". Sve je više i onih koji voze pod uticajem neke droge.

Posebno značajan faktor bezbednosti predstavlja obuka u auto-školama. Najveći broj 'novopečenih' vozača tokom obuke nije prešao brzinu od 60 kilometara na sat, niti vozio lokalnim putevima, a o autoputu i da ne govorimo. Retko kad su i preticali drugo vozilo, dali pun gas, naglo zakočili ili brže ušli u krivinu, vozili iznad 80 kilometara na čas.

Hoće li visoke kazne rešiti problem

Brza vožnja, svakako, sa sobom nosi i povećan rizik. Ali malo ko od onih koji se zalažu za još rigoroznije ograničenje brzine, polazi od činjenice da je broj nesreća sa najtežim posledicama na našem autoputu neuporedivo mali u poređenju sa lokalnim, regionalnim i magistralnim saobraćajnicama.

Statistički posmatrano, koliko je nesreća u Srbiji zabeleženo pri brzinama iznad 180 kilometara na sat?
Na prste jedne ruke se takvi udesi mogu izbrojati.

Najčešće se gine na lokalnim i prilaznim putevima većim gradovima, gde je brzina ispod 100 kilometara na čas. I najčešće su uzroci sletanje sa puta i udarac u neko drvo, banderu, ogradu mosta, šanac ili pad u provaliju, direktni sudari zbog nepropisnog preticanja, naletanje na vozilo ispred, skretanje bez migavca na sporedni put i slično.

Ako tome dodamo i treći faktor, a to je vozilo, onda se slika upotpunjuje. U Srbiji je prosek starosti vozila oko 14 godina. Stepen njihove ispravnosti je veoma nizak, a tehnički pregledi se često obavljaju od oka. Mnogo je neispravnih automobila koji su 'uredno' prošli 'tehnički'. U zemlji ima više od 700 organizacija koje se bave tehničkim pregledima i retko kad smo čuli da je nekome oduzeta dozvola za rad zbog propusta, odnosno izdavanja potvrde o ispravnosti vozilu koje je neispravno.

Novi zakon o bezbednosti saobraćaja nudi dobru osnovu za izmenu postojećeg stanja, ali ako se očekuje da samo znatno više kazne budu lek za ovu tešku bolest, onda nema mnogo razloga za optimizam.

U pitanju je Srbija mogu misliti kakvi bi podatci o starosti auta i kvalitetu puteva bili kad bi bila BiH u pitanju.

Ovo sam postavio ovde ako neko smatra da treba tema da putuje u Automobile nek prebaci

Vrh

PostPoslato: 24 Avg 2009, 12:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Mar 2008, 20:03

Poslednji put menjao Nicole dana 24 Avg 2009, 12:54, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 24 Avg 2009, 12:30 
Citiraj:
Posebno značajan faktor bezbednosti predstavlja obuka u auto-školama. Najveći broj 'novopečenih' vozača tokom obuke nije prešao brzinu od 60 kilometara na sat, niti vozio lokalnim putevima, a o autoputu i da ne govorimo. Retko kad su i preticali drugo vozilo, dali pun gas, naglo zakočili ili brže ušli u krivinu, vozili iznad 80 kilometara na čas.

Meni stari nije dao auto prvih 7 - 10 dana da vozim sam...isao sa njim da se upraksam sa tim vecim brzinama i preticanje malo da se ispraxam.

Na kraju se ispostavilo vrlo pametnim jer drugi buraz je imao 3 saobracajke sve zbog nepoznavanja nekih stvari.

Vrh

PostPoslato: 24 Avg 2009, 12:35 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Nicole je napisao:
Ja sam imala sreću pa mi je instruktor vožnje bio kućni prijatelj pa sam vozila i autoputem i 3 puta uletela u makaze gore u kanjonu Tijesno (slučajno naravno) i vozila max. brzinom auto za obuku i još sam prošla trening za vozače na vozačkoj akademiji isto igrom slučaja, preko prijatelja i to zaista treba svaki vozač da prođe.

Ovo ti suptilno govoriš nama da si dobar vozač? :D Šalu na stranu,kada sam ja prolazio obuku,u auto školi mi dali neka tri lista sa odgovorima na pitanja iz testova i to je to.Odmah me uvalili u auto i na tranzit i u Rudarsku,po najvećoj gužvi.Kada sam završio,majica na meni bila skroz mokra.Ali neka,Bogu hvala,koliko je god teoretski dio bio traljav,praktični je bio temeljit.

