banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 03 Avg 2025, 23:30

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 110 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 26 Maj 2009, 12:38 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2002, 19:36
Do sada nisam imao ozbiljnijih zamjerki na rad moderatora (osim na njih par), i smatrao sam za opravdana neka banovanja i brisanja postova, ali me nedavni dogadjaj, u kojem sam nepravedno ostecen, naveo da razmislim o tome u kakav smo polozaj stavili sebe i moderatore. Moderatorima smo mozda dali i daleko tezu situaciju, jer smo im dali moc, koliko ona god mala i naizgled bezznacajna bila, dovoljna je da pogura ego-tripove i da omoguci cinjenje nekaznjene nepravde nad drugima, jer ipak, ko je jaci, taj tlaci.

Mnogi kazu – to je samo forum. Istina, ali forum je mjesto za diskusije, sa mnogim prednostima u odnosu na stvarni zivot:

- Mozes diskutovati sa potpunim strancem, sa kojim, da li zbog geografske udaljenosti, razlike u godinama, razlicitim krugovima u kojima se krece, NIKADA ne bi dobio mogucnost da razmjenis iskustva i misljenja.
- Sa tim istim osobama nisi ogranicem „real time”-om, mozete diskutovati iako u istom trenutku niste jedan kraj drugoga, diskutovati sa par sati/dana razmaka izmedju razmjene misljenja.
- Omogucava laksu formulaciju misljenja, bez ogranicenosti u vremenskom smislu – ako treba, mozes sat vremena razmisljati o nekoj temi i kuckati o njoj.
- Ukoliko sa druge strane imas agresivnog sagovornika ili nekog ko provocira do kranjih granica, ne postoji mogucnost fizickog obracuna, do kojeg bi u stvarnom zivotu mozda i doslo
...
Sve ove prednosti i razlicitosti u odnosu na diskusije licem u lice, kao i slicnosti sa takvim diskusijama, daju forumu dozu realnosti i tezine, te ja misljenje koje ovdje iznesem, smatram jednakim kao da ste ga culi iz mojih usta, oci u oci, jer bih vam isto rekao da smo se sreli i popricali na odredjenu temu. Zbog toga mi jako tesko pada nepravda, kada neko ima ovlastenje da ti zapusi usta, da ti zabrani misljenje, bez dodatnih obasnjenja, bez mogucnosti da ON plati ukoliko napravi gresku.

Htio bih se dotaci i ljudskih prava, kao i krsenja istih na forumu. Ustavom svih zemalja je (barem na papiru) odredjeno da svaki pojedinac ima pravo na slobodu govora i za izrazavanje svog misljenja. Ako svojim misljenjem namjerno vrijedja druge ili laze protiv njih/klevece ih, spreman je da prihvati kaznu koja je zakonom propisana i koje je svjestan, pa u skladu sa tim unaprijed razmisli o tome sta ce reci a sta ne. Ali, cak i ako je njegovo misljenje takvo, uvrijedljivo, klevetno, ono se NE SMIJE CENZURISATI, jer se time krse slobode i prava pojedinca. Pojedincu se mora dozvoliti sloboda govora, a ukoliko je zbog toga prekrsio zakon, slijede odredjene sankcije. Sa druge strane, i vlast cine obicni ljudi, koji podlijezu tim istim pravilima igre, iako u stvarnom zivotu vidimo da su oni iznad zakona (opet paralela sa forumom - ukoliko je neko prekrsio pravilo, zabranite mu pristup na par dana, shodno tezini krsenja).

No, svjedoci smo da u totalitarnim/diktatorskim rezimima cenzura postoji, iako je ona jedna pojava potpuno suprotna humanizmu i slobodi. U takvim sistemima, vlasti i njihovi postupci se ne proispituju, sve je utkano u nedodirljivu ustaljenu mrezu koja je odavno pustila korijenje, kojoj je sve dopusteno, a obican svijet, oni odozdo, su tu da sluze, ne da se njima sluzi (suprotno demokratiji – vladavini naroda). Ukoliko se i postavi pitanje da li su vlasti smjele to da ucine, glasovi vrlo brzo budu usutkani, ili ih se jednostavno zanemari, pusti ih se da budu samo gundjanje u prazno, jer ti mali ljudi ne mogu promjeniti nista, jer ne mogu dodirnuti one gore.

