banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 03 Maj 2025, 16:45

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 58 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3
Autoru Poruka
PostPoslato: 20 Maj 2009, 23:05 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 12 Dec 2008, 16:34
laoce je napisao:
Taman da se odluci kad...
sad pita kakvi su "idioti" sa velikim zumom u odnosu na ove dslr?
Npr olympus sp 570 UZ ili 590 UZ?
Ona izludi prvo sebe, pa mene, pa onda ja vas. :lol:

Ajde vratite se na početak.

Za šta će biti korišten aparat?
(fotografisanje porodice ili za fax ili za hobi fotografisanje ili za svadbe :wink: ...)

Šta će biti njime slikano?
(uglavnom porodične fotke, uglavnom udaljeni objekti ili "akcione" fotke ili sve zajedno ili...)

Koliko će otprilike škljocati sa njim?
(da li će njime biti uslikano par fotki ili "trošiti" memorijsku karticu. Zamisli da izbaciš iz džepa lovu za DSLR, pa da on stoji u torbi na polici)

Da li joj zaista treba DSLR ili može i neki kompaktni?

Kada to saznaš, onda će ti izbor biti lakši. Niko neće izluditi :lol:
Ako je aparat za sestru, onda bi možda ipak trebalo njoj da prepustiš odluku!

BTW olympus sp 570/590 UZ se reklamiraju kao "DSLR like". Dakle, nisu DSLR (ne možeš mijenjati objektive). Samo liče!
Mada, i kompaktni aparati nekad mogu imati prednost nad DSLR aparatima (npr. veličina :wink: )

Vrh

PostPoslato: 21 Maj 2009, 08:43 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Sep 2004, 01:11
ma uzmi ti taj E420 i budi bez brige!

Vrh

PostPoslato: 21 Maj 2009, 10:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
BL4ever je napisao:
laoce je napisao:
Taman da se odluci kad...
sad pita kakvi su "idioti" sa velikim zumom u odnosu na ove dslr?
Npr olympus sp 570 UZ ili 590 UZ?
Ona izludi prvo sebe, pa mene, pa onda ja vas. :lol:

Ajde vratite se na početak.

Za šta će biti korišten aparat?
(fotografisanje porodice ili za fax ili za hobi fotografisanje ili za svadbe :wink: ...)

Šta će biti njime slikano?
(uglavnom porodične fotke, uglavnom udaljeni objekti ili "akcione" fotke ili sve zajedno ili...)

Koliko će otprilike škljocati sa njim?
(da li će njime biti uslikano par fotki ili "trošiti" memorijsku karticu. Zamisli da izbaciš iz džepa lovu za DSLR, pa da on stoji u torbi na polici)

Da li joj zaista treba DSLR ili može i neki kompaktni?

Kada to saznaš, onda će ti izbor biti lakši. Niko neće izluditi :lol:
Ako je aparat za sestru, onda bi možda ipak trebalo njoj da prepustiš odluku!

BTW olympus sp 570/590 UZ se reklamiraju kao "DSLR like". Dakle, nisu DSLR (ne možeš mijenjati objektive). Samo liče!
Mada, i kompaktni aparati nekad mogu imati prednost nad DSLR aparatima (npr. veličina :wink: )

