banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 06 Maj 2025, 07:06

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 33 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
PostPoslato: 18 Apr 2009, 12:42 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 05 Mar 2009, 11:22
Hvala na odgovoru.
Mislim da ću uzeti jednu od ove dvije: Asus 5PQ DeLuxe
Gigabyte GA-EP45-DQ6 . Jel ih ima možda netko pa da napiše svoje mišljenje?

Vrh

PostPoslato: 18 Apr 2009, 14:32 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Nov 2008, 00:12
Druze,te ploce kod nas kostaju oko 400-450 KM.Pitanje je koliko je to isplativa investicija,jer za malo vise pare mozes vec uzeti plocu za i7 platformu.Mislim da je,ipak,pametnije uzeti nesto jeftinije,Asus P5Q Pro ili Gigabyte GA-EP45-UD3R.I to su odlicne ploce i dobri overclockeri.Mozda i Gigabyte GA-EP45-DS3R,koja je najjeftinija od gore pobrojanih,a isto odlicna ploca.
Eto,pa razmisli.

Vrh

PostPoslato: 19 Apr 2009, 06:19 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2003, 18:50
ZARJEPOTREBNO je napisao:
Hvala na odgovoru.
Mislim da ću uzeti jednu od ove dvije: Asus 5PQ DeLuxe
Gigabyte GA-EP45-DQ6 . Jel ih ima možda netko pa da napiše svoje mišljenje?

P5Q je oznaka , ali nebitno , neznam zasto si se odma uhvatio najskuplje ploce , ako je najskuplja neznaci da je najbolja , vec da ima najvise mogucnosti , za razliku od ostale familije P5Q ploca sa P45cipsetom , ona ima 2xPCI-E , 2 gig.LAN . itd .... i takve stvari odnose cijenu , ako ti to treba onda ok .

Ako imas ogranicen budzet najbolje je da nam kazes koliko mislis potrositi , pa cemo ti za te pare preporuciti bestbuy.

Vrh

PostPoslato: 19 Apr 2009, 08:25 
Početnik
Početnik

Nisam ih mislio uzeti, da ih nakon toga klokam. Mislio sam da bi tada (bez klokanja) duže trajali i bez grešaka, od ostalih ploča koje se nemogu klokovat.

Pronašao sam da su se neki žalili za dfi, pa se zato nisam odlučio za njih. Asus i gigabyte sam odabrao po redoslijedu, jer sam mislio da je uz cijenu, laka išao i po redoslijedu kvalitete. Nisam imao previše vremena, ali imao sam u planu pregledati i druge ploče.

Potrebno mi je dosta priključaka, ali s vremenom smanjujem kartice koje su mi potrebne, pa je onda i potrebnih priključaka manje.

Neznam koliko ću potrošiti na druge komponente. Budem napisao popis koje sam već odlučio uzeti, kada budem imao više vremena, da vam bude lakše odabrati.

Vrh

PostPoslato: 19 Apr 2009, 16:41 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

@walper
Skuplje ploce uglavnom imaju bolje rijeseno napajanje procesora,to jest napajanje rijeseno u vise faza.Konkretno Asus P5Q DeluXe ima 16-fazno napajanje procesora.Asus P5Q Pro i Asus P5Q-E imaju napajanje procesora rijeseno u 8 faza,dok neke jeftine integrisane ploce imaju svega 3-fazno napajanje procesora.Ploce koje imaju napajanje procesora izvedeno u vise faza,daju stabilniji napon,to jest manje undervoltuju.Skuplje ploce imaju i bolje rijeseno hladjenje komponenti na ploci koje se najvise griju:chipseta,mosfet tranzistora koji napajaju procesor.Zbog ovih razlika,takve ploce su stabilnije,pogotovo kad se u njih ubode neki jaci procesor koji je veliki potrosac,ili u slucaju overklokovanja.
Dakle,nije samo razlika u tome sto skuplje ploce imaju veci broj konektora i kontrolera.

@ZARJEPOTREBNO
A sto se tice DFI ploca,ne znam gdje si procitao da se ljudi zale na njih.Samo ih je malo teze podesiti u BIOS-u,jer imaju gomilu opcija.Ali,inace DFI proizvodi vrhunske ploce i prvi su izbor overclockera.Uglavnom svi overclockerski rekordi zadnjih godina su postavljeni na DFI plocama.
Svjetski rekord u overclokovanju cetverojezgrenog procesora iznosi 6,66 GHz i postignut ja na procesoru AMD Phenom II 945 i maticnoj ploci DFI LanParty 790FXB-M2RS.Tako nesto moze samo vrhunski izradjena ploca.Pogledaj ovaj snimak sa postizanja prijasnjeg rekorda od 6,5 GHz sa Phenom II 940 procesorom:
Kod:
http://www.youtube.com/watch?v=wB0JodKgZ0A&feature=related

Ali,opet ti kazem,ipak nemas potrebu za tako skupim plocama(jedino ako ih mozes kupiti negdje u Hrvatskoj ili Srbiji gdje su dosta jeftinije nego kod nas).Gigabyte GA EP45 UD3R ili Asus P5Q Pro su isto odlicne ploce,pa i Gigabyte GA-EP45-DS3R i svi socket 775 procesori ce na njima raditi bez problema.Moci ces i poprilicno overclockovati procesore.Za neki profesionalni racunar, ja ne bi kupovao losije ploce od tih.

