banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Jul 2025, 14:58

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1485 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 75  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 08 Jul 2009, 21:58 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 01 Jul 2009, 20:41
Miki98 je napisao:
Zaista zalosna priča, ali, evo da i ja pokoju suzu prolijem... Provo, ako imate mazohisticke tendencije i mislite da je mučenje kriterijum kvaliteta studiranja (maltretiranje, hiljade stranica za pamcenje, profesori kojih nema na casovima ili ispitima, a kad se pojave onda demonstriraju razne oblike neuroza i psihoza, nervozne i nekulturne tete u studentskoj) onda ne morate upisivati fakultet, obijte banku (to je sad postalo popularno) i, ako nemate vezu u tuzilastvu, kvalitet takve vrste mozete imati i na Tunjicama. U slucaju da vam ne daju u zatvor, dovoljno je i da zaglavite na Paprikovcu - idealno mjesto za mazohiste. A nasi su fakulteti uglavnom smeće, svi odreda. Međutim, nije problem u fakultetima, nego u nama. Ako nas nesto interesuje to cemo i (na)uciti, a ako ne, onda cemo izigravati studente... Da li cemo izlaziti po desetak puta na svaki ispit dok profesoru ne dosadi, kupiti ispite ili traziti vezu, ili cemo platiti za lagodnu voznju po Apeironu, to je samo stvar metoda, a ne cilja. Slazem se i sa socialbugom da smo mi odavno razlupani, tako da su fakulteti sitnica u odnosu na sav ostali kriminal koji nas okruzuje.

JA ĆU SEBI KUPITI DIPLOMU - NEĆU DA MI IKO POKLANJA ISPITE. :roll:

Vrh

PostPoslato: 10 Jul 2009, 23:41 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Okt 2005, 16:26
Pravo i farmacija na crno
M. PIJETLOVIĆ, 10.07.2009

BANJALUKA - Republička prosvetna inspekcija zabranila je rad na dva odseka - farmaceutskom i pravnom - Univerziteta za poslovni inženjering i menadžment Banjaluka (PIM). Uprkos tome što nisu dobili potrebnu licencu Ministarstva prosvete i kulture RS, nastava i ispiti za oko 150 studenata, koji su za školarinu izdvojili 3.000 KM na ovim odsecima, redovno su održavani.

Direktor PIM Ljubiša Mladenović tvrdi za "Novosti" da je resorno ministarstvo obećavalo da će ova dva odseka dobiti licencu i da na izlazak ekspertske komisije čekaju već 15 meseci.

- Komisija je dužna da u roku mesec dana izađe na teren i da ocenu o dobijanju licence. Međutim, zbog sporosti administracije mi smo dovedeni u nezavidan položaj, kao i naši studenti - kaže Mladenović.

Na pitanje, na koji način će studenti biti obeštećeni (ukupna suma iznosi od 300.000 do 400.000 konvertibilnih maraka) ako ova dva odseka na kraju ne dobiju potrebnu licencu, Mladenović kategorično naglašava "da neće biti problema", te da će dobiti licencu.

U Ministarstvu prosvete i kulture RS, međutim, kažu da ekspertska komisija nije obavila uvid zbog nedostatka eksperata iz uže naučne oblasti.

Kako je pojasnila, Ministarstvo je dopisom od 5. 8. 2008. godine tražilo od PIM da u konkursu za upis studenata u prvu godinu 2008/2009. godine na sedam studijskih programa jasno naglasi da programi na farmaciji i pravu nemaju licencu.

- Nakon toga, u januaru 2009. godine dobili smo informaciju da se na ovim studijskim programima, uprkos upozorenju, odvija nastava. Ministarstvo je odmah obavestilo prosvetnu inspekciju i tražilo da postupi u skladu sa njenim nadležnostima. Republička prosvetna inspekcija ja zabranila izvođenje nastave na ovim studijskim programima i Ministarstvo je potvrdilo njihovo rešenje - dodala je Vojvodićeva.

