banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 08 Maj 2025, 11:46

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 19 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 07 Jul 2009, 15:13 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Citiraj:
U blizini batajničkog aerodroma jutros, u 09.10 časova, srušio se vojni avion tipa MIG 29. Pilot aviona Rade Ranđelović se katapultirao ali je preminuo od posledica povreda. Prilikom udara aviona u zemlju poginuo je i vojnik Milan Ulemek, dok je drugi vojnik lakše povređen.
Očevidac: Čuo sam da je nešto puklo u motoru
Jedan čovek, koji je video pad MIG-a, opisao je za "Blic" šta se dogodilo u trenutku nesreće:
"Video sam avion kako leti i posle nekog vremena čuo sam da je nešto puklo u motoru. Avion je u jednom trenutku bio okrenut kabinom na dole. Motor je prestao da radi i avion se obrušio. Pilot je pokušao da se katapultira, ali kako je avion bio nedovoljno udaljen od zemlje, pilot je bio odbačen nekih 70 metara od aviona...", rekao je očevidac ove nesreće.
"Nakon nesreće, podigao se veliki oblak prašine. Na zemlji je stradao i jedan vojnik, a njegovo telo je bilo ugljenisano", dodaje on.

http://www.blic.rs/hronika.php?id=100621

Laka im crna zemlja. :(

Vrh

PostPoslato: 07 Jul 2009, 19:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2006, 17:02
RIP

Zasto je Partizan najbolji?Zato sto Partizan nije samo fudbal.Zato sto imamo najvise titula(372).Zato sto imamo najvise kupova(180).Zato sto imamo najvise Evropskih trofeja (8).Zato sto smo najbrojnije Sportsko Drustvo na Svetu...

Vrh

PostPoslato: 07 Jul 2009, 20:57 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Jan 2009, 13:46
Nek pocivaju u miru

Vrh

PostPoslato: 07 Jul 2009, 20:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
sve cesce i cesce govorimo to ovih dana...
filozof drzi primat na crnoj hronici

Vrh

PostPoslato: 07 Jul 2009, 22:15 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Okt 2006, 12:58
Laka im crna zemlja

Vrh

PostPoslato: 07 Jul 2009, 22:54 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Mar 2009, 11:33
Слава им!

БЕОГРАД – У удесу авиона МИГ 29 који се данас око 9 часова догодио на аеродрому у Батајници погинули су пилот Раде Ранђеловић (47) и војник Милан Улемек (24), а лакше је повређен војник Војислав Драгољевић (21), речено је данас на конференцији за новинаре представника Ваздухопловства и ПВО Војске Србије.

Заменик командата Ваздухопловства и ПВО Небојша Ђукановић рекао је да још није познат узрок несреће и да очекује да ће резултати истраге бити познати до краја месеца.

Ђукановић је рекао да постоје „очевици и снимци (несреће) који ће бити анализирани како би се сазнао узрок”.

Ђукановић је рекао да је пилот Ранђеловић увежбавао маневарске способности авиона које је требало да прикаже на предстојећем аеромитингу, а несрећа се десила при крају маневра.

„Критични момент се десио када је авион требало да слети”, казао је Ђукановић и додао да се „Ранђеловић (приликом удеса) катапултирао на изузетно малој висини”.

Ђукановић је навео и да је војник Улемек био на пожарству у парку техничких средстава када је авион пао на то место. Заменик команданта Ваздухопловства и ПВО је рекао и да се војник Драгојловић повредио док је гасио пожар узрокован падом авиона.

Војник Улемек је из Старе Пазове и био је на редовном одслужењу војног рока.

Ђукановић је рекао да ће преостала четири авиона типа МИГ 29 ВС бити приземљена док се не утврде узроци несреће. Заменик команданта Ваздухопловства и ПВО је рекао и да је Ранђеловић био искусан пилот и инструктор летења.

„Ранђеловић је 1985. завршио Ваздухопловну војну академију”, рекао је Ђукановић и додао да је Ранђеловић имао укупно 900 часова лета од чега 20 часова у протеклих годину дана.

Ђукановић је рекао да је авион Војске Србије типа Миг 29, који се данас срушио, ремонтован у Војно-техничком заводу Мома Станојловић.

„Авиони Миг 29 су ремонтовани код нас, тако што су руски и наши стручњаци радили у 'Моми Станојловићу' све што је потребно да се то изврши. Мотори и радари су одвожени у Русију и тамо урађени”, рекао је Ђукановић.

На питање да ли сматра да је ремонт авиона типа Миг 29 у Заводу Мома Станојловић добро урађен, Ђукановић је одговорио потврдно.