Aparat ce uglavnom biti koristen za fotografisanje prirode(npr bubamara na cvijetu ili komarac u letu :lol: , samo sto ovo sa bubamarom i nije tolika sala ), znaci, bitno joj je da je dobar makro , a ne znam koliko tu i stabilizacija igra ulogu(npr e420 nema stabilizaciju, dok ovaj sp570 ima cak dvostruku :roll: ).Panorama joj je isto tako bitna(sp mogu sastavljati vise slika,tj. prosiriti slike ,kad je panorama u pitanju).
Fotografije ljudi joj nisu toliko bitne, samo sto je bila odusevljena kako je olympus e300 mogao izvuci objekat,tj. osobu jasnu, a pozadina ostaje zamucena i obratno. Ne znam da li to i ovi sp mogu.Svadbe ni u kojem slucaju , a ni za fax joj ne treba,odavno ga je zavrsila :wink: .
Skljocati nece toliko cesto, uglavnom na odmorima i izletima.
Njoj je najveca mana DSLR aparata sto mora imati nosaca za "svu tu opremu", tj. misli da treba imati gomilu objektiva koje treba za svaku sliku mijenjati i da je to prekomplikovano. Nije njoj bitna velicina aprata, vec joj brine dodatna oprema tj. objektivi, areceno joj je i da su objektivi jako osjetljivi, npr na prasinu i pored svih tih filtera koji postoje.
Sad ja imam jos jedno pitanje: da li je za tako nesto dovoljan onaj "osnovni " objektiv 17-45 (negdje stoji 14-42 mm ) ili treba uzeti i 40-150mm( koji je prva dodatna opcija, dodatnih 100e ) ili treba jos neki za makro , sirokougaoni objektiv i sl. ?

Vrh

PostPoslato: 21 Maj 2009, 11:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
hhahahah moram da se nasmijem... Misli da će imati gomilu objektiva? Pa neće tako skoro :D Objektiv fisheye košta od 400€ pa nadalje... Ni wide nije puno jeftiniji.... Jeftiniji su ovi s većim zoomom, npr. može se nać za 100€... Nek se ne zamara misleći da će imati svu tu opremu, kupovaće polako... Ja još nisam ništa kupila jer mi pare uvijek pobjegnu iz džepa, a aparat koristim svaki dan i znam da mi trebaju... Al Jevrej sam, pa gotovo... Uglavnom, neka svakako kupi dslr umjesto kompaktnog, bolje su slike...
Btw vidim da imate opciju 40/150... Mislim da je on veći (skoro 100% sam sigurna) te ujedno i teži, a ne znam koliki mu je F, to provjeri... Najbolje da uzme 17-200 ako hoće da ima veći zoom. 14/42 mi isto zvuči ok, mogao bi biti malo wide :D

Vrh

PostPoslato: 21 Maj 2009, 12:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

14-42 (17-45 mm) dolazi kao standardna oprema, taj 17-200 je vec dosta skuplji, ai veci.
Koji ti koristis?

Vrh

PostPoslato: 21 Maj 2009, 18:19 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
ja 18-55, taj mi je došao uz aparat, nije neki... Nemam nikad para da uložim, ja bih wide ili fish eye, a žao mi dati 400-500€ tako odjednom, pa čekam da pobijedim na nekom konkursu, pa da od tog kupim... :D

Vrh

PostPoslato: 21 Maj 2009, 20:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

EiLeen je napisao:
ja 18-55, taj mi je došao uz aparat, nije neki... Nemam nikad para da uložim, ja bih wide ili fish eye, a žao mi dati 400-500€ tako odjednom, pa čekam da pobijedim na nekom konkursu, pa da od tog kupim... :D

E sad, bas ga pretjera, aparat 300, pa onda jos 500 za objektiv,pffffffffffffffffffffff.

Vrh

PostPoslato: 21 Maj 2009, 20:48 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Maj 2009, 16:34
laoce je napisao:
Aparat ce uglavnom biti koristen za fotografisanje prirode(npr bubamara na cvijetu ili komarac u letu :lol: , samo sto ovo sa bubamarom i nije tolika sala ), znaci, bitno joj je da je dobar makro , a ne znam koliko tu i stabilizacija igra ulogu(npr e420 nema stabilizaciju, dok ovaj sp570 ima cak dvostruku :roll: ).Panorama joj je isto tako bitna(sp mogu sastavljati vise slika,tj. prosiriti slike ,kad je panorama u pitanju).
Fotografije ljudi joj nisu toliko bitne, samo sto je bila odusevljena kako je olympus e300 mogao izvuci objekat,tj. osobu jasnu, a pozadina ostaje zamucena i obratno. Ne znam da li to i ovi sp mogu.Svadbe ni u kojem slucaju , a ni za fax joj ne treba,odavno ga je zavrsila :wink: .
Njoj je najveca mana DSLR aparata sto mora imati nosaca za "svu tu opremu", tj. misli da treba imati gomilu objektiva koje treba za svaku sliku mijenjati i da je to prekomplikovano. Nije njoj bitna velicina aprata, vec joj brine dodatna oprema tj. objektivi, areceno joj je i da su objektivi jako osjetljivi, npr na prasinu i pored svih tih filtera koji postoje.
Sad ja imam jos jedno pitanje: da li je za tako nesto dovoljan onaj "osnovni " objektiv 17-45 (negdje stoji 14-42 mm ) ili treba uzeti i 40-150mm( koji je prva dodatna opcija, dodatnih 100e ) ili treba jos neki za makro , sirokougaoni objektiv i sl. ?