KOMISIJA
- Komisija će biti brzo formirana i izaći će na teren - pojasnila je Biljana Vojvodić, nečelnik Odeljenja za visoko obrazovanje u resornom ministarstvu.
-
Iako procedura licenciranja studijskih programa pravo i farmacija, zbog nedostatka eksperata iz uže naučne oblasti nije završena u predviđenom roku, visokoškolska ustanova nije smela početi sa izvođenjem nastave na nelicenciranim studijskim programima, jer je to u suprotnosti sa Zakonom o visokom obrazovanju - naglasila je Vojvodićeva.

Večernje Novosti

Vrh

PostPoslato: 13 Jul 2009, 00:14 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2002, 16:13
V@nja je napisao:
Isto tako .. uhvatili se ljudi par idiota (pa makar i oni bili u vecini) koji ne procitaju knjigu, a polazu ispite na privatnim fakultetima .. kad mozda ima i onih koji zaista zele nesto da nauce .. Kao sto je automotive rekao .. moze se o ovome raspredati na jos hiljadu stranica ..

Stvar je u tome sto idiot koji ne procita knjigu moze poloziti ispit.

Argument je:"Onaj ko hoce moze da nauci i na privatnom." Sta to znaci? Pa, onaj ko hoce moze i kod kuce, bez fakulteta, uciti.

Nije problem u onima koji zele nesto da nauce (ako na privatnim fakultetima ima takvih), nego u tome sto ne postoje kriterijumi.

Vrh

PostPoslato: 13 Jul 2009, 01:30 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2001, 01:00
Timotic je napisao:
V@nja je napisao:
Isto tako .. uhvatili se ljudi par idiota (pa makar i oni bili u vecini) koji ne procitaju knjigu, a polazu ispite na privatnim fakultetima .. kad mozda ima i onih koji zaista zele nesto da nauce .. Kao sto je automotive rekao .. moze se o ovome raspredati na jos hiljadu stranica ..

Stvar je u tome sto idiot koji ne procita knjigu moze poloziti ispit.

Argument je:"Onaj ko hoce moze da nauci i na privatnom." Sta to znaci? Pa, onaj ko hoce moze i kod kuce, bez fakulteta, uciti.

Nije problem u onima koji zele nesto da nauce (ako na privatnim fakultetima ima takvih), nego u tome sto ne postoje kriterijumi.

dzaba trosis tastaturu, opet ce sad u krug: ''tezina nije mjerilo'', ''na drzavnim se isto kupuju diplome'', ''uslovi na privatnim bolji''....itd itd :roll:

Warren Buffett

Vrh

PostPoslato: 13 Jul 2009, 08:27 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2007, 11:43
ja sam studirao na drzavnom i vise nikom ne bih preporucio takvo iskustvo. na zalost, tada nije bilo izbora. a pola drzavnih fakulteta ne ispunjava uslove propisane od strane ministarstva kako u pogledu nastavnog osoblja tako i u pogledu prostora. donedavno su na arhitekturi radila svega 3 profesora u stalnom radnom odnosu a na pravu 4, iako je propisano da treba da ih bude barem 50%.
naravno, niko se ne usudjuje da nalozi prekid rada jer treba odrzati privid da je drzava u stanju da obezbjedi jeftino obrazovanje za neprivilegovane slojeve stanovnistva.

Vrh

PostPoslato: 15 Jul 2009, 20:42 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 17 Nov 2008, 17:50
Jel' se još o ovoj temi razglaba...
ajme...šta to nije davnooo zatvorenooo...
kako Vam se da ljudi dragi...

Vrh

PostPoslato: 19 Jul 2009, 12:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
lera je napisao:
ja sam studirao na drzavnom i vise nikom ne bih preporucio takvo iskustvo.

A ja sam prije neki dan pricao sa momkom koji se sa Apeirona prebacuje na ETF! Jeste, zvuci nevjerovatno, ali covjek fino kaze da je upisao informatiku, kontajuci da se tu nesto ozbiljno radi. Poslije par mjeseci je uvidio da je fakultet smijurija, pa se ispisuje. Iz razgovora se dalo skontati da je covjeku stalo da nesto nauci, bez obzira koliko je fakultet tezak, ili nije.