Da, u pravu ste, ovim hocu reci da smo na forumu dobili jednu blagu vrstu totalitarnog rezima. Postoji odredjen krug ljudi koji je tu da sankcionise i kaznjava, ali i da vodi i omogucava normalne uslove ostalim korisnicima i funkcionisanje sistema. Naravno, bez autoriteta je tesko odrzati sve to u funkciji, jer mnogi nisu na nivou da mogu diskutovati normalno. No, ipak postoji jedan mali problem.
Sta kada moderator pogrijesi?
Sta kada moderator mnogo puta pogrijesi, prekrsi svoja ovlastenja, vrijedja korisnike?
Smijenice ga sa funkcije, kazniti?
Ili se nece desiti nista?
Upravo tako, nece se desiti nista. Forum treba posmatrati kao preslikano drustvo u kojem zivimo, a i u nasem drustvu cesto vidimo da mocnici, kada prekrse zakone i pravila koja vaze ZA SVE, cesto za to ne odgovaraju. To se desava i ovde, ne postoje sankcije ni mjere, jer nema niko iznad onih koji su najvisi. Da li trebamo dopustiti, analogno stvarnom zivotu, da i na forumu vladaju veze i poznanstva, kao i nedodirljivost „onih gore”, ako smo svi protiv toga u stvarnom zivotu, zasto to odobravati ovdje?

Mislim da je ovakvim situacijama umnogome doprinio totalitarizam – jednom kada postanes moderator, sanse da ces pasti sa pozicije su skoro pa nikakve. Dakle, ne postoji vremenski ogranicen mandat u okviru kojeg ces dejstovati, pa ces, shodno volji naroda kojem sluzis, ponovo biti izabran ako si zasluzio, ili smijenjen ako nisi dobro i pravedno radio.
Takodje, ne postoje ni mjere kaznjavanja moderatora ako prekrse svoja ovlastenja. Sve se razbija o glave korisnika, a svi bismo trebali biti pred pravdom jednaki.
Ta dva propusta, zajedno daju – apsolutizam. Jednom kada dodjes na vlast, neces sa nje sici, te ti to daje odrijesene ruke, da po samonahodjenju, krsis necija prava i igras mimo pravila, jer si nedodirljiv. Ukoliko si u dobrim drugarskim odnosima sa ostalima koji cine vlast, tek onda nema sanse da te, ista osim smrti ili tvoje volje, razrijesi funkcije.
Smatram da je to sa stanovista ljudskih prava i sloboda N E D O P U S T I V O.
Na ovom forumu moraju postojati mjere sankcionisanja koje ce vaziti i za moderatore, jer apsolutna moc, bez odgovaranja pred zakonom, ne moze donijeti nista dobro.

Predlazem, a na vama je da razradite sisteme, da se uvedu izbori za pozicije moderatora, sa mandatima na nivou od godinu dana ili koliko vec odgovara, jer je cinjenica da jedni dolaze cesce, jedni rijedje na forum, i da bi neko ko je svaki dan na forumu nedvosmisleno bolje obavljao funkciju od onoga ko je svakih sedam dana prisutan. Nadam se da ce se mnogi korisnici sloziti sa mnom, jer znam da su mnogi zakinuti od strane pojedinih moderatora, da su istrpili uvrijede i cenzure svoga misljenja, i da bi voljeli da se takve situacije ne desavaju, ili da postoje kaznene mjere za njih.