Uzmi joj Canon PowerShot A590 IS.
U Banjaluci košta oko 360 KM (oko 180 €), a u Austriji oko 100€ (jer je prošlogodišnji model) 8)
Ima optičku stabilizaciju (!), makro mod, manuelno podešavanje postavki, prioritet blende i zatvarača, program za spajanje fotografija u panoramsku... imaš i CHDK softver koji ga "otključava" pa igri nikad kraja (dobiješ RAW i još pizdarija)... troši AA baterije, a njih ima na svakom kiosku... i jeftin je, pa ako mu se nešto desi neće te puno zaboljeti!

Evo i fotografija napravljenih sa njim (ima i cvijeća :wink: ): http://www.amazon.com/gp/customer-media/product-gallery/B0011ZCDKS/ref=cm_ciu_pdp_images_0?ie=UTF8&index=0

Imaš Kenjonov :wink: telekonvertor, filtere itd. koji su skupi, a imaš eBay ili Amazon gdje su mnogo jeftiniji (al' na jeftinim ne piše Kenjon :lol: )
Citiraj:

Zašto onda da bacaš pare na DSLR ako neće "škljocati toliko često"?
Uzmi sestri A590 i kad se izigra i zadovolji, onda joj kupi najjeftiniji Canon DSLR i to samo tijelo i neki skuplji cool zoom objektiv sa stabilizacijom (ili više njih :wink: )
A možda shvati da joj ništa više od PowerShota neće ni trebati.

laoce je napisao:
EiLeen je napisao:

E sad, bas ga pretjera, aparat 300, pa onda jos 500 za objektiv,pffffffffffffffffffffff.

Nije pretjerala. To je najbolja kombinacija.
Bolje tijelo jeftinog aparata sa skupim objektivom, nego skup aparat sa jeftinim objektivom :D

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2009, 18:05 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 12 Dec 2008, 16:34
muT@_6€kpuJ@ je napisao:
laoce je napisao:

Uzmi joj Canon PowerShot A590 IS.
U Banjaluci košta oko 360 KM (oko 180 €), a u Austriji oko 100€ (jer je prošlogodišnji model) 8)
Ima optičku stabilizaciju (!), makro mod, manuelno podešavanje postavki, prioritet blende i zatvarača, program za spajanje fotografija u panoramsku... imaš i CHDK softver koji ga "otključava" pa igri nikad kraja (dobiješ RAW i još pizdarija)... troši AA baterije, a njih ima na svakom kiosku... i jeftin je, pa ako mu se nešto desi neće te puno zaboljeti!

Evo i fotografija napravljenih sa njim (ima i cvijeća :wink: ): http://www.amazon.com/gp/customer-media/product-gallery/B0011ZCDKS/ref=cm_ciu_pdp_images_0?ie=UTF8&index=0

Imaš Kenjonov :wink: telekonvertor, filtere itd. koji su skupi, a imaš eBay ili Amazon gdje su mnogo jeftiniji (al' na jeftinim ne piše Kenjon :lol: )
Citiraj:

Uzmi sestri A590 i kad se izigra i zadovolji, onda joj kupi najjeftiniji Canon DSLR i to samo tijelo i neki skuplji cool zoom objektiv sa stabilizacijom (ili više njih :wink: )

Potpisujem!

