banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 04 Maj 2025, 21:47

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 23 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 16 Jul 2009, 19:03 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
:lol:

Od koga su oni sada nesvrstani? Kakva je sada njihova uloga? Ili si za NATO i Ameriku ili si protiv njih, nema trećega. Čak je i austrougarski podnarednik Tito za vrijeme vijetnamskog konflikta stao na stranu sovjetskog bloka što je izazvalo zgražanje jednog dijela nesvrstanih.

Ili je ovo ostalo kao jedna tekovina jedne ere, pa ni oni sami ne znaju da je gotovo? :lol:

Vrh

PostPoslato: 16 Jul 2009, 19:08 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
To ti je isto kao i NATO,ni jedni ni drugi nemaju svrhu,odnosno prerasli su svoju prvobitnu namjenu.

Vrh

PostPoslato: 16 Jul 2009, 21:43 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Tačno, ali opet NATO je vojni savez i ne možeš naći opravdanje da se države vojno ne ujedinjuju.

Vrh

PostPoslato: 16 Jul 2009, 22:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
filozof sa vrbasa je napisao:
Čak je i austrougarski podnarednik Tito za vrijeme vijetnamskog konflikta stao na stranu sovjetskog bloka što je izazvalo zgražanje jednog dijela nesvrstanih.

Ili je ovo ostalo kao jedna tekovina jedne ere, pa ni oni sami ne znaju da je gotovo? :lol:

Tito je bio jedan veliki genije, jer nije htio ni kod Rusa ni kod Amerikanaca, a bio je dobar sa svima i izvlacio korist od sviju. To sto je krajem 40-ih i malo kasnije pravio neke greske ne moze se uporediti sa velikim i dobrim stvarima koje je uradio.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 16 Jul 2009, 23:10 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 16 Jul 2009, 23:14 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Jan 2009, 13:46
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Ajde Fiki umrijeces od smijanja........... :lol: :lol:
ontopic.......Tito nije bio genije....Tito je bio konjina 8) 8) .........a taj pokret nesvrstanih je jedna obicna smijurija koja danas ne igra nikakvu ulogu u svjetskoj politici :wink: :wink:

Vrh

PostPoslato: 17 Jul 2009, 21:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Shabban je napisao:
[ontopic.......Tito nije bio genije....Tito je bio konjina 8) 8)

Kako za koga, ali za vecinu ljudi koje pitas nije. Kao sto sam rekao pravio je odredjene greske, ali u poredjenju sa drugim politicarima te greske su bile na minimumu, sto pokazuje i rejting koji je Jugoslavija postigla u svijetu i na zapadu i na istoku. Mozes ti reci sta hoces da je konjina ili kravina ili koju hoces rijec izmisliti, ili da se ne slazes, ali to nece promijeniti istorijske cinjenice. Na njegovu sahranu je dosao rekordan broj drzavnika sto pokazuje koliki je ugled uzivao u svijetu i na zapadu i na istoku. To sto danasnji nacionalisti mu nalaze mane bolje bi bilo da pogledaju sta su oni uradili od onako lijepe zemlje, a sta je on napravio u svoje vrijeme iz nicega. Tako da komentarisem filozofa nema potrebe jer su nacionalisti pokazali svoje za sva vremena. A Tito je bio i ostao jedan od najmudrijih politicara svoga vremena i to je pokazao djelima da je napravio od razrusene zemlje lijepu i uglednu zemlju za razliku od ovih danas koji su od lijepe zemlje napravili ruglo i sramotu u svijetu.

Citiraj:
.........a taj pokret nesvrstanih je jedna obicna smijurija koja danas ne igra nikakvu ulogu u svjetskoj politici :wink: :wink

Slazem se da je danas tako, ali u vrijeme kad je bio osnovan predstavljao je znacajnu kariku tadasnjeg svijeta jer ko zna kako bi zavrsio hladni rat da su svi bili svrstani.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 17 Jul 2009, 22:01 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Vim, mogu i ja qrcem mlatiti dok krediti pristižu i dok niko ništa ne pita. I dok se vodi dvolična politika, a Tito je bio majstor za te stvari.

