banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 14 Maj 2025, 05:15

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 43 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Nestaju li Srbi?
PostPoslato: 19 Jul 2009, 21:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Nestaju li Srbi? > http://www.novosti.rs/code/navigate.php ... 0natalitet

Pisao sam vec na ovom forumu da je ostanak Kosova u Srbiji u stvari davanje Srbije Albancima jer stope nataliteta Srba i Albanaca se drasticno razlikuju. Hoce li Srbi doci u poziciju da budu manjina u Srbiji i da Albanci zauzmu i Srbiju?
U tekstu koji u cijelosti mozete procitati na gornjem linku izmedju ostalog stoji:

"...Već 2100. godine, u centralnoj Srbiji biće samo 2.100.000 stanovnika, Vojvodini 800.000, dok bi na Kosovu i Metohiji taj broj, prema sadašnjem populacionom trendu, bio čak 4,4 miliona. Dakle u svojoj državi bićemo nacionalna manjina! - tvrdi mr Biljana Spasić, profesor iz Kragujevca, ekspert za "belu kugu"..."

Za manje od 100 godina ako ovako nastavi bice vise nego duplo Albanaca i Albanci ce preoteti i Srbiju. Zato Srbi treba da se raduju i da jos podrzavaju odvajanje Kosova jer iako bolno, dugorocno to je najbolje rjesenje.

Sta vi mislite?

Filozofija...

Vrh

Tema posta: Re: Nestaju li Srbi?
PostPoslato: 19 Jul 2009, 21:28 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2008, 13:26
Ja pokušavam biti optimista pa kažem: "Ne može ovako dovjeka!". Tako se nadam da će i po pitanju odnosa natalitet/mortalitet biti bolje. Trenuno imamo negativan prirodni priraštaj, ali mora biti bolje tako da će vjerovatno te projekcije da se mjenjaju ovisno od situacije u zemlji/regionu/svijetu. Što se tiče albanskog pitanja... Koliko god mi to mrzili Kosmet je izgubljen. Treba pritegnuti jug, a uvesti strogu politiku imigracije. Barem po određenim kriterijima. I nema više problema s korovom. :angry4:

EVE Online 21 day trial
https://secure.eveonline.com/trial/?inv ... tion=buddy

Vrh

PostPoslato: 19 Jul 2009, 21:46 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2009, 12:35
Писао сам овоме али везано за Реп. Српску овде.

Е сад пише да би ситуација могла бити таква 2100. године ако се наставе садашњи трендови, што је веома битно. Наталитет Албнаца на КиМ је истина доста већи од наталитета Срба, али треба узети у обзир да се становништво Србије по свим својим демографским обиљежјима налази у завршној фази демографске транзиције, који обиљежавају стопе ниског наталитета и морталитета, и малог или негативног природног прираштаја. Албанци још увијек нису дошли до те фазе и њима то тек предстоји, тако да ће се њихов број повећавати али ће такође у једном тренутку доћи у завршну фазу и почети стагнирати или опадати. По мојој личној процјени са садашњих 2,2 милиона неће никада "престићи" Србе, само ће се приближити. Оно што је забрињавајуће је негативан миграциони салдо, који итекако утиче на број становника и КиМ и Србије а самим тим и на наталитет јер младо, фертилно способно становништво све више напушта ове просторе и иде у оне државе у којима има боље услове за живот.

Vrh

PostPoslato: 19 Jul 2009, 22:16 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 02 Dec 2007, 01:43
Pa mnogi narodi su nestali tako da ce to definitivno snaci i nas narod. Sto se tice Albanaca na kosovu, oni su se nakotili kao gamad jer su jos na nivou plemena, ali i bivsa drzava ih je pomagala sakom i kapom, koliko ja znam maltene u citavoj bivsoj nam drzavi od radnika su skidali dio plate kako bi pomogli Kosovu i Metohiji, tek sad vidimo sta smo to pomagali. Moje licno misljenje je da ce Srbi sa ovih prostora lagano primati katolicanstvo i tako se postepeno utapati u Hrvate, oni koji se ne budu slagali sa tim vjerovatno ce biti istrebljeni ili protjerani.