Takodje, da se zastite korisnici od samovolje i nedodirljivosti moderatora.
Svi mi dobro znamo da su neki moderatori otvoreno vrijedjali korisnike, koristeci ruzne rijeci, za koje bi obicni korisnici bili upozoreni ili mozda i banovani, ali moderatovima nije falila dlaka sa glave. Gdje je jednakost za sve? Takodje, neki su krsili svoja ovlastenja, brisuci postove koji nisu bili reklame, uvrijedljivog sadrzaja ili spam/chat/offtopic. Takve situacije se ne smiju dogadjati, jer se radi o ozbiljnom krsenju slobode govora i misljenja. To je sigurno povrijedilo mnoge korisnike, mnogi su i otisli, vjerovatno je takva samovolja potpomogla odlazak ljudi i znatno odumiranje foruma u zadnjih par godina.

Doveden sam u takvu situaciju da se moja dva posta i tema obrisu, bez obrazlozenja, iako nisu smjeli da se brisu jer nisu krsili pravila foruma, i ne mogu preci preko toga, jer u zivotu nisam trpio nepravdu niti je planiram trpiti. Ako nekada budem primoran da je trpim, to ce biti zbog egzistencijalnih razloga, a forum nije od egzistencijalni vaznosti, stoga, dok se neke nepravde ne isprave, moracu napustiti forum.

Sve sto sam trazio je objasnjenje i izvinjenje, za brisanje posta koji se nije smio izbrisati. Privhatio bih i zvanicno obasnjenje bez izvinjenja, da se necija sujeta ne bi nasla uvrijedjenom, jer neki jednostavno moraju uvijek biti u pravu i u svom razvoju jos nisu dosli do nivoa da postoje druge istine osim njihove.
Sada prihvatam samo licno izvinjenje i objasnjenje, ili smjenu odgovornog moderatora.

Do tada, pozdravljam sve osobe sa kojima sam vodio diskusije i sa kojima sam ostvario poznanstva na forumu, bilo je lijepo, korisno i zanimljivo prodiskutovati, ponekad ukrstiti koplja i osuti paljbu, a iznad svega nauciti nesto novo. Vidimo se na forumskoj rostiljadi i facebooku, dolazicu sa vremena na vrijemi da provjerim privatne poruke ali necu ostavljati komentare u znak protesta, do daljnjeg. Srdacan pozdrav!

Rakun_Slavko ex monstrum

Vrh

PostPoslato: 26 Maj 2009, 13:29 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Hej, jako mi je žao što ideš i razumijem te... Samo što sam ja previše naviknuta i odlazila sam više puta i poslije se vraćala jer mahinalno otvorim ovu stranicu. Ali istina je da se modovi ponašaju kao da je sve njihovo, kao što se ponašaju i naši trenutni političari. Potpuno se slažem s tim da je forum preslikana slika našeg društva. Takođe bih da dodam da ljudi koji ostavljaju puno off topica i niti jedan konstruktivan post su upravo oni koji i u stvarnom životu gube vrijeme na gluposti. To je moje mišljenje, ne mora značiti da je svako takav. Al eto, tako se meni čini, toliko se može zaključiti iz njihovih postova. Sad su svi postovi postali takvi, na lifestyle-u se otvaraju teme koje veze s istim nemaju, a taj podforum se otvorio upravo na moju inicijativu prije 3-4 godine... I da, bila sam mod. I smijenili su me. Ne zato što nisam dobro moderisala (koliko je uopšte potrebno da se moderiše jedan podforum? 10 minuta dnevno?) već zato što ih je bilo više. Al nije bitno, meni je bilo dovoljno što se otvorio podforum na kojem sam ja ostavljala većinu postova. Sad taj podforum više ne liči ni na šta, priča se o svemu i svačemu, najveće se diskusije svode na ot, te ako ne znaš gdje bi otvorio neku temu, otvoriš je tamo...
Žao mi je što ideš, tvoji postovi su bili jako kvalitetni, bilo mi je uživanje čitati ih i stvarno sam iz njih nešto i naučila. Doza off topica treba postojati, al ne ovoliko. Ban treba postojati, uvrede na forumu trebaju se sankcionisati, a ovdje ih itekako ima, a niko ne obraća pažnju na pojedine korisnike...
Nadam se da ćeš dobiti objašnjenje ili izvinjenje.
Pozdrav Lisa_Simpson a.k.a. EiLeen. ;)

Vrh

PostPoslato: 26 Maj 2009, 14:05 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Ma ljudi šta vam je udarilo u glavu?

