Pogledao sam ga sinoć, pa vam evo jedan poduži komentar, koji ću pokušati da uradim bez spoilera, da bi i neko ko nije gledao film pronašao pokoju korisnu informaciju (ambiciozno, eh?

).
Daklem, ovako: Prvo, odmah moram da kažem da je ovo jedan od najgorih filmova koje sam gledao u životu. Kao što ste u porukama prije ove već spomenuli, tu je već legendarna scena silovanja od 9 minuta (nisam mjerio pa ne znam tačno, ali čuo sam da toliko traje) koja je jedan od dva najbolja (i jedina dobra) dijela filma. Kamera stoji u jednom položaju tokom čitave scene i (hvala Bogu) silovanje nije eksplicitno prikazano. Međutim, i bez toga scena je jednostavno strašna, oboje su odglumili tako realistično kao da se desilo u stvarnosti. Možda čak i previše dobro. Da stvar bude još gadnija, dotično silovanje je počinjeno od strane homoseksualca, koji je pri tome dotičnu djevojku još dobro izmlatio i počastio nizom "sočnih" komentara.
Druga (odnosno prva) dobra stvar u ovom filmu je scena razvaljivanja glave aparatom za gašenje požara (na samom početku filma). Gledajući to, imao sam poslije dužeg vremena onaj osjećaj koji su mi kad sam bio dijete izazivali vampiri i vukodlaci. U stomaku se javila neopisiva jeza i kroz cijeli ostatak filma (a ni poslije njega) jednostavno nisam mogao da prestanem da mislim na tu prokletu scenu. Na žalost, za razliku od vampira i vukodlaka, ovo je stvarnost. Mislim da bih definitivno volio da tu scenu nikad nisam vidio.
E sad, zašto sam rekao da je film tako loš? Vrlo jednostavno - osim ove dvije jezive scene, ostatak je neopisivo dosadan. Jednostavno, film ima priču koja može da se smjesti u 15 minuta i sve scene su toliko rastegnute da se to ne može riječima opisati. Ako za scenu silovanja možemo da nađemo opravdanje u realističnosti (pa čak možda i za onu scenu sa početka u Rektumu, gdje se skoro ništa ne vidi od mraka), onda opravdanja sigurno nema za dug i dosadan razgovor u autobusu, scene na žurci, itd. Nakon famoznog silovanja praktično ništa se ne desi u filmu (dobro, sazna se JEDNA bitna stvar koju nećemo spominjati ovde zbog onih koji nisu gledali film).
Ne znam da li je režiser računao na prikazivanje filma unazad kao na neki veliki adut, ali to smo već vidjeli u mnogo boljem filmu Memento. Kao što sam već spomenuo prije na ovom forumu, to mi je jedan od omiljenih filmova i sigurno je djelimično uticao da mi se o ovom filmu formira negativno mišljenje. Dok se u Mementu sa bukvalno svakom scenom desi nešto novo, sazna neka nova informacija o glavnom liku ili nešto slično, ovde to puštanje unazad ne vodi apsolutno ničemu i predstavlja samo jeftin trik kojim je režiser (donekle) zamaskirao nedostatak ikakve priče. Isto važi za ono suludo vucaranje kamere gore-dole-lijevo-desno na početku, od kojeg mi je skoro bilo muka. Dakle, praktično jedino što će vas u ovom filmu natjerati da osjetite nešto je brutalno nasilje.
Eto, nakon što sam pošteno ispljuvao film, da spomenem da je gluma izvanredna (kao i u većini francuskih filmova). Da je režiser od ove ideje napravio kratki film (npr. od 15 minuta), stvar bi i ličila na nešto, ovako...
Eh, da, još uvijek ne mogu da izbijem iz glave one dvije scene...