banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 20:56

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 20 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 13 Avg 2009, 13:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 02:21
Prije 10 godina, u avgustu 1999., na ovim prostorima moglo je da se prati djelimično pomračenje Sunca. Vjerujem da se većina forumaša sjeća tog dana. Dok su ulice i trgovi evropskih metropola bili prepuni ljudi koji su, s sunčanim naočalama, posmatrali pomračenje, banjalučke ulice su bile potpuno puste, tek poneki automobil ili usamljeni pješak. Taj dan mnoge škole nisu radile a preduzeća su puštala radnike da idu ranije kući. Po prozorima zgrada bile su navučene roletne, a tamo gdje nema roletni ljudi su kačili kojekakvu ćebad, plahte i sl. Sjećam se kako smo moj stari i ja stajali na prozoru i posmatrali pomračenje, a ostatak ukućana nije smio da izađe na prozor. Bili smo jedini ljudi koji su stajali na prozoru u čitavom naselju. Ne znam šta je bio nevjerovatniji prizor - pomračenje ili pust grad.

Razlog ovoj masovnoj histeriji je bilo medijsko bombardovanje koje je sistematski vršeno od strane lokalnih medija tokom nekoliko dana koji su prethodili pomračenju. Glavni adut je bio izvjesni doktor, oftamolog, neki debeli brko, koji se tih dana premještao s jedne na drugu televiziju i bez prestanka trubio kako se u pomračenje Sunca ne smije gledati ni po koju cijenu, jer će posljedice biti strašne: onda bi se dohvatio svoje struke, opisujući patološke promjene koje se dešavaju u očima koje su bile izložene velikoj količini svjetlosti i koje će, u krajnjoj liniji, dovesti do sljepila ili ozbiljnog gubitka vida. Iako su postojali razumni prijedlozi kako da se posmatra pomračenje (na kraće intervale, s zaštitnim naočalama ili nagaravljenim staklom itd.) dotični brko je sve to osporavao, stavljajući svoju svemoćnu erudiciju iznad svih ostalih.

Da ne ispadne on jedini krivac, takođe je i ostatak medijske artiljerije bio usmjeren na upozorenja o štetnosti gledanja u pomračenje sunca. Da razjasnimo odmah jednu stvar: gledanje u Sunce jeste štetno, bilo pomračenje ili ne, ali kada se dugo i na silu bulji u njega. Niko normalan ne gleda u Sunce, čak i kad pokušamo, počinjemo da žmirkamo i brzo odvraćamo pogled. Svar je u tome što niko neće stradati ako ponekad baci kratki pogled na Sunce, pa makar ono bilo u zenitu. Pomračenje se može, bez ikakve opasnosti, posmatrati kroz zatamnjena stakla u kraćim vremenskim intervalima. Može se posmatrati i duže ako imate stakla s specijalnim filterima. Ono na šta je trebalo skrenuti pažnju ljudima je da ne gledaju u pomračenje dugo, da obavezno zaštite oči, da ne bulje u Sunce minutama ili, ne daj bože, satima, čak i s odgovarajućom zaštitom.

Ali to nije urađeno. Preko medija je odaslana poruka kako se pomračenje ne smije posmatrati uživo, ni po koju cijenu, ni u kom slučaju i da je svaka zaštita očiju potpuno beskorisna. Sve ostale informacije bile su zagušene ovim bombardovanjem. Posljedice su bile poražavajuće. Ne samo da ljudi nisu smjeli gledati pomračenje, nego su se pozatvarali u kuće, navukli roletne na prozore, kako im slučajno u kuću ne bi ušao koji zračak pomračenog Sunca. Nisu smjeli ni na ulice, jer su, očigledno, došli do nekog zaključka da se od pomračenja može stradati čak i ako se samo boravi na otvorenom prostoru. Znači, iako se ti isti ljudi po normalnom ljetnom danu, kad je sunčeva svjetlost neuporedivo jača nego pri pomračenju, sasvim normalno kreću gradom - desilo se to da im se u glavama stvori ideja kako uopšte ne smiju da izađu iz kuće tokom pomračenja (iako ih niko ne tjera da gledaju u Sunce, kao što ih inače niko ne tjera). Zbog svega toga, grad je u sred ljetnog dana bio potpuno pust nekoliko sati. Da ironija bude veća, bilo je oblačno i Sunce se jedva vidjelo. Za to vrijeme su se po evropskim gradovima dešavala masovna okupljanja, koncerti, proslave i slične manifestacije kojima su ljudi dočekivali ovu nesvakidašnju astronomsku pojavu.