Generalno me ove rasprave ne interesuju, jer se sve svodi na "moja cuna je veca od tvoje" price, samo sam htio da spomenem fenomen kakav se ne vidja cesto kod nas.

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 19 Jul 2009, 20:46 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 16 Feb 2008, 17:16
Popokatepetl je napisao:
lera je napisao:
ja sam studirao na drzavnom i vise nikom ne bih preporucio takvo iskustvo.

A ja sam prije neki dan pricao sa momkom koji se sa Apeirona prebacuje na ETF! Jeste, zvuci nevjerovatno, ali covjek fino kaze da je upisao informatiku, kontajuci da se tu nesto ozbiljno radi. Poslije par mjeseci je uvidio da je fakultet smijurija, pa se ispisuje. Iz razgovora se dalo skontati da je covjeku stalo da nesto nauci, bez obzira koliko je fakultet tezak, ili nije.

Generalno me ove rasprave ne interesuju, jer se sve svodi na "moja cuna je veca od tvoje" price, samo sam htio da spomenem fenomen kakav se ne vidja cesto kod nas.

A za dve ili tri godine ces vidjeti fenomen kad se taj lik opet vrati na privatni. I sta je uradio, samo je izgubio vrijeme. Sigurno konta da je i ETF kao i privatni, ustvari kad izadjes i sa ETF-a i sa privatnog tek onda pocinjes da ucis jer ni jedan ti ne daje ono znanje koje bi trebao , samo sto te na ETF-u moze zajebavati svaki prof. kako se njemu digne a na privatnom ipak ne moze.

Vrh

PostPoslato: 20 Jul 2009, 03:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Jesi ti to zavrsio ETF, ili lupas onako napamet? Jeste, mnogo stvari se uci tek kad pocnes da radis, ali, recimo, programiranje u C++, baze podataka, teorije elektricnih kola, nekoliko matematika, itd, treba da znas prije nego sto pocnes da radis. A to se uci na ETF-u. I neces (ili veeeoma tesko) ga zavrsiti ako doticne stvari ne savladas. Igrom slucaja, 80% ljudi s kojima se druzim su sa ETF-a, i ko god je stigao na trecu ili cetvrtu godinu, moze se reci da zna znanje, kriterijumi su im jos dovoljno visoki za to.

I ne vjerujem da ce se momak iz prethodne price vratiti na privatni, kako si ti samo pozurio da zakljucis. Poenta je bas u tome sto se on nada da ETF nije kao ''informatika'' koju je do sad studirao, a nije, u to sam siguran.

Vrh

PostPoslato: 20 Jul 2009, 21:56 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Popokatepetl je napisao:
Jesi ti to zavrsio ETF, ili lupas onako napamet? Jeste, mnogo stvari se uci tek kad pocnes da radis, ali, recimo, programiranje u C++, baze podataka, teorije elektricnih kola, nekoliko matematika, itd, treba da znas prije nego sto pocnes da radis. A to se uci na ETF-u. I neces (ili veeeoma tesko) ga zavrsiti ako doticne stvari ne savladas. Igrom slucaja, 80% ljudi s kojima se druzim su sa ETF-a, i ko god je stigao na trecu ili cetvrtu godinu, moze se reci da zna znanje, kriterijumi su im jos dovoljno visoki za to.

Ne lupam nista napamet sve ti govorim iz iskustva. Slazem se da treba znanje, ali efektivno znanje koje ce mi kasnije pomoci u karijeri , a ne gluposti neke koje su prevazidjene prije 20 godina a jos se uce na ETF-u.

Vrh

PostPoslato: 20 Jul 2009, 23:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jul 2003, 22:29
znaci zavrsio si etf kada tako samouvjereno govoris da se tu nista nece nauciti?

Vrh

PostPoslato: 20 Jul 2009, 23:26 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

[Enterprise] je napisao:
znaci zavrsio si etf kada tako samouvjereno govoris da se tu nista nece nauciti?

jesam li negdje rekao da sam zavrsio? :-?