Laoce, sada kada si precizirao za šta joj treba aparat, onda je lakše dati savjet.
Ako će nositi aparat rijetko tj. ako ne ide često na "izlete i odmore" i ako će uglavnom slikati kukce i cvijeće (koristiti makro), onda nema smisla da trošite toliku lovu za DSLR. (bar za početak)
Kažeš da joj je mana nosati opremu (zaboravili ste pomenuti i stativ, mada vam on može pomoći i kod kompaktnih aparata)
Onda neka kupi kompakt.

Taj A590 IS ima zaista povoljnu cijenu!
Ti Canon-i imaju odličan makro, a i su manji od DSLR-a pa ih je lakše nositi i troše AA (R6) baterije.
Ako joj treba veći zoom, onda ima drugih modela, ali i brand-ova, a ako hoće "čvršći" aparat neka uzme IXUS-a (oni su manji, a koriste LiIon baterije).
Slažem se s onim što je napisano u postu iznad:
muT@_6€kpuJ@ je napisao:

Eh sad, pošto vidim da non-stop pominješ Olympus-ove DSLR, ako se ipak odlučite za Olympus-ov DSLR, onda razmislite i o E-520 sa DZ (double zoom) kitom (E-520 ima stabilizaciju u tijelu), mada taj E-420 nije za baciti!
(Ne treba otpisati ni druge. Za Canon možete naći dooooosta opreme. Nikon je blizu Canonu po opremi, a po kvaliteti su tu negdje).

Pare su tvoje. Izbor je tvoj (doduše, i sestra se tu pita :wink: )!
U zdravlje!

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2009, 20:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Hvala na trudu.
Sad sam pogledao taj Canon A590 IS i bojim se da je to ipak igracka ( ali ja sam ipak samo neznalica :oops: ) i moze se dobiti za 100e kao sto je neko napisao. To ipak nije idiot sa velikim zumom.
Ovi koje sam ja naveo (Olympus SP 570 i 590) kostaju oko 300e, olympus e420 isto toliko( sa objektivom 14-42, a double + 40-150 jos kojih 100-120 e) , olympus e520 nekih stotinjak eura vise.
Ja da se pitam(a pitam se, samo je pitanje koliko :lol: ), bi radje uzeo ovaj e520 ili barem e420, jer mislim da je to ipak mnogo bolje i da bi mi ova 2 objektiva(tj. vise ovaj veci) bila sasvim dovoljna , pa i za snimanja cvijeca i bubamara.
Jos malo gnjavaze - kako je sa macrom kod ova 2 objektiva?

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2009, 21:19 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
A šta misliš o SX110 IS? Ima 10x zoom, ručne kontrole, košta nešto malo preko 200 €... Danas sam se poigrao s njim, solidan fotoaparat.

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2009, 21:20 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Sep 2004, 01:11
laoce je napisao:
Fotografije ljudi joj nisu toliko bitne, samo sto je bila odusevljena kako je olympus e300 mogao izvuci objekat,tj. osobu jasnu, a pozadina ostaje zamucena i obratno. Ne znam da li to i ovi sp mogu.

sp to ne radi dobro, samo je SLR dobar za to, a to koliko je dobar zavisi samo od objektiva koji je navrnut.
E420 je skoro iste veličine kao i sp, problemi sa prašinom nastaju ako se objektivi često mjenjaju, pa pri izmjeni "upadne" prašina.
taj kit objektiv je pristojan (vidi ovdje)

Vrh

PostPoslato: 23 Maj 2009, 12:51 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

laoce je napisao:
Hvala na trudu.
Sad sam pogledao taj Canon A590 IS i bojim se da je to ipak igracka ( ali ja sam ipak samo neznalica :oops: ) i moze se dobiti za 100e kao sto je neko napisao.

Ako ti je to igračka onda su trocifreni Olympusovi DSLR-ovi još veće igračke :wink:

Ako nećeš igračke, onda kupi Olympus E-3!
On sigurno nije igračka. Ali i sa njim se možeš igrati :)
Ili još bolje, kupi jednocifreni Canon sa "bijelim" objektivom ;)

laoce je napisao:
To ipak nije idiot sa velikim zumom.
Ovi koje sam ja naveo (Olympus SP 570 i 590) kostaju oko 300e

Zašto ganjaš te superzoom kompakte?
Zašto ti treba toliki zoom?
I zašto samo tražiš Olympus?
Već ti je neko napisao da imaš jeftiniji Canonov SX110.

laoce je napisao:
Jos malo gnjavaze - kako je sa macrom kod ova 2 objektiva?

