banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 01:44

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 75 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Vakcinacija
PostPoslato: 16 Maj 2009, 11:35 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
Talija je napisao:
Čest je slučaj da roditelji namjerno dovode djecu u neposrednu sredinu drugog zaraženog djeteta iz razloga što je bolje da preboluje tu dječiju bolest kao mali nego u kasnijoj dobi.

Da, tako je bilo i kad sam ja bila dijete. Dosta roditelja je tako radilo. Pogotovo kad su vodene ospice u pitanju. A danas kad to uradis, gledaju te ko da si svoje dijete gurnuo sa mosta. Ovi stari obicno kazu da su to "obicne" djecije bolesti i da svako mora da ih ima. To obicno kazu ljudi sa nasih prostora. Dok eto, u AT je drugacije, pogotovo sad kako postoje vakcinacije za sve i svasta. I ove mladje mame, ako nisi za vakcinu odmah te svrstaavaju u kos neodgovornih roditelja jer svjesno svoje dijete izlazes riziku. Gdje tu onda sloboda izbora? :-?

Cula sam da od FSME (bolest koju prenose krpelji) godisnje u DE oko 300 ljudi, najvvise djece , obole, dok skoro iste su sanse da isto oko toliko dobiju posledice posle vakcinacije protiv te bolesti.

Vrh

PostPoslato: 16 Maj 2009, 11:44 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Zato kažem, mnogo je bolje da to djeca preguraju dok su mala, i ne sjećaju se a preboluju "na nogama".
Moja kolegica je bila sva osuta pljuskavicama i ludila je, a njen klinac imao par komada i igrao se kao da mu nije ništa.
Dobila od njega.

Vrh

PostPoslato: 16 Maj 2009, 11:50 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Mar 2009, 02:36
_zoka je napisao:
Ja sam za vakcinisanje takođe.Primio sve što je trebalo i evo me živ i zdrav.Najbolja mi je bila ona vakcina u vojsci...................tri godine poslije mi bio crven ožiljak na ramenu.

E bas mi je drago da su Zoku vakcinisali, a vec sam se pitao... 8)

Vrh

PostPoslato: 16 Maj 2009, 11:59 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Jan 2006, 11:47
ajkula je napisao:
breskvica je napisao:
j dobrovoljno protiv rota virusa (u 2x) ali je bila besplatna i rekli su da to skoro svako sada radi jer rota virus nije za zezanje i veoma cesto se desava

Slagali su te :D Niti se svako vakcinise niti je RV cest. Nego je lako prenosiv pa se desava da se sva djeca ( i pokoji roditelj) iz "okruga" zaraze. Sto je i logicno. A RV nije nista opasniji od bilo koje druge zarazne bolesti.

Ponovicu jos jednom: Ne zakljucujte na osnovu cula-kazala i ono sto vam doktor kaze ne mora biti 1/1. Ponekad je dobro cuti vise misljenja a i sam se raspitati ( resasirati :D )

u pravu si da (neki) dr puno pricaju, ali s obzirom da je ta vakcina bila besplatna nisam sumnjala na to " da se sto vise zaradi ..a kada je prva beba tu i neiskustvo vjeruje se dosta doktorima. Ali ja znam tu doktoricu i znam da joj je zdravlje djecice jako bitno i da ne prica samo bajke
Da si dalje citala, procitala bi da nije samo kroz "cula kazala" moje misljenje nego znam 3 djece iz naseg okruzenja koja su imala taj RV a jedno od njih je bilo na zivim mukama, opasna dehidracija i skoro 2 nedelje u bolnici
I kada znas za takvo iskustvo ne pada toliko tesko odluka o vakcinaciji

A naravno da treba dobro razmisliti, informisati se i odluciti a ne samo slijepo vjerovati nekim pricama i dr.

Npr. pneumokkoken smo odbili a isto je nudila (iako uopste nije forisrala samo me informisala sto je njena duznost ali uopste nije rekla da se mora itd..)