Budite flegmani ovako ko ja. Obriše ti jedan post , odmah smak svijeta. Svašta!!!

Vrh

PostPoslato: 26 Maj 2009, 14:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2008, 12:59
Rakuna za moderatora!!! (kad bi htio)
Bolje nekome oduzeti moderatorski "pendrek" nego izgubiti Rakuna sa foruma!

Vrh

PostPoslato: 26 Maj 2009, 14:54 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Maj 2005, 17:55
Razumijem Rakuna potpuno, ali cemu uopste tolika polemika? Ukoliko se neko osjeti ugrozenim ili mu dosadi, budes offline sa foruma jedno pola godine. Tako i ja radim non stop. Cim mi se neka diskusija ili clan zgadi, nema pompe, idem ja. Big deal, get used to it.

Vrh

PostPoslato: 26 Maj 2009, 14:56 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Ja vjerujem da administratori i trenutni moderatori ne sjede skrštenih ruku i da već razgovaraju o nekom riješenju. Jer koliko znam Rakuna preko foruma, radi se o korektnom forumašu, i činjenica da bojkotuje forum govori o ozbiljnom problemu na forumu.
Znači na jednoj strani puno spama (priznajem da i sam pretjerujem) i tradicionalnog svadjanja, a na drugoj strani pristrasni i jogunasti pojedini moderatori. Ovo bi moglo da se nazove tipičnom krizom foruma

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 26 Maj 2009, 15:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2003, 15:07
Ovo je tipicna faza nedostatka jebacine na forumu. Pa jebem vam sunce vise samo nesto pametujete kao da zivite od foruma. Real life? Ni moderatori nisu idealni, pogrijese, i onda sve na njih, a niko ne vidi koliko se spama bespotrebno i gusi forum.

Vrh

PostPoslato: 26 Maj 2009, 15:09 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2007, 10:01
Ovo su stvarno komicne situacije. Svi se izgleda vode, maksimom - zasto lakse kad moze teze.
Umjesto da se ova situacija rjesila jos juce, ili na opstim temama na kojima se niko nije javio ili na FB grupi, na kojoj se isto tako nije javio niko od administracije, osim Najgore koja je rekla recenicu koja je i uzrok svemu ovome, a to je da je pravilo da modovi ne trebaju objasnjavati svoje poteze. Kao sto sam tamo i rekao, to je dobro pravilo jer nas postedjuje nepotrebne polemike, ali zar svako pravilo nema i neki izuzetak, bar kada neko zaista smatra da je ostecen, neproblematican je forumas i ima dug staz, ne pravi belaje i sl. I umjesto jednostavnog objasnjenja od onoga ko je obrisao, bilo da je to neko ko dolazi dvaput mjesecno na forum pa i ne zna sta se ovdje sada desava ili je to neko drugi, sad slijedi zajogunjivanje strana, mozda neko zeli da malo zakuva, podigne dinamiku na malo visi nivo ili sta vec.
I to sve u momentima kada se kao govori kako je kvalitet diskusije opao, mnogi napustili forum . Helouuuu! Stvar je u obostranom postovanju moderatora i forumasa, ne samo u ovom slucaju nego i u drugim slucajevima.
Evo, neko je predlozio neke nove moderatore, medju ostalima i EiLeen i ona kao nije podobna da bude mod zbog tamo neke epizode sa mod. forumom odprije 3-4 godine. wtf, ja mod jedno 2 mjeseca pa nisam ni vidio taj forum, zaboli me. Tako da ako je to jedini razlog, ne vidim problem. Digresija, nista personal :D , al se ne slazem sa tobom. Modovi su valjda samo primus inter pares
Al et sad ce krenut show :D

“I spent half my money on gambling, alcohol and wild women. The other half I wasted.”― W.C. Fields

Vrh

PostPoslato: 26 Maj 2009, 15:40 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 01 Jul 2004, 11:47
goci master je napisao:
Digresija, nista personal :D , al se ne slazem sa tobom. Modovi su valjda samo primus inter pares
Al et sad ce krenut show :D

Audiatur et altera pars.

