banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jul 2025, 20:53

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 46 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 25 Jun 2009, 13:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2007, 17:26
Citiraj:
Mislim da danas mastere smatraju nesto malo vise od dipl a malo manje od magistar?! Zar ne?

master ti je malo vise od dipl, a mnogo manje od starog magistra. magistar po starom sistemu je imao magistarski rad koji je skoro pa jednak, ako i nije jednak, doktoratu po novom. tako da na kraju dodje isto, mislim ko zeli da se bavi tim titulama. master ti ima neki rad koji je malo veci od seminarskog, dok je magistarski rad mnogo obimniji i za njega treba mnogo vise vremena. tako to izgleda u praksi, a kako je na papiru...

Vrh

PostPoslato: 25 Jun 2009, 13:22 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 22 Jun 2009, 12:32
WinstonWolfe je napisao:
Citiraj:
Mislim da danas mastere smatraju nesto malo vise od dipl a malo manje od magistar?! Zar ne?

master ti je malo vise od dipl, a mnogo manje od starog magistra. magistar po starom sistemu je imao magistarski rad koji je skoro pa jednak, ako i nije jednak, doktoratu po novom. tako da na kraju dodje isto, mislim ko zeli da se bavi tim titulama. master ti ima neki rad koji je malo veci od seminarskog, dok je magistarski rad mnogo obimniji i za njega treba mnogo vise vremena. tako to izgleda u praksi, a kako je na papiru...

Eh... i tek sad ne znam da li da upisem jedno ili drugo...

Vrh

PostPoslato: 25 Jun 2009, 13:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

ja mislim da je to tako, ali ti se raspitaj jos, ako nista onda pitaj nekog svog profesora koja je razlika.

Vrh

PostPoslato: 25 Jun 2009, 13:40 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2004, 18:04
Ja sam pre par dan zavrsila master studije ( ekonomija). Studirala sam po cetvorodisnjem programu i stekla zvanje diplomiranog ekonomiste, a nakon toga sam upisala master (kao petu godinu fakulteta) studije. Imala sam 5 ispita +master rad( koji mora da bude minimum 60 napisanih strana). Evo bas sam danas isla na fax da podignem uverenje , pise mi da imam ostvarenih 300 bodova i zvanje dipl.ekonomista-master. Ne znam kakva je situacija kod vas, ali u Srbiji master studije postoje zadnje 3 godine, a na magistarske vise ne upisuju. Za studente po Bolonji osnovne studije traju 3 god., a master 2. ( sistem 3+2).

Vrh

PostPoslato: 25 Jun 2009, 13:49 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 23 Maj 2009, 17:31
WinstonWolfe je napisao:
Citiraj:

I po starom i po novom, magistarski rad i doktorski rad su (bili) naucni radovi u kojim se iznosi vlastito, originalno istrazivanje na neku temu. Magistarski rad na master studiju (u Evropi, a ne kod nas!) je isto naucni rad u kome se iznosi originalno, vlastito istrazivanje... Dakle, nema razlike u vrsti rada, ali ima u temi, duzini, kompleksnosti. A da li je master visi ili nizi od starog magistra ili dipl, zavisi od toga sta, gdje, kako, s kim i iz koje teme si zavrsio studij i pisao rad... Nasi magistarski i doktorati su prije rata uvijek bili politicki (komitetski) i u svijetu nista nisu vrijedili. Rijetko su bili i orginalni i novi. Sad su ti radovi najcesce prepisani (plagijati) i proizvod korupcije (kupljeni) ili gluposti (bezvvrijedni), a ne ozbiljnog istrazivanja, pa jos manje vrijede. Dakle, u svakom slucaju upisi II ciklus (master programme) ali na zapadu, ovdje ti ne vrijede ni vremena ni truda. A pogotovo ne novaca.

PS -- za Eileen, Sva prica o 'carevom novom odijelu' se odnosila na nasu bjedaru i obmanu javnosti (koristenje evropskih naziva i bodova, a nasih kriterija), a ne na italijansku.

Poslednji put menjao Miki98 dana 25 Jun 2009, 13:57, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 25 Jun 2009, 13:52 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Ne možeš sada kao Jednooki Džek ući na fakultet i reći hoću ja da upišem magistraski studij, bez obzira što ga nema u zvaničnom konkursu.

A ako neki fakultet to i radi van konkursa trebala bi ga posjetiti inspekcija ministarstva prosvjete, čisto radi prevencije.

Vrh

PostPoslato: 25 Jun 2009, 13:57 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2002, 01:00
master=magistar=majstor (lingvisiti, zar ne?)

master/magistarski rad ne mora da bude originalan doprinos nauci, doktorski rad mora.

Vrh

PostPoslato: 25 Jun 2009, 14:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
lukap je napisao:
WinstonWolfe je napisao:
Citiraj:

e ja mislim da ti sad bas i nemas izbora. ali provjeri.

Vrh

PostPoslato: 25 Jun 2009, 14:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

bas tako, ne mora da bude originalan, ono o cemu ja pricam je da je magistarski rad znatno tezi i obimniji. a danas je inace tesko napisati nesto svoje, bez obzira ko pise i gdje pise, da li ovde ili vani. magistarski rad je vise cijenjen nego master, barem kod ljudi koji se u to razumiju, a njih je jako malo. ovo govorim jer mi je jedan profesor to objasnio.

