banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 28 Jul 2025, 00:31

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 77 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Šta studirate?
PostPoslato: 17 Apr 2009, 00:32 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Mar 2009, 23:07
azdajica-ny je napisao:
pa ne mozes biti tako iskljuciv i degradirati ljude samo zato sto rade kao konobari ili trgovci,umjesto da se svim tim ljudima pruzi podrska kad se vec bore,a osim toga,koliko znam,sad vise ni nema takvog studiranja nego je sve obavezno,bar bi trebalo biti,dok sam ja studirala bila je i mogucnost vandrednog...i ja sam radila i studirala,iz nocne smjene ili dezurstva od 24 h odem na predavanje i nije mi bio problem jer ucim zbog sebe...ali isto tako znam jako puno ljudi koji su radili,hranili porodice i stizali i na predavanja ili ispit... a takodje ni ne znam zasto je problem pustiti majku da polaze prva ,pa valjda kad vidis zenu s djetetom,pustices je i u prodavnici preko reda...ili ocito ne... :roll:

Izvini molim te ali po čemu im trebam pružiti podršku, dok jedni studenti svoje obaveze uredno izvršavaju drugi zaradjuju i podsmijavaju se ovima što redovno pohadjaju. Ponovo pišem NE MOŽEŠ biti i konobar i student, nikog ja ne diskriminišem ali da je zakona ti ljudi ako nisu slušali predavanja ne bi mogli dobiti potpis i ne bi mogli ovjeriti semestar, a samim tim ni izaći na ispit. Fakultet je FAKULTATIVAN tj. neobavezan, dobrovoljan. Postoje strogo propisana pravila i obaveze koje studenti moraju ispoštovati. Neko ne dođe nijednom u toku godine na predavanja i profesor mu da seminarski da napiše i taj dobije potpis kao svi ostali koji su dolazili, zar to nije ponižavanje ljudi koji su izvršavali svoje obaveze?
To što pišeš da si radila 24 sata pa onda na predavanja išla šta trebam da zaključim da si inteligentnija od ostalih i da kažem VAU, svaka čast? Poslije 24 sata dežurstva ti si zobmi i nisi u stanju misliti a ne koncentrisati se na predavanja.
Ova zadnja rečenica ti je u rangu pijačnog mišljenja (mentaliteta) porediti PRODAVNICU i FAKULTET izgleda možeš samo ti!

Majlili nemoj da izvrćeš moje postove. Ko je pomenuo djecu iz drugih gradova i ruralnih sredina. Ovo se odnosi na sve one koji sebe nazivaju da su studenti a ovamo konobarišu a, profesori ih tretiraju isto kao studnete koji studiraju!!! Pišemo o dostojanstvu studentskom!!!

So Dance Your Own Dance, And Never Forget!

Vrh

PostPoslato: 17 Apr 2009, 07:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2008, 12:59
Nemojte idealizovati stvari. Donekle razumijem socialbuga sto se tice ovog ulazenja preko reda na ispit, izvlacenja na pricu "ostavila sam dijete kod kuce"... Mada si cijepanjem indeksa samo sebi naudio. To sto vidis profesora jednom godisnje i nasmijes mu se u facu njima nista ne znaci. Mislis da te se sjecaju jos uvijek?
Podrzavam ljude koji imaju strpljena, zivaca i volje studirati i raditi, i cak izdrzavati dijete i studirati, ali stoji ovo sto covjek kaze - ima ljudi koji to jako zloupotrebljavaju na fakultetu, i uopste. Na proslom poslu sam radio sa curom koja je studirala engleski, i od prvog intervjua za taj posao (gdje sam je i upoznao) kroz par godina rada u istoj firmi, svaki put kad nesto treba cekati, ona je isla preko reda jer ima ispit. Kad treba raditi neki teren ona mora ostati u gradu jer ima ispit, kad treba ostati duze ona ne moze od ispita... A skoro svi u toj firmi smo nesto studirali i radili, a samo se ona izvlacila na to.
Nije lako imati dijete i raditi da se izdrzavas i studiras, ali na osnovu toga izvlaciti povlastice na fakultetu i izbjegavati obaveze koje ostali moraju ispuniti da bi dobili isto - nije u redu.
Zamisli kako je kad u redovnom terminu uz vjezbe iz nekog predmeta radis 10 grafickih radova samo da dobijes glupi potpis da bi mogao izaci na ispit, i za svaki rad se dobro izmucus racunanjem i crtanjem, kad ga predajes asistent te ispituje za svaki detalj, i onda na kraju godine dodje neko ko nije ni dolazio na vjezbe vec radio, donese kopiranih 10 radova na hrpi, asistent mu samo prebroji da li ima 10 fascikla i da mu potpis.

