banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 30 Jul 2025, 22:26

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 84 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 05 Jul 2009, 14:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Vuče, zavisi šta ko hoće. ŠTo gore neko napisa, ljudi postaju Golumi kad odu vani....

Vrh

PostPoslato: 05 Jul 2009, 14:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Vuk_samotnjak je napisao:
Meni samo jedna stvar ne ide u glavu zasto svako ko je otisao vani misli da je on uspio u zivotu a svako ko je ostao na svome radi za crkavicu i prezivljava?

Vi se hvalite za plate po 2000 eura ja se hvalim platom od 1200KM u privatnoj firmi kad bacimo na papir moje i vase troskove ja ipak mislim da bolje zivim od vecine koja je vani.
Poredeci nas i vas standard/troskove zivota mislim da prosjecno zivite i Vi i mi samo sto ste vi u zabludi da ste sigurni jer od sudbine se ne bjezi neko gine u ratu za kucni prag, nekog ubije u studentskom domu naduvani Azijat, nekom se srusi avion kad krene na Karibe....

Ja bi bio zadovoljan i u bl da imam platu 1200KM. Medjutim, problem je sto se prosjecna plata procjenjuje na 750KM( a i ova plata je prevelika za obicnog covjeka jer koji rade u vlasti dobijaju nekoliko hiljada pa uticu i na taj prosjek) i kad tome dodamo jos minimum 25 posto nezaposlenih koji imaju 0KM platu, ispada da je prosjek oko 500-600KM sto je prilicno malo. Druga stvar, cijene hrane u bl su se izjednacile, cijene goriva skoro iste kao i u inostranstvu, cijene auta daleko vece tako da ne vidim da su manji puno troskovi dok plata prema ovome gore je 7-8 puta manja u prosjeku. A to se najbolje i vidi po onome kako ljudi zive.
To sto ti spadas u 10 posto onih koji imaju 1200KM platu ili vise je tvoja sreca, i mozes biti zadovoljan, ali ja sam razgovarao sa daleko vise onih koji nisu, i koji jedva prezivljavaju sa 500KM, ako su dovoljno sretni da imaju ikakav posao.

@Zoka

Onda si i ti veliki sretnik ako imas sve to. Kao sto rekoh i u prethodnom postu, vecina ljudi s kojima sam razgovarao nemaju blagodeti u kojima uzivate vas dvojica, tako da daleko vise kukaju i zale se.
Vjerovatno jedan od razloga sto ste vas dvojica zadovoljni i sto ste za ostanak je to sto zivite dosta iznad prosjeka.
Naravno, i ja da radim u vladi i da imam 5000KM platu rekao bih da je inostranstvo sranje.
Ali kao sto rekoh, vecina ljudi s kojima sam ja razgovarao tvrdi drukcije, zato sto je vecina ispod.
To sto sam pisao u vezi kafica se ne odnosi na tebe, vec na cinjenicu da sam primijetio da su kod nas kafici i dan i noc puni i ima ih dosta po glavi stanovnika, za razliku od inostranstva, sto vodi na zakljucak da ljudi kod nas uzivaju daleko vise u "toj vrsti zabave".

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 05 Jul 2009, 14:12 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
vim je napisao:
To sto sam pisao u vezi kafica se ne odnosi na tebe, vec na cinjenicu da sam primijetio da su kod nas kafici i dan i noc puni i ima ih dosta po glavi stanovnika, za razliku od inostranstva, sto vodi na zakljucak da ljudi kod nas uzivaju daleko vise u "toj vrsti zabave".

Eh,a da ja radim u vladi............kakav rusvaj bi to bio.
Ti što sjede u kafićima cijeli dan,nakon što su ustali u podne,vjeruj mi da bi oni našli načina da tako žive i na zapadu.To je takav mentalni sklop,bolje štruca u 'ladu,nego dvije na suncu.Da se razumijemo,nisam ni ja nakakva vrijednica,da samo gledam šta ću raditi.Naprotiv i ja samo gledam gdje ću uhvatiti krivinu :D ,a ovde je mogu uhvatiti ponekad,mislim da na zapadu ne bih mogao.Ne poričem da je na zapadu veća mogućnost da se zaradi ali je ovde veće mogućnost da se uživa........To se dvije filozofija,zapadna "imati" i istočna "biti".Na moju žalost,zapadna polako potiskuje ovu istočnu.