Poslednji put menjao Digresija dana 26 Maj 2009, 15:44, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 26 Maj 2009, 15:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
a dajte ljudi. pa nedavno su mu oteli patike, da nije neka urota proiv njega.
rakune, ne idi, mislim da trebas da ostanes zbog par ljudi koji te cijene i citaju tovje komentare.
brisu oni svakome ponesto, ha nemoj se jutiti, to ti je bezze.

ne volem kad ljudi idu...
to najvise ne volem.
rakun, daj malo ohladi. nemoj tako.

Vrh

PostPoslato: 26 Maj 2009, 15:48 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 01 Jul 2004, 11:47
Zaboravih i ja pozvati Rakuna da ovu odluku donesenu u afektu prespava i da ne ide sa foruma...
Poveo sam pitanje u vezi ovoga na internom mod. podforumu, pa cemo vidjeti da li ce moderator tog podforuma objasniti svoj postupak ili ne... Po pravilima foruma, on nije duzan da obrazlaze svoj postupak, ali NULLA REGULA SINE EXCEPTIONE.

Vrh

PostPoslato: 26 Maj 2009, 15:56 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Mar 2009, 23:07
Digresija je napisao:
Zaboravih i ja pozvati Rakuna da ovu odluku donesenu u afektu prespava i da ne ide sa foruma...
Poveo sam pitanje u vezi ovoga na internom mod. podforumu, pa cemo vidjeti da li ce moderator tog podforuma objasniti svoj postupak ili ne... Po pravilima foruma, on nije duzan da obrazlaze svoj postupak, ali NULLA REGULA SINE EXCEPTIONE.

Pravila su tu da se mijenjaju, i moderatori NISU božijom voljom tu!

So Dance Your Own Dance, And Never Forget!

Vrh

PostPoslato: 26 Maj 2009, 16:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jul 2001, 01:00
goci master je napisao:
Umjesto da se ova situacija rjesila jos juce, ili na opstim temama na kojima se niko nije javio ili na FB grupi, na kojoj se isto tako nije javio niko od administracije, osim Najgore koja je rekla recenicu koja je i uzrok svemu ovome, a to je da je pravilo da modovi ne trebaju objasnjavati svoje poteze.

Ispravka netačnog navoda, rekla sam da nisu dužni objašnjavati, što ne znači da je to pravilo.
Ja sam xyz puta objašnjavala zašto i kako, nekad mi se stvarno ne da ...

Što se tiče priče o staroj gardi i vječnim moderatorima, meni je ova funkcija odavno više opterećenje nego zanimacija, što se vidi i iz mojih zahtjeva da se dodaju novi moderatori na podforumima koje uređujem (neki već jesu), negdje mi je i pored nastojanja, teško predložiti nekog novog, kad se od šume spamera ne vidi neko iole ozbiljan.

Vrh

PostPoslato: 26 Maj 2009, 17:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jun 2004, 11:40
Tommy Vercetti je napisao:
Ovo je tipicna faza nedostatka jebacine na forumu. Pa jebem vam sunce vise samo nesto pametujete kao da zivite od foruma. Real life? Ni moderatori nisu idealni, pogrijese, i onda sve na njih, a niko ne vidi koliko se spama bespotrebno i gusi forum.

Potpis!!!

Vrh

PostPoslato: 26 Maj 2009, 17:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Dec 2007, 18:06
sve dok kao (interesne?) grupe na jednoj strani imamo korisnike a na drugoj moderatore tako ce biti
dobri moderatori (vrijedni, pravicni, otvoreni, fer i kulturni) bi trebali imati snage iz svojih redova izbaciti one druge
isto vazi i za korisnike

nismo mi losi onoliko koliko smo slabi

Ovo je POST.

Vrh

PostPoslato: 26 Maj 2009, 17:20 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
goci master je napisao:
primus inter pares

Digresija je napisao:
Audiatur et altera pars.

Digresija je napisao:
NULLA REGULA SINE EXCEPTIONE.

Hajde malo na srpskom..........