Ovo pišem jer sam danas naletio na jednu informaciju, potpuno neprovjerenu, bolje rečeno na "teroriju zavjere", kako je sva ta medijski izazvana histerija na ovim prostorima bila u stvari jedan smišljeni eksperiment kojim se želio ispitati uticaj masovnih medija na ponašanje širokih narodnih masa. Ako je to na bilo koji način istina, onda je eksperiment potpuno uspio... iako, budimo realni, postoji veoma mala vjerovatnoća da je baš to u pitanju, ali me je taj podatak naveo na razmišljanje: čak i da to nije istina, činjenica je da su MEDIJI glavni uzrok čitave te situacije. Konstantna medijska paljba i bombardovanje plasiranim informacijama stvorilo je neku vrstu masovne histerije i paničnog straha od jedne nesvakidašnje ali potpuno normalne astronomske pojave. Bilo namjerno ili spontano, mediji jesu krivac (ili instrument) za situaciju koja je tom prilikom nastala.

Pišem sve ovo jer sam se zamislio nad količinom moći koju posjeduju masovni mediji, odnosno oni koji ih kontrolišu. Ako je moguće učiniti da se čitav jedan ne tako mali grad pozatvara u kuće zbog jedne bezopasne prirodne pojave (da nije žalosno bilo bi smiješno), treba se zapitati šta je još moguće učiniti i šta se sve čini uz pomoć upravljanja informacijama kroz medijsku manipulaciju. Postojanje pojedinaca koji su svjesni ove pojave izgleda da ne mijenja previše situaciju na kolektivnom planu, jer je većina ljudi sklona tome da vjeruje u ono što im se kaže preko televizije ili dnevnih novina. Dobar dokaz za to je opisani slučaj pomračenja Sunca (bez obzira na to što u gradu ima dovoljno pametnih ljudi da znaju kako pomračenje nije opasno, ipak je većina njih podlegla medijskoj manipulaciji), ali primjera ima bezbroj. Koliko god da su silne teorije zavjere apsurdne i nebulozne, u jednoj stvari su definitivno u pravu: postali smo društvo oblikovano medijima, nesposobni da kritički razmotrimo plasiranu informaciju, a sposobni da prihvatimo najapsurdnije stvari samo zato što smo ih vidjeli na TVu...

Vrh

PostPoslato: 13 Avg 2009, 13:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Da. Sjecam se tog pomracenja. Mislio sam da je nevjerovatno da u dvadesetom vijeku(tad je bio jos 20 vijek) ljudi mogu biti toliko glupi i zaostali da navlace roletne na prozore i da ne izlaze iz kuce. Znam da nije dobro gledati u sunce ali zasto se skrivati od sunca kad je pomracenje. Recimo intenzitet sunca je cak slabiji za vrijeme pomracenja jer se mjesec nalazi izmedju zemlje i sunca i djelimicno ga zaklanja. Ali ljudi su se pokazali toliko glupi i neobrazovani astronomski da je to bilo tesko za povjerovati. A to sto su medijski nasjeli nije nista cudno, stalno nasjedaju. Samo mi nije jasno da im zdrava logika ne govori da je zracenje slabije kad se nalazi objekt izmedju nego kad nema nista. Kad sam to vidio onda sam rekao sebi da je dobar ovaj svijet i zemlja kakvi naivci zive u njoj. :lol:
Umjesto da iskoriste rijetku priliku za posmatranje oni jos navukli roletne :lol:

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 13 Avg 2009, 13:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
cestitam na postu.
bio sam svasta napisao, pa sam odustao. sve si rekao, uglavnom.
jos se kod nas kriju vile i vilenjaci, narod neobrazovan, nenacitan, pun predrasuda, loseg iskustva i straha. necuda. ali da oni koji bi trebali da nas upute ne manipuliraju nasim frustracijama nego adekvatno i vjerodostojno objasne i aludiraju na nase ponasanje, mislim da bismo danas rusili granice, a ne crtali nove.

Vrh

PostPoslato: 13 Avg 2009, 13:52 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
Zanimljivo. I ja se sjecam tog dana i sjecam se da su moji navlacili roletne i stavljali deke na prozore. Ja sam samo cekala hocel se zacuti neka truba koja najavljuje smak svijeta kolika se panika uhvatila. :D Moj ujak je hodao po dvoristu u to vrijeme i nije mu nista bilo. Mi ludaci, propustismo priliku da vidimo dozivljaj koji mozemo vidjeti samo jednom ili nikad u zivotu. :angry3:
Interesantno to za medije. Ima tu nesto. Ko zna sta se radilo i kakve "zamke" i eksperimente su postavljali dok je narod bio zatvoren u kucama. Niko ih ne vidi i ne cuje, mogli su da rade sta hoce za tih par sati.