Vrh

PostPoslato: 17 Jul 2009, 22:19 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pa i ovi "tvoji" danas uzimaju kredite pa nista ne stvaraju, svaki dan sve vise duga, sve vise poreza i nameta narodu, a nikakvog pomaka. Toliko su nas "unaprijedili" ti "tvoji" da smo sad u istom kosu s Albanijom bez obzira na sve kredite i zajmove i pomoc iz svijeta.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 17 Jul 2009, 22:22 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Čekaj bolan da pare stignu, kuda si se zaobadao? Ti to veliš da komunjare nisu krale? :lol:

Vrh

PostPoslato: 17 Jul 2009, 22:37 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ti to veliš da komunjare nisu krale? :lol:

Krali su, ali su znali mjeru, za razliku od ovih. Dovoljno je pogledati plodove jednih i drugih da se izvede zakljucak.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 18 Jul 2009, 13:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
vim je napisao:

Krali su, ali su znali mjeru, za razliku od ovih. Dovoljno je pogledati plodove jednih i drugih da se izvede zakljucak.

Плод комунистичког рада је 1990-1995.

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 18 Jul 2009, 13:59 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Apr 2008, 19:59
Citiraj:

Slazem se! I ne samo to, mnogo vise..!

Vise je Srba izginulo za njegovo vrijeme u miru, nego....

Vrh

PostPoslato: 18 Jul 2009, 19:40 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
stalle je napisao:
Vise je Srba izginulo za njegovo vrijeme u miru, nego....

Jašta,da nije bilo Tita Srba bi sada bilo milijarduuuuuuu......

Vrh

PostPoslato: 18 Jul 2009, 22:25 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Da se vratim na temu.

Srbija ima interes u Nesvrstanim, jer tako može da utiče na situaciju o Kosovu i možda neka nova privredna saradnja.
Citiraj:
Fakti

* Nesvrstane je osmislio predsednik SFRJ Josip Broz uz pomoć predsednika Indije i Egipta Džavaharlal Nehrua i Adbela Nasera

* Prvi samit Nesvrstanih održan u Beogradu 1. septembra 1961, Beograd bio i domaćih 4. septembra 1989.

* SRJ je u septembru 1992. izbačena iz Nesvrstanih i UN

* Prvi političar koji je posle 5. oktobra prvi govorio o saradnji s Nesvrstanima je Tomislav Nikolić

* Nesvrstani su postali spoljnopolitički prioritet Srbije posle proglašenja nezavisnosti Kosova

* Ministarstvo spoljnih poslova utvrdilo da je nema prepreka da Srbija u isto vreme bude članica EU i Nesvrstanih

* Predsednik Boris Tadić 23. septembra 2008. u UN rekao da su Nesvrstani jedan od prioriteta Srbije

* Šef diplomatije Vuk Jeremić gost Nesvrstanih u julu 2008. u Iranu i u aprilu ove godine u Havani

* Podrška Nesvrstanima pominje se i u Deklaraciji o pomirenju koju su DS i SPS potpisali u oktobru 2008

http://www.pressonline.co.rs/page/stories/sr.html?view=story&id=72975&sectionId=37

Ali u CG je podjeljen stav o tome, a ima i neke logike.
Citiraj:
U Novoj srpskoj demokratiji smatraju da se crnogorska spoljna politika ne može uhvatiti "ni za glavu, ni za rep". Potpredsjednik Nove Slaven Radunović:

"Crnogorska spoljna politika liči kao lov ribe grabljivice u mutnoj vodi. Jednostavno, nema nikakvu strategiju, nego prva žrtva koja naiđe ona je grabi. Tako je i za gospodina Vujanovića na samitu Nesvrstanih. To na duge staze ne može dati nikakve rezultate, apsolutno nikakve i mislim da Crna Gora mora da se opredijeli kojim će putem u spoljnoj politici da ide. Ne možete jedan dan da potpisujete note o neisporučivanju američkih građana koji naprave ratni zločin, a sjutradan da sjedite sa Gadafijem i Raulom Kastrom na samitu Nesvrstanih, poslije toga idete u Moskvu i pravdate se Rusima i kunete se da ćete im biti najveći saradnik. Jednostavno, to djeluje neozbiljno, uostalom, to je samo jedna od karakteristika ove države."

http://www.danas.org/content/nesvrstani/1779456.html

A u budućnosti kada se postane član tog nesretnoga NATOa i EU, i kod političara će splasnuti želja za Nesvrstanim. Ostaće samo lijepe uspomene na jedno članstvo, baš kao što i ja danas čuvam člansku kartu video kluba od prije rata.

