banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jul 2025, 18:47

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 31 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 27 Apr 2009, 20:50 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Citiraj:
Hrvatska
Studentski prosvjedi zbog plaćanja školarine

Studentski prosvjedi, Foto: zoomzg
21.04.2009
Ankica Barbir-Mladinović

Više stotina studenata zagrebačkog Filozofskog fakulteta koji su jučer u podne zaposjeli zgradu fakulteta i u njoj proveli noć nastavili su i danas s prosvjednim aktivnostima, a glavni zahtjevi su im ukidanje školarina i dostupno obrazovanje za sve, a ne samo bogate. Potporu im pruža većina profesora, a u toku dana pridružili su im se i studenti sa zadarskog i splitskog sveučilišta.

http://www.slobodnaevropa.org/content/f ... 13146.html

Kako stvari stoje moraće im ispuniti zahtjeve, jer ih njihovi profesori podržavaju. Uspijeh studenata u HR bio bi i naš , jer bi primjenili istu formulu.

Vrh

PostPoslato: 27 Apr 2009, 20:53 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jan 2009, 18:52
Istu formulu,mislis prosvjedovanja? :P
Hmh...tesko,ali budimo optimisti! :evil3:

Vrh

PostPoslato: 27 Apr 2009, 23:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Ispunili su im zahtjeve, ne plaćaju više faks redovni studenti...

Vrh

PostPoslato: 28 Apr 2009, 00:53 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Citiraj:
U ponedjeljak u prijepodnevnim satima, prosvjedima su se priključili i studenti pulskog Sveučilišta Jurja Dobrile. U ranim jutarnjim satima splitski studenti su blokirali još dva fakulteta. Iz Varaždina stiže najava o blokadi Veleučilišta. Studentska pobuna kao požar širi Hrvatskom i ima sve veći broj pristaša i van akademske zajednice. Koliko su simpatija studenti osvojili govore večernje studentski plenumi koje su počeli posjećivati i obični građani te javne osobe
Osim zahtjeva za besplatnim školovanjem za sve, pulski studenti zahtijevaju popravljanje vlastitog statusa te konačno otvaranje studentske menze i studentskog doma. Prosvjed je oko osam sati započeo simboličnim zaključavanjem svih predavaonica.

Slika
http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/18856/Studentski-prosvjedi-kao-pozar-se-sire-Hrvatskom.html

Vrh

PostPoslato: 28 Apr 2009, 06:52 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 02 Jan 2008, 16:14
vidila zaba gdje se konj potkiva pa i ona digla nogu :D :D :D

Vrh

PostPoslato: 28 Apr 2009, 08:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2002, 19:36
Za pocetak da ne daju budzetske pare privatnim fakultetima i ja cu biti zadovoljan...

Koliko se placalo u Hr redovno studiranje? Ako je drzavni faks kao u Srbiji 1000 eura i vise za 2 semestra, onda razumijem, a za sta ce se nasi buniti, skoro svako sa nekim rezultatima ide na budzet i placa 80 KM godinu :-?
Pa i bez budzeta, 440 KM godisnje, a kasnije imas daleeeko visi koeficijent, mislim da stvarno ne trebamo lagati i pricati da nemamo za visoko obrazovanje izdvojiti 40-50 KM mjesecno.

Vrh

PostPoslato: 28 Apr 2009, 09:26 
ma nasi studenti nikad ne bi ustrajali u tome sto su ovi u Zg... dok sam studirala svi su se nesto prepirali, bunili, stalno kukali za ovo ili ono, a niko nikad nije htio iskazati neki bunt i istrajati u tome... mozda smo bili takva generacija, ne znam...
mozda su danasnji studenti bolji buntovnici.. ali sumnjam

Vrh

PostPoslato: 28 Apr 2009, 13:53 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 12 Dec 2008, 16:34
Kasnite par dana :D

Tema već postoji... :wink:

http://forum.banjaluka.com/viewtopic.php?f=40&t=42127

Vrh

PostPoslato: 28 Apr 2009, 16:25 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Rakun_Slavko je napisao:
Za pocetak da ne daju budzetske pare privatnim fakultetima i ja cu biti zadovoljan...