Vrh

PostPoslato: 20 Jul 2009, 16:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
LemiGO je napisao:
Pa mnogi narodi su nestali tako da ce to definitivno snaci i nas narod. Sto se tice Albanaca na kosovu, oni su se nakotili kao gamad jer su jos na nivou plemena, ali i bivsa drzava ih je pomagala sakom i kapom, koliko ja znam maltene u citavoj bivsoj nam drzavi od radnika su skidali dio plate kako bi pomogli Kosovu i Metohiji, tek sad vidimo sta smo to pomagali. Moje licno misljenje je da ce Srbi sa ovih prostora lagano primati katolicanstvo i tako se postepeno utapati u Hrvate, oni koji se ne budu slagali sa tim vjerovatno ce biti istrebljeni ili protjerani.

Мрачне прогнозе...
Нема од те приче ништа.
Србија и РС под хитно требају сратегију раста наталитета и кад се то коначно почне примењивати доће и до пораста наталитета.
Највећи проблем је бежање младих људи са села у град а градови су познато је убице наталитета.

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 20 Jul 2009, 17:46 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 02 Dec 2007, 01:43
Jesu brate, prognoze su mracne, ali mislim da se mi krecemo u tom pravcu. Kod nas sve se zavrsi mi trebamo, mi cemo, a nikada nista da napravimo konkretno.

Vrh

PostPoslato: 20 Jul 2009, 20:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
http://www.bljesak.info/content/view/35158/159/

de, de, nego umjesto po forumima udrite u nesto drugo, treba to pre'ranit.

Vrh

PostPoslato: 02 Avg 2009, 20:02 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jul 2009, 15:28
Neće Srbi nestati, rasuti su po cijelom svijetu i podićiće se oni. Doći će vrijeme kada će svi odn. mnogi dokazivati da su Srbi i Srbskoga roda koji od toga sada bježe. Živi bili pa vidjeli!!!

Vrh

PostPoslato: 16 Avg 2009, 20:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Najnovije informacije i prognoze prema sadasnjim statistikama > http://www.blic.rs/drustvo.php?id=106525

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 16 Avg 2009, 21:20 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Avg 2009, 21:20
nećemo nestati ali neće nas ni ostati previše. razloga ima malih milion, da ne nabrajam sada... ali zato je bitno da se uzme stan u centru, nova kola, more svake godine (da ustašama ostavljamo pare), moderna tehnika bla bla bla...u prevodu: ko jebe rađanje djece daj ti meni auto, stan (ne daj boze kucu da pravim na periferiji) a djete će samo da padne s' neba. e pa braćo srbi malo ste se zajebali sa tom računicom... do tada će se broj kosovara/šiptara popeti na oko 3.2 miliona, a broj srba (u srbiji) pasti na oko 5.9 miliona ili ti na nivo iz 1951. godine kada je rađen prvi popis posle II svetskog rata. to je predviđanje za srbiju... ovdje kod nas ne smijem ni pomisliti šta će se sve dešavati s nama :(

Vrh

PostPoslato: 30 Avg 2009, 17:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Mar 2009, 18:22
Human Rights Watch извештаj:

Tijekom 2008. godine Hrvatska je načinila skromne pomake u domenu ljudskih prava koji su bili motivirani željom za priključenjem Europskoj uniji, s time da ona još uvijek treba u potpunosti riješiti prepreke koje stoje na putu povratku i reintegraciji Srba. Nepristranost i učinkovitost kaznenih progona i postupaka koji se u predmetima ratnih zločina vode pred domaćim sudovima i dalje su upitni. Zatvaranjem misije Organizacije za europsku sigurnost i suradnju u prosincu 2007. godine nastala je praznina u praćenju poštivanja ljudskih prava.