Vrh

PostPoslato: 19 Apr 2009, 18:36 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 06 Apr 2009, 15:19
Jebiga brate, znam da sam naporan sa nekim savjetima, ali bacanje para na procesor je glupost. Ja imam Phenom 9600 i prilicno dobar ostatak konfiguracije i nemogu ga nicim naguliti na 100% (izuzev programima za testiranje). Ako znas nekog da ima neki phenom otidji pogledaj kako radi. Ne kupuj phenomII (bar dok im ne padne cijena) nego prvu generaciju phenoma. Ako zelis tih komp najbolje ti je hladjenje vodom.

Vrh

PostPoslato: 19 Apr 2009, 21:28 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Stare Phenome ne bih nikako preporucio,jer novi nisu mnogo skuplji od starih,a dosta su brzi.
Sem toga covjek hoce Intel platformu.
A mozda da saceka Core i5,tad ce socket 775 procesori i ploce pojeftiniti.Vidim da su neki proizvodjaci vec izbacili ploce za i5.

Vrh

PostPoslato: 19 Apr 2009, 22:14 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

@laka

ma Ok je to sto se tice raznih rijesenja na ploci ,ako covjek bas hoce da rasipa pare nek izvoli , ali mislim da je suludo kupovati de-luxe plocu kad Pro ce odraditi sav moguci posao (da nepricam o jos jeftinijim plocama koje ce takodje odraditi posao), da se razumijemo P5Q pro je prejaka pro ploca , a jeftinija je od de luxe otprilike 150KM , mozda grijesim , ali koliko se sjecam de luxe je bila skupa ko suvo zlato .(ja bi tih150KM ulozio u neko kvalitetno napajanje ) .

Opet je na njemu da izabere .

Vrh

PostPoslato: 19 Apr 2009, 22:45 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

To sam mu i ja predlozio.Ili ako ima nekog od ko ide u Srbiju da mu tamo kupi DeLuxe i donese ovdje.Za pare koliko kosta ovdje Pro u Srbiji mozes kupiti DeLuxe model.Meni kad nesto treba kazem rodbini da kupe i donesu kad mi dolaze u posjetu ili ja kad idem kod njih kupim,jer su ovdje kriminalne cijene.

Vrh

PostPoslato: 19 Apr 2009, 23:14 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

laka je napisao:
To sam mu i ja predlozio.Ili ako ima nekog od ko ide u Srbiju da mu tamo kupi DeLuxe i donese ovdje.Za pare koliko kosta ovdje Pro u Srbiji mozes kupiti DeLuxe model.Meni kad nesto treba kazem rodbini da kupe i donesu kad mi dolaze u posjetu ili ja kad idem kod njih kupim,jer su ovdje kriminalne cijene.

A da kupi pro u Srbiji :D ,
Poznajem licno par vlasnika prodavnica u BL , i vjeruj mi da ne lupaju oni cijene to su cijene dobavljaca +20% marze (nekad malo manje , nekad malo vise), malo ko je od njih ikada radio uvoz , pogotovo sad poslije dolaska pin i pakoma u BL . Pazi oni u tih 20% ti daju skalapanje instalaciju i dostavu , i obavezu da regulisu garanciju , ima tu maltretiranja . Problem je u tome sto smo mi ipak malo trziste , i zato su sve cijene skuplje bar 10% PLUS sto je u srbiji PDV na IT opremu cini mi se 10% , znaci kad sve saberes razumnjivo je da su kod nas komponente skuplje i do 20% . Kad gledas iz te tacke cini se razumnjivo , mada i ja smatram da su cijene komponenti u BL previsoke.

Vrh

PostPoslato: 19 Apr 2009, 23:27 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Sta ima da mi racunaju sklapanje i instalaciju kad kupujem komponentu.U Srbiji je PDV na racunare cini mi se 8%.Jasno mi je da zbog toga mora biti jeftinije,ali je recimo u Hrvatskoj PDV cini mi se 19%,pa je opet dosta jeftinije nego kod nas.
Hajde i to,ali sto je u Tuzli i Sarajevu jeftinije i 10% nego u Banjaluci?Ja bih rekao da ove nase firme uzimaju malo vece marze.

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2009, 00:00 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

nije problem to sto se uzima jedna ili vise komponenti pa uzimaju 20%.....

problem u BL je sto nema ni jedna ozbiljna i jaka firma , vec ima 100 malih kojekakvih koje nemaju nista na stanju vec po narucuju kad se kupac pojavi, zato i nemogu imati dobru cijenu .
Nije nikakav problem bilo kome od njih napraviti uvoz i dovesti komponente jeftinije nego i u CRO i u Srbiji ,vec treba uletiti sa velikom cifrom , naruciti puno robe i moliti boga da se to proda, a znamo svi kako cijene brzo padaju .

Ima tu jos jedan problem , ovo podrucije drze velike grupacije , koje nedaju da iko bude jak i dodje sa strane , evo skromno ulaze neke firme , vidicemo sta ce biti , nezam da li si upoznat pokusao je IMTEL uci na ovo trziste prije par godina , ekstra cijene , ali se morali povuci , da mi je znati zasto ........

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2009, 13:07 
Početnik
Početnik

Hvala na odgovorima!

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 33 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]