Vrh

PostPoslato: 05 Jul 2009, 14:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Okt 2008, 14:27
Мало су те животне приче комплесније од поређења плата и трошкова живота тамо и овдје...

Ја знам човјек који је био добар са рачунарима, зарађивао овдје супер лову (мало испод онога шта је могао зарађивати вани, али опет пуно више од мене који имам сасвим пристојна примања). И човјек је то напустио и отишао вани! У неизвјесност, без породице и некога да му помогне, али је једноставно хтио то пробати, то му је био изазов и велика жеља...

Опет знам жену која има пристојан посао (и она и муж), породицу и она супер живи овдје и сигурно је да квалитетније не би живјела вани и да не би била срећнија да живи на периферији Торонта рецимо! Опуштено живи, има за ауто, за скијање, за љетовање и ужива у времену на послу и са својом породицом. И њој та плата коју би имала вани (нешто већа него што има овдје) није битна у поређењу са временом које овдје има да посвети породици (а тешко би имала толико времена вани), са тим да може кад хоће да оде на викенд на море у Хрватску или на скијање на Јахорину...

Разлози за отићи или остати су доста субјективне природе, тешко је то објективно квантификовати...

Vrh

PostPoslato: 05 Jul 2009, 14:19 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Okt 2006, 12:58
Vim druze ima li vani ljudi koje zive na socijali i kukakju, naravno da ima, gdje nades te ljude sto kukaju zatvorene u kuci ili basti nekog kafica? kad si prosao parkicem a ono baste kafica prazne i nigdje nikog? ja sa svojom platom necu da pijem kafu u parkicu jer je skupa 1.80KM a i nije nesto :D jer se ide na to da ti gost sto prije ustane a sjedne drugi besposlicar isti ti sto kukaju ovede a imaju 20-30god. bi isli vani prali malo sude kupili auto i nagulili u BL da se kurce dok imaju goriva. Ovde ima posla ali je razlog sto svi hoce da zive i rade u BL a to jednostavno ne moze, koliko ih zivi u BL ko podstanar a ima kucu 10-15km od centra Banjaluke ovde radi ko konobar i pola plate da na neki sobicak a pola na MISS parizer i jogurt.

Vrh

PostPoslato: 05 Jul 2009, 17:01 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 21 Okt 2008, 01:08
Sve gore receno stoji. I meni je ovdje koznazbogcega fino i srcu mi drago.
Jedino ne stoji tvrdnja da ovdje bas nesto ima posla. Otkud posao? Nidgje idustrije niti bilo kakvog oblika proizvodnje, sem poljoprirede, a i poljoprivrednici vazda kukaju da ne mogu sastaviti kraj s krajem. Ovdje su gotovo svi poslovi, u svojoj osnovi, vezani za neki oblik muljevine. Nema temelja, otkud nadgradnja? A svaki drugi dan, pod parolom da idemo naprijed, upakuju ti jos jedan novi porez koji te fakticki unazadjuje. A na TV-u niti jedna negativna vijest. Kao-sve cvjeta! Sto rek'o jedan moj kolaga: ''Sta?!! Ma buraz, ne ides ti nidgje.''
Ljudi kao nesto trguju...Pa to ti je k'o neka zemlja prepuna Delbojeva, svi nekome nesto uvaljuju. To vise nije toliko ni pitanje love, ni vrijednoce ili lijenosti, koliko pitanje toga da li zelis biti smrad da bi mogao isplivati.
Bio sam nedavno u onom Glamocu. Znas sta je tamo osnova od koje mjesto zivi(ako se to moze nazvati zivot)? Kradja sume. Svi cute i lagano. Svakom pomalo, glavonji, naravno, najvise.
Prijedor umire, ljudi bijesni, grizu.
O Bijeljini nemam pojma.
Trebinje propalo, ima jos nesto kriminala koji ne da ljudima da pomru.
Brcko se jos nesto kobelja zbog stranih donacija.
Fala kurcu ja sam u Banjaluci, koja je ''velika'', pa ako bas svojski zapnes, iskobeljaces nesto.