Vrh

PostPoslato: 26 Maj 2009, 17:26 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 12 Dec 2008, 16:34
Bye bye :wave: :wave: :wave:
Slika
In this picture: waving goodbye to former president George W Bush :D
:salute:

Vrh

PostPoslato: 26 Maj 2009, 18:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jan 2003, 15:09
Rakun_Slavko je napisao:
Do sada nisam imao ozbiljnijih zamjerki na rad moderatora (osim na njih par), i smatrao sam za opravdana neka banovanja i brisanja postova, ali me nedavni dogadjaj, u kojem sam nepravedno ostecen, naveo da razmislim o tome u kakav smo polozaj stavili sebe i moderatore. Moderatorima smo mozda dali i daleko tezu situaciju, jer smo im dali moc, koliko ona god mala i naizgled bezznacajna bila, dovoljna je da pogura ego-tripove i da omoguci cinjenje nekaznjene nepravde nad drugima, jer ipak, ko je jaci, taj tlaci.

Mnogi kazu – to je samo forum. Istina, ali forum je mjesto za diskusije, sa mnogim prednostima u odnosu na stvarni zivot:

- Mozes diskutovati sa potpunim strancem, sa kojim, da li zbog geografske udaljenosti, razlike u godinama, razlicitim krugovima u kojima se krece, NIKADA ne bi dobio mogucnost da razmjenis iskustva i misljenja.
- Sa tim istim osobama nisi ogranicem „real time”-om, mozete diskutovati iako u istom trenutku niste jedan kraj drugoga, diskutovati sa par sati/dana razmaka izmedju razmjene misljenja.
- Omogucava laksu formulaciju misljenja, bez ogranicenosti u vremenskom smislu – ako treba, mozes sat vremena razmisljati o nekoj temi i kuckati o njoj.
- Ukoliko sa druge strane imas agresivnog sagovornika ili nekog ko provocira do kranjih granica, ne postoji mogucnost fizickog obracuna, do kojeg bi u stvarnom zivotu mozda i doslo
...
Sve ove prednosti i razlicitosti u odnosu na diskusije licem u lice, kao i slicnosti sa takvim diskusijama, daju forumu dozu realnosti i tezine, te ja misljenje koje ovdje iznesem, smatram jednakim kao da ste ga culi iz mojih usta, oci u oci, jer bih vam isto rekao da smo se sreli i popricali na odredjenu temu. Zbog toga mi jako tesko pada nepravda, kada neko ima ovlastenje da ti zapusi usta, da ti zabrani misljenje, bez dodatnih obasnjenja, bez mogucnosti da ON plati ukoliko napravi gresku.

Htio bih se dotaci i ljudskih prava, kao i krsenja istih na forumu. Ustavom svih zemalja je (barem na papiru) odredjeno da svaki pojedinac ima pravo na slobodu govora i za izrazavanje svog misljenja. Ako svojim misljenjem namjerno vrijedja druge ili laze protiv njih/klevece ih, spreman je da prihvati kaznu koja je zakonom propisana i koje je svjestan, pa u skladu sa tim unaprijed razmisli o tome sta ce reci a sta ne. Ali, cak i ako je njegovo misljenje takvo, uvrijedljivo, klevetno, ono se NE SMIJE CENZURISATI, jer se time krse slobode i prava pojedinca. Pojedincu se mora dozvoliti sloboda govora, a ukoliko je zbog toga prekrsio zakon, slijede odredjene sankcije. Sa druge strane, i vlast cine obicni ljudi, koji podlijezu tim istim pravilima igre, iako u stvarnom zivotu vidimo da su oni iznad zakona (opet paralela sa forumom - ukoliko je neko prekrsio pravilo, zabranite mu pristup na par dana, shodno tezini krsenja).

