banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jul 2025, 15:17

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 144 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 08 Jul 2009, 22:49 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 12 Avg 2008, 07:15
Talija je napisao:
mastermind je napisao:
vim je napisao:
Da "mastermind", ali kako ce covjek ako je ozenjen onda imati seksualne odnose sa zenom ako ne koristi kontracepciju, a nece da mu se rodi dijete? Kako ce zadovoljiti svoje bioloske potrebe ako nema sex?

Žena je plodna ako ima normalan ciklus od 28 dana negdje 7 dana otprilike, pa ako se već ne želi dijete onda se ljudi mogu suzdržat ovih par dana. Muž i žena smiju da imaju ljubavni odnos kad god hoće ako su u braku. Ja mislim da je vrhunac te ljubavi kada oboje žele stvoriti novog čovjeka.

Nije to baš tako jednostavno utvrditi niti je pouzdano 100%
Stopostotna kontracepcija je celibat.

Žena je plodna samo jedan dan. Da bi se ustanovio dan ovulacije postoji metoda mjerenja bazalne temperature, ali pod uslovom da žena tada ne pije nikakve tablete protiv temperature, protiv bolova i sl. Na dan ovulacije tjelesna temperatura je malo povećana.
To može biti samo dopuna, a nikako precizno određivanje.

Zašto je rečeno 7 dana? Iz razloga što i nekoliko dana nakon odnosa ako nastupi ovulacija može doći do oplodnje.
Najpametnije je posavjetovati se sa ginekologom.

Prouči malo Bilingsovu metodu. Ima tamo sve lijepo objašnjeno. Pod ovo 7 dana sam mislio plus, minus 3 dana od dana ovulacije, jer tada postoji posebna sluz koja spermije može da održi na životu i oplodi jajnu stanicu.

Vrh

PostPoslato: 08 Jul 2009, 22:58 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
mastermind je napisao:
Prouči malo Bilingsovu metodu. Ima tamo sve lijepo objašnjeno. Pod ovo 7 dana sam mislio plus, minus 3 dana od dana ovulacije, jer tada postoji posebna sluz koja spermije može da održi na životu i oplodi jajnu stanicu.

Za tu sluz nikad nisam čula.
Spermatozoide čuva tečnost koju luči prostata.
Nema metode koja je 100% tačna, a kojom bi se odredili plodni dani u svrhu kontracepcije.
Ipak organizam nije mehanizam da to uvijek radi u isti dan i čas.

Vrh

PostPoslato: 08 Jul 2009, 23:05 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Talija je napisao:
mastermind je napisao:

Za tu sluz nikad nisam čula.
Spermatozoide čuva tečnost koju luči prostata.
Nema metode koja je 100% tačna, a kojom bi se odredili plodni dani u svrhu kontracepcije.
Ipak organizam nije mehanizam da to uvijek radi u isti dan i čas.

Normalno da ne postoji 100 % metoda, ali postoje prilično pouzdane metode. Evo nešto o Billingsovoj metodi, pa malo pročitaj...imaš o tome po netu da sad ne tražim...

http://www.woomb.org/bom/lit/teach/index_hr.html

Vrh

PostPoslato: 08 Jul 2009, 23:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Pa ako nije samo 1 posto pouzdana to je jedan abortus na svakih sto odnosa. A to je vise abortusa nego sad ako bi se koristila ova metoda!

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 08 Jul 2009, 23:20 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

vim je napisao:
Pa ako nije samo 1 posto pouzdana to je jedan abortus na svakih sto odnosa. A to je vise abortusa nego sad ako bi se koristila ova metoda!

Prouči malo metodu, pa sam vidi da li je moguće da žena zatrudni ako se malo pazi što se radi.

Vrh

PostPoslato: 08 Jul 2009, 23:24 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
kaze li Biblija sta u vezi kontracepcije?