„Наравно да мислим (да је ремонт у Заводу Мома Станојловић добро урађен). На крају крајева главни конструктор гарантује за то”, рекао је Ђукановић.

На питање да ли би због најновије несреће приликом вежбања за аеромитинг требало смањити број аеромитинга, Ђукановић је рекао да то „не би било сврсисходно”.

„Овакви догађаји су саставни део пилотског позива у сваком ваздухопловству. Због оваквих догађаја избегавати такве активности нема логике и није сврсисходно. Ми пилоти смо свесни посла којим се бавимо и морамо да живимо са том чињеницом”, рекао је Ђукановић одговарајући на то питање.

Ђукановић је додао и да је на „пилотима и техничком саставу да таквих догађаја (несрећа) буде што мање”.

Представници Ваздухопловства Војске Србије су навели и да ће наставити да се припремају за аеромитинг у Београду, који би требало да буде одржан 11. јула.

Авион који се данас срушио био је ремонтован прошле године 25. маја у Војном заводу Мома Станојловић. Од ремонта је имао 145 летова а после данашње несреће је потпуно уништен.

На конференцији за новинаре у Дому Војске Србије у Београду поводом удеса авиона типа Миг 29 били су и генерал ваздухопловства Мирко Вранић и пилот пуковник Свето Малиновић.

Vrh

PostPoslato: 07 Jul 2009, 23:11 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Feb 2008, 14:09
Uspomena na tragicno stradalog pilota Radeta Randjelovica u MIG-u 29 .Ovo je snimak sa aeromitinga na Ceneju posljednje ucestvovanje na javnoj manifestaciji prije pogibije...

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=hfxCkgOBwvo[/youtube]

Arhivski snimci stradalog pilota Radeta Randjelovica:
http://www.rts.rs/page/stories/ci/story ... D0%BA.html

Vrh

PostPoslato: 07 Jul 2009, 23:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 02:21
R.I.P. :cry:

Citiraj:
„Критични момент се десио када је авион требало да слети”, казао је Ђукановић и додао да се „Ранђеловић (приликом удеса) катапултирао на изузетно малој висини”.

Očevici tvrde potpuno drugačije: pilot je uvježbavao manevre, avion je bio u oštrom zaokretu 360° (što nikako nije uobičajeno u pripremi za slijetanje) kad je izgubio kontrolu i srušio se s oko 100m visine. Dosta toga upućuje na grešku pilota, ali budući da je riječ o iskusnom pilotu ne može se isključiti ni tehnički kvar (što bi stvarno bila sramota jer je avion remontovan prije jedva nešto više od godinu dana :angry4: ). Kako stvari stoje, pilot se katapultirao jako nisko i padobran se nije stigao otvoriti.

Vrh

PostPoslato: 08 Jul 2009, 03:17 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 04 Maj 2009, 10:00
Čovjek nije stvoren da leta (pogotovo u svemir), već da hodi.

Vrh

PostPoslato: 08 Jul 2009, 07:22 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Okt 2006, 12:58
Zeo je napisao:
Čovjek nije stvoren da leta (pogotovo u svemir), već da hodi.

Ovaj covijek je neunistiv :roll:

Inace ima tema na Crnoj hronici

Vrh

PostPoslato: 08 Jul 2009, 10:05 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 01 Mar 2008, 23:26
Katapultirao se bukvalno u zemlju. Vjerovatno je pokusavao da spasi avion do poslednjeg trenutka i zakasnio s katapultiranjem.

Vrh

PostPoslato: 08 Jul 2009, 15:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Zanimljiv izvještaj očevica:

Citiraj:
Ocevidac sam dela udesa potpukovnika Randjelovica, bio sam izmedju Zemun Polja i Batajnice bas u to vreme. Po struci sam kontrolor letenja, te se razumem podosta u vazduhoplovnu tehniku, iako nemam direktnog kontakta bas sa tehnickim stvarima oko vazduhoplova. Neki ocevici su potvrdili, kao i moje kosmije, to sto sam i ja cuo prilikom tog finalnog (kobnog manevra) - a u pitanju je compressor stall jednog od motora. Naime, to je karakteristican, kratkotrajan zvuk "pop pop pop pop" nakon cega se cuje spool up turbine, kao usisivac recimo kad se pali. Zbog tog karakteristicnog zvuka, cini mi se da je pri tom manevru doslo nekako do isprekidanog dotoka vazduha u neki od motora (dovoljno je da to bude i sekunda samo kod RD-33 motora) te je to izazvalo poremecaj u kompresionoj komori, sto se manifestuje "pogresnim paljenjem smese" da upotrebim narodni recnik (odnosno u terminu "reversal air flow"), dovoljno da na sekund-dva izbaci pogon jednog od motora iz stroja. Obicno compressor stall nije problem, ali ovde je u pitanju bio ostar manevar, na jako maloj visini i svaki gubitak nekog procenta snage moze biti fatalan... Konkretno mislim da je to bio tzv. compressor surge ("Aircraft operation outside of design envelope - e.g., extreme flight manoeuvre resulting in airflow separations within the engine intake.").

