banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 06 Maj 2025, 23:06

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 30 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 21 Maj 2009, 23:15 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 07 Dec 2007, 17:57
Evo ja sam u toj fazi zivota,pa me interesuju neka vasa iskustva,da li ste se zaposlili preko biroa ili ste sami isli od poslodavca do poslodavca ili preko stele ili neki drugi nacin?

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2009, 09:20 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Ja sam radio maturski u kožari i kada sam završio školu ljudi me pozvali da radim.Nažalost,trajalo je samo mjesec-dva jer sam morao u vojsku.Dok sam je odslužio firma je već bila u žešćoj dubiozi,pa se nisam ni vraćao.

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2009, 12:46 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 21 Okt 2008, 01:08
WhoMadeWho je napisao:
Evo ja sam u toj fazi zivota,pa me interesuju neka vasa iskustva,da li ste se zaposlili preko biroa ili ste sami isli od poslodavca do poslodavca ili preko stele ili neki drugi nacin?

Ne postoji pravilo. Cinjenica je da ces lakse naci posao ako ga trazis, kao sto je cinjenica i da nemas sta da se brines ako imas stelu. Ja sam skoro zavrsio faks, a posao jos nisam ni trazio pa necu da kukam. Sve sto sam do sada radio bilo je na 1,2,3,4 mjeseca honorarno i ljudi su me uglavnom zvali jer su vec ranije vidjeli moje radove (al' ja se bavim specificnim stvarima - rezija, montaza, audio/video editing/production i sl.) Sudeci po pricama mojih kolega, prijatelja, poznanika i rodjaka odnos stela/ne stela je otprilike 50/50.

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2009, 12:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Okt 2008, 14:27
WhoMadeWho je napisao:

Квалификован си за неки посао, добар си у њему или си само сконтао да је вријеме да почнеш радити?

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2009, 22:12 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Okt 2008, 22:00
Odlicna tema,svaka cast.
Bilo bi dobro da nam oni koji su nasli posao u neko skorije vreme
(godina -dve unazad) ispricaju svoja iskustva i nacine na koji su stigli na sadasnje radno mesto.
Naravno mogu i oni stariji i iskusniji da "bace" koji savet i komentar.
Ako nista makar da nam predoce kakav je bio prvi razgovor?
Odnos poslodavca,je li se gledao prosek,radio neki test ili pak nesto trece?
Naravno sve zavisi od oblasti za koju se konkurise.
Mene na primer interesuje IT oblast i ekonomija.

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2009, 22:59 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Na temi o mikrokreditnim organizacijama sam postavila pitanje da li su konkursi "pro forme" ili je neko zaista našao posao putem neta.
Dobila sam odgovore da zaista ima osoba koje su preko neta (zvaničnih sajtova za traženje posla) našli posao.

Na žalost, još uvijek važi za zaposlenje ili dobra veza ili novac, mada ne kažem da se ljudi i zbog svoje već dokazane sposobnost i znanja ne zapošljavaju.
Najteže je tek završenim studentima kojima nije pružena šansa i koji tavore i propadaju na biroima za zaposlenje.

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2009, 23:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
imaju sluzbe za zaposljavanje poticaje firmama za zaposljavanje pripravnike. tako da otprilike godinu dana biro za zaposljavanje placa (mislim nekih 600KM mjesecno godinu dana) firmama koje uzmu novodiplomirane pripravnike, te na taj nacin daju poticaj zaposljavanju. mnogi to koriste. za godinu dana pripravnik i nauci da radi neki posao u struci te mu se poslije lakse snaci.
...
prvi posao, mislim da sam radio u videoteci. kod kolege. poslije ih je bilo, svega i svacega, ratno i poratno doba.
zavrsio se fax, prva generacija dipl.ing, jedna firma, druga...