I svaki roditelj treba da raditi po svom osjecanju tj. kako misli da je najbolje

A sada kako je stvarno najbolje, ne vjerujem da neko od nas moze znati 100%

Majka je naš početak i kraj

Vrh

PostPoslato: 16 Maj 2009, 12:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2005, 09:37
breskvica je napisao:
ali s obzirom da je ta vakcina bila besplatna nisam sumnjala na to " da se sto vise zaradi ..

Nista nije besplatno :D Da jeste ne bi famrakoloske kuce bile tako bogate. Svaki tvoj dolazak doktoru je provlacenje kartice, svako provlacenje doktor naplacuje od zdravstvenog osiguranja (Krankenkasse).. Ako je ko od vas privatno osiguran onda znate kako izgleda racun. Samo zakazivanje termina ti na racunu stoji kao razgovor/savjetovanje sa doktorom + cijena za uslugu.. A to dobijes cak i ako ti treba recept za lijek i doktora vidis samo na 3 sek dok potpisuje blanko recept :-? Kao neko ko radi u toj bransi znam i te kako sta doktorima znaci pacijent. Samo broj kartice i nista vise. Da ne ulazim u dublje teme poput bolnicke politike, mobilnih ambulanata itd itd..

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

PostPoslato: 16 Maj 2009, 12:30 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
Da, bas , sve je to biznis, nazalost. Ja licno imam doktora i doktora za sve i svasta, mozda jedan da je od njih prijatan i ljubazan, i to ocni doktor, kod kojeg idem jednom u 10 godina. A ovo ostalo...il neda da ispricas do kraja sta te muci, ili moras sam dati dijagnozu, ili je smotan/a, ili samo zuri da sto prije rijesi te se, ili samo gleda da progura neki aktuelni lijek ,... u apoteci, kad god odem traziti nesto prirodno, homeopatske preparate bez hemikalija, samo cujem "nemamo mi to, ili ne znamo za to nismo nikad culi, ili "ovo je bolje " pa mi daju svoje hemikalije...kad ne znaju sta je "propolis", onda svarno... :roll: . vec dobijam utisak da nikome nije stalo da budes zdrav. Pocev od prehrambene industrije pa do medicinskog vasara.

Vrh

PostPoslato: 16 Maj 2009, 12:47 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Čitala sam nedavno knjigu "Antilopa i kosac", futuristička knjiga koja govori o posljedicama igranja farmaceutskih kuća.
Jedna prestižna farmaceutska kuća dala je u promet tablete koje održavaju organizam vitalnim i mladim, a nakon nekog vremena kada je narod počeo masovno da ih koristi ciljno su zarazili čitav svijet da bi im kasnije ponudili lijek koji će morati silom prilika uzimati, ali... bolest se otela kontroli, a rezultat svega toga je bio katastrofalan po čitavo čovječanstvo.

Mašta, ali mašta koja bi se na žalost mogla i ostvariti.

Vrh

PostPoslato: 16 Maj 2009, 12:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Dozvolicu sebi luksuz da rasplinim temu i da i dalje kukam o "Zapadnoj" medicini :D Razbolim se oko kat. uskrsa i sve kontam alergija da bi se ispostavilo da sam pokupila gadan virus gripe. Odem kod dr. da mi preslusa pluca posto sam sistala i pistala kao Ciro ( voz).. On krenuo.. alergija bla bla ali ajde izvadicu krv da vidimo da nije slucajno kakva upala. Sutradan pokupim nalaz i cekam, kontajuci da ce mi reci.. soba ta i ta, pricekajte doktora.. Ma kakav.. Gleda me ona tuka blijedo pa ce.. nemamo termina ove sed, narucite se za sledecu... Niko pogledao nalaz nije. Dodjem kuci i imam sta da vidim. Sedimentacija povisena i u prvom i u drugom satu, CRP poprilicno povisen. Znaci, iz aviona se vidi upala. Sutradan odem, malo joj jeb. mamu i sacekam doktora, malo i njega popljujem.. kakav je to nacin da niko ne pogleda nalaz... I sta bude.. Neda mi budala antibiotik ni dalje.. Zakaci me 1.5, vikend.. ja se sa dusom rastajem. Odem kod drugog doktora, on se izbezumi kad mi je vidio nalaz i poslusao pluca.. da mi antibiotik i spasi me..