Vrh

PostPoslato: 13 Avg 2009, 13:56 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2008, 16:27
Koliko se sjećam, tog dana je u Banjaluci bilo jako oblačno, tako da se ta histerija nikako nije mogla na nas primjeniti, al opet bila je primjenjena jako uspješno...
eksperiment ili ne, svi vjeruju allmighty TV-u.

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 13 Avg 2009, 13:57 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
Dzontra Volta je napisao:
, svi vjeruju allmighty TV-u.

Ja cu , poslije ovog, jos manje da vjerujem. :D :)

Vrh

PostPoslato: 13 Avg 2009, 14:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2008, 12:59
Sjecam se dobro toga, nije bilo oblacno vec onako, obican dan. Najbolje je sve ilostrovano fotografijom napravljenom u gospodskoj ulici - nigdje nikoga u gospodskoj, samo dva psa se guze. Sjajna fotka. Ne mogu je sad pronaci.

Vrh

PostPoslato: 13 Avg 2009, 14:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 02:21
Ma da, oblačno je bilo ali ne previše, napisao sam negdje čini mi se. Sunce se vidjelo samo povremeno, kao srp koji je prosijavao kroz oblake koji su bili prilično tanki.

Bilo je i onih koji su sve to pametno iskoristili. Npr. jedan moj prijatelj je tih dana vadio ličnu kartu (tad se to radilo još uvijek tamo kod vatrogasne stanice), a to podrazumijeva čekanje u jako dugom redu. On je otišao za vrijeme pomračenja, u redu je ispred njega bilo svega troje-četvoro ljudi, završio je što je trebao za 10 minuta :lol: a inače bi čekao 2-3 sata 8)

Vrh

PostPoslato: 13 Avg 2009, 16:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Dec 2007, 18:06
a ludo je bilo i to sto su ti isti ljudi sa navucenim roletnama i dekama, sta ce, ukljucili tv i onda gledali dostupni tv program, na nekim kanalima su prikazivani pusti snimci iz RS a na nekima slavljenicki iz inostranstva
sjecam se da je drugarica radila u kaficu pa je, dosavsi u jutarnju smjenu, rijesila da ostane tamo cijeli dan, da se ne bi kretala, procijenivsi da joj je tako bezbjednije
medjutim, pred najavljeni vrhunac opasnosti (negdje poslije podne, cini mi se) njena starija sestra , zabrinuta zbog prozirnosti staklenih zidova doticnog kafica, je dosla po nju da je vodi kuci, i to sa nekim ogromnim prslukom koji su onda rasirile iznad glava i trkom pobjegle u sestrinu kucu

:lol:

Ovo je POST.

Vrh

PostPoslato: 13 Avg 2009, 17:54 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2002, 01:00
Two things are infinite: the universe and human stupidity, and I'm not sure about the universe :) Sto volim ovaj citat :)

Vrh

PostPoslato: 13 Avg 2009, 18:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2006, 17:32
I ja se sjećam histerije. Moji baš i nisu vjerovali u sve to, pa su posmatrali kroz prozor, a ja sam se bojala :oops:. I nekidan se sjetim svega toga i razmišljam: kakve veze ima pomračenje Sunca sa sljepilom, grubo rečeno.. Svašta. :sunny:

Vrh

PostPoslato: 13 Avg 2009, 18:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Nov 2003, 13:28
Ja sam posmatrao pomracenje kroz masku za varenje :)
Nego, sto se tice medija, da, imaju ogromnu moc, jos od pojave televizije. Vecini ljudi je do pojave interneta televizija bila osnovni izvor informacija i tu su informacije plasirane narodu koji je sve to ladno gutao, sto je i logicno, ako vam neko deset puta na dan kaze jednu informaciju, a nemate drugi izvor koji bi vam dao kontru, vi tu informaciju uzimate kao istinu.
Mislim da je uticaj najjaci kroz reklame. Spremni su ubijediti ljude da je supa iz kesice zdravija od domace, da ce vam zubi poispadati ako ih ne perete najnovijom pastom za zube, znaci svi koji su zivjeli prije 10 godina kad nije bilo te paste vise nemaju zuba,... Isto tako kroz filmove, etiketiranje nacija, Ameri = good guys, Vijetnamci, Rusi a sad i Srbi = bad guys.