Vrh

PostPoslato: 17 Apr 2009, 08:14 
ja ne izvrcem postove, htjela sam stati u odbranu onih koji studiraju i rade... naravno da zloupotreba uvijek prisutna, i to osudjujem, ali ipak mislim da je social imao jedan iskljuciv stav o tome da ako radis ne mozes studirati, apsolutno se ne slazem... i pohvalno mi je to kad neko radi i studira, ukoliko moze da prati taj tempo..

Vrh

PostPoslato: 17 Apr 2009, 08:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2006, 17:32
Zbog nekoliko ljudi koji na nefer način iskorištavaju to što rade ili imaju djecu treba ljude koji rade i studiraju žigosati?
Ima onih koji rade i studiraju a svoje obaveze i prema jednom i prema drugom ispunjavaju.
A s obzirom na to da bar 60% studenata životari u ovom gradu i nije nikad svoje pare zaradilo, a izvlači se na to što studira, ovaj prvi slučaj je daleko pohvalniji, čak i kad predstavlja stalnu borbu za studenta.

Vrh

PostPoslato: 17 Apr 2009, 09:55 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Mar 2009, 23:07
To su djubrad od ljudi, bez imalo moralnosti. Mislim pogledajte šta čovjek piše, nije lako nacrtati taj rad a, iz ove priče ne znaš ko je veća fukaretina asistenti ili ti kvazi studenti. Iskopirati 10 radova za potpis, komentar je zaista suvišan.

So Dance Your Own Dance, And Never Forget!

Vrh

PostPoslato: 17 Apr 2009, 10:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2006, 15:01
da ne pretjerujete malo? mislim, postoji li student koji bar nekad nije pokusao na neku prevaru ili bar foru poloziti ispit, dobiti potpis ili sl?

Vrh

PostPoslato: 17 Apr 2009, 10:45 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2002, 01:00
Citiraj:
Kada sam ja studirao najviše su me nervirali likovi koji nisu dolazili na predavanja, tobož rade (konobari po kafićima, trgovci po nekim prodavnicama bijele tehnike, pekarke) pa im profesori izadju u susret olakšaju ispit maksimalno (mada iskreno mislim da ih je 40% položilo preko raznih veza i vezica) a, mi koji smo dolazili redovno na sve vježbe, predavanja samo najebemo. I tako se ja prije x godina posvadja sa dotičnom (dvoličnom) gospodom profesorima, pocijepam index okrenem se i odem.

Sadifakcija mi kada sretnem tu dotičnu gospodu, pogledam ih ravno u oči i ironično se nasmijem. Taj stid i sram obojen crvenilom iscrta im lica... Nema većeg zadovoljstva...

Nema ništa loše u tome da neko radi dok studira. Normalno je da kao student medicine nećeš raditi kao hirurg već da ćeš raditi neki nekvalifikovan posao koji ne traži previše vremena. Štaviše, u SAD je, npr., obavezno da svaki student ima potvrdu da je radio određen broj sati.

