banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 29 Jul 2025, 23:51

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 42 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 15 Maj 2009, 22:20 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
114_AhmeD je napisao:
ti meni donesi dokaz da je Matej pisao to evanđelje lično, i da mu je lanac pisača čist i da se nije izmijenio ja ću povjerovati :cat:.

Moj gornji post, Jevanđelje po Mateju... ispod svakog reda ima mjesto gdje se još spominje isto.
Molim te obrati pažnju.

Vrh

PostPoslato: 15 Maj 2009, 22:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2009, 21:46
Talija je napisao:
114_AhmeD je napisao:
ti meni donesi dokaz da je Matej pisao to evanđelje lično, i da mu je lanac pisača čist i da se nije izmijenio ja ću povjerovati :cat:.

Moj gornji post, Jevanđelje po Mateju... ispod svakog reda ima mjesto gdje se još spominje isto.
Molim te obrati pažnju.

nisam vidio nikakav dokaz.

Evo kad mi kazemo rekao je poslanik a.s: " to i to" lanac nam izgleda npr ovako

ja cuo od njega a on od hasana el basrija a on od ebu hurejre a on od muadha ibn dzebela a on od aishe r.a a ona od poslanika a.s

ja = pouzdan
ebu hurejre = pouzdan

i tako svi u redu moraju biti iskreni pouzdani prenosioci , u suprotnom se hadis smatra daif / slabim i ne prihvata se. Svaki hadis ima lanac prenosilaca.

E tako i ja od tebe trazim da mi nadjes lanac pisara biblije, i prvu orginalnu bibliju, gdje je i ko je bio pisar svakih evanđelja i pečat od njih samih. --_Nema_--

Vrh

PostPoslato: 15 Maj 2009, 22:40 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ne nego one skraćenice pokazuju gdje se identičan tekst još nalazi.
Nemoguće je da su svi griješili jer nisu pisali u isto vrijeme.

Vrh

PostPoslato: 15 Maj 2009, 22:57 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Talija je napisao:
Ne nego one skraćenice pokazuju gdje se identičan tekst još nalazi.
Nemoguće je da su svi griješili jer nisu pisali u isto vrijeme.

Pa nezna se ni ko je prenosio, a i kako nije moguce da su grijesili kad je bas to veca vjerovatnoca grijesenja nego da su svi pisali u isto vrijeme pa da nije moglo doci do izmjene jer bi imali od koga biti ispravljeni.

Vidis kako je Bog se zalozio da ce cuvati posljednji zavjet do sudnjeg dana da ljudima bude dostupna istina, pa ga u svakoj generaciji bezbroj ljudi pamti na pamet i pise, slovo se ne moze promijeniti :wink:

Vrh

PostPoslato: 16 Maj 2009, 01:56 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
114_AhmeD je napisao:

ja cuo od njega a on od hasana el basrija a on od ebu hurejre a on od muadha ibn dzebela a on od aishe r.a a ona od poslanika a.s

ja = pouzdan
ebu hurejre = pouzdan

i tako svi u redu moraju biti iskreni pouzdani prenosioci , u suprotnom se hadis smatra daif / slabim i ne prihvata se. Svaki hadis ima lanac prenosilaca.

E tako i ja od tebe trazim da mi nadjes lanac pisara biblije, i prvu orginalnu bibliju, gdje je i ko je bio pisar svakih evanđelja i pečat od njih samih. --_Nema_--

e tako i Matej cuo od Isusa....malo procitaj Kumranske spise

a taj tvoj lanac takodje ima rupe... :evil3:

Vrh

PostPoslato: 16 Maj 2009, 09:26 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

spavac je napisao:
114_AhmeD je napisao:

ja = pouzdan
ebu hurejre = pouzdan

e tako i Matej cuo od Isusa....malo procitaj Kumranske spise

a taj tvoj lanac takodje ima rupe... :evil3:

merhaba doktore :cat: , eno imas par pitanja na temi " da li citate sveto pismo", pa se malo pozabavi :)

Onaj lanac sam pisao da pokazem, hadis koji ima rupa mi NE UZIMAMO, a znamo da se od nastanka Kur'an pamtio na pamet i PISAO ZA VRIJEME POSLANIKA A.S

Da li je biblija pisana za vrijeme Isusa ? - ne
Ok, Matej cuo od Isusa, ko je poslije Mateja ?
Ko ne napisao Matejovo evanđelje :) ?

