banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 07 Maj 2025, 00:16

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 12 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Fakultet pomoc...
PostPoslato: 24 Jun 2009, 16:45 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2006, 10:36
Prijemni za koji dan a ja jos nisam odlucio sta cu... :S

I kao svako ko ne zna sta ce, ajmo na Ekonomski... :)

Ovako zavrsio sam Elektrotehnicku skolu smjer informatika, i pokusao sam da idem na ETF smjer informatika i isao sam na pripremnu nastavu i jednostavno vidio da je ona matematika teska za mene, a i pored toga ima jos 6 matematika i bruku elektrotehnickih predmeta koji su usko povezani sa istom. :D

Sada mi je ostala dilema izmedju Ekonomije ili Slobomir P univerziteta smjer informatika koji se nalazi u Doboju.

Posto je ovo forum za ekonomiju, odlucih se da postavim ovde da vidim ima li mi ko sta pametno reci... :D

Da napomenem da sam odlican ucenik bio, i da mi ucenje nije problem bilo ( npr kad treba sjesti "nabubati" nesto), a sa matematikom se uvijek borio. :D

Cinjenice za Ekonomski faks:

-Ima dosta ekonomista.
-Fin, gospodski posao, ako se dobije Cheesy
-Dosta mi je laksi nego ETF, ima samo 2 matematike i racunovodstvo sto je teže, ostalo je bubanje.
-Državni fakultet
-Bolji studentski zivot u BL, nego u Doboju.

Cinjenice za Slobomir P informatiku:

-Deficitarno zanimanje, velika mogucnst za zaposljavanje.
-Privatni fakultet, koliko god da je dobar kod nas ce uvjiek biti osporovan, uvijek ce me ljudi drugacije gledati ako zavrsim privatni faks u odnosu na državni.
-Slabiji studentski život jer je faks u mom gradu Doboju.
-Manje brige oko hrane, odjece i ostalog, stara je tu. xD
-Skup, 4000 KM godina.

Ima li ko kakav savjet ?

Vrh

Tema posta: Re: Fakultet pomoc...
PostPoslato: 24 Jun 2009, 18:27 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Maj 2003, 18:55
Ne znam odkuda ti informacija da je ekonomija samo bubanje, daleeko od toga. Mozda si zamjenio sa pravom, ali velikom broju predmetu, 80% predmeta na prvoj i drugoj god. imas matematiku, bilo da je rijec o osnovnoj pa do nesto teze tipa izvoda,integrala koje koristis na drugoj godini recimo u mikroekonomiji. Ukoliko nema matematike, ima grafikona, grafikone ne mzoes uciti napamet, t.j. mozes ali od tog nema vajde. Na prvoj godini imas i statistiku. Na drugoj upravljacko,mikro,makro, fin. men. gdje koristis mat(fin i akt. mat je ta druga sto posminjes)..u trecoj se nastavlja na metode,revizije finansije(mada nisam jos 3. pa nije sigurno) ali ako ganjas fakultet za bubacenje, nemoj ekonomiju. Matematika nije strasna na ovim predmetima, ali opet sve je to daleko od bubanja...

Vrh

PostPoslato: 24 Jun 2009, 19:31 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2003, 15:07
Rece ti covjek iznad. Ima bubanja (iinformatika, pravo...), al' daleko od toga da je bubatorski fax, vidjeces i sam ako dodjes :wink:

Vrh

PostPoslato: 25 Jun 2009, 19:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ne znam zasto se cudih, pa 70% ljudi ne zna gdje ce, do par dana prije upisnog roka. Sto je jos zalosnije, kako ne znaju sta ce, upisu nesto lijevo, ne ono sto ih interesuje. Sreca moja pa sam upisao ono sto mi se svidja. Nije fakultet za svakoga, definitivno.

Vrh

PostPoslato: 26 Jun 2009, 23:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Nije, brate, a svako hoće da studira. I još troše pare od roditelja ako su u drugom gradu. Znači poznajem osobu koja je već 3 god u Bologni i dala je samo 4 ispita, a oko 120€ troši samo na cigare... Da ne pričam o stanarini...

Vrh

PostPoslato: 26 Jun 2009, 23:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2008, 12:59
F16HT3R je napisao:
-Skup, 4000 KM godina.
Ima li ko kakav savjet ?