Vrh

PostPoslato: 17 Apr 2009, 11:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jul 2003, 22:29
imam i ja dvoje rodjaka tamo pa to nisam cuo. To sto se kod njih pocinje raditi sa 16 ili koliko vec je nesto drugo. Ali je to cisto stvar izbora, tj finansija

Vrh

PostPoslato: 17 Apr 2009, 11:42 
blue je napisao:
Dvoje mojih sestrića su trenutno studenti u SAD. Nemoj da se ljutiš, ja više vjerujem njima nego tebi.

vjerovatno treba potvrda ako imaju neki oblik vanrednog studiranja ili oslobadjanja od stalne prisutnosti predavanjima, pa radi toga dobnesu potvrdu o zaposlenju.. ili mozda radi odradjivanja obavezne prakse...

Vrh

PostPoslato: 17 Apr 2009, 11:56 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Apr 2006, 19:03
blue je napisao:
Dvoje mojih sestrića su trenutno studenti u SAD. Nemoj da se ljutiš, ja više vjerujem njima nego tebi.

Onda znaci da se na njihovom faksu to zahtjeva. Nemoj praviti generalizaciju od jednog-dva slucaja. Ja studiram u USA, kao i ogroman broj mojih drugova, bio sam na 5-6 faksova, i nikad nisam cuo da se tako nesto trazi.

Vrh

PostPoslato: 17 Apr 2009, 12:13 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2002, 01:00
Citiraj:
Onda znaci da se na njihovom faksu to zahtjeva. Nemoj praviti generalizaciju od jednog-dva slucaja.

Neka sam napravio generalizaciju, bas mi je drago sto sam potrpao sve studente u isti kos na osnovu samo dva slucaja. Ja sam studentsko-radnicki sovinista. Zalite se udruzenju za zastitu studentskog prava na nezaposlenost. :-?

Poenta mog posta je bila da nema nista lose u tome sto studenti rade.

Vrh

PostPoslato: 17 Apr 2009, 13:06 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jul 2003, 22:29
blue je napisao:

nema nista lose, sve dok imaju iste uslove koje imaju oni sudenti koji ne rade.
Bas juce mi prica jedan profesor kako mu je dosao jedan student (starijiiiii) koji radi i studira (ne ne znam kako to funkcionise) i trazi mu potpis iz parnih kotlova (2 minusa i nema potpisa). Covjek koji nije nikada ni cuo za taj predmet. Jasno, profesor ga je glatko odbio, i rekao da mora biti na svim predavanjima. Ali ne mogu a da se ne zapitam koliko ostalih profesora nije postupilo kao ovaj? A to vec nije posteno

Vrh

PostPoslato: 17 Apr 2009, 13:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Sorry, al to što su kod nas faksovi kao pijaca, pa se svaka budala može izvlačiti ne znači da svi ljudi koji rade to koriste kao izvlakušu. Moja drugarica radi u pizzeriji i svaki dan je na faksu i nikad u životu nije rekla nekom od profesora da ne može doći zbog posla. Jako je pohvalno da neko ne želi da traži pare od roditelja za studij - bilo tako što radi ili što prima stipendiju.

Vrh

PostPoslato: 17 Apr 2009, 13:12 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

blue je napisao:

Naravno da nema, stavise smatram to dobrom stvari. Doduse ne vidim neku poentu zahtjevanja prisustvovanja na predavanju, ako neko polozi ispit i dokaze znanje kao da je bitno da li je bio na predavanjima ili nije.

Vrh

PostPoslato: 17 Apr 2009, 13:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Kod mene su obavezna jer sam akademija i moramo svaki dan da radimo kao crnci da bismo na kraju semestra prinijeli dovoljno radova... :angry4: A što je najgore ja više inspirejšn imam kod kuće kad sam odmorna nego tamo gdje je grupa ljudi u jednoj prostoriji i "prisiljen" si da dobiješ ideju...

Vrh

PostPoslato: 17 Apr 2009, 13:25 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Kao sto rekoh, ako na kraju semestra imas dovoljno radova, koga briga gdje si ih radila...

Vrh

PostPoslato: 17 Apr 2009, 13:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Moraju "gledati" tvoj napredak, komentarisai dok radiš itd.
Mada već razvijeni umjetnik koji ima svoj stil ne treba biti primoran da sluša mišljenje profesora (koje je subjektivno).