Ako hoćeš pravi macro za Olympusove DSLR onda uzmi: "Zuiko Digital 50mm macro"
Evo reviewa http://www.dpreview.com/lensreviews/olympus_50_2_o20/
Ili jeftiniji (a nije lošiji) "Zuiko Digital 35mm macro" (s ovim drugim se još više možeš približiti objektu).

Objektiv 14-42 može fokusirati iz blizine, ali ne preblizu jer nije macro. Može pomoći(!), ali nije pravi macro.

Kod macro fotografisanja prednost imaju jeftini kompakt apraati (pogledaj cijenu macro objektiva za DSLR).

I ako misliš da ćeš kupovinom DSLR-a završiti posao, varaš se. Ona djevojka ti je dobro opisala koji ti još sve trebaju objektivi i koliko će te sve to odokativno koštati!
I još ti treba opreme. Npr. još jedna baterija, blic obavezno, filteri,... i još pizdarija. Sve to možete i kasnije nabaviti.

Vrh

PostPoslato: 25 Maj 2009, 18:19 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ipak je odustala od dslr, a sad je samo dilema izmedju olympus sp570 i sp590.
Kod sp570 pise da ima dvostruku stabilizaciju, a kod sp590 negdje pise , negdje ne pise, s tim da kod sp570 pise da ima i stabilizaciju sociva,dok kod sp590 to nisam nasao.
I sp570 je malo brzi (13 vs 10 slika u sekundi) sto je manje bitno.
Zanima me da li i sp590 ima stabilizaciju sociva?

Vrh

PostPoslato: 25 Maj 2009, 20:45 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2005, 16:02
gdje u bl ima uzet canon 1000d i ima li uopste?

Vrh

PostPoslato: 05 Jun 2009, 01:49 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 05 Jun 2009, 01:02
laoce je napisao:
Procitao sam nekih stotinjak recenzija i zakljucio da je bolje ne citati :lol: .
Dosta je hvaljen ovaj model, a kao najvece mane mu istucu da nema stabilizator slike i da mu je fokus premalen,inace je sve ok.
Da li neko zna odgovor na gore postavljeno pitanje tj. da li su e300 i e420 ista klasa, samo sto je e420 noviji, to me zanima?

Evo da i ja prestanem samo citati i da napisem prvu poruku. E-420 i E-300 jesu ista klasa ali velika razlika je u tome sto je E-300 puno stariji model. E-420 ima puno bolji senzor i brzi AF (autofokus) iako oba foto-aparata imaju tri tacke za AF. U poredenju sa D40, u stvari generalno sa Nikon:ovim ili Canon:ovim aparatima iste klase Olympus ima dosta bolju "paket" optiku tj. objektivi 14-42 i 40-150 koji su ostali pominjali su jako dobri i za vecinu korisnika ce biti sasvim dovoljni. 17-45 nije iste kvalitete ali je najveca razlika to sto je "uzi" od 14-42. Naravno, specijalne aplikacije kao makro trebaju i odgovarajuce objektive. Sto se tice najeftinijih modela Canona ne bih preporucio cisto radi slabog kvaliteta izrade. Na poslu koristim 5D Mark II i on je sto se tice vecine stvari jako dobar, ali jeftiniji modeli poslije par mjeseci pocnu "skripati" i ne daju osjecaj sigurnosti. Po tom pitanju Olympus i Nikon su po meni definitivno bolji.