Vrh

PostPoslato: 25 Jun 2009, 14:04 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Danas je sve izmišljeno i nama mladim naučnicima ništa nije ostavljeno za osvajanje. :(

Vrh

PostPoslato: 25 Jun 2009, 14:07 
Početnik
Početnik

Kod nas u RS i BiH jos uvijek se moze upisati na pojedinim fakultetima po "starom" dok je u Srbiji sve master...

Vrh

PostPoslato: 25 Jun 2009, 14:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2002, 01:00
filozof sa vrbasa je napisao:
Danas je sve izmišljeno i nama mladim naučnicima ništa nije ostavljeno za osvajanje. :(

Sve zavisi od oblasti. :D

Vrh

PostPoslato: 25 Jun 2009, 14:23 
Početnik
Početnik

Sada gledam u Hrvatskoj, tamo npr. na Fakultetu politickih nauka postoji Preddiplomski studij u trajanju od 4 godine, diplomski studij u trajanju od 1 godine i poslijediplomski studij. Na tom diplomskom studiju se stice zvanje magistra!

Vrh

PostPoslato: 25 Jun 2009, 19:13 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 23 Maj 2009, 17:31
Utopija je napisao:

master/magistarski rad ne mora da bude originalan doprinos nauci, doktorski rad mora.

Ja nisam isao tako daleko da rad mora biti "originalan doprinos nauci" (po tom kriteriju mislim da bi kod nas u prethodnih stotinjak godina trebalo biti dva-tri doktora nauka sveukupno) nego naprosto da je ga je pisao sam autor, da je orginalno djelo, da nije resavska skola, idejno, strukturom i slovom. U tom smislu, i magistarski i doktorski su isti, a pisu se, kazu, slicno (tako makar pise svuda u knjigama, ja ih nisam pisao pa ni ne znam).

Vrh

PostPoslato: 26 Jun 2009, 10:46 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 22 Feb 2007, 20:11
Miki98 je napisao:
Utopija je napisao:

Ja nisam isao tako daleko da rad mora biti "originalan doprinos nauci" (po tom kriteriju mislim da bi kod nas u prethodnih stotinjak godina trebalo biti dva-tri doktora nauka sveukupno) nego naprosto da je ga je pisao sam autor, da je orginalno djelo, da nije resavska skola, idejno, strukturom i slovom. U tom smislu, i magistarski i doktorski su isti, a pisu se, kazu, slicno (tako makar pise svuda u knjigama, ja ih nisam pisao pa ni ne znam).

Slazem se u potpunosti 8)

Vrh

PostPoslato: 26 Jun 2009, 11:10 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jul 2003, 22:29
lukap je napisao:

ja nisam jos cuo da imas izbor na nekom fakultetu da biras svoju titulu master ili magistar. Ako si sturalo po bolonji, ides na master, ako po starom ides na magistra. Nisam siguran da je kombinacija moguca :scratch:

Vrh

PostPoslato: 26 Jun 2009, 16:06 
Početnik
Početnik

[Enterprise] je napisao:
lukap je napisao:

ja nisam jos cuo da imas izbor na nekom fakultetu da biras svoju titulu master ili magistar. Ako si sturalo po bolonji, ides na master, ako po starom ides na magistra. Nisam siguran da je kombinacija moguca :scratch:

Pa posto sam zavrsio po "starom" mogu upisati jos dvije godine za magistra ili jos jednu za mastera. Provjerio sam to i moguce je. I u Srbiji je jedna godina za master sa prethodnim cetverogodisnjim obrazovanjem...

Vrh

PostPoslato: 29 Jun 2009, 01:12 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
zar ima fakulteta koji dopustaju magistarski po starom programu ? mislio sam da su do sad vec svi ukinuli "stari" program

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

PostPoslato: 29 Jun 2009, 10:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jul 2003, 22:29
BSE je napisao:
zar ima fakulteta koji dopustaju magistarski po starom programu ? mislio sam da su do sad vec svi ukinuli "stari" program

"stari" program se ne moze ukinuti. Ti ako si poceo da studiras po jednom programu, zakonska obaveza fakulteta je da tebi obezbjedi da zavrsis studiranje po tom programu (ako ti ne zelis drugacije). Medjutim, posto je dosta fakulteta shvatilo da bi to moglo da se razvuce na par godina, onda su uveli ove bezuslovne godine. Da se sto prije otarase ljudi po "starom". Ovo se odnosi na diplomski studij. Sta je poslije, nisam siguran ali mislim da na masinstvu mozes jos da upises magistarski (naravno samo pod uslovom da si studirao po starom, bolonjci mogu samo na master)

Vrh

PostPoslato: 29 Jun 2009, 10:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
mislim da je lukap u pravu.
vidite, ja imam diplomu bachelora, nakon koje sam nastavio 4-tu godinu i polozio 8 ispita, za zvanje dipl. ing. inf.
tako, ako sad hocu mogu ici samo na master, jedna godina i papa. i rad.
i opet ponavljam razlika je izmedju magistra struke i magistra nauka.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 46 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]