banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 11:34

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1204 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 61  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 09 Jan 2009, 10:13 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jun 2005, 10:59
Zar nije odlučeno da se mogu uvoziti auta samo sa 'Euro 3' motorima bez obzira na starost?

Vrh

PostPoslato: 09 Jan 2009, 13:21 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 21 Okt 2007, 17:13
Izgleda da nije.

Udruzenje linux korisnika Republike Srpske

Vrh

PostPoslato: 09 Jan 2009, 16:30 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 12 Dec 2008, 16:34
enc0re je napisao:
Zar nije odlučeno da se mogu uvoziti auta samo sa 'Euro 3' motorima bez obzira na starost?

Jest, da odluče da se uvoze polovna "Euro 3" auta, pa da padne prodaja novih automobila :lol:

Pa zar nije bolje da puste uvoz polovnih automobila?
Zar se time neće smanjiti starost prosječnog automobila u RS?
Hoće li nam ceste biti sigurnije?
Hoće li se smanjiti nivo CO2 u vazduhu korištenjem "Euro 3" modela?

Vrh

PostPoslato: 02 Feb 2009, 19:43 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 16 Nov 2008, 13:11
pitanje jedno, tj. mala pomoc ako se neko razumije u problematiku...

dakle imam namjeru da uvezem motor za auto, polovan, iz srbije. motor je iz havarisanog auta tamo. to auto je na stranim tablama i ima sve papire (prema vlasniku).

motor je namijenjen stavljanju u moj auto, tj. vlastitoj upotrebi a ne preprodaji.
polovan je, 2000 god.

da li je ovo moguce izvesti (jeste sigurno) i sta mi treba da me ne boli glava? kako ce se carina placati? na osnovu kupoprodajnog ugovora? kataloga (??)? kakav je postupak, odem po motor, prijavim na granici i platim? ili kako vec?

pod 2).
da li postoji mogucnost da mi fino dhl-om posalje motor da ne moram da se cimam do srbije i nazad i da to fino ovdje ocarinim.

puno hvala.

Vrh

PostPoslato: 14 Jul 2009, 20:07 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 14 Jul 2009, 19:42
posto sam vidjeo da povratnici iz inostranstvane placaju carinu.Pa me interesuje dali zna netko,dali igraju kakvu ulogu godine auta?

Vrh

PostPoslato: 14 Jul 2009, 20:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2008, 19:01
Mislim da ide ovako, nisam 100% siguran, ali ovako nekako bi:

Kad se vraćaš iz inostranstva, možeš kao pokretnu imovinu uvesti auto iz zemlje iz koje se vraćaš, pod uslovom da je registrovan na tebe neki vremenski period (dakle, da je tvoj već par godina, ne sjećam se više koliko tačno) i mislim da ga ne možeš prepisati na nekoga par godina nakon što ga uvezeš... I mislim da se ne plaća carina.
Nisam se bavio ovim pitanjem, tako da nemam pojma baš, ali naletio sam na ovako nešto prije par godina, pa... Neka ti ovo bude smjernica, u kom smjeru da se dalje raspituješ... Mislim da još postoji ova opcija...
Pozdrav

Vrh

PostPoslato: 19 Jul 2009, 02:12 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Mar 2007, 11:50
Da li se vise isplati uvesti automobil iz inostranstva ili kupiti na placu ovdje kod nas (isti takav), ima li neko iskustava?

Vrh

PostPoslato: 19 Jul 2009, 16:31 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Zavisi. Mnogo je posla sa uvozom, ne samo papirologija, treba platiti kartu do tamo, treba platiti smještaj, treba pogledati dosta auta, ali ako dobro uradiš, siguran si šta si uzeo. Ako ispadne loše samo si ti kriv.

Placevi imaju uhodane šeme, nabavljaju auta, sve ono navedeno ti neko drugi uradi, ti dobiješ auto kao da je oduvjek bilo u ovoj državi, za eventualno par stotina više. Što nije puno, čega te poštede. E, sad... Vrlo lako ti mogu uvaliti mačka u vreći. Tipa, vozila ga bakica, a on bio na taksiju! Nemoj me pogrešno shvatiti, auta sa taksija su bolje i češće održavana od većine drugih, češće su morala prolaziti provjeru (i morala su je proći, jer em tamo nije "daj za piiivuu, jaro, pa vozi..", em mu je bilo bitno da auto vozi, jer taksi koji ne vozi - ne zarađuje!) te su servisirana sa boljim djelovima (tipa debljih diskova, fabrički, etc...) tako da viša kilometraža ne mora ništa da znači, čak 99% da je u boljem stanju nego takav auto sa bar 2 puta manje kilometara. Problem je u tome što se ta auta prodaju za, uzmimo primjer, E klase: '03 E220CDI ti je nekih 10-14.000€, zaviso od stanja, dok ti je isti auto sa taksija, u istom ili boljem stanju do 6.000, često i ispod 5.
A on će ga tebi na placu sveejdno prodati bar za 11. Što je opet manje nego ovdje, ali da si sam radio, en bi te izašlo preko 8.