Ako trazis maleni DSLR, E-420 je jedina opcija. Ako si spreman da dodas jos malo love, spomenuti E-520 je u klasi definitivno foto-aparat sa najvise funkcija i daje jako puno za ulozene pare. ja sam ga koristio za par poslova, ali sa Olympus:ovom Pro-optikom i musterije su bile jako zadovoljne sa rezultatima. Live-view i mehanicka stabilizacija slike su dvije funkcije koje izdvajaju E-520 od ostalih kucista u toj klasi. Sto se tice kvaliteta fotografije, tu su Nikon i Canon malo bolji sto se tice fotografisanja pri vecoj "osjetljivosti" senzora tj. pri koriscenju ISO vrijednosti iznad 800, ali ce za vecinu fotografija gore spomenuta jako dobra "paket" optika dati prevagu na stranu Olympus:a. Razlike izmedu kucista iste klase su danas sto se tice kvaliteta fotografije vise od akademskog znacaja i vecina recenzija su za "obicne" korisnike manje vise trazenje dlake u jajetu.

Sto se tice objektiva, 14-42 je sasvim dovoljno sirok za 99% primjena. To prevedeno u "stari film" pokriva zum od 28-84 mm sto je i te kako "siroko". 40-150 je jako dobar tele-zum i vrijedan pomenute razlike u cijeni. Za taj opseg je jako kompaktan i daje jako fine fotografije. Misim da je par mm duzi i "deblji" od 14-42 i negdje 30 g tezi sto je neznatna razlika.

Sva Olympus:ova kucista imaju jako dobar sistem mehanickog odstranjivanja prasine sa "senzora" sto uveliko rjesava gore spomenute probleme sa DSLR i prasinom.

Kompaktni aparati, bez obzira na velicinu i opseg zuma i broj dugmadi i funkcija ti nikada nece dati kontrolu koji ti daje jedan DSLR. Za nekoga ko ima imalo zelje da se nauci vise o fotografisanju DSLR je jedina opcija. Tzv. "super-zumovi" uvijek predstavljaju kompromis, pogotovo sto se tice kvaliteta optike.
Pitao si da li kompaktni foto aparati mogu dati "izolaciju" motiva npr. lica na isti nacin kao DSLR. Kratki i jasni odgovor je da ne mogu. Radi manje velicine senzora, kompaktni aparati automatski imaju vecu "dubljinu ostrine" u poredenju sa DSRL:ovima. To je cista fizika i nema nikakve veze o kojem i koliko skupom kompaktnom foto-aparatu se radilo.

Moj savjet ti je da, ako uspijes ubijediti sestru, kupis E-420 sa dvije optike jer ces za te pare dobiti jako dobar foto-aparat sa dobrom optikom i sve u relativno malenom i laganom pakovanju.

sp590 kao i sp570 ima duplu stabilizaciju slike.

Znam da sam opsiran ali sta cu..... :-)

Vrh

PostPoslato: 25 Jun 2009, 12:59 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 25 Jun 2009, 12:56
A sta mislite na ovu kombinaciju?

Olympus E-520 Double zoom Kit (E-520 + 14-42mm objektiv + 40-150mm) + 2GB CF Sandisk Ultra II

ili

Olympus E-520 Tele double zoom Kit (E-520 + 14-42mm objektiv + 70-300mm) + 2GB CF Sandisk Ultra II

ili

CANON EOS 500D digitalni fotoaparat IS Kit (obj. EF-S 18-55mm)

pozzz

Vrh

PostPoslato: 27 Jun 2009, 16:00 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

terranet je napisao:
A sta mislite na ovu kombinaciju?

Olympus E-520 Double zoom Kit (E-520 + 14-42mm objektiv + 40-150mm) + 2GB CF Sandisk Ultra II

ili

Olympus E-520 Tele double zoom Kit (E-520 + 14-42mm objektiv + 70-300mm) + 2GB CF Sandisk Ultra II

ili

CANON EOS 500D digitalni fotoaparat IS Kit (obj. EF-S 18-55mm)

pozzz

Mislim da je sve već napisano...
pročitaj sve postove ove teme (nema ih puno), pa ako i nakon toga budeš imao nedoumica postavi pitanje...

(uglavnom, sve zavisi od toga da li ti uopšte treba DSLR, šta ćeš fotografisati i koliko ćeš poslije ulagati u opremu)

pozzz

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 58 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3

Sva vremena su u UTC [ DST ]