banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 11:39

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 149 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 02 Apr 2009, 13:00 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 31 Jan 2009, 10:14
vulgaris maximus je napisao:
Ti ako mozes uradi isto. Nakon toga imamo diskusiju. Nista prije toga.
Ma koje shvatanje zastupali (ateističko ili teističko, svejedno sa kojim ulogama u tome) ne možemo ospriti ili dokazati ono drugo! Prihvatam tvoj stav ("ništa prije toga"). Pokušao sam samo skrenuti ti pažnju na nedosljednu argumentaciju. Dakle, samo pokušao!
Meni trebaju sugovornici koji još uvijek nemaju izgrađen i konačan stav, koji još uvijek posmatraju, proučavaju, provjeravaju. Sugovornici koji tek izgrađuju svoj pogled na svijet i još uvijek ništa ne prihvataju "zdravo za gotovo". Tek će se opredijeliti (postati teisti ili ateisti, ali na osnovu svojih vlastitih uvjerenja i ubjeđenja), ja im samo želim punu slobodu i pravo vlastitog izbora.
Njima se obraćam ("šta je vrijeme"), bez ikakve potrebe da bilo kome namećem bilo kakvo mišljenje, već želim samo podsticati na vlastita razmišljanja (ko hoće, ko želi, ko umije, itd), pa i o Ajnštajnovim tekstovima: http://mustafa.sprecic.googlepages.com/ ... todobnosti

Vrh

PostPoslato: 02 Apr 2009, 13:51 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Okt 2005, 03:59
prof.Baltazar je napisao:
vulgaris maximus je napisao:
Ti ako mozes uradi isto. Nakon toga imamo diskusiju. Nista prije toga.
Ma koje shvatanje zastupali (ateističko ili teističko, svejedno sa kojim ulogama u tome) ne možemo ospriti ili dokazati ono drugo! Prihvatam tvoj stav ("ništa prije toga"). Pokušao sam samo skrenuti ti pažnju na nedosljednu argumentaciju. Dakle, samo pokušao!
Meni trebaju sugovornici koji još uvijek nemaju izgrađen i konačan stav, koji još uvijek posmatraju, proučavaju, provjeravaju. Sugovornici koji tek izgrađuju svoj pogled na svijet i još uvijek ništa ne prihvataju "zdravo za gotovo". Tek će se opredijeliti (postati teisti ili ateisti, ali na osnovu svojih vlastitih uvjerenja i ubjeđenja), ja im samo želim punu slobodu i pravo vlastitog izbora.
Njima se obraćam ("šta je vrijeme"), bez ikakve potrebe da bilo kome namećem bilo kakvo mišljenje, već želim samo podsticati na vlastita razmišljanja (ko hoće, ko želi, ko umije, itd), pa i o Ajnštajnovim tekstovima: http://mustafa.sprecic.googlepages.com/ ... todobnosti

Aha tu pticica lezi.... Ko ovde uopste prica o religiji i vjerovanju? Zar sam ja ista o tome pomenuo? Nije nauka religija niti je moj stav konacan, samo za stvari koje ti govoris treba ti dokaz. Eksperimentalni dokaz. Mogu i ja reci da je zemlja nije okrugla i prikazati ti slike sa kamere koje to "dokazuju" ali to nije dokaz. Ne ne ne, tebi trebaju sagovornici koje mozes zbrzati sa hrpom dijagrama i formula o kojima oni nemaju pojma da bi ih pridobio da "vjeruju" zbog toboznjeg "naucnog" argumenta. Nije to vjera druze... To je prevara. Vjera ide kroz srce. Nauka kroz dokaz.