Tako da, obe varijante imaju prednosti i nedostatke, manje-više podjednako.

Vrh

PostPoslato: 19 Jul 2009, 21:46 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Feb 2003, 22:48
S tim da auto kupljeno ovdje ima mnogo veće šanse da je lupano nego kad kupiš tamo.

Vrh

PostPoslato: 20 Jul 2009, 09:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Da, tamo ti zna pisati u dokumentima, dok se ovdje ta dokumenta izgube usput, a kod nas se ne izdaju...

I, naravno, čest je slučaj da ovdje dileri, rai što veće zarade, uzmu za par hiljada € dva-tri totalirana auta koja inače koštaju desetke hiljada €, nakaleme nekako jednog (bio sam prisutan jednom.... Tip je "zaheft'o" golfa 4 (2 vrata) kog je šleper prepolovio, sa udarnom tačkom na vozačevim vratima.) a ti kontaj koliko je onda to sigurno i stabilno auto. A ostalo prodaju u djelove, usput... Mislim, sve se može uraditi, čak i kvalitetno, ali kakve oni leševe rade i kako... (Nije isto kad ga radiš za sebe ili svoje djete (slučaj s tim g4) i kad ga radiš da što prije napraviš i prodaš nekome i hajd' zdravo) Moraš se dobro paziti.

Vrh

PostPoslato: 21 Jul 2009, 01:56 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Mar 2007, 11:50
hvala za info

Vrh

PostPoslato: 31 Jul 2009, 09:25 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 23 Okt 2007, 00:46
Zna li iko kakva je procedura prilikom uvoza auta iz Italije, šta se sve tamo treba platiti i da li se vrši povrat PDV-a? Vidio sam auto koji valjda nema uračunat PDV u svoju cijenu, a ja ga mogu dobiti za tu cijenu, da li je na meni da platim PDV?!
Ima li iko da radi uvoz auta iz Italije i pošto?

Vrh

PostPoslato: 31 Jul 2009, 16:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ako je bez PDV-a, kupi ga bez PDV-a, prijavi izvoz u italiji, odjavi, odvezu u Gradišku i to je to.

Vrh

PostPoslato: 01 Avg 2009, 08:06 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 23 Okt 2007, 00:46
Ok hvala na info ;)

Vrh

PostPoslato: 01 Avg 2009, 15:38 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jan 2002, 01:00
Posto vidim da su ovi postovi uglavnom sa pocetka godine molio bih nekoga da mi ukratko napise kolika je carina i koliki pdv na uvozna polovna vozila i koliko to na kraju sve ispadne... Ima li ista od potpunog ukidanja carina? Cuo sam da bi se nesto po tom pitanju moglo izdesavati u otktobru...

Vrh

PostPoslato: 01 Avg 2009, 20:08 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 01 Avg 2009, 19:49
Pozdrav svima.Imam jedno interesantno pitanje.Imam auto na kuvajtskim tablicama sa urednim papirima,posto zivim i radim u Kuvajtu.Auto je 1999 godiste.Cuo sam da u BiH mogu da ga vozim kao stranac na tim tablama,bez da ga prebacujem na nase table.Ovdje ga je moguce registrovati na duzi period,slicno kao u SAD.Konkretno,moje pitanje je da li mogu da ga dovezem i vozim kod nas na stranim tablama sa sve urednom dokumetacijom,kao stranac,bez da mi neko pravi probleme?Posto je auto suvise star da se carini,a drag mi je,jbg...Unaprijed hvala.

Vrh

PostPoslato: 01 Avg 2009, 20:21 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
To auto i kada bi htio, ne bi mogao prijaviti registrovati u BiH jer je starije od 7 godina. Naravno, ostaje problem vaznosti tehnickog pregleda (ne samo registracije), da li je godinu, tri, deset?

Btw. dole su auta stvarno jeftina, ne?

Vrh

PostPoslato: 01 Avg 2009, 20:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ne, mislio je da ga registruje na par godina u kuwaitu, pa ga ovdje vozi na kuwajtske table.

Mislim da može, ako imaš kuwajtske papire. Jer, bih zakon ne dozvoljava državljanima da upravljaju automobilima stranih reg. ozn., koliko se sjećam.

Vrh

PostPoslato: 02 Avg 2009, 21:15 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
...ako im je prijavljeno mjesto boravka u Kuvajtu...

Vrh

PostPoslato: 02 Avg 2009, 21:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Šta ako im je prijavljeno mjesto boravka u Kuvajtu?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1204 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 61  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]