@walper
Skuplje ploce uglavnom imaju bolje rijeseno napajanje procesora,to jest napajanje rijeseno u vise faza.Konkretno Asus P5Q DeluXe ima 16-fazno napajanje procesora.Asus P5Q Pro i Asus P5Q-E imaju napajanje procesora rijeseno u 8 faza,dok neke jeftine integrisane ploce imaju svega 3-fazno napajanje procesora.Ploce koje imaju napajanje procesora izvedeno u vise faza,daju stabilniji napon,to jest manje undervoltuju.Skuplje ploce imaju i bolje rijeseno hladjenje komponenti na ploci koje se najvise griju:chipseta,mosfet tranzistora koji napajaju procesor.Zbog ovih razlika,takve ploce su stabilnije,pogotovo kad se u njih ubode neki jaci procesor koji je veliki potrosac,ili u slucaju overklokovanja.
Dakle,nije samo razlika u tome sto skuplje ploce imaju veci broj konektora i kontrolera.
@ZARJEPOTREBNO
A sto se tice DFI ploca,ne znam gdje si procitao da se ljudi zale na njih.Samo ih je malo teze podesiti u BIOS-u,jer imaju gomilu opcija.Ali,inace DFI proizvodi vrhunske ploce i prvi su izbor overclockera.Uglavnom svi overclockerski rekordi zadnjih godina su postavljeni na DFI plocama.
Svjetski rekord u overclokovanju cetverojezgrenog procesora iznosi 6,66 GHz i postignut ja na procesoru AMD Phenom II 945 i maticnoj ploci DFI LanParty 790FXB-M2RS.Tako nesto moze samo vrhunski izradjena ploca.Pogledaj ovaj snimak sa postizanja prijasnjeg rekorda od 6,5 GHz sa Phenom II 940 procesorom:
Kod:
http://www.youtube.com/watch?v=wB0JodKgZ0A&feature=related
Ali,opet ti kazem,ipak nemas potrebu za tako skupim plocama(jedino ako ih mozes kupiti negdje u Hrvatskoj ili Srbiji gdje su dosta jeftinije nego kod nas).Gigabyte GA EP45 UD3R ili Asus P5Q Pro su isto odlicne ploce,pa i Gigabyte GA-EP45-DS3R i svi socket 775 procesori ce na njima raditi bez problema.Moci ces i poprilicno overclockovati procesore.Za neki profesionalni racunar, ja ne bi kupovao losije ploce od tih.