Oduzih ali sam bas, bas, bas ogorcena na ovaj sistem rada i redovno sam u sukobu sto sa sefovima, kolegama i inim :D

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

PostPoslato: 16 Maj 2009, 13:03 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
Citiraj:
homeopatske preparate bez hemikalija

A sta si ocekivala? Zvanicna medicina ne priznaje homeopatiju.

Citiraj:
Ja licno imam doktora i doktora za sve i svasta, mozda jedan da je od njih prijatan i ljubazan, i to ocni doktor, kod kojeg idem jednom u 10 godina. A ovo ostalo...il neda da ispricas do kraja sta te muci, ili moras sam dati dijagnozu, ili je smotan/a, ili samo zuri da sto prije rijesi te se, ili samo gleda da progura neki aktuelni lijek

Sto ce rec' .. znas pogresne ljude :D :wink: Na osnovu tvog negativnog iskustva treba zakljuciti da su svi ljekari sarlatani, smotani, radnici na vasaru? Ne branim ih ja sve, daleko bilo, ja licno sam sreo masu kretena koji slabo ili nikako rade svoj posao, ali je glupo generalizovati na osnovu jednog primjera.

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

PostPoslato: 16 Maj 2009, 13:07 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Moja komšinica koja živi u Danskoj kaže kad ode ljekaru da ljekar sve pokuša osim da ti da antibiotik.
Te, probaj da piješ toplu vodu, probaj vodu, jesi pila vodu... kaže - vi odakle dolazite, vaši ljekari davaju za svaku glupost antibiotike.
Njen sin kada je otišao u Dansku nije podnosio klimu i često je obolijevao od upale grla (gnojne angine). Njemu su preporučili hladnu vodu i spavanje bez jorgana. :(

Ne znam je li ovo baš tačno, ali mi djeluje debilno i nezainteresovano.

Vrh

PostPoslato: 16 Maj 2009, 13:08 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Vanja, pricamo o ovim zapadnim nadri doktorima. Ovdje je zaista tesko naci dobrog i ljubaznog doktora. Kada bi vidio kojom brzinom te "izbaci" iz ordinacije i sam bi pljuvao po njima.. Ne stignes ni pitanje da mu postavis.. Boli njega za tebe.. Bitno da si provukao karticu.. A da ne pricamo o razlici izmedju privatnih i drzavnih osiguranika. Tek ta tema je za povracanje.

Nasi doktoru su klasa za sebe. A tek buduci :D

edit:

Talija, ja sam rat ratovala dok mi je sin bio mali.. Neda budala antibiotik a dijete se gusi mjesec dana. Dok na kraju nisam igranku u cekaoni napravila, izgalamila se i zaprijetila da se glavom ne usudi poslati racun.. I nije ga nikad poslao :D Promjenila doktora, dobili antibiotik i spasila i sebe i dijete muka.

Poslednji put menjao ajkula dana 16 Maj 2009, 13:14, izmenjena 2 puta

Vrh

PostPoslato: 16 Maj 2009, 13:10 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
V@nja je napisao:
[ Na osnovu tvog negativnog iskustva treba zakljuciti da su svi ljekari sarlatani, smotani, radnici na vasaru? .

A je l' nisu?O medicinskim sestrama neću ni da govorim.......... :-?

Vrh

PostPoslato: 16 Maj 2009, 13:14 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Moze biti .. mene generalno ne pustaju u EU .. iz nekih razloga :D :lol: Ne napadam ja Leonu, daleko od toga .. i cinjenica je da je to sve postalo biznis, al' u svakom zitu ima kukolja. Mora se naci makar pokoji normalan.

Citiraj:
kaže - vi odakle dolazite, vaši ljekari davaju za svaku glupost antibiotike.