Vrh

PostPoslato: 17 Apr 2009, 13:50 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2001, 01:00
EiLeen je napisao:
Kod mene su obavezna jer sam akademija i moramo svaki dan da radimo kao crnci da bismo na kraju semestra prinijeli dovoljno radova... :angry4: A što je najgore ja više inspirejšn imam kod kuće kad sam odmorna nego tamo gdje je grupa ljudi u jednoj prostoriji i "prisiljen" si da dobiješ ideju...

kod mene ''kao'' nije obavezno, al takodje imamo toliko projekata i radova, bubrege nam odbishe! jednostavno MORAM da dolazim redovno, em dosta toga radimo u grupama, em su svi resursi na faksu (el. baza podataka isl.), em bez profesorskih smjernica ne moze da se uradi dobar rad...tako da nema zaebavanja...masa likova provodi doslovno po 12h na faxu, predavanja, ucenje, projekti, cak i dorucak rucak u menzi....samo odu kuci spavati :)

a sto se tice rad+studiranje, potpuno podrzavam, jer veoma cesto takvi dokazu da su sposobniji...naravno, bez obzirasto rade mislim da ne bi trebalo biti ikakvog ''popustanja''

Warren Buffett

Vrh

PostPoslato: 17 Apr 2009, 14:05 
pa ko moze da radi i studira to je za svaku pohvalu..
ima stvarno faxova tj. odsjeka koji zahtijevaju prisutnost na predavanjima... ja licno nisam bila cest gost na istim, to je bila klasicna smaracina profesora koji su citali iz knjige.. pa to mogu i ja kuci.. isla sam samo kod onih koji su imali nesto za reci mimo knjige, neke primjere, neke zadatke i tako..
puno pametnije mi je bilo da sjedim kuci i spremam ispit, nego dok odem na fax , dodjem umorna, smorim se tamo ni za sta kad cova samo cita ono iz knjige i to prezentuje.. cisto gubljenje vremena... mene su npr. vise nervirali oni kreteni sto sjede na svim predavanjima i to u prvom redu da ih profesor dobro upamti ne bi li na osnovu toga dobili vecu ocjenu ili se provukli na ispitu.. ali boze moj, svako se snalazi kako zna i umije...

vec sam 100 puta rekla, pametnije ti je sjesti i uciti nego pljuvati po onim sa stelama, sto rade, sto prepisuju, sto placaju ispite, itd... gubis vrijeme, oni odose dalje a tebe nigdje....

Vrh

PostPoslato: 17 Apr 2009, 18:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

lubax je napisao:
EiLeen je napisao:

kod mene ''kao'' nije obavezno, al takodje imamo toliko projekata i radova, bubrege nam odbishe! jednostavno MORAM da dolazim redovno, em dosta toga radimo u grupama, em su svi resursi na faksu (el. baza podataka isl.), em bez profesorskih smjernica ne moze da se uradi dobar rad...tako da nema zaebavanja...masa likova provodi doslovno po 12h na faxu, predavanja, ucenje, projekti, cak i dorucak rucak u menzi....samo odu kuci spavati :)

a sto se tice rad+studiranje, potpuno podrzavam, jer veoma cesto takvi dokazu da su sposobniji...naravno, bez obzirasto rade mislim da ne bi trebalo biti ikakvog ''popustanja''

Ja većinom dolazim zbog materijala koji imamo na faksu, da ne trošim svoj kad već imamo sve :D Inače na neke predmete moram da dolazim jer te stvari ne mogu raditi kod kuće - nemam te mašine niti ih želim imati. :D
Provedemo i mi dosta vremena na faksu, pogotovo u prošlom semestru nas je baš premorilo i zato se stvarno divim ljudima koji stižu i da rade. Ja kad dođem kući samo bih legla spavati, ne da mi se ni jesti...
@majili:
i mene su uvijek nervirali ti iz prve klupe :D

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 77 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]