Vrh

PostPoslato: 20 Jul 2009, 23:38 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jul 2003, 22:29
Popokatepetl je napisao:
Jesi ti to zavrsio ETF, ili lupas onako napamet?

automotive je napisao:
Ne lupam nista napamet sve ti govorim iz iskustva

automotive je napisao:
jesam li negdje rekao da sam zavrsio?

zanimljivo :evil3:
znaci ipak lupas napamet. Nisam ni sumnjao

Vrh

PostPoslato: 20 Jul 2009, 23:46 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
nema potrebe da se prepirete
svako je jednim dijelom u pravu, a odgovor lebdi izmedju 2 svijeta
cinjenica je da je informatika previse sirok pojam, a to ljudima nije jasno
npr ima smjer na PMF-u Informatika i matematika, ljudi upisu, vide da se ne poklapa sa njihovim dozivljajem Informatike, ispisu se i svuda kukaju kako to nema nikakve veze sa doticnom
trebalo bi se malo bolje na fakultetima objasniti sta je plan i program, tako bi manje zabluda bilo
jedino sto cu podrzati kao nepotrebno znanje (a to je moje licno misljenje doneseno nakon nekih analiza) da predmeti kao sto su Sociologija i sl. nemaju sta traziti na tehnickim fakultetima, to je gubitak vremena koji se mogao popuniti prosirenjem znanja u strucnim predmetima

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

PostPoslato: 21 Jul 2009, 09:06 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 21 Mar 2009, 22:25
Da bi raspravljali o fakultetima imate novi alat

http://books.google.com/

ukucajte ime profesora pod navodnicima i dobićete objavljene knjige
to je jedan od parametara kvaliteta tog profesora.

Zatim pogledajte koji profesori predaju na određenim fakultetima i provjerite one čiji predmeti su ključni za fakultet.
Danas koga nema na netu nema ga nigdje.

Vrh

PostPoslato: 21 Jul 2009, 10:43 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

[Enterprise] je napisao:
Popokatepetl je napisao:
Jesi ti to zavrsio ETF, ili lupas onako napamet?

automotive je napisao:
Ne lupam nista napamet sve ti govorim iz iskustva

automotive je napisao:
jesam li negdje rekao da sam zavrsio?

zanimljivo :evil3:
znaci ipak lupas napamet. Nisam ni sumnjao

Znaci ne moram da zavrsim neki fax da bi mogao da pricam o njemu sa nekim iskustvom, razumijes??? Ili ti mozda treba crtati :roll:

Vrh

PostPoslato: 21 Jul 2009, 11:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Treba crtati. Ono što si pričao je ništa drugo do lupanje. Reci konkretno šta je to što je ''staro'' i ''nepotrebno'' na ETF-u (za Sociologiju bih se i sam složio, mada je niko i ne doživljava pretjerano ozbiljno, koliko znam, odmila je zovu ''likovno'' :D )? ETF u B.Luci je i prije Bolonje počeo sa reformama, i jedni su od rijetkih koji se trude da održe kakav-takav nivo kvaliteta. Dakle, koja su to tvoj ''iskustva'' sa ETF-om, podijeli sa nama, ima ovdje na forumu ETF-ovaca, pa da čujemo malo šta oni imaju da kažu na to.

Vrh

PostPoslato: 21 Jul 2009, 12:14 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

automotive je napisao:
A za dve ili tri godine ces vidjeti fenomen kad se taj lik opet vrati na privatni. I sta je uradio, samo je izgubio vrijeme. Sigurno konta da je i ETF kao i privatni, ustvari kad izadjes i sa ETF-a i sa privatnog tek onda pocinjes da ucis jer ni jedan ti ne daje ono znanje koje bi trebao , samo sto te na ETF-u moze zajebavati svaki prof. kako se njemu digne a na privatnom ipak ne moze.

Ajde molim te reci mi koji dio ovde ti lici na "lupanje". Igrom slucaja znam o kojem se liku radi i on vjerovatno konta "kad sam mogao imati devet ili deset na privatnom zasto ne bi mogao imati sest ili sedam na elektro". Ok, ako lik uspije svaka mu cast ali ipak mislim da se malo precjenio. Sto se tice profesora na ETF-u, ruku na srce, ima korektnih ljudi ali jel moguce da kod Celica od 140 studenata samo pet polozi kolokvijum?! A taj isti Celic na privatnom faxu ima neke normalne kriterije. A isti je profesor , znaci prenosi isto znanje i jednim i drugim studentima.