A znas sta je normalno stanje? Rekao mi stari kako je bilo kad je on bio mlad.
Kaze covjek, htio ja ici malo do Beograda...nemam love. Izadjem na ulicu i pitam prvog komsiju kojeg sam sreo: ''Ima li ovdje nekog posla, da se nesto zaradi? Znam raditi to,to i to''.
I zaposle ga za stalno isti dan. I ne samo njega, nego on jos povede dvojicu drugara sa sobom u firmu.
E sad, mozda je to luda sreca, ili idealan kontraprimjer, ali mislim da je slika jasna. A danas moras iscimati citavu rodbinu dok im se svima ne zgadis kao i oni tebi da dobijes kakav-takav posao.
Pa gdje je tu ljudstvo? Kako da se svakog jutra gledas u ogledalu?

Vrh

PostPoslato: 05 Jul 2009, 18:32 
Administrator
Korisnikov avatar

nasmjeshiti luzer je napisao:
A znas sta je normalno stanje? Rekao mi stari kako je bilo kad je on bio mlad.
Kaze covjek, htio ja ici malo do Beograda...nemam love. Izadjem na ulicu i pitam prvog komsiju kojeg sam sreo: ''Ima li ovdje nekog posla, da se nesto zaradi? Znam raditi to,to i to''.
I zaposle ga za stalno isti dan. I ne samo njega, nego on jos povede dvojicu drugara sa sobom u firmu.
E sad, mozda je to luda sreca, ili idealan kontraprimjer, ali mislim da je slika jasna. A danas moras iscimati citavu rodbinu dok im se svima ne zgadis kao i oni tebi da dobijes kakav-takav posao.
Pa gdje je tu ljudstvo? Kako da se svakog jutra gledas u ogledalu?

Sad će ono tebi objasniti da to nije normalno,da je to zaduživanje,da zbog toga sada jeste ovako..............ali ja bih volio da je onako kako je bilo kada je moj tata bio momak.Prvi put kada njemu stari nije dao auto,čovjek ode na auto pijacu i kupi Fiat-a...........Toga nije bilo na zapadu.

Vrh

PostPoslato: 05 Jul 2009, 18:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Sep 2006, 09:31
Vuk_samotnjak je napisao:
Meni samo jedna stvar ne ide u glavu zasto svako ko je otisao vani misli da je on uspio u zivotu a svako ko je ostao na svome radi za crkavicu i prezivljava?

Vi se hvalite za plate po 2000 eura ja se hvalim platom od 1200KM u privatnoj firmi kad bacimo na papir moje i vase troskove ja ipak mislim da bolje zivim od vecine koja je vani.
Poredeci nas i vas standard/troskove zivota mislim da prosjecno zivite i Vi i mi samo sto ste vi u zabludi da ste sigurni jer od sudbine se ne bjezi neko gine u ratu za kucni prag, nekog ubije u studentskom domu naduvani Azijat, nekom se srusi avion kad krene na Karibe....

Tebi svaka cast,smatram da si uspio u zivotu. Kao sto neko vec napisa,da bog da tako zivi pola raje ili vecina,ali nazalost...Ono sto je poenta je da ja sebe smatram prosjekom ,nit sam se nesto napatio,nit sam nesto silno sposoban,dok ja tebe smatram za ;super sposobnim,sretnim ili imas nekog jakog iza ledja. Sto se tice sigurnosti,u pravu si 100%,dzabe bjezati,sudbina je svakom napisana...Ono sto ja ovdje cijenim je to da mi dijete nece gledati nepravdu,korupciju i to rezignirano posmatrati ili i sam trpiti.

P.s Ne hvalim se ,to mi je ispod nivoa,samo raspravljam cinjenicama.

Da se pitalo većinu, još bismo bili na istom baobabu u Africi, jahali grane i krezavo se smijali onoj budali s vizijom što je sišla dolje, umislivši da može hodati na dvije noge i polugom zatući mamuta...

Vrh

PostPoslato: 05 Jul 2009, 19:01 
Administrator
Korisnikov avatar

ERROR je napisao:
..Ono sto ja ovdje cijenim je to da mi dijete nece gledati nepravdu,korupciju i to rezignirano posmatrati ili i sam trpiti.