Vrh

PostPoslato: 08 Jul 2009, 23:45 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 04 Maj 2009, 10:00
spavac je napisao:

ne, U starom zavjetu se govori samo kako je čovjek nečist koji proliva sjeme i žena za svojih dana krvarenja. Isus o seksu riječ nije izustio, što znači da ne trebamo ni mi. To je između dvoje kad se poznaju.

Poslednji put menjao Zeo dana 08 Jul 2009, 23:50, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 08 Jul 2009, 23:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Okt 2002, 09:33
Citiraj:
Bioloski i naucno to je u istom rangu.

Opet lupaš gluposti. Ako ne jedeš, umireš. Ako se uzdržavaš od seksa, NE umireš.

Vrh

PostPoslato: 09 Jul 2009, 08:24 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

spavac je napisao:

Ako se čovjek drži Biblijskih principa braka za kontracepciju koja se danas nudi na tržištu će lako zaključiti da je smeće i da se oko toga samo vrte ogromne para, a jadni narod sluša marketinšku propagandu i misli da je to sve divno i krasno. Ako muž i žena ne žele dijete, a žele da imaju odnos i nemogu da se suzdrže par dana dok je kritično onda trebaju ozbiljno da se zapitaju o svom duhovnom stanju. Evo jedne dobre knjižice koja govori o kondomima i njihovoj pouzdanosti....Kondomi ne rade

Vrh

PostPoslato: 09 Jul 2009, 08:30 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 01 Jul 2009, 20:41
mastermind je napisao:
spavac je napisao:

Mislim da je Biblija protiv bilo kakvog oblika kontracepcije. U Bibliji se propagiraju odnosi koji služe produžetku vrste. Možda griješim, ali tamo stoji da bi svaki odnos koji se desi trebao da završi oplodnjom, jer mu je to svrha, a grijeh je prosipati sjeme. Mislim da je po Bibliji tako.

Vrh

PostPoslato: 09 Jul 2009, 13:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Citiraj:
Možda griješim, ali tamo stoji da bi svaki odnos koji se desi trebao da završi oplodnjom, jer mu je to svrha, a grijeh je prosipati sjeme.

Naravno da griješiš. Osim možda ako nas ne uputiš na konkretan citat koji bi podržao tu tvoju očigledno netačnu teoriju.

Vrh

PostPoslato: 09 Jul 2009, 14:17 
staromodan
Korisnikov avatar

Master, kad Biblija prica o principu braka i ne govori o nacinu seksa, kako treba da se radi, kad da se radi, jel treba kontracepcija ili ne...ili ja nisam jos dosao do tog stiha. :-?

crveno aj daj taj stih.

Vrh

PostPoslato: 09 Jul 2009, 15:24 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Citiraj:
grijeh je prosipati sjeme

Čini mi se da je ovo iz grčke mitologije, vezano za Onana koji je uradio "prekinuti snošaj" a po kome se samozadovoljavanje naziva onanija (bez obzira što Onan nije onanisao nego samo radio jedan vid "kontracepcije" koji danas mnogi praktikuju).

Ovo definitivno nije iz S. Pisma.

Vrh

PostPoslato: 09 Jul 2009, 17:35 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

spavac je napisao:
Master, kad Biblija prica o principu braka i ne govori o nacinu seksa

Biblija jasno govori kada se to smije raditi (u braku), a kada ne. Sve što se radi izvan braka je bludničenje, a ako je netko nevjeran u braku onda je to preljub.

Citiraj:
kako treba da se radi

Ovdje ti ja mogu reći svoje mišljenje i dojam na temelju Biblijskih vrednota. Vođenjem ljubavi čovjek i žena pokazuju jedno drugom svoje predanje i iskazuju uzajamnu ljubav te pokazuju da su jedno tijelo, jer kao što kaže Bog: "Stoga će čovjek ostaviti oca i majku da prione uza svoju ženu i bit će njih dvoje jedno tijelo. " Nešto najljepše je kada iz te uzajamne ljubavi proizađe novo stvorenje.