Povratak i integracija Srba

Usprkos izjavama kojima Vlada izražava svoju opredijeljenost ovome pitanju, povratak Srba u Hrvatsku umnogome je usporen. Većinu od 231 prognanika i 610 izbjeglica koji su se vratili u područja svoga prebivališta tijekom prve polovice 2008. godine čine etnički Hrvati. Prema podacima Visokog povjerenstva Ujedinjenih naroda za izbjeglice, registriran je povratak u Hrvatsku 125.000 etničkih Srba, koji su otišli tijekom sukoba od 1991. do 1995. godine. Od tog broja, njih oko 55.000 trajno je ostalo u Hrvatskoj.

Srpski povratnici i dalje su izloženi nasilju i zastrašivanju, osobito u sjevernoj Dalmaciji, mada sve manje u odnosu na prethodne godine. Većina napada bila je usmjerena na imovinu, a ne na osobe. Policija je općenito pojačala svoju nazočnost na lokalitetima izvršenih napada i otvorila je istrage, s time da nije identificirala počinitelje. Najteži incident dogodio se u ožujku kada je skupina mladića kamenovala obiteljsku kuću srpskih povratnika na području Benkovca, pri čemu je povrijeđen jedan član obitelji. Policija je uhitila navodne počinitelje. Njima se u vrijeme pisanja ovog izvješća sudi za djelo etnički motiviranog nasilničkog ponašanja.

Srbi i dalje nailaze na probleme glede povrata zauzetih stambenih jedinica, uprkos sudskim rješenjima u njihovu korist. U nekim slučajevima odgađa se sudsko rješavanje predmeta povrata imovine. Još uvijek ne postoji učinkovito pravno sredstvo za osobe koje traže povrat zauzetog poljoprivrednog zemljišta. U vrijeme pisanja ovoga izvješća, žalbeni postupak još nije okončan po 7.743 žalbe (uglavnom Srba) na odbijene zahtjeve za pomoć u obnovi.

Iako dva vladina programa stambenog zbrinjavanja omogućavaju osobama koje se žele vratiti da podnesu zahtjev i budu stambeno zbrinute, nije postignut napredak u smislu održivog rješenja za Srbe kojima je tijekom rata oduzeto stanarsko pravo na stanovima u društvenom vlasništvu (što predstavlja prepreku povratku Srba u urbana područja). Vlada nije osigurala oko stotinu stambenih jedinica od 1.400 koliko se obvezala osigurati srpskim povratnicima do sredine 2008. godine.

U svibnju je Vlada usvojila proceduru kojom omogućava Srbima priznavanje radnoga staža na područjima koja su bila okupirana tijekom rata (nepriznavanje radnog staža Srbima onemogućava ispunjenje uvjeta za stjecanje mirovine u Hrvatskoj). Veća financijska sredstva koja je Vlada odredila za pravnu pomoć općoj populaciji djelomice su iskoristili prognani i izbjegli Srbi u stambeno-pravnim i drugim sporovima oko pitanja koja datiraju još od rata.

Odgovornost za ratne zločine

Suđenje hrvatskim generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču počelo je u ožujku pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ). Trojica generala optuženi su za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, uključujući progon i ubojstva počinjena tijekom vojno-redarstvene akcije 1995. godine protiv pobunjenih Srba u Krajini, tijekom koje je oko 200.000 etničkih Srba bilo primorano napustiti to područje. Iako je Hrvatska izručila sve svoje optuženike Međunarodnom kaznenom sudu, Sud je u lipnju uputio kritike na račun Hrvatske zbog njezina propusta da dostavi sve tražene dokumente vezane za predmet protiv Gotovine. Hrvatska je takve optužbe odbacila.

U svibnju je Županijski sud osudio generala Mirka Norca na kaznu zatvora u trajanju od sedam godina za ratne zločine protiv srpskih civila u Medačkom džepu, a generala Rahima Ademija oslobodio istih optužbi. To je bio prvi predmet u kojem je Međunarodni sud u Haagu optužnicu ustupio Hrvatskoj. Odvjetništvo je uložilo žalbu na presudu kojom je Norac osuđen, a Ademi oslobođen optužbi.