No, svjedoci smo da u totalitarnim/diktatorskim rezimima cenzura postoji, iako je ona jedna pojava potpuno suprotna humanizmu i slobodi. U takvim sistemima, vlasti i njihovi postupci se ne proispituju, sve je utkano u nedodirljivu ustaljenu mrezu koja je odavno pustila korijenje, kojoj je sve dopusteno, a obican svijet, oni odozdo, su tu da sluze, ne da se njima sluzi (suprotno demokratiji – vladavini naroda). Ukoliko se i postavi pitanje da li su vlasti smjele to da ucine, glasovi vrlo brzo budu usutkani, ili ih se jednostavno zanemari, pusti ih se da budu samo gundjanje u prazno, jer ti mali ljudi ne mogu promjeniti nista, jer ne mogu dodirnuti one gore.

Da, u pravu ste, ovim hocu reci da smo na forumu dobili jednu blagu vrstu totalitarnog rezima. Postoji odredjen krug ljudi koji je tu da sankcionise i kaznjava, ali i da vodi i omogucava normalne uslove ostalim korisnicima i funkcionisanje sistema. Naravno, bez autoriteta je tesko odrzati sve to u funkciji, jer mnogi nisu na nivou da mogu diskutovati normalno. No, ipak postoji jedan mali problem.
Sta kada moderator pogrijesi?
Sta kada moderator mnogo puta pogrijesi, prekrsi svoja ovlastenja, vrijedja korisnike?
Smijenice ga sa funkcije, kazniti?
Ili se nece desiti nista?
Upravo tako, nece se desiti nista. Forum treba posmatrati kao preslikano drustvo u kojem zivimo, a i u nasem drustvu cesto vidimo da mocnici, kada prekrse zakone i pravila koja vaze ZA SVE, cesto za to ne odgovaraju. To se desava i ovde, ne postoje sankcije ni mjere, jer nema niko iznad onih koji su najvisi. Da li trebamo dopustiti, analogno stvarnom zivotu, da i na forumu vladaju veze i poznanstva, kao i nedodirljivost „onih gore”, ako smo svi protiv toga u stvarnom zivotu, zasto to odobravati ovdje?

Mislim da je ovakvim situacijama umnogome doprinio totalitarizam – jednom kada postanes moderator, sanse da ces pasti sa pozicije su skoro pa nikakve. Dakle, ne postoji vremenski ogranicen mandat u okviru kojeg ces dejstovati, pa ces, shodno volji naroda kojem sluzis, ponovo biti izabran ako si zasluzio, ili smijenjen ako nisi dobro i pravedno radio.
Takodje, ne postoje ni mjere kaznjavanja moderatora ako prekrse svoja ovlastenja. Sve se razbija o glave korisnika, a svi bismo trebali biti pred pravdom jednaki.
Ta dva propusta, zajedno daju – apsolutizam. Jednom kada dodjes na vlast, neces sa nje sici, te ti to daje odrijesene ruke, da po samonahodjenju, krsis necija prava i igras mimo pravila, jer si nedodirljiv. Ukoliko si u dobrim drugarskim odnosima sa ostalima koji cine vlast, tek onda nema sanse da te, ista osim smrti ili tvoje volje, razrijesi funkcije.
Smatram da je to sa stanovista ljudskih prava i sloboda N E D O P U S T I V O.
Na ovom forumu moraju postojati mjere sankcionisanja koje ce vaziti i za moderatore, jer apsolutna moc, bez odgovaranja pred zakonom, ne moze donijeti nista dobro.

Predlazem, a na vama je da razradite sisteme, da se uvedu izbori za pozicije moderatora, sa mandatima na nivou od godinu dana ili koliko vec odgovara, jer je cinjenica da jedni dolaze cesce, jedni rijedje na forum, i da bi neko ko je svaki dan na forumu nedvosmisleno bolje obavljao funkciju od onoga ko je svakih sedam dana prisutan. Nadam se da ce se mnogi korisnici sloziti sa mnom, jer znam da su mnogi zakinuti od strane pojedinih moderatora, da su istrpili uvrijede i cenzure svoga misljenja, i da bi voljeli da se takve situacije ne desavaju, ili da postoje kaznene mjere za njih.