Vrh

PostPoslato: 23 Maj 2009, 01:37 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2003, 15:07
Covjeku falilo ljudi, rodjak se vec krenuo radit tu, preporucio me, otisao na razgovor, probni rad, potpisao ugovor i to je to. Znaci preporuka.
Jest da nije moja struka, i ono sto studiram, al' ok je.

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2009, 02:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Feb 2006, 02:36
Moj savjet:
Sastavi CV, fino se obuci pa od firme do firme, pitaj, raspituj se. Znas sta zelis i mozes, jos samo ubijedi drugu stranu da je tako. Sedam dana obijanja pragova i skrsen telefonski racun bi trebali biti dovoljni ... osim ako nisi zavrsio uciteljski ili slican faks koji zavrsava bas mnogo ljudi a specifican je, jer uciteljica je kvalifikovana da radi u skoli i mozda u vrticu ... (drzavna firma = nema posla bez javnog konkursa i veza koje ce ti obezbjediti konkurs prije objave, jer se objavljuje samo onda kad je radnik vec nadjen, kad je "sve dogovoreno" pa da se ispuni forma)
Moj prvi posao: prodavao sladoled na vasaru za nekog lika sto ga stari zna ... prvi posao u radnickoj knjizici -> drug mi rekao da je vidio negdje nalijepljen oglas ... otisao, popricao i za dvadeset minuta sjedio na radnom mjestu ...
A sta bi ti radio? Mozda ovdje neko zna nekog ko zna nekog kome je neko rekao da je neko koga taj neko zna cuo da neko trazi radnika na nekom mjestu ... :D

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2009, 10:41 
Pripravnik
Pripravnik

E ovako,ja sam zavrsio pravni fax i najradije bih radio kao pripravnik kod nekog advokata,ako ima takvih neka se jave na pp 8) (jbg-a ja sam vjecni optimista),to traje dve godine i polazes pravosudni i onda si svoj covjek a dosad sam imao ili ponude da volontiram ili nesto sto nema veze sa strukom(da budem dopisnik nekog nidje veze casopisa).

Btw,ovde sam mislio na ozbiljne poslove a ne na poslove tipa prodavao sam tresnje u naselju kad sam imao 3 godine ili usisao sam kucu pa mi je mama kupila cokoladu...

NiZ je napisao:
Sedam dana obijanja pragova i skrsen telefonski racun bi trebali biti dovoljni

Pa i ja nesto kontam da bi samoinicijativnost bila najbolja varijanta.

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2009, 11:40 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2009, 22:52
Ja sam radila kao volonter-pripravnik godinu dana, i to sam baš mnogo radila, poslodavci su bili zadovoljni mojim radom i ponudili mi da ostanem u firmi, sad imam dobro plaćen i zanimljiv posao.
Preporučila bih volontiranje, može da se stekne odlično iskustvo,ako su zadovoljni posle vas i zaposle, imate šta da stavite u CV, steknete kontakte itd.
Jedina mana je što neko mora da vas izdržava.

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2009, 12:13 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Maj 2003, 18:55
drskazenaplava je napisao:
Ja sam radila kao volonter-pripravnik godinu dana, i to sam baš mnogo radila, poslodavci su bili zadovoljni mojim radom i ponudili mi da ostanem u firmi, sad imam dobro plaćen i zanimljiv posao.
Preporučila bih volontiranje, može da se stekne odlično iskustvo,ako su zadovoljni posle vas i zaposle, imate šta da stavite u CV, steknete kontakte itd.
Jedina mana je što neko mora da vas izdržava.

ja sam razmisljao da citavu 4. godinu dok studiram radim kao volonter...vidjecemo :)