Koliko se placalo u Hr redovno studiranje? Ako je drzavni faks kao u Srbiji 1000 eura i vise za 2 semestra, onda razumijem, a za sta ce se nasi buniti, skoro svako sa nekim rezultatima ide na budzet i placa 80 KM godinu :-?
Pa i bez budzeta, 440 KM godisnje, a kasnije imas daleeeko visi koeficijent, mislim da stvarno ne trebamo lagati i pricati da nemamo za visoko obrazovanje izdvojiti 40-50 KM mjesecno.

Mi za 80 KM godišnje imamo samo tablu i kredu. Biblioteke koje su po naslovima stari više od 30 godina, možda su prije 30 godina bile hit. Laboratorije su nam u fazi raspadanja, svake godine jedna vježba manje jer se neki instrument pokvari. Sala za računare ima 10 računara, a 300 studenata.

Vrh

PostPoslato: 28 Apr 2009, 16:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jun 2002, 21:41
Не контам. Ја сам се бесплатно школовао, на рачун државе, као и већина других. У чему је проблем?

Vrh

PostPoslato: 28 Apr 2009, 17:57 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Problem je u cjelokupnoj reformi visokog obrazovanja. Studentima iz HR je dogorilo do nokata, siti su obećanja i sada traže da se konačno to krene ispunjavati.

Šta naši rade za to vrijeme?

Vrh

PostPoslato: 28 Apr 2009, 19:14 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jul 2003, 22:29
filozof sa vrbasa je napisao:
siti su obećanja i sada traže da se konačno to krene ispunjavati.

Šta naši rade za to vrijeme?

pa mi se nismo jos najeli :)
enivej, sad sam gledao vijesti, izgleda da od toga nema nista... Vlada dala neke prijedloge, ovi odbili,
vlada trazila da se pokrenu predavanja, ovi odbili...
pitam se sta ce biti kad vladi dogori do noktiju.

iskreno, da se kod nas organizuje nesto na slicnu temu (besplatno obrazovanje), ja tu ne bi dosao. Jer, placam vec 4 godine, 85KM godinu, i to je smijesno. Dom (istina da ne lici na dom) je 10KM ako sam dobro upucen.
Da se okupljamo zbog malenog i loseg doma, losih laboratorija, biblioteka, korupcije,... bi dosao, ali besplatno skolovanje.... :roll:

Vrh

PostPoslato: 28 Apr 2009, 19:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Naši ne treba da se bune jer se većina školuje za 80 maraka godišnje. U Cro je koštalo oko 1000€ mislim... A i ja plaćam 1000€ i nema opcije besplatnog školovanja... I ne bunim se. Bar znam da ću imati posao kad završim. Ja ne znam šta se ovaj filozof stalno buni, već godinama je na forumu, mogao je do sad završiti faks 5 puta.

Vrh

PostPoslato: 28 Apr 2009, 19:47 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

EiLeen je napisao:
Naši ne treba da se bune jer se većina školuje za 80 maraka godišnje. U Cro je koštalo oko 1000€ mislim... A i ja plaćam 1000€ i nema opcije besplatnog školovanja... I ne bunim se. Bar znam da ću imati posao kad završim. Ja ne znam šta se ovaj filozof stalno buni, već godinama je na forumu, mogao je do sad završiti faks 5 puta.

'Ajd ne seri. :)

Vi koji ste otišli u inostranstvo otišli ste zato što ste tako htjeli niko vas nije tjerao. Studirate na fakultetima na kojima nastavni proces nije prekidan od WWII, opremljeni po posljednjoj modi, a ako nešto ne štima to je zbog sopstvene nesposobnosti.

Ti kao strani državljanin u tuđoj državi nemaš ni pravo da se buniš. Šta ti umišljaš ko si?

Ovde sa druge strane sve što je država dala od početka reformi je povećanje školarina i ponekad se okreči unutrašnjost fakulteta. A fakulteti ako hoće da nešto naprave moraju se zaduživati kod privatnih banaka.

Nema veze što mi na državnim fakultetima ne plaćamo školarinu, pa iako raste nas nije briga. Ja hoću da znam zašto raste trošak obrazovanja ako od kraja rata služimo se samo tablom i kredom. Koja su opravdanja za to?