Jer, pripisivanje knjige nekom vjerovjesniku ili apostolu NIJE DOKAZ da je ta knjiga plod nadahnuca i objave te kao takva nije obavezna za slijediti.

Tori je prekinut lanac prije kralja Jušuje ben Amana oko 638 pne.
Zatim Velika neslaganja knjiga ljetopisa i Tore je preveliko, i Ezekiel proturijeci
U danas priznatoj Tori ne postoji ni jedno mjesto gdje pisac govori o vlastitim stanjima i događajima koje je lično vidio svojim očima, nego naprotiv, svi izrazi u njemu svijedoče da Mojsije nije autor i da je ova knjiga samo skup predaja i priča raširenih među jevrejima. ( reče mojsije , reče mojsije. Čak vaš učenjak dr Aleksandar Kids u predgovoru nove biblije rekao 3 stvar za koje postoje jasni dokazi:

- današnja tora nije djelo mojsija
- današnja tora je napisana u palestini, a ne u vrijeme mojsija
- današnja tora sastavljena u vrijeme solmona u periodu od 10 do 8 st prije krista, proteklo je više od 500 godina do mojsija

Evanđelja spavaču:

Pitaj nekog učenijeg, odi u crkvu i neka ti taj potvrdi da je evanđelje po mateju bilo pisano na hebrejskom jeziku i da je zagubljeno zbog izmjena koje su u njemu pravile kršćanske sekte i zbog ogromnih nesreća koje su se desile kršćanima u prva 3 stoljeća :wink:
A današnje evanđelje po Mateju na hebrejskom jeziku je prevod od grčkog i za njega ne posjeduješ lanac prenosilaca, NITI ZNAŠ IME NJEGOVOG PREVODIOCA, niti bilo šta o njemu, sve ne na pretpostavkama.

Ovo nisu moje riječi nego riječi KRŠĆANSKIH UČENJAKA.

NORTON osporava mnoga mjesta u evanđelju
Faustus kaže da je u cijelosti laž, da su prve 2 knjige prododate i neprihvatljive
Jerome je izjavio da mnogi raniji učenjaci sumnjaju u izvornost 17te glave po Marku kao i 1 i 2
nekih odlomaka i cijele 22 glave po Luki

dalje ....

Erinijus koji je živio u drugom stoljeći je učio pred polycrapom, učenikom apostola Ivana. U vrijeme erinijusa grupa ljudi je tvrdila da ovo evanđelje nije njegovo djelo, erinijus je šutio i nije im se suprostavljao. Da je djelo njegovo Erinijus bi za sigurno znao.

Istandel je pisao da je autor ivanovog evanšelja definitivno ucenik aleksandrijske skole

Bretschneider je rekao : Zaista ovo evanđelje kao i 3 ivanove poslanice nisu djelo apostola Ivana. One su zajedno s Evanđeljem napisane početkom 2st

Kurtis kaže : uistinu je crkva Ehpesus dodala 21. poglavlje

Čak i sekta uludžin u potpunosti ovo evanđelje odbacuje kao moguće ivanovo djelo

Eto spavacu, takva su vam stanja svih evanđelja, samo imate predpostavke i vjerovatnoće
Niti znate ko je pisao, niti kad ( osim od prilike) niti možete odgovoriti na kontradiktornosti, niti možete objasniti mjesta gdje se kosi biblija sa naukom niti išta drugo.
Već sam nekom napisao, biblija je samo historijska knjiga i nikako ne može biti osnov za vjeru

Vrh

PostPoslato: 16 Maj 2009, 09:44 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

To su dijelovi iz knjige "Isusov Zlocin". Mislim da je zanimljivo za ovu temu. Obavezno procitajte.