Citiraj:
kad da se radi, jel treba kontracepcija ili ne...ili ja nisam jos dosao do tog stiha. :-?

U bibliji piše da se to ne radi kada žena ima menstrualni ciklus (nekih 7 dana otprilike). Kontracepcija ne treba (tablete, spirale, kondomi itd.), jer to samo šteti čovjeku, da sad ne spominjem nuspojave do kojih sve može doći. Vrlo jednostavno se mogu pratiti ženini plodni dani i uz malo ozbiljnosti skoro je nemoguće da dođe do nečeg neželjenog.

Vrh

PostPoslato: 09 Jul 2009, 17:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Kako nije iz Biblije? Naravno da jeste. Onan (Avnan u Daničićevom prevodu Starog Zavjetu) je Judin sin, nastradao je jer nije htio da podigne sjeme svom bratu. Eto.

Vrh

PostPoslato: 09 Jul 2009, 17:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Naravno, odnosi se na Talijin post.

Vrh

PostPoslato: 09 Jul 2009, 19:33 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pronašla sam i ja, mada sam bila ubijeđena da je iz grčke mitologije, a ne iz Starog Zavjeta.

Citiraj:
U bibliji piše da se to ne radi kada žena ima menstrualni ciklus (nekih 7 dana otprilike)

Interesuje me gdje ovo piše? U kom dijelu Biblije?

Vrh

PostPoslato: 09 Jul 2009, 21:33 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Talija je napisao:
Pronašla sam i ja, mada sam bila ubijeđena da je iz grčke mitologije, a ne iz Starog Zavjeta.

Citiraj:
U bibliji piše da se to ne radi kada žena ima menstrualni ciklus (nekih 7 dana otprilike)

Interesuje me gdje ovo piše? U kom dijelu Biblije?

Levitski zakonik ili 3. Mojsijeva 15:19...

Vrh

PostPoslato: 09 Jul 2009, 22:42 
staromodan
Korisnikov avatar

mastermind je napisao:
spavac je napisao:
Master, kad Biblija prica o principu braka i ne govori o nacinu seksa

Biblija jasno govori kada se to smije raditi (u braku), a kada ne. Sve što se radi izvan braka je bludničenje, a ako je netko nevjeran u braku onda je to preljub.

Citiraj:
kako treba da se radi

Ovdje ti ja mogu reći svoje mišljenje i dojam na temelju Biblijskih vrednota. Vođenjem ljubavi čovjek i žena pokazuju jedno drugom svoje predanje i iskazuju uzajamnu ljubav te pokazuju da su jedno tijelo, jer kao što kaže Bog: "Stoga će čovjek ostaviti oca i majku da prione uza svoju ženu i bit će njih dvoje jedno tijelo. " Nešto najljepše je kada iz te uzajamne ljubavi proizađe novo stvorenje.

Citiraj:
kad da se radi, jel treba kontracepcija ili ne...ili ja nisam jos dosao do tog stiha. :-?

U bibliji piše da se to ne radi kada žena ima menstrualni ciklus (nekih 7 dana otprilike). Kontracepcija ne treba (tablete, spirale, kondomi itd.), jer to samo šteti čovjeku, da sad ne spominjem nuspojave do kojih sve može doći. Vrlo jednostavno se mogu pratiti ženini plodni dani i uz malo ozbiljnosti skoro je nemoguće da dođe do nečeg neželjenog.

sto bi u prevodu bilo da Biblija ne govori da li ja smijem sa zenom koristiti kondom ili se samo seksati kad su neplodni dani.

Vrh

PostPoslato: 09 Jul 2009, 22:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2005, 09:37
mastermind je napisao:

Kako se u to doba moglo pisati o kontracepciji kada nije ni postojala? :) I naravno da su zene u to doba bile "neciste" jer nisu postojali ulosci niti tamponi. Najbolje tumaciti Bibliju bukvalno :roll:

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 144 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]