Vrh

PostPoslato: 20 Jul 2009, 18:16 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Okt 2005, 03:59
urbana_extravaganca je napisao:
vim je napisao:

Ne da branim stari sistem ali 1990-1995 je plod orgijanja fashista/nacionalista/ostalih fetishizama koji su u to vrijeme jedva docekali da iskale bijes akumuliran nekih 50+ godina. Sto je jos gore, ne prolazi ih... Osladilo im se...

Slazem se sa Vimom. Jeste grijesio ali bilans jednih i drugih se vidi na svakom koraku.

Vrh

PostPoslato: 20 Jul 2009, 20:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
vulgaris maximus je napisao:
urbana_extravaganca je napisao:

Ne da branim stari sistem ali 1990-1995 je plod orgijanja fashista/nacionalista/ostalih fetishizama koji su u to vrijeme jedva docekali da iskale bijes akumuliran nekih 50+ godina. Sto je jos gore, ne prolazi ih... Osladilo im se...

Slazem se sa Vimom. Jeste grijesio ali bilans jednih i drugih se vidi na svakom koraku.

Прво национализам није никакав фетишизам а друга ствар: оргијали су управо ти које су тај систем и успоставили а онда га и срушили.
Тито није грешио он је радио оно што се од њега и тражило односно следио смернице КПЈ које је ова поставила још пре другог светског рата а главна је била слабљење српске нације и Србије као државе (све одрађено перфеткно). Ћопави је испунио свој задатак а онда отишао али пре него што је отишао потрошио неколико десетина милиона долара на своје зајебанције и то истих оних долара које ми и данас отплаћујемо.

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 21 Jul 2009, 05:53 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 14 Jul 2005, 17:52
Pozdravljam učesnike na forumu. :)

Nestvrstani su recimo propali. Sad postoji blok Rusija, Kina, Indija, brazil.

Prije je to bilo Indonezija, indija, Egipat, Jugoslavija.

Vrh

PostPoslato: 21 Jul 2009, 12:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

JHBX je napisao:
...

Vidi, otkud ti Zeo. :confused1:

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 21 Jul 2009, 12:05 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 30 Mar 2005, 22:09
Nesvrstani su zaista sada ništa do prazna ljuštura nečega što je začeto i počelo da se razvija, ali se vrlo brzo susrelo sa, tada, nepremostivim problemima. Pa ipak, početak je bio dobar, pogotovo dok je SFRJ u tom pokretu vodila glavnu riječ.
Svijet se promijenio otada, ali nesvrstanost je sada u stvari potrebnija nego ikada.
Moje je mišljenje da bi najispravniji i najdalekovidiji potez bio za recimo Srbiju, da se potpun okane evro-atlantskih integracija, ali i podlaganja i ulagivanja bilo kojoj drugoj sili (pa i Rusiji), i da preuzme aktivnu, da ne kažem vodeću ulogu u pokretnu nesvrstanih, i na taj način gradi svoju ulogu u svijetu, ali i svoju ekonomiju. Na taj način bi se postigla nezavisnost od razvijenih zemalja, a samim tim bi se u nužnoj razmjeni i komunikaciji sa njima, imala daleko daleko bolja pozicija, bez ucjena i uslovljavanja.
Svaka (mala) ekonomija ovisna o globalnoj tržišnoj ekonomiji je osuđna na ropsko-služinački odnos prema "velikim igračima" (samim tim i svaki narod), i nema teorije da se na taj način zadrži i minimum suvereniteta i sopstvenosti, nego se postaje dijelom velike mašinerije koja melje, melje, melje,...
To će sve da nužno da ispropada, a opstaće samo oni koji su o svom tom krkljancu nezavisni, a to su samo oni koji su istinski nesvrstani, dakle ničiji robovi.
Mislim da je budućnost ovih prostora samo u istinskoj nesvrstanosti i ravnopravnosti koja se zahtijeva za sebe i garantuje drugima.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 23 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]