Vrh

PostPoslato: 14 Avg 2009, 10:56 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Ja sam tada sa jednim prijateljem otišao ni više ni manje nego na vrh nebodera na bulevaru, onog najbližeg Tržnici, nadali smo se da će biti otvoren prolaz na zadnjem spratu do krova, i bio je, pa smo se popeli gore i ostali cijelo vrijeme. Bacali smo pogled na sunce iako nismo imali baš nikakve naočale ili nešto slično. I da, ulice su se odozgo vidjele i bile su puste.

A što se tiče medija, nije samo do njih veći i do ljudi. Kao što se i na ovoj temi vidi neki nisu ni najmanje obraćali pažnju na ono što se u medijima pričalo.

Vrh

PostPoslato: 14 Avg 2009, 11:39 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 21 Okt 2008, 01:08
Vidis stvarno i moji su navlacili roletne :D . Ja sam tad nesto skrabao pa me bas bolilo uvo da li je pomracenje ili nije. Imao sam vecih ''briga''.
Moja stara je nevidjeni panicar - ne kupaj se na ovaj dan, ne brij se na onaj dan, nemoj po ledu u tim cipelama, nemoj po vjetru u toj majici itd...ludilo. A tek sto vjeruje svemu na TV-u, eh. ''Dodji sine da cujes ovo, aha, jesam ti rekla, a ti se pravis pametan, eto vidis kako fino kazu, sta, kako sad danas ovo, a sta su rekli prije dva mjeseca, ma nemoguce, vidi stvarno, izgleda sine da i ti nesto pogodis...''
:D
I uvijek tako. Blues.

Vrh

PostPoslato: 14 Avg 2009, 13:57 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2007, 10:01
Davno je to bilo, ali cini mi se da smo taj dan takodjer posmatrali sa balkona i da smo ja i stari pokusali projektovati (neuspjesno) Sunce na papir pomocu dvogleda. Ne sjecam se bas reakcija ljudi, ali kakav je narod praznovjeran da se nekom slucajno nesto dogodilo, nezgoda ili bilo sta negativno, sigurno bi to bilo pripisano pomracenju, Ljudi se boje nepoznatoga, uvijek bilo i ostalo. Ja recimo, jucer se razbio na biciklu, da je slucajno bio neki veliki svetac ispalo bi da je to zbog toga... (mozda je i bio :D ) kada ti se desi nesreca na obican dan, niko ne obraca paznji, ali kada je svetac...ne valja ovo, ne valja ono...

“I spent half my money on gambling, alcohol and wild women. The other half I wasted.”― W.C. Fields

Vrh

PostPoslato: 14 Avg 2009, 14:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Dec 2007, 18:06
Vader je napisao:
A što se tiče medija, nije samo do njih veći i do ljudi. Kao što se i na ovoj temi vidi neki nisu ni najmanje obraćali pažnju na ono što se u medijima pričalo.

da, ne moze se opsta paranoja pripisati samo medijima
bitne su i neke okolnosti koje su doprinijele opstoj paranoji:
1. to je jos uvijek bio poslijeratni period na nasem prostoru
2. tek se bilo zavrsilo (ili je cak jos uvijek bilo u toku) NATO bombardovanje Srbije

Ovo je POST.

Vrh

PostPoslato: 14 Avg 2009, 14:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Nov 2003, 13:28
goci master je napisao:
Ja recimo, jucer se razbio na biciklu, da je slucajno bio neki veliki svetac ispalo bi da je to zbog toga... (mozda je i bio :D ) kada ti se desi nesreca na obican dan, niko ne obraca paznji, ali kada je svetac...ne valja ovo, ne valja ono...

Mora da si radio na neki svetac :D

Vrh

PostPoslato: 16 Avg 2009, 13:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
Sjecam se i ja tog pomracenja.
I sjecam se da sam bas zelio da ga vidim ali mi mama nije dala,i ja nadjem sve suncane naocale u stanu,3 ih nadjem i stavim jedne preko drugih na glavu i pitam mamu: ''Mogu li sad?''.
Dzaba,opet nije dala.

Vrh

PostPoslato: 16 Avg 2009, 13:26 
Ljudi su glupi.
Pokusavam razmishljati svojom glavom sa sto manje predrasuda i zaista mi idu na onu stvar stereotipi kod nas, sto nekakvu izjavu ljudi shvacaju na pogresan nachin...sto je logika otisla u 3 lijepe pm i jos neke stvari...

Vrh

PostPoslato: 16 Avg 2009, 13:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2003, 15:07
I ja se toga sjecam. Malo virkao kroz prozor. Sutradan otisao na kupanje, sam na kupalistu bio, i nadjem krst mali. Nosio ga par godina, nikad nisam bio siguran da li je pravoslavni ili katolicki.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 20 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]