Poslednji put menjao Frenki dana 24 Maj 2009, 14:44, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2009, 12:25 
ali ako si pravnik, uvijek moras poceti od nekog volontera ili pripravnika.. to ti je puno laksi put do posla.. najgore sto nasi ljudi kontaju, zavrsio sam fax daj odmah posao sa ful platom i svim ostalim povlasticama pride..
ja sam zavrsila pravo i prijavila se na biro, u roku mjesec dana zvali su me 2 puta, jednom za pio i jednom za pravobranilastvo... pio trazio pripravnike, a pravob. volontere, ali ti daju nadoknadu.. i drugaricama je pitala ako hocu kod nekog caletovog prijatelja advokata za pripravnika..u medjuvremenu sam se javila na neki treci posao koji sam cula, i taj, s obzirom da je drzavni, i odgovarao mi je, cinio se najboljim.. bila sam ispocetka volonter, ali primas nadoknadu, pa pripravnik, pa stalni zaposlenik..
sem toga, cula sam i od drugih, da danas niko ne volontira dzabe, uvijek ti daju ono osnovno prevoz i topli obrok, i zdravstveno.. nije lose, treba od nekud poceti, to je najteze, a sve ide kasnije samo od sebe ako si voljan raditi i uciti...

p.s. za advokate, moras malo, sto neko rece obici, pitati, razgovarati samoinicijativno se angazovati pa ce biti negdje.. i razglasi svima da ako cuju negdje jave ti, komsijama, prijateljima, rodjacima... zelim ti srecu... :)

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2009, 14:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jul 2001, 01:00
Predala molbu tamo gdje mi se učinilo da bi moglo biti ok i da bi me mogli primiti, otišla na razgovor i za 7 dana me zvali da startam. :)
Isto tako i za naredna 2 posla.
Prijavi se na biro obavezno, mene je tad bar 20 poslodavaca zvalo, a ima ih mnogo koji neće da objavljuju konkurs, već oni biraju sa biroa po kvalifikacijama koje im odgovaraju.
Sretno u svakom slučaju! :)

Vrh

PostPoslato: 25 Maj 2009, 08:14 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Mar 2007, 22:18
WhoMadeWho je napisao:
E ovako,ja sam zavrsio pravni fax i najradije bih radio kao pripravnik kod nekog advokata,ako ima takvih neka se jave na pp 8) (jbg-a ja sam vjecni optimista),to traje dve godine i polazes pravosudni i onda si svoj covjek a dosad sam imao ili ponude da volontiram ili nesto sto nema veze sa strukom(da budem dopisnik nekog nidje veze casopisa).

Btw,ovde sam mislio na ozbiljne poslove a ne na poslove tipa prodavao sam tresnje u naselju kad sam imao 3 godine ili usisao sam kucu pa mi je mama kupila cokoladu...

NiZ je napisao:
Sedam dana obijanja pragova i skrsen telefonski racun bi trebali biti dovoljni

ako hoces pravosudni, pripravnicki kod advokata traje godinu valjda, a ne dvije.

Vrh

PostPoslato: 25 Maj 2009, 08:19 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Okt 2008, 14:27
Прича је о Федерацији БиХ, али слично је и код нас:
http://www.nezavisne.com/dogadjaji/vije ... acija.html

Citiraj:
"U BiH faktički postoje dva tržišta rada - jedno gdje je stopa nezaposlenosti veća od 50 posto i gdje se ljudi teško zapošljavaju jer njihova kvalifikacija nije konkurentna na tržištu i drugo gdje je nezaposlenost nula posto, a gdje spadaju nove profesije koje traži novo tržište rada", kaže Mehić.

Citiraj:
Osim toga, mnogi nezaposleni ne vide sebe u privatnom sektoru, nego godinama čekaju na birou da bi našli posao u sigurnijem javnom sektoru.
"Ankete su pokazale da čak 50 posto ljudi uopšte ne smatra zaposlenjem radno mjesto izvan javne uprave", kaže Mehić.

Он топик: стипендија на 3. години студија, након завршетка студија, јавио се у ту фирму и почео радити након пар дана!

Vrh

PostPoslato: 25 Maj 2009, 17:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jun 2002, 21:41
Нисам се пријавио за посао, прво био позван телефоном од стране послодавца, на основу препорука колега. Касније добио посао на основу показане заинтересованости и упућености у потенцијални посао на интервјуу; затим доброг просјека, чињенице да сам учествовао по којекаквим такмичењима из струке, на основу препорука од стране наставника на факсу, стручних сертификата и слично.