.

E,ovo je jedini razlog zbog kojeg bi otišao........a sve se nadam da će se nešto promjeniti i kod nas po tom pitanju.

Vrh

PostPoslato: 06 Jul 2009, 12:49 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
Error, Gazda i Romeo su dali dobre argumente za odlazak
ne vidjeh jos dobrog argumenta za ostanak

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

PostPoslato: 06 Jul 2009, 12:55 
Administrator
Korisnikov avatar

Pa idi......

Vrh

PostPoslato: 06 Jul 2009, 13:06 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

danas smo nesto posebno iskljucivi ili ... ?
komentarisao sam dosadasnji tok diskusije

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

PostPoslato: 06 Jul 2009, 13:12 
Administrator
Korisnikov avatar

BSE je napisao:
danas smo nesto posebno iskljucivi ili ... ?
komentarisao sam dosadasnji tok diskusije

Nisam isključiv......U suštini razlozi za ostanak ili odlazak su subjektivne prirode.Ono što je meni dobar razlog za jedno ili drugo,ne mora biti i tebi.I obrnuto,naravno.

Vrh

PostPoslato: 06 Jul 2009, 13:14 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

slazem se u potpunosti

Vrh

PostPoslato: 06 Jul 2009, 13:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Apr 2009, 11:18
_zoka je napisao:
Naprotiv i ja samo gledam gdje ću uhvatiti krivinu :D ,a ovde je mogu uhvatiti ponekad,mislim da na zapadu ne bih mogao.

zoka varas se starac....ima i ovdje krivina ite kakvih samo treba znati :wink:

lmene najvise nervira to sto kad ljudi iz inostranstva(dijaspora je rijec koja mi se gadi)dodju dole i seru kako je fino vamo!Seru kako im rastu kuranfili iz supka i kako samo leze i sve pada sa neba........ma pada qurac moj brate,ako oces radit onda ces i zaradit a ako neces imaces kitu u ustima i dug u banci do guse(a otplacuju taj dug socijalom i djecijim doplatcima)!Al da se posao moze naci lakse nego dole to stoji,ne sad da dodjes i da odma budes direktor al solidan posao moze se naci...
A stoji i ta da dole svi(sad neuzima globalno sviju al jedan dobar dio)kuka da nema a sjede po kaficima non-stop i sto neko rece ljencine nece da se potrude da rade jer im je tata ili mama neki budjo!!!!To je trulo drustvo koje se u velikim kolicinama bazira dole na Balkanu i to ne valja.

Vrh

PostPoslato: 06 Jul 2009, 13:32 
Administrator
Korisnikov avatar

cvox je napisao:
_zoka je napisao:
Naprotiv i ja samo gledam gdje ću uhvatiti krivinu :D ,a ovde je mogu uhvatiti ponekad,mislim da na zapadu ne bih mogao.

Vidim,ti si živ primjer...........Idol mladih..... :D

Vrh

PostPoslato: 06 Jul 2009, 13:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

_zoka je napisao:
cvox je napisao:
_zoka je napisao:

stas buraz,svak se snadje kako moze i umije :wink: ......treba i to biti neko :D

Vrh

PostPoslato: 07 Jul 2009, 01:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Evo vezano za temu... Koliko para - toliko muzike :( Našla sam fenomenalan master, nakon njega imaš osiguran posao i to baš za krupne ribe i sl. Al cijena me pecka... Šta da radim? U BiH ne bih imala priliku ni da dođem do njega... E sad moram dizat kredit da to platim il da prodam nešto svoje što mislim da mi neće trebat... :(
Da li je to prednost?

P.S. Znam da ću ga isplatit za par mjeseci, al ipak cifra je... :cry: :cry:

Vrh

PostPoslato: 07 Jul 2009, 09:41 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

_zoka je napisao:

svaki put kad stobom prodiskutujem sutradan me snadje poveci dio posla da glave ne mogu dignut.................jesi baksuz majko mila :lol:

Vrh

PostPoslato: 07 Jul 2009, 10:09 
Administrator
Korisnikov avatar

Neka,neka,zaradi ti tih 2000 evra........

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 84 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]