Vrh

PostPoslato: 16 Maj 2009, 14:02 
staromodan
Korisnikov avatar

procita li ti bilo koju knjigu u kojoj postoje odgovori svim tim tvojim kriticarima.... :evil3: ili se bavis samo jednom stranom.

sto se tice tvoje price o ucenju napamen Kurana i kako je sve u redu i nista nije se izgubilo ili prepisano pa Muhamed samo dodao eh Alah mi rece ovako, vec sam ti naveo na temi Islam. nema potrebe i ovdje.

Vrh

PostPoslato: 16 Maj 2009, 14:05 
staromodan
Korisnikov avatar

davno je napisano na forumu u vezi Matejevog jevandjelja, Jovanovog..prelistaj malo.

Vrh

PostPoslato: 16 Maj 2009, 14:42 
staromodan
Korisnikov avatar

jel mozes neke novije kriticare navesti a ne iz 17 vijeka. :D takodje tvrditi da su izjave neke sekte koji je spojio ucenje Bude, Zaratrustre i Hrista, dokaz protiv Biblije...ma daj molim te.. :lol:

koji Jerome, jel sv. Jerome (348-420)...sve mi se cini da si uzeo od nekoga podatak sa engleskog koji nije kulturno preveden.jel pricas o Jeromu cije je najpoznatije djelo Vulgata. fino ti ide izvrtanje rijeci kad neko nesto kaze...ono de iscupaj iz konteksta pa sta bude. :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 20 Maj 2009, 07:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
Isus, Muhamed, Buda...
od pamtivijeka na ovamo...
rekla kazala...

Vrh

PostPoslato: 20 Maj 2009, 10:57 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Prvo smo imali inkviziciju koja je dosla sa zapada, a sad ponovo jos jednu koja nam dolazi sa istoka.

Izgleda da ce uvijek biti ljudi koji mrze razlicitost i slobodu.

Vrh

PostPoslato: 20 Maj 2009, 11:49 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

dzabaleban je napisao:
Isus, Muhamed, Buda...
od pamtivijeka na ovamo...
rekla kazala...

Džabo, nemoj da si toliki nihilista. :D
Sve ti je onda "rekla - kazala".

Sjećaš li se ko te rodio? Naravno, ne sjećaš, ali ti je neko rekao ko su ti roditelji, jer ti to sam po sebi ne možeš da znaš. Povjerovao si a nisi tražio dokaze.
Zar i to nije jedan vid "rekla - kazala"? :D

Vrh

PostPoslato: 20 Maj 2009, 14:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Jamesdin Kurtovic je napisao:
Prvo smo imali inkviziciju koja je dosla sa zapada, a sad ponovo jos jednu koja nam dolazi sa istoka.

Izgleda da ce uvijek biti ljudi koji mrze razlicitost i slobodu.

ne pisi gluposti......... :roll:

Vrh

PostPoslato: 21 Maj 2009, 14:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

A sta je inkvizicija nego nedostatak tolerancije za drugacija misljenja i stavove,
pa i najosnovnijeg postovanja prava drugih da drugacije misle.

Ako tvoj kolega mrtav hladan izjavi da bi ubio nekoga zbog drugacijih vjerskih uvjerenja, kako se onda to naziva?

Da si tolerantan, ne bi provocirao nemuslimane na ovom forumu, nego bi vodio civilizovan dijalog,
ovako navlacis ljude da ti odgovore istom mjerom (gomilom vankontekstualnih citata),
pa onda krenu prozivke unedogled koje vode samo uzajamnom nepostovanju pa cak i mrznji.
To se u moje vrijeme zvalo "sirenje vjerske i rasne netrpeljivosti", i kao takvo je bilo poznato i u krivicnom pravu.
Svi u zabludi, samo ti u pravu i "drzis banku" na istinu...naporan si svima na forumu, ali jedini ti to ne vidis.