Vrh

PostPoslato: 21 Jul 2009, 12:21 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 12 Dec 2008, 16:34
Tema se ponovo "probudila", a novinar86 iščezao :lol:

Popokatepetl je napisao:
Treba crtati. Ono što si pričao je ništa drugo do lupanje. Reci konkretno šta je to što je ''staro'' i ''nepotrebno'' na ETF-u (za Sociologiju bih se i sam složio, mada je niko i ne doživljava pretjerano ozbiljno, koliko znam, odmila je zovu ''likovno'' :D )? ETF u B.Luci je i prije Bolonje počeo sa reformama, i jedni su od rijetkih koji se trude da održe kakav-takav nivo kvaliteta. Dakle, koja su to tvoj ''iskustva'' sa ETF-om, podijeli sa nama, ima ovdje na forumu ETF-ovaca, pa da čujemo malo šta oni imaju da kažu na to.

Da li pod "kvalitetom" podrazumijevaš ogromnu stopu ispisanih studenata (ove "reforme" koje spominješ samo su nagnale još i ono malo pametnih da pobjegnu sa ETF-a)?
Mnogi studenti na ETF-u ne mogu upisati treću godinu, a onda se ispišu i završe u roku drugi državni fakultet. Da li je to kvalitet ETF-a?
Da li pod kvalitetom podrazumijevaš previsoke kriterije profesora?
Da li se sa Bolonjom mogu porediti "reforme" na ETF-u? Čovječe, da li ti znaš šta je to "Bolonja"?

A što se sociologije tiče, mislim da treba. Bar nek uče teoretski šta je to društvo. Jer na tom faksu stvarno ima asocijalnih osoba. Treba im i psiholog na faksu. Definitivno!

Eto!

Vrh

PostPoslato: 21 Jul 2009, 12:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Okt 2008, 14:27
BL4ever je napisao:
Da li pod "kvalitetom" podrazumijevaš ogromnu stopu ispisanih studenata (ove "reforme" koje spominješ samo su nagnale još i ono malo pametnih da pobjegnu sa ETF-a)?
Mnogi studenti na ETF-u ne mogu upisati treću godinu, a onda se ispišu i završe u roku drugi državni fakultet. Da li je to kvalitet ETF-a?

Одосмо офтопик, али да појасним око ЕТФ-а...

Људи се исписују са ЕТФ-а из много разлога. Један од њих јесу и поједини професори, али пуно више људи се испише из других разлога...

Са мном је прву годину уписао човјек и није му ишло. Вртио се три године, а он дао само Социологију (иначе је дечко завршио средњу електро) и он одлучи да се испише и да упише Економију. Економију је завршио у року, затим магистрирао, чујем недавно и докторирао и асистент је на Економском факултету (мислим код Микеревића, јер је тај момак био његов сарадник док је Микеревић био премијер). Дакле, овај мој није заглавио код Ћелића или Јеленка, човјек није могао ни далеко лакше предмете да положи, али је на Економији подерао!

Знам људе који су уписали ЕТФ јер су као добри са рачунарима или са лемилицом. А онда упишу и сконтају да на прве две године неће видјети рачунара на факсу, али да ће морати да положи 5 математика и хрпу теорије. И онда линијом мањег отпора упишу рецимо Информатику на ПМФ, једноставно су ближе ономе што воле, а то су рачунари...

Знам људе који су уписали ЕТФ, изузетно интелигентне особе, али једноставно нису имали унутрашњу дисциплину и вољу да 5 или 6 или х година жестоко штемају и уче... и логично се исписали!

Не бих о ЕТФ-у и Болоњи, већ дуго нисам био тамо. Али се слажем за Социологију (да студенти ЕТФ-а слушају о отућењу човјека од друштва, маса их касније оболи од тога)...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1485 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 75  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]