Citiraj:
Ја теби о организацији клуба, ти мени колико је ко продао играча у Европи и за колике паре...
Ne govorim ja o organizaciji kluba, jer je to tek dio o kome bi se mogle ispisati knjige. Ja konkretno govorim upravo o poziciji sportskog direktora. Djelimično, jer je i mjesto krajnje odgovorno.
Citiraj:
Дакле, критериј "купио јефтино, продао скупо" је за мене бесмислен критериј за оцјену рада спортског директора, једино је битно какви су резултати остали иза тима који је он селектовао.
Svakako da je besmislen, ali je to trenutno stanje stvari, to je ono na šta ja ukazujem. Mislim da je i tebi jasno, da kod nas ne postoje sponzori koji bi uložili velike sume novca u jedan klub, pa bila to i Crvena Zvezda. Jednostavno jer domaće kompanije posluju ziheraški, da ne kažem ciganski, odnosno malo ulažu, a očekuju višestruku dobit. Inostrani investitori žele ispred sebe jasnu sliku, žele moćan i prepoznatljv brend u koji ulažu, čije ime garantuje isplativost investicije. To je ono što Zvezda trenutno ne može da ponudi, bar ne u sadašnjoj situaciji i šta joj preostaje?
Pretplatne karte, finansiranje od TV prava, prodaja dresova i suvenira - naučna fantastika.
Prodaja ili iznajmljivanje zemljišta oko stadiona il prodaja imena stadiona - možda ali da su imovinsko pravni odnosi riješeni.
Dakle jedini mogući izlaz je finansiranje prodajom igrača, a u tom slučaju sportski direktor koji dovede igrača za pola miliona, a kasnije istog proda za 5 miliona, smatra se uspješnim.
Ako mene pitaš, rekao bih da je prava vrijednost rada sportskog direktora, negdje između. Dakle ako postoje adekvatni rezultati, a da se istovremeno prodajom igrača dobro zaradi, te da se za istog tog igrača, pronađe adekvatna zamjena u skladu sa platežnim mogućnostima.
Rezultati su kod nas relativna kategorija. Ne može se reći da je recimo tim koji osvoji tri uzastopne titule, neuspješan i da nema rezultate, ali objektivno, šta bi ti rezultati značili bez uspjeha u Evropi?
Elem, osnovni problem i jeste nepostojanje odgovarajućeg koncepta i dugoročnog plana, u čemu se apsolutno slažem sa tobom . Ako je princip poslovanja "kupi jefitno prodaj skupo", onda se sve podređuje tom principu poslovanja. I to je za ljude. Ajaks je godinama forsirao takvu politiku.
U Zvezdi strategija ne postoji. Dugoročno razmišljanje je mislena imenica i to je problem svih posljednjih uprava. Lukić i njegovi trenutno samo razmišljaju šta sutra da urade i kako da dovuku klub do sutrašnjeg dana, bez strijepnji od stečaja, katanca i sličnih stvari. Dakle, ne rade ni blizu ono što je obećano, osim činjenice da su već na početku nagovijestili da Zvezda ove sezone, neće moći da se bori za titulu. Dakle alibi, unaprijed pripremljen. Sa tim ne mogu i neću da se pomirim. Ne sa činjenicom da se Zvezda neće boriti za titulu, već sa unaprijed pripremljenim opravdanjima...