Takodje, da se zastite korisnici od samovolje i nedodirljivosti moderatora.
Svi mi dobro znamo da su neki moderatori otvoreno vrijedjali korisnike, koristeci ruzne rijeci, za koje bi obicni korisnici bili upozoreni ili mozda i banovani, ali moderatovima nije falila dlaka sa glave. Gdje je jednakost za sve? Takodje, neki su krsili svoja ovlastenja, brisuci postove koji nisu bili reklame, uvrijedljivog sadrzaja ili spam/chat/offtopic. Takve situacije se ne smiju dogadjati, jer se radi o ozbiljnom krsenju slobode govora i misljenja. To je sigurno povrijedilo mnoge korisnike, mnogi su i otisli, vjerovatno je takva samovolja potpomogla odlazak ljudi i znatno odumiranje foruma u zadnjih par godina.

Doveden sam u takvu situaciju da se moja dva posta i tema obrisu, bez obrazlozenja, iako nisu smjeli da se brisu jer nisu krsili pravila foruma, i ne mogu preci preko toga, jer u zivotu nisam trpio nepravdu niti je planiram trpiti. Ako nekada budem primoran da je trpim, to ce biti zbog egzistencijalnih razloga, a forum nije od egzistencijalni vaznosti, stoga, dok se neke nepravde ne isprave, moracu napustiti forum.

Sve sto sam trazio je objasnjenje i izvinjenje, za brisanje posta koji se nije smio izbrisati. Privhatio bih i zvanicno obasnjenje bez izvinjenja, da se necija sujeta ne bi nasla uvrijedjenom, jer neki jednostavno moraju uvijek biti u pravu i u svom razvoju jos nisu dosli do nivoa da postoje druge istine osim njihove.
Sada prihvatam samo licno izvinjenje i objasnjenje, ili smjenu odgovornog moderatora.

Do tada, pozdravljam sve osobe sa kojima sam vodio diskusije i sa kojima sam ostvario poznanstva na forumu, bilo je lijepo, korisno i zanimljivo prodiskutovati, ponekad ukrstiti koplja i osuti paljbu, a iznad svega nauciti nesto novo. Vidimo se na forumskoj rostiljadi i facebooku, dolazicu sa vremena na vrijemi da provjerim privatne poruke ali necu ostavljati komentare u znak protesta, do daljnjeg. Srdacan pozdrav!

Rakun_Slavko ex monstrum

Stari obrisao sam ti post u kome stoji slika bradatog lika koji puši kitu na sred grada drugom liku, a treći čeka u redu sa spuštenim hlačama..Naravno, obrisao sam i narednih 10 postova u kojima korisnici izražavaju svoje gađenje na tu sliku.

Ako za to treba da se pravdam, objašnjavam ili izvinjavam, neka mi se odmah skine moderatorski čin sa svih podforuma.

Vrh

PostPoslato: 26 Maj 2009, 18:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Mar 2008, 16:35
evo i ja bih da se odjavim posto neki moji aforizmi i dosjetke prave pomutnju medju inteligencijom, odnosno, sem friku i bse i ajkuli i jos ponekima, predstavljaju necitljivi spam. bilo mi je zadovoljstvo druziti se sa vama, izvinjavam se svima koje sam u toku boravka na forumu uvrjedio i povrijedio
LP
ako neko zeli da mi posalje pp saucesca neka bude brz :lol:

Vrh

PostPoslato: 26 Maj 2009, 18:44 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 12 Dec 2008, 16:34
manitu uci da svira je napisao:
evo i ja bih da se odjavim posto neki moji aforizmi i dosjetke prave pomutnju medju inteligencijom, odnosno, sem friku i bse i ajkuli i jos ponekima, predstavljaju necitljivi spam. bilo mi je zadovoljstvo druziti se sa vama, izvinjavam se svima koje sam u toku boravka na forumu uvrjedio i povrijedio
LP
ako neko zeli da mi posalje pp saucesca neka bude brz :lol:

Manitu, tvoji postovi na podforumu obrazovanje sigurno nisu bili spam.
bye bye :wave: :wave: :wave:
Slika
:salute:

Poslednji put menjao BL4ever dana 26 Maj 2009, 18:48, izmenjena samo jedanput

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 110 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]