banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 06 Maj 2025, 18:44

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 100 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5
Autoru Poruka
PostPoslato: 11 Jun 2009, 09:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2006, 17:32
Luzeru, ima milion sajtova sa uputstvima za rad, sa vježbama, objašnjenjima, itd. Samo upiši singing lessons, sigurno ćeš naići na nešto korisno.

Što se tiče ovog drugog foruma, mislim da je svako od njih pomalo u pravu. Ima mnogo pjevača, i u BL, koji su naučili pjevati samo slušajući i imitirajući druge. I ja sam tako počela, samo ja nisam baš neko čudo od djeteta, ima puno puno boljih primjera.

Za mene je učenje značilo osigurati se da ću zahtjevnije pjesme koje sam uvježbala moći uvijek izvesti, uz prethodno zagrijavanje i ako nisam prehlađena. A ne da strijepim da li ću moći ili ne.
Neke pjesme, tuđe, kad ih pjevam za sebe, osjetim da mogu mnogo lakše i sigurnije otpjevati sada nego onda kad ništa nisam baš znala o tehnici.

Drugo, sve sam naučila sama - dakle, može se bar ono osnovno. Išla sam na nekoliko časova poslije kojih mi apsolutno ništa nije bilo jasno, a poslije sam shvatila da mi učitelj nije dobro objasnio - ono što mi je govorio kosilo se sa onime što sam na više mjesta čitala i nisam osjećala da mi je išta lakše, baš naprotiv. Valjda nije znao da prenese znanje, ili nije htio, ko zna šta je u pitanju.
Onda sam nastavila sama da se bavim time i možda nisam postigla mnogo, ali meni je dovoljno što vidim barem koliko-toliko napretka i što mi je mnogo lakše da pjevam. To je valjda dokaz da sam na pravom putu.

Vrh

PostPoslato: 11 Jun 2009, 09:57 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Mar 2007, 11:41
Glazbeni forum svakako treba pogledati... i prostudirati...ali i ne uzimati sve zdravo za gotovo... ja sam za ovih nekoliko godina od kad posjecujem glazbeni forum procitala sto pametnih sto nebuloznih stvari. Zato oprezno.
Pjevanje je samo po sebi dosta apstraktno, dok neovladas svojim instrumentom... svoj instrument, odnosno citav svoj organizam pjevac mora da osluskuje i nikad "muzika i pjevanje ne smije biti glasnije od njega"... ako kapirate na sta mislim...
Zato, neko ko zeli proucavati pjevanje, a pri tom ne razumije kako ta masinerija funkcionise moze sebi napraviti problem... Neiskusan pjevac ne razlikuje dobar i los zvuk, odnosno ton... zato i zbog toga je vazno prisustvo vokalnog pedagoga koji je tu da te najprije nauci pravilno koristiti instrument, a onda i razviti kriticko misljenje...odnosno, da znas opisati svaki svoj pjevacki postupak... pjevanje zahtjeva kako razvijenu muzicku i pjevacku intuiciju, kazu energiju i osobenost, mora poznavati i osnove pjevacke tehnike... jer pjevac nije 24h u formi, zdrav i veseo... kada se nadjes u situaciji u kojoj se ne mozes vaditi na energiju i osobenost, tu se vidi kako i ko vlada tehnikom, koja ce ti pomoci da i u najgorim situacijama(zdravstvenim, emotivnim, mentalnim) pjevac zvuci dobro!

Imala sam slucaj gdje je jedan mnogo osoben i energican mladic dolazio na casove pjevanja. Potpuno samouvjeren u to sto radi i kako radi. Ja sam bila malo zbunjena njegovom hrabroscu, jer je njegov sluh bio upitan! A on je bio zbunjen, jer ja nisam bila odusevljena njegovim pjevanjem. Vrhunac price je bio da nije vazno pjevanje, vec harizma i to kako ces izgledati na sceni! Zato ja imam tu mogucnost da biram s kim cu da radim.
Zato se ja malo jezim na pricu o energiji i osobenosti. Ove dvije stvari nisu presudne (neka se neki ne uhvate za ovo, jer ovo ima samo smisla ako se recenica procita do kraja i ne izvlaci iz konteksta), one samo naglasavaju ono sto pjevac zeli ispricati, prenijeti!

