banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jul 2025, 20:33

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 64 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4
Autoru Poruka
PostPoslato: 17 Apr 2009, 09:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Nov 2002, 20:11
Hm....zanimljivo je samo sto ovom pitanju niko od ljudi koji bi trebali o tome da odlucuju ne pridaje neki veci znacaj i niko ne pristupa tom problemu vec je sve na fazon "hoce/nece bit uniforme" i tu se sva prica zavrsava....

Ali ipak mislim da se problemom sa uniformama treba pozabavit u korijenu...a korijen je u kuci i roditeljima....tacno da je skola vaspitno obrazovna ustanova, ali budimo realni, jako malo je vaspitna a jako puno obrazovna....ucenik koji pravi ispade u skoli treba da ide kod pedagoga, psihologa, da se o tome brine razrednik ili nesto slicno....ali to je jedan ucenik....ako uzmemo da u svakom razredu ima po jedan takav ucenik to je cca 40 ucenika u skoli (osnovnoj) koji ti svakodnevno prave probleme....da imaju tri pedagoga u skoli to se ne moze sanirat, a kamoli jedan....i jos onda kad zovnes roditelje i kazes im da je njihovo dijete napravilo to i to oni su u fazonu "KO???? MOJE DIJETE!!! Nema sanse on je bas fin dijecak i pristojan i bla bla....on to sigurno nije uradio...." (ziva istina, danas je sve vise ovakvih roditelja). I sta onda da tu uradi jedan pedagog ili razredni starjesina....prst u uvo i pjevaj, kad nece roditelj da se brine sto on da se brine....ovakav pristup roditelja kasnije (u srednjoj skoli) vodi do nepopravljivih stvari.....

Iz svega ovoga izvuces zakljucak da uniforme mogu da se uvedu i da ne naprave nikakve pomake a i ne moraju da se uvedu pa da se stvari unormale....nema se efekta od uvodjenja uniformi ako je sve drugo u skoli raskalas....

Treba se prvo vidjet zasto uvodit same uniforme....sta se sa tim hoce postic....pa onda vidjet da li je taj cilj moguce dostic....to maskiranje klasnih razlika je cista glupost....ako je to cilj mogu odma da odustanu od te ideje jer se nece nista napravit.....

Vrh

PostPoslato: 17 Apr 2009, 13:25 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
Freak_on_a_leasH je napisao:
Hm....zanimljivo je samo sto ovom pitanju niko od ljudi koji bi trebali o tome da odlucuju ne pridaje neki veci znacaj i niko ne pristupa tom problemu vec je sve na fazon "hoce/nece bit uniforme" i tu se sva prica zavrsava....

Ali ipak mislim da se problemom sa uniformama treba pozabavit u korijenu...a korijen je u kuci i roditeljima....tacno da je skola vaspitno obrazovna ustanova, ali budimo realni, jako malo je vaspitna a jako puno obrazovna....ucenik koji pravi ispade u skoli treba da ide kod pedagoga, psihologa, da se o tome brine razrednik ili nesto slicno....ali to je jedan ucenik....ako uzmemo da u svakom razredu ima po jedan takav ucenik to je cca 40 ucenika u skoli (osnovnoj) koji ti svakodnevno prave probleme....da imaju tri pedagoga u skoli to se ne moze sanirat, a kamoli jedan....i jos onda kad zovnes roditelje i kazes im da je njihovo dijete napravilo to i to oni su u fazonu "KO???? MOJE DIJETE!!! Nema sanse on je bas fin dijecak i pristojan i bla bla....on to sigurno nije uradio...." (ziva istina, danas je sve vise ovakvih roditelja). I sta onda da tu uradi jedan pedagog ili razredni starjesina....prst u uvo i pjevaj, kad nece roditelj da se brine sto on da se brine....ovakav pristup roditelja kasnije (u srednjoj skoli) vodi do nepopravljivih stvari.....

ziva je istina da je takvih roditelj jedno 90%
ali ne mogu da se slozim da je skola vise obrazovna,a manje vaspitna (zapravo kod nas nije niti jedno) niti sa konstatacijom sta moze uraditi pedagog i razredni starjesina
u nase vrijeme su postojale disciplinske mjere, dok danas postoji neki novi zakon gdje ucenici imaju sva moguca i nemoguca prava, a prosvjetari mogu samo da se poklope i sute
takve stvari treba rjesavati jer je stanje alarmantno

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

PostPoslato: 17 Apr 2009, 13:56 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Nov 2002, 20:11
U potpunosti se slazem da skole treba da budu stroze al tu dolazi do konflikta roditelj - nastavnik upravo na nacin koji sam ja opisao....

Nisu sve skole u BL iste...neke drze do sebe pa takvim roditeljima objasne da ta skola nije bas za njihovu djecu i da treba da ih prepisu u neku drugu...dok je 90% skola jednostavno progutano u sistem manjeg otpora i nece da sebi prave problem...

Ja dok sam isao u "Georgij Stojkov Rakovski" (Bugarsku) stanje je bilo koliko toliko ok....medjutim poslije moje je bila jos mozda jedna normalna generacija....nakon toga su morali stavljat resetke na prozore u prizemlju....klinci su jednostavno bili nenormalni.....nakon nekog vremena doslo do promjene direktora (moj tadasnji nastavnik fizike je postavljen za direktora) i doveo covjek skolu u red....ili ces bit normalan ili trazi drugu skolu....sad je cakum-pakum....

Kad bi sve skole radile po tom uzoru bilo bi puno bolje stanje jer bi se roditelji aktivno ukljucili u vaspitanje svoje djece....u mojoj generaciji ti nisu u skoli pricali o pravilima finog ponasanja nego kod kuce....u skoli si prvenstveno da nesto naucis....vaspitna je utoliko sto trebas da stvari koje su te roditelji naucili o normalnom ponasanju primjenis u sredini sa tvojim vrsnjacima ali i osobama sa autoritetom....

Vrh

PostPoslato: 17 Apr 2009, 14:20 
slazem se s vama, ali ono sto se sad desava sa tim pravima djece u smislu novog vala demokratije, prava i sloboda je strasno... djeci ne smijes nista, niko im nista ne smije, i cemu onda skola , vrtic ili bilo sta, pokusace da te nauce.. ti neces da ucis, uz to maltretiras i zlostavljas druge ucenike i niko ti nista ne moze... stvarno ne znam kuda to vodi.. nisam za fizicko maltretiranje ucenika, jer i profesora ima svakakvih ali mora se znati red i uvesti disciplina... ova nova prava i sranja po meni vode opstem haosu u drustvu..

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 64 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4

Sva vremena su u UTC [ DST ]