Vrh

PostPoslato: 28 Apr 2009, 20:26 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 09 Feb 2008, 17:40
Sad ćete vi mene odmah iznapadati, ali ja mislim da je malo glupo to prosvjedovanje i ne mogu da vjerujem da su im zahtjevi odobreni.
Mislim da budžeti naših država i nisu baš sposobni da podnesu besplatno školovanje za studente. Osim toga, fakultet nije obavezan.
Ali u redu. U tom slučaju ja bih smanjila broj studenata, pa se ti izbori i uči ako hoćeš da studiraš (naravno, studiraćeš u dovoljno dobrim uslovima, jer da je više studenata uslovi bi automatski bili slabiji jer se više novca izdvaja za studente nego za obezbjeđivanje uslova).
I još jedna stvar. Kako se fakultet plaća, veći je pritisak na studente da ga završe. A ako se neće plaćati svako bi odužio studiranje na ko zna koliko vremena, pa dokle onda i kako sa tolikim studentima...
Možda lupam, možda nisam u pravu, možda se ne razumijem, ali... ko će to sve da plati? :roll:

Vrh

PostPoslato: 28 Apr 2009, 20:48 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Feb 2009, 01:51
ja sam siguran da iza studentskih protesta u hrvatskoj stoji nesto drugo...al nikako ne mogu skuziti sta bi to moglo biti
studenti u bl su mi najjadnija, najneupucenija i najjapaticnija populacija

“Twenty years from now you will be more disappointed by the things that you didn't do than by the ones you did do. So throw off the bowlines. Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream. Discover.”

Vrh

PostPoslato: 28 Apr 2009, 20:51 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

MonaLisa ima jedan sjajan transparent okačen na zgradu fakulteta u ZG "Znanje nije roba"

klauss visoko obrazovanje u RS ne obuhvaća samo Banjaluku, ima nešto i u ostalom dijelu RS.
Svakako da bi i studenti iz Federacije svako u svom kantonu podigao se na noge.

Poslednji put menjao filozof sa vrbasa dana 28 Apr 2009, 20:55, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 28 Apr 2009, 20:53 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Apr 2006, 19:03
MonaLisa je napisao:
Mislim da budžeti naših država i nisu baš sposobni da podnesu besplatno školovanje za studente.
Možda lupam, možda nisam u pravu, možda se ne razumijem, ali... ko će to sve da plati? :roll:

Nisi u pravu, pogledaj na sta sve HR trosi pare, naci stotinjak miliona da se pokriju skolarine nije nikakav problem.

Vrh

PostPoslato: 28 Apr 2009, 20:55 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Feb 2009, 01:51
klauss visoko obrazovanje u RS ne obuhvaća samo Banjaluku, ima nešto i u ostalom dijelu RS.
Svakako da bi i studenti iz Federacije svako u svom kanotonu podigao se na noge.

sta me briga za drugi dio rs, govorim za bl, jer tu zivim i studiram
a studenti u federaciji su vec protestovali ( buhac, tuzla, mostar) da li su im udovoljeni zahtjevi ne znam,al cinjenica je da su protestovali...ne boje se, za razliku od ovih nasih
fale nam muda
i strah je prisutan. nikad nije bio veci nakon rata

“Twenty years from now you will be more disappointed by the things that you didn't do than by the ones you did do. So throw off the bowlines. Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream. Discover.”

Vrh

PostPoslato: 28 Apr 2009, 21:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

'Ajd ne seri. :)

Vi koji ste otišli u inostranstvo otišli ste zato što ste tako htjeli niko vas nije tjerao. Studirate na fakultetima na kojima nastavni proces nije prekidan od WWII, opremljeni po posljednjoj modi, a ako nešto ne štima to je zbog sopstvene nesposobnosti.

Ti kao strani državljanin u tuđoj državi nemaš ni pravo da se buniš. Šta ti umišljaš ko si?

Zašto ja kao strani državljanin nemam pravo da se bunim? Kakva je to glupa konstatacija?
Ako si uopšte mislio na prava studenata kao stranog državljanina, imam sva prava, odnosno tretiraju me kao svakog drugog redovnog studenta.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 31 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]