Vrh

PostPoslato: 12 Jun 2009, 21:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2007, 11:08
E ovako dobre teme nije bilo još od onih mojih i Roginih preucavanja o tehnici u muzici! :D

Slika

Vrh

PostPoslato: 16 Jun 2009, 12:25 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Mar 2007, 02:35
Vala baš!
Ne bi ovako dobre teme, odavno :)
Nego.
Čini mi se da je naslov teme: Pjevanje...tehnike i načini...

Mogla bi se, baš kao što F.I. reče pretvoriti u savjetodavnu temu, pod uslovom da savjete daju kompetentne osobe, kao što su veveruška, F.I., gosp. Jamesdin, Frieda...
Svaki savjet je koristan, pogotovo što se radi o jako osjetljivom instrumentu , za kojeg ne možete kupiti paket žica :)
Glas je jedan, jedini i savršen je :D

Evo mene, npr. interesuje: da li Celine Dion one visine ispjevava punim glasom ili kako već (kod muškaraca se zove falset, a kod žena, da li se može reći impostirano??).
Prosvijetlite me :)

Vrh

PostPoslato: 16 Jun 2009, 22:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
drLJo je napisao:
jel' ima razlike u mikrofonu sa kablom i bez kabla? mislim daljinski, kao daljinski za tv

Naravno da ima, ovaj sa kablom bolje radi, (ne moras u po zbora trazit po standovima baterije), a na njemu delau bolje jeci.

Vrh

PostPoslato: 16 Jun 2009, 22:51 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jun 2009, 15:51
Jamesdin Kurtovic je napisao:
drLJo je napisao:
jel' ima razlike u mikrofonu sa kablom i bez kabla? mislim daljinski, kao daljinski za tv

Naravno da ima, ovaj sa kablom bolje radi, (ne moras u po zbora trazit po standovima baterije), a na njemu delau bolje jeci.

to su mi rekli i u jednoj prodavnici i da one bube ne valjaju, a opet gledam ovo koncerte svjetskih zvijezda i vidim sve bezicno ili jos gore, pjevaju na bube... a ima i dileja.

Vrh

PostPoslato: 16 Jun 2009, 22:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

drLJo je napisao:
to su mi rekli i u jednoj prodavnici i da one bube ne valjaju, a opet gledam ovo koncerte svjetskih zvijezda i vidim sve bezicno ili jos gore, pjevaju na bube... a ima i dileja.

Gospodjo, vi ste prevareni! Ti sto skacu po televizoru pjevaju na plejbek.
To licno znam i uvjerijo sam se jer moje prve rodice kolege sestrinog kuma momak je jednom nosijo narudzbu (burek)
na Vikom i vidijo da oni samo pustaju cd, a ne, kako narod inace misli sviraju uzivo.
Daklem, bez kabla ne idite nidje.

Vrh

PostPoslato: 16 Jun 2009, 23:05 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

@JK :oops: :lol:
molio bih te da mi odgovoris ako znas...mogu pjevati dugo i glasno samo ne znam jel' tacno. a kad pocuclam neoangin derinzdam se po tri dana na slavama. jeli mogu dobiti rak grla?

Vrh

PostPoslato: 16 Jun 2009, 23:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

drLJo je napisao:
molio bih te da mi odgovoris ako znas...mogu pjevati dugo i glasno samo ne znam jel' tacno. a kad pocuclam neoangin derinzdam se po tri dana na slavama. jeli mogu dobiti rak grla?