Ovo je donekle tacno .. mada puno veci problem predstavljaju ljudi koji sve znaju .. pa sami sebi uzimaju antibiotsku terapiju kako im pase .. pa kada danas - sutra bakterije razviju rezistentnost na odredjeni antibiotik zbog njegove pogresne upotrebe .. onda kunu i proklinju i sebe i svijet oko sebe.

Citiraj:
A je l' nisu?O medicinskim sestrama neću ni da govorim..........

Naravno da nisu.

Ja pre neki dan trazim strucnu knjigu u jednoj knjizari .. 4 radnice unutra .. sve i jedna bleje i kao nesto telefoniraju sa sefom .. sad cu ja na osnovu toga da kazem da i ti ne znas raditi svoj posao?

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

PostPoslato: 16 Maj 2009, 13:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ruka ruku miluje :lol:

Vrh

PostPoslato: 16 Maj 2009, 13:17 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

_zoka je napisao:
A je l' nisu? O medicinskim sestrama neću ni da govorim.......... :-?

Imaš loše iskustvo sa medicinskim sestrama? :D
Slažem se, 90% njih su ufurane fufice, mada ima i onih koje su dale sebe u taj posao.

Moj otac kada je ležao na neurologiji nakon moždanog udara... pa tim ljudima (i med. sestrama i med. "braći") i dan danas ne mogu da budem dovoljno zahvalna.
Na drugim odjeljenjima bolesnik može da se ucrva a na neurologiji mi nisu dali da dirnem ništa!
Takva ljubaznost, spretnost i puna njega 24 h!
I nikad im ništa nije bilo teško.

Vrh

PostPoslato: 16 Maj 2009, 13:23 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Tek o sestrama mogu eseje da pisem :D Sto domacim sto ovim ovdje. I ima ih raznih. Od onih koje rade poput robota i nista im ne znaci ljudska patnja do onih koje su zivot dale za to zvanje.

Vrh

PostPoslato: 16 Maj 2009, 13:29 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
V@nja je napisao:
Citiraj:
A je l' nisu?O medicinskim sestrama neću ni da govorim..........

Naravno da nisu.

Ja pre neki dan trazim strucnu knjigu u jednoj knjizari .. 4 radnice unutra .. sve i jedna bleje i kao nesto telefoniraju sa sefom .. sad cu ja na osnovu toga da kazem da i ti ne znas raditi svoj posao?

Hajde,recimo da nisu,mada ja imam drugačija iskustva.Možda sam ja samo baksuz.
Talija je napisao:
Slažem se, 90% njih su ufurane fufice, .

Ne,nisam mislio na to,nije na meni da to ocjenjujem.Mislio sam na stav prema pacijentu.Prezir i ponašanje kao da su,u najmanju ruku,one lično izmislile medicinu.Za svojih 30 godina,samo sam jednom nabasao na sestru koja je prema meni postupala kao sa nekim sebi ravnim.

Vrh

PostPoslato: 16 Maj 2009, 13:33 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

_zoka je napisao:
Talija je napisao:
Slažem se, 90% njih su ufurane fufice, .

Ne,nisam mislio na to,nije na meni da to ocjenjujem.Mislio sam na stav prema pacijentu.Prezir i ponašanje kao da su,u najmanju ruku,one lično izmislile medicinu.Za svojih 30 godina,samo sam jednom nabasao na sestru koja je prema meni postupala kao sa nekim sebi ravnim.

Na to sam i mislila. :wink:

Vrh

PostPoslato: 16 Maj 2009, 13:34 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ja sam dozivio situacije od toga da me naglavacke hoce izbaciti vani .. do toga da me drze kao malo vode na dlanu .. sve zavisi od osobe do osobe.

Vrh

PostPoslato: 16 Maj 2009, 13:36 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

V@nja je napisao:
Ja sam dozivio situacije od toga da me naglavacke hoce izbaciti vani ..

Štipao si sestrice? :D Eee Vanja, Vanja... 8)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 75 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]