Jos vise ce te izaci godina ako budes stanovao u BL kao podstanar i placao sve ostalo, sem skolarine na drzavnom faxu. Opet, ako studiras kod kuce, imas sve moguce da te odvuce od ucenja, ali to vec zavisi od radnih navika.

Vrh

PostPoslato: 27 Jun 2009, 12:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Maj 2003, 18:55
I ja sam se dvoumio izmedju ekonomije i medicine...ali posto ne volim bubacenje odoh na ekonomiju. Mada potajno volio bih da sam upisao medicinu, ali na kraju krajeva, sva ta muka za doktora se ne isplati kad pogledas mizerne plate...

Vrh

PostPoslato: 27 Jun 2009, 13:13 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Odlucio sam se za informatiku jer imam vece predznanje i vjerovatno sigruniji posao nego sa ekonomskim fakultetom + imam mogucnost na ovmo fakultetu za razmjenu studenta i praksu u inostranstvu + ima mogucnost prebacivanja na Norther Illionis univerzitet i studiranje po istoj cijeni. Pa ako bog da i ako bi bilo nekih para, nebi lose bilo da odem 4 godinu tamo da zavrsim. :D Mislim to je zelja, a ko zna sta ce biti.

Svjestan sam da bih imao vjerovatno imao bolji studentski zivot da sam otisao u BL, ali ko zna sta bi bilo sa faksa i sta ako upisem faks i ne svidi mi se, mislim mogu ga ja zavrsiti ali sta ako im posao bude dosadan i ne bude mi se svidjao, a informatika je koliko se meni cini barem malo zanimljivija od ekonomije. Ali opet je nedostatak sto se cijeli zivot moram usavrsaati i kad zavrsim fakultet na raznim seminarima, kursevima, cisco, ovno ono i tako dalje. Znaci valja cijeli zivot uciti jer informacione tehnologije napreduju strasno brzo, i moras biti korak sa vremenom uspurtonom ako te pregazi vrijeme ne mozes nista drugo biti osim profesora da djacima prodajes stare stvari. :D

Vrh

PostPoslato: 27 Jun 2009, 13:30 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Ja ti predlažem da ideš iz Bosne. Ako imaš 4000 za godinu u Doboju (ili gdje već), bolje te pare iskoristi da ideš vani i pored faksa naučiš i strani jezik....

Vrh

PostPoslato: 27 Jun 2009, 16:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2008, 12:59
F16HT3R je napisao:
Ali opet je nedostatak sto se cijeli zivot moram usavrsaati i kad zavrsim fakultet na raznim seminarima, kursevima, cisco, ovno ono i tako dalje. Znaci valja cijeli zivot uciti jer informacione tehnologije napreduju strasno brzo, i moras biti korak sa vremenom uspurtonom ako te pregazi vrijeme ne mozes nista drugo biti osim profesora da djacima prodajes stare stvari. :D

Jel mislis da je recimo sa pravom ili ekonomijom drugacija stvar? Znanje steceno na fakultetu prije ili kasnije zastarijeva, za tehnicke nauke se obnavlja za nekih 7 godina, za drustvene malo sporije, 12 cini mi se. Nema fakulteta poslije kog se nivo znanja ne mora nadogradjivati.

Vrh

PostPoslato: 27 Jun 2009, 20:07 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

BLAF77 je napisao:
F16HT3R je napisao:
Ali opet je nedostatak sto se cijeli zivot moram usavrsaati i kad zavrsim fakultet na raznim seminarima, kursevima, cisco, ovno ono i tako dalje. Znaci valja cijeli zivot uciti jer informacione tehnologije napreduju strasno brzo, i moras biti korak sa vremenom uspurtonom ako te pregazi vrijeme ne mozes nista drugo biti osim profesora da djacima prodajes stare stvari. :D

Jel mislis da je recimo sa pravom ili ekonomijom drugacija stvar? Znanje steceno na fakultetu prije ili kasnije zastarijeva, za tehnicke nauke se obnavlja za nekih 7 godina, za drustvene malo sporije, 12 cini mi se. Nema fakulteta poslije kog se nivo znanja ne mora nadogradjivati.

Pa svjetan sam toga ali informatika bas brzo napreduje tako da je tu bas potrebno stalno biti u toku.

Vrh

PostPoslato: 28 Jun 2009, 11:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pa bices u toku oko stvari koje volis, tj. trebalo bi da volis. Ako to studiras na silu, onda se uhvati nekog posla odmah, mani se faxa.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 12 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]