Ne mozete dobiti rak grla, ali cete imati problem sa domacom legislativom,
buduci da je Udruzenje Estradnih Umjetnika uvelo doping kontrolu na nastupima znacajnijeg karaktera.
U slucaju da vas uhvate na djelu, potrebno je da opet polazete audiciju pred Zasluznim Umjetnicima,
te da predsedavajucem u komisiji otplacujete jednogodisnju ratu kredita, nakon cega mozete da se vratite
vasim prethodno zakazanim koncertnim obavezama.

Vrh

PostPoslato: 17 Jun 2009, 07:41 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2007, 11:08
Šta je glas bez delaua!?!

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=BR81bOu3NLY[/youtube]

Slika

Vrh

PostPoslato: 17 Jun 2009, 14:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Tiki the Boyler je napisao:

Upravo tako! Evo i dokaza da vrhunski dzezeri turaju delau i na istrumenat i na glas,
a povrh svega toga, da obavezno sviraju i pjevaju na mikrofon s kablom:

http://www.youtube.com/watch?v=3d3JSf4_mXw

Poslednji put menjao Jim Walsh dana 17 Jun 2009, 15:21, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 17 Jun 2009, 14:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Al da se vratimo na temu, krecemo sa rock pjevacima

http://www.youtube.com/watch?v=HT1vT31bhKg

http://www.youtube.com/watch?v=R5ghsgN1IiQ

http://www.youtube.com/watch?v=8fJ-OOr7H_c

Vrh

PostPoslato: 04 Jul 2009, 23:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Feb 2006, 02:36
Jamesdin Kurtovic je napisao:
Tiki the Boyler je napisao:

Upravo tako! Evo i dokaza da vrhunski dzezeri turaju delau i na istrumenat i na glas,
a povrh svega toga, da obavezno sviraju i pjevaju na mikrofon s kablom:

http://www.youtube.com/watch?v=3d3JSf4_mXw

Gdje njega iskopa? Lik je odlican!

Vrh

PostPoslato: 10 Jul 2009, 23:21 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Sep 2005, 08:11
Da ne otvaram novu temu!
Jedno pitanje za muzicare:

Da li u gradu postoji harfa i da li postoji neko ko svira istu?
Takodje da li je moguce da se samo na njoj izvede neka numera, tipa himna?

hvala!

Vrh

PostPoslato: 11 Jul 2009, 00:09 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ne, ne...neces tako lako proci! Ovo je forum za pjevace.
Ako hoces temu o harfi, moraces otvoriti novu...buahahahahaha... :D :D :D

Spoiler:
Tajne harfe znaju samo posveceni, ako bih ti rekao morao bi da te ubijem :lol:

Vrh

PostPoslato: 11 Jul 2009, 00:43 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Znaci nema niko...hvala! :D
Zamisli samo tema "Harfa"...al' Harfa :D , ....samo sam htio da ozbjegnem velike i zustre rasprave koje bi se desile na toj temi! :wink: :lol:

Vrh

PostPoslato: 11 Jul 2009, 00:50 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

ima harfa u celincu, samo su je odnijeli u brezicane na stimanje-iznajmiljivali je nedji za zbor u stricicima pa ispala iz tamica kad' su krenuli uZobalu, na manjacu. jbg

Vrh

PostPoslato: 11 Jul 2009, 01:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

drLJo je napisao:
ima harfa u celincu, samo su je odnijeli u brezicane na stimanje
-iznajmiljivali je nedji za zbor u stricicima pa ispala iz tamica kad' su krenuli uZobalu, na manjacu. jbg

Otkrio si neposvecenima Veliku Tajnu Krajiske Harfe
i sada te ceka strasna sudbina!!! :evil:

Spoiler:
Ovo je najmocnija tema u istoriji foruma :D :lol:

Vrh

PostPoslato: 11 Jul 2009, 01:07 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ih Brezicani! :angry4:
A mislio sam da sam jedini koji ce se obogatiti na proizvodnji tog plemenitog instrumenta! :-?

Vrh

PostPoslato: 11 Jul 2009, 13:26 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
E,buraz,ne možeš ti smisliti nešto,što već nema u Čelincu.....

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 100 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5

Sva vremena su u UTC [ DST ]