Vrh

PostPoslato: 24 Avg 2009, 12:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2005, 15:44
a mene instruktorka na prvom casu odvela u neku zlu sofersku kafanu na kuvano vino... :lol:

Vrh

PostPoslato: 24 Avg 2009, 12:42 
Znao sam i ja sa instruktorom na kafu otici...

Vrh

PostPoslato: 24 Avg 2009, 12:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Mar 2008, 20:03

Poslednji put menjao Nicole dana 24 Avg 2009, 12:55, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 24 Avg 2009, 12:46 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
Nicole je napisao:
Ja sam imala sreću pa mi je instruktor vožnje bio kućni prijatelj pa sam vozila i autoputem...

kojim autoputem ??? siguran sam da te nije vodio u Hr na voznju

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

PostPoslato: 24 Avg 2009, 12:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Apr 2009, 11:18
Nicole je napisao:
Ja sam imala sreću pa mi je instruktor vožnje bio kućni prijatelj pa sam vozila i autoputem i 3 puta uletela u makaze gore u kanjonu Tijesno (slučajno naravno) i vozila max. brzinom auto za obuku i još sam prošla trening za vozače na vozačkoj akademiji

Draga Nikolice pa ovo ni Shumaher ovoliko nije polagao kad je trebo izac na stazu neki dan.....

Najvise je gadno kad tek dobijes vozacku i mislis da znas vozit.....e tad si lajka jos veca nego sto si bio prije deset dana :cat:

Vrh

PostPoslato: 24 Avg 2009, 15:12 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Mozemo mi prolaziti kojekakve obuke ali bez predenih kilometara nema ni iskustva ni rutine.
Kad auto zaplese na ledu ne pomazeu tu ni makazice u kanjonu ni voznja po AP

Vrh

PostPoslato: 24 Avg 2009, 19:15 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Srbija je vrlo tranzitna zemlja, često se može pročitati kako Turci, Makedonci, Crnogorci, Bugari i ostali stradavaju na njihovim putevima.

Vrh

PostPoslato: 24 Avg 2009, 19:39 
Valjalo bi napraviti neku "sticky" temu gdje ce se davati neki davjeti pocetniciima...

Tipa da pripaze kad kisha tek krece padati, jer je tada cesta kao led, da ne otvaraju onaj hajvan za vodu dok je vruce da ih para ne spali po licu (brata spasilo sto je imao kachket) i tako to...

Vrh

PostPoslato: 25 Avg 2009, 21:30 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

tensSa je napisao:
Valjalo bi napraviti neku "sticky" temu gdje ce se davati neki davjeti pocetniciima...

Tipa da pripaze kad kisha tek krece padati, jer je tada cesta kao led, da ne otvaraju onaj hajvan za vodu dok je vruce da ih para ne spali po licu (brata spasilo sto je imao kachket) i tako to...

2% tih mladi vozaca bi te poslusalo za ostale bi bio budala koja njih kao nesto uci
a to za ljetnu kisu si u pravu vise volim led nego nju

Vrh

PostPoslato: 25 Avg 2009, 22:14 
Citiraj:
za ostale bi bio budala koja njih kao nesto uci

Da, komentartisali smo te tipove sto su sami sebe iz porodilista dovezli kuci...

Vrh

PostPoslato: 27 Avg 2009, 10:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Kao sto kaze naslov nije samo brzina, ali jeste brzina u 80% slucajeva. Doduse, kod nas uglavnom nisu to neke velike brzine poredeci kako se brzo vozi u svijetu, ali poredeci stanje puteva i obzirom da su putevi uglavnom sa jednom trakom i jos se pretice vidimo da ima vise faktora, ali brzina ipak ostaje kljucni faktor, naravno ako se brzina gleda u sprezi sa drugim faktorima. Nije na primjer isto voziti nekim sumskim mac adam putem 80 ili 80 autoputem. Tako i kod nas. iako se ne vozi prebrzo, zbog stanja puteva opasnost i od malog povecanja brzine povecava rizik. Jos ako dodamo tome dotrajalost vozila i saobracajnu nekulturu, miliciju da ne pominjem onda je jos i dobro.

Filozofija...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 15 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]