[quote="BSE"]a kako se zove paradajz sos sa komadicima sunke isjeckanim na kockice i graskom? to su nam cesto u skoli za rucak pravili, a nikako da skontam kako se taj sos zove[/quote]
ne znam kako se zove ali sam pravila tako nesto slicno:
na maslinovom ulju izdinstala sitno isjeckan luk. Dodati sunku na kocke i prodinstati kratko. Veliki mesnat paradajz (ja uzmem 3-4 komada) preliti sa vrelom vodom i nakon 2-3 min oguliti paradajz i isjeckati na kockice, dodati u sunku i luk, zaciniti po zelji (ja volim bosiljak, biber i so, i malo bijelog luka jako sitno isjeckanog) , i tako dinstati , dodati malo vode. par minuta prije kraja dodati zamrznuti mladi grasak, posebno skuhan (oko 5 min da ne bude premekan) ko voli moze dodati i npr kukuruz
ja obozavam spagete i pravila sam punooo sosova , najcesce sama smislim nesto u glavi bez recepta..barem je to jednostavno
ukusna kombinacija je i sampinjon+malo sunkice ili slaninice+ slatko vrhnje ili spinat+losos+malo slatkog vrhnja zatim tikvice+patlidzan+svjez paradajz (kao gore opisano) i ev. malo paradajz sosa iz flase, bijeli luk, bosiljak..
ili nesto slicno kao gore ali bez paradajza nego sunka+grasak+slatko vrhnje (izdinstati luk na puteru, dodati slatkog vrhnja oko 150 do 200 ml, malo ukuvati, dodati sunku na kocke, grasak prethodno obaren, zaciniti i ubaciti parmezana
mljaac
_________________ Majka je ono što si, Majka je ono ko si, Majka je ona dubina u nama Majka je ona suština sama, Majka je životu mati, Majka je da nas zauvijek prati Majka je naša ljubav i raj Majka je naš početak i kraj
|