Један сам од оних који мисли да је незапосленост већином проблем појединца, а не система.

Vrh

PostPoslato: 25 Maj 2009, 20:37 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2003, 01:19
WhoMadeWho je napisao:

Ako je ovo uključeno onda radim od 13-te godine jer sam tada počeo razvoditi struju po komšiluku...

Pravi posao sam počeo raditi preko jednog community IT projekta 2004. godine koji je u jesen 2006. prerastao u d.o.o. jer nije bilo drugog načina da se održi (problem sa finansijama a ne pravnim propisima). Od tada se može reći da radim za sebe (naravno postoje i drugi vrijedni ljudi koji su uložili sebe i svoj novac u ovaj posao) te nisam imao "čast" da obijam pragove tražeći posao.

Umjesto da tražimo posao, može se reći da smo ga sami sebi napravili. Štaviše i ja i ostali koji rade samnom, odbiju barem jednu ponudu za posao svakih 15 dana...

Državna uprava me ne privlači jer ne bih imao živaca gledati likove kako se smucaju po hodnicima, ispijaju kafe i vise po fejsbuku dok neko drugi za njih odradjuje posao i pri tome ima istu platu kao oni.... Nekoliko prijatelja iz Telekoma mi pričaju da je situacija upravo ovakva. Kada izleti neki interesantan posao, po običaju se angažuju treće firme da to odrade. Eto koliko sam Telekom vjeruje u svoje ljude i koliko se može osloniti na njih.

Drago mi je što se tako završilo ali me to koštalo puno truda i zapuštenog fakulteta (ostalo nekoliko ispita na ETF-u)...

Vrh

PostPoslato: 29 Maj 2009, 21:20 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Dec 2008, 21:05
Lokacija: Univerzitet "Posejdon"- friske diplome na kilu i po pola kile
WhoMadeWho je napisao:
E ovako,ja sam zavrsio pravni fax i najradije bih radio kao pripravnik kod nekog advokata to traje dve godine i polazes pravosudni i onda si svoj covjek

ako si završio PRAV(N)I fakultet onda bi trebalo da znaš da je za polaganje pravosudnog ispita potrebna 1 godina radnog iskustva u pravosuđu (sudovi, tužilaštva, pravobranilaštvo, advokati, notari) a ako si sa apeirona ili onog kraj stočne pijace onda te neznanje opravdava.

majlili je napisao:
danas niko ne volontira dzabe, uvijek ti daju ono osnovno prevoz i topli obrok, i zdravstveno.

prvo, zdravstveno osiguranje za volontere ne obezbjeđuje poslodavac, već zavod za zapošljavanje.
drugo to da niko ne volontira džabe, ja koliko znam u sudu i tužilaštvu (i na još mnogo mjesta) volonteri ne dobijaju apsolutno ništa, ni naknadu, ni topli obrok, ni prevoz, dakle dobiju samo jedno veliko NIŠTA.

Vrh

PostPoslato: 05 Jun 2009, 08:05 
Pripravnik
Pripravnik

scorsese je napisao:
ako si završio PRAV(N)I fakultet onda bi trebalo da znaš da je za polaganje pravosudnog ispita potrebna 1 godina radnog iskustva u pravosuđu (sudovi, tužilaštva, pravobranilaštvo, advokati, notari) a ako si sa apeirona ili onog kraj stočne pijace onda te neznanje opravdava.

Zavrsio sam Pravni u Bg-u pa posto je tamo pripravnicki 2 godine ,mutatis mutandis sam zakljucio da je i ovdje, a ako je samo 1 godinu to je extra vijest.
Takodje ne bih bas potcjenjivao ove sa privatnih faxova,tendencija je da drzavni i privatni faxovi izjednacavaju(tzv Bologna) tako da se razlike formalno smanjuju.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 30 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]