U rujnu su vremenske odgode u postupku protiv Branimira Glavaša, prouzročene ljetnom stankom te raspravama oko pravnoga zastupanja jednog od suoptuženika, dovele do povrede zakonskih rokova tijekom postupka zbog čega je suđenje počelo iznova pred Županijskim sudom u Osijeku. Glavaš i ostalih šestero optuženih terete se za ratne zločine protiv srpskih civila. Glavaš, koji se brani sa slobode, i dalje je zastupnik u Hrvatskom saboru.
http://www.hrw.org/en/world-report/2009/hrvatska

Нема безбедности - нема деце ... Закон природе, и то ниjе кривица младих људа.

Не бој се непријатеља - у најгорем случају те могу убити. Не бој се пријатеља - у најгорем случају те могу издати. Бој се равнодушних - они нити убијају нити издају, али само уз њихову прећутну сагласност на земљи постоји издајство и убиство

Vrh

PostPoslato: 04 Sep 2009, 19:36 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2009, 21:25
Dragi nas Ruse kakve to ima veze sa temom.Vidim da imas problem i na drugim temama sa ostalim clanovima ovoga foruma.

Vrh

PostPoslato: 05 Sep 2009, 10:08 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Avg 2009, 17:44
Lokacija: Banja Luka - Jerusalem - pa opet Banja Luka i tako u krug...
Putinov provokator.

Vrh

PostPoslato: 05 Sep 2009, 14:56 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Okt 2005, 23:57
Putina mi ne diraj! :wink:

http://www.youtube.com/watch?v=dk5FBE1L-Kc

Vrh

PostPoslato: 07 Sep 2009, 22:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
Како нема везе са темом?
Јел тема "Нестају ли Срби"? Јесте. Јел човек постовао извештај ХРВ како Срби нестају у Хрватској (на овај или онај начин)? Јесте.

Није чудно што он можда има проблема јер човек не познаје језик добри и њихова ћирилица се разликује од наше. Њему свака част што се уопште и труди. Поштовање.
Чудно је то што вама он смета иако ја лично не видим да је он негде и некога увредио на било који начин.

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 08 Sep 2009, 00:24 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 06 Jul 2009, 13:06
Kratko i jasno - DA,nestaju!
Jbg,spasa nam nema,al' propasti necemo! 8)

Vrh

PostPoslato: 08 Sep 2009, 00:57 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 20 Avg 2009, 13:06
Realno ali za sve je kriv mentalitet zena i zene same!
Hoce one samo lovu pa tek onda mozda jedno djete,kuje!
Moj djed je imo 11brace i sestara nisu imali sta da jedu ali evo ih danas svi su uspjeli i svi imaju po 2-3 unucadi i odlicno su obezbjedjeni.
Ovo i samo ovo je formula! 8)

Vrh

PostPoslato: 08 Sep 2009, 07:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Mar 2009, 18:22
urbana_extravaganca, хвала!
vb87 :)

Не бој се непријатеља - у најгорем случају те могу убити. Не бој се пријатеља - у најгорем случају те могу издати. Бој се равнодушних - они нити убијају нити издају, али само уз њихову прећутну сагласност на земљи постоји издајство и убиство

Vrh

PostPoslato: 08 Sep 2009, 21:13 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jul 2009, 15:28
Tarabić je rekao da nas, jedno vrijeme kao da neće biti i svi će pričati nisam Srbin, nisam Srbin, pa će mo se poslije prizvati pameti i govoriti ja sam Srbin, ja sam Srbin...i rekao je da će svi Srbi stati pod jedan barjak, što znači da će se ujediniti. Tako kaže Kremansko proročanstvo, a podmeću nam da kaže:svi Srbi pod jednu šljivu- što nije tačno. Znači proročanstva su pozitivna, a preživjeli smo mi i gore.Od države na tri mora - Dušanovo carstvo, u jednom trenutku smo spali na državu na tri Morave, ali ja vjerujem u nas. Preživjećemo mi sve ovo.

Vrh

PostPoslato: 09 Sep 2009, 00:01 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 20 Avg 2009, 13:06
Ima nesto i u Kremanskom prorocanstvu!
Bar do sada je sve kako je Milos T.rekao

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 43 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]