Mogli bi ljudi s foruma da ti ukazu da istom mjerom i stilom moze da se analizira islam,
ali je posao besmislen, glup i uzaludan. Da je Bog htio jednopartijski sistem i jednoobraznost, takve bi nas i stvorio.
Huliti na sarenilo i raznolikost stvorenog svijeta i naroda, na svestranost i fantasticno sarenilo tvorevine,
znaci huliti na Bogom podarenu i povjerenu slobodu, odnosno huliti na Onoga ko je svijet takvim stvorio.

Matematika i prizemna logika nikad nisu niti ce biti mjera duhovnosti, a pogotovo religijskih spisa starih milenijumima,
a to je cinjenica koju oni koji vjeru dozivljavaju kao nekakav legislativni sistem prosto ne uvidjaju.

Vrh

PostPoslato: 21 Maj 2009, 16:07 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 11 Jun 2008, 18:37
Odlican post James Dean. Posebno je dobro ovo razmisljanje o jednopartijskom sistemu kao jednoj religiji.

Vrh

PostPoslato: 21 Maj 2009, 21:53 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 11 Jun 2008, 18:37
p.s. Da dodam. Religijske denominacije(crkve, dzamije itd) su u religiji isto sto i stranke u politici. Ni jedna nije dobra, sve su lose ili gore od drugih. Religijske stranke, denominacije, kao i politicke stranke se sve bore za svoju prevlast, ali ni jedna ne radi za narod, vec uglavnom za svoje interese.
Prava religija su ljudi koji su iskreno religiozni nezavisno kojoj denominaciji pripadaju, ali koji rade sto je dobro i sto je Bozja volja. Isto kao i sto su pravi ljudi oni koji su slobodnih shvatanja, nezavisni od uticaja politickih stranaka.
Sto ce reci, zvanicne religije su u stvari samo religiozne stranke i nista vise. A moze se biti daleko bolji covjek bez pripadnosti bilo kojoj stranci, isto kao sto se moze biti religiozan pravilnije ako ne pripadamo ni jednoj zvanicnoj religiji koje su u stvari samo stranke.

Vrh

PostPoslato: 21 Maj 2009, 22:24 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Naravno, jednom sam napisala i ponovo ponavljam - razlika između pravih vjernika ne postoji (ma kojoj vjeri pripadali), postoji razlika između "nazovi" vjernika.

Vrh

PostPoslato: 21 Maj 2009, 22:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
Talija, vec sam se bio zabrinuo gdje si?

tako je. vjernici, ako su istinski, nalik su jedni na druge.
i ma koje vjere bili, ne boj se od njih nikakva zla.
problem je u onim sto koriste vjeru da mrze, a u biti, cim se tako ponasaju onda nisu nikavi vjernici.
vjeru nosis u sebi i za sebe, a ne za isticanje u masi, vrijedjanje, mrznju, pakost, zlo, rat...

nema tu Boga, ni minute.

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2009, 00:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Potpis na sve sto je rekao cicak.

Talija je napisao:
Naravno, jednom sam napisala i ponovo ponavljam - razlika između pravih vjernika ne postoji
(ma kojoj vjeri pripadali), postoji razlika između "nazovi" vjernika.

Upravo sam o tome govorio. Do prije par decenija u vjeru je covjeka uvodio skriveni glas srca,
koji je pojedinima saptao da postoji nesto vise, iznad svakodnevice i onoga prosto opazajnog.

Vjera je bila stvar intime. Licnog izbora i pronalazenja.
Na kraju tu je i bila sloboda da odredjeni sistem u koji si uplovio jedan dan i prerastes,
ili prosto da ti duhovno iskustvo otvori neke druge percepcije.

Kod ovih novokomponovanih vjera je isto sto i partija - "Ko nije s nama, protiv nas je".
Tolerancija nula...Duhovnost, nazalost takodje.
Vjera kao bogotraziteljstvo? Tesko.
Mnogo je lakse Boga predstaviti antropomorfno, i prisiti mu sopstvene politicke ambicije.

Vjera je divna stvar, ali je nama danas cisto srce u molitvi, ljubav za ljude u okruzenju,
trpljenje i sastradavanje sa onim ko je u nevolji cista naucna fantastika.

Nije problem u vjeri, problem je nama.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 42 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]