Ovo je preuzeto s foruma Airserbia, link:
http://forum.airserbia.com/viewtopic.php?f=2&t=3904
Kasnije se špekuliše o mogućem ulijetanju ptice u motor, što je izazvalo gubitak potiska, a na takvoj visini i u takvom manevru gubitak jednog motora na MiG-29 znači neizbježnu asimetriju potiska koju je na toj visini nemoguće kompenzovati (možda bi bilo moguće s fly by wire avionom a 29-ka nažalost nema taj sistem).

Vrh

PostPoslato: 08 Jul 2009, 15:25 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ja sam gledao nekoliko testova u kojima se svi slažu da su MIG 29 , pokretljiviji , dinamičniji i brži od F 16. I da može sve extreme da pregura. Ali istraga će pokazati.

Vrh

PostPoslato: 08 Jul 2009, 15:30 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
Нека је лака земља настрадалима.

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 08 Jul 2009, 15:35 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2008, 13:26
filozof sa vrbasa je napisao:
Ja sam gledao nekoliko testova u kojima se svi slažu da su MIG 29 , pokretljiviji , dinamičniji i brži od F 16. I da može sve extreme da pregura. Ali istraga će pokazati.

Slažem se, MiGovi su daleko izdržljiviji - samo da se dobro održavaju. A RV Srbije kao i sve jedno u okruženju jedva da ima para da se ispune godišnje kvote letačkih sati za pilote... tako da je održavanje još gore...

EVE Online 21 day trial
https://secure.eveonline.com/trial/?inv ... tion=buddy

Vrh

PostPoslato: 08 Jul 2009, 16:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Radi se o starijoj verziji aviona (MiG-29 9.12) i to izvoznoj verziji (SSSR je izvozne verzije prilično "osakaćivao" kako bi izbjegli prodaju osjetljive tehnologije). U svoje vrijeme bio je jedan od najboljih aviona, ali je danas neizbježno zastario. Zato postoje nove vrhunske verzije MiG-29M i MiG-35 koje bi Srbija trebala da kad-tad nabavi. Dugo najavljivana modernizacija srpskih 29-ki zapravo uopšte nije bila modernizacija (koja obuhvata ugradnju novih sistema i naoružanja te dovođenja aviona na savremene standarde), nego samo generalni remont. Mislim da nisu dobili ništa novo od opreme, osim novih radio stanica i još par stvari. Remont čak nije ni rađen u Rusiji, kako se ranije pričalo, nego u Srbiji. Znači, radi se o 22 godine starim airframe-ovima koji su dovedeni u letno stanje, manje-više onakvi kakvi su bili 1987., kad su kupljeni. Bez obzira na to, mislim da je remont kao remont odrađen kvalitetno, a sve priče koje tvrde suprotno vjerovatno su posljedica toga što su ljudi ogorčeni zbog udesa, pa traže krivca po svaku cijenu. Ja ipak mislim da je u pitanju ili ljudski faktor, ili ulijetanje ptice u motor (što je bio i uzrok čuvenog pada ruske 29-ke u Le Buržeu). Takve stvari se jednostavno dešavaju u svim vazduhoplovstvima. Ono što je tragično je gubitak jednog od najboljih pilota kojeg je Srbija imala i gubitak jednog mladog života (momak na kog je pao avion) :cry: . A tu je i gubitak jednog ako dobrog aviona.
Podsjetio bih na vrlo sličnu nesreću koja se prošle godine desila kad je u pripremama za isti ovaj aeromiting poginuo pilot u udesu aviona Super Galeb. :cry:

Vrh

PostPoslato: 08 Jul 2009, 16:14 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Da jeste bio jedan udes prošle godine.

Vrh

PostPoslato: 12 Jul 2009, 22:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Najnovije informacije, pilot se nije katapultirao nego je do posljednjeg trenutka pokušavao da održi kontrolu nad letjelicom:
http://www.politika.rs/rubrike/Hronika/Pilot-se-nije-katapultirao.lt.html

Vrh

PostPoslato: 12 Jul 2009, 23:15 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Baš čudno i da su ga izvukli, kada pada avion, on valjda treba da eksplodira kao na američkim flimovima.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 19 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]