Vrh

PostPoslato: 02 Apr 2009, 21:17 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 31 Jan 2009, 10:14
Ako smo se složili da ne diskutujemo onda bi trebali ostati pri tome?! Međutim, pričati do sudnjeg dana sa različitih pozicija o jednom te istom sadržaju nema smisla (to mi je bio cilj naglasiti pominjanjem teističkog ili ateističkog pogleda na svijet, a ne priča o teizmu ili o ateizmu). Ako citiram Ajnštajnov tekst i sugerišem razgovor o Ajnštajnovim izjavama vezanim za relativnost istodobnosti u tom tekstu zašto misliš da mi za takav razgovor treba "eksperimentalni dokaz"?! Ako počinjem razgovor sa pojmom pravca, pojmom tačke na tom pravcu, zakonima puta (na tom pravcu) PB = vt i PC = ct , kakv bi ti eksperimentalni dokaz trebao podastrijeti za takva dva algebarska zapisa (formule) geometrijskog opisa (crtež, slika) fizičkih zbivanja (zakoni puta jednolikih pravolinijskih kretanja). Ako postavim pitanje: "šta je vrijeme" (ili tražim da navedeš Ajnštajnovu definiciju pojma vrijeme) - kakav eksperimentalni dokaz treba navesti uz takvo pitanje?
Ako navedem: PC - PB = BC = ct-vt = (c-v)t , zar za takav jednostavan iskaz trebam i eksperimente izvoditi?! Prethodnu rečenicu ilustrujem i slikom (i ti bi o tome zabranio razgovor, jer želim nekoga prevariti?!):Slika

Vrh

PostPoslato: 06 Apr 2009, 15:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2009, 21:46
sta bi bilo kad bi covjek otisao u proslost i ubio svog djeda prije nego što je imao djecu ?

Vrh

PostPoslato: 07 Apr 2009, 02:08 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2004, 14:04
114_AhmeD je napisao:
sta bi bilo kad bi covjek otisao u proslost i ubio svog djeda prije nego što je imao djecu ?

Ништа. Зато што је путовање кроз вријеме само филмска фантазија. То је немогуће.
Простор-вријеме континуум је један једини и не може се ићи у прошлост. Вријеме се не може "савијати",
не постоје друге димензије, алтернативне стварности и такве глупости.
Немој ме погрешно схватити, и ја волим научно-фантастичне филмове, али залуђивати се тим након што се филм заврши је тотално апсурдно.
Постоји само садашњост. И боље би било да се потрудите да она буде добра за све, умјесто што се залуђујете
Холивудским филмским достигнућима.

Vrh

PostPoslato: 07 Apr 2009, 13:43 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jul 2003, 22:29
tako nekako i ja razmisljam. Ako se vec i moze "putovati" (iako mi stalno putujemo) onda je to samo u buducnost.
Jer je i iz formula jasno da ako se ide priblizno brzini c onda vrijeme tece sporije. Dakle moze jedino da stane, ali ne i da ide natrag

Vrh

PostPoslato: 08 Apr 2009, 09:19 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

[Enterprise] je napisao:
tako nekako i ja razmisljam. Ako se vec i moze "putovati" (iako mi stalno putujemo) onda je to samo u buducnost.
Jer je i iz formula jasno da ako se ide priblizno brzini c onda vrijeme tece sporije. Dakle moze jedino da stane, ali ne i da ide natrag

Мислим да овдје није ријеч о враћању времена уназад, већ о нашем путовању у прошлост "пресјецајући" временски ток и "убацујући се" у неки моменат у времену. Мислим, обоје је немогуће (смијешно ми је и да причам о томе :lol: ) али ако је путовање у прошлост немогуће, тек би враћање времена уназад било немогуће². Мада би самим тим враћање у прошлост (или путовање у будућност ма до које тачке у времену) подразумијевало безброј димензија за сваки моменат у временској линији која је постојала, одн. ће постојати тако да бисмо сами себе могли видјети у том времену као другу особу тако да би то било немогуће³.
Ма апсурдно је о томе и причати јер је то замотано клупко контрадикторности да бисмо сад могли данима о томе да расправљамо и не дођемо до неког логичног закључка успут сипајући тону израза типа "квантни мултидимензионални универзум" или "временски тунели и црвоточине" и тако та срања за које пола људи на планети није чак ни чуло. :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 14 Apr 2009, 17:28 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Apr 2009, 16:40
[Enterprise] je napisao:
vrijeme ne postoji...
doduse, ne znam o kom vremenu ovde govorite...

Vrh

PostPoslato: 14 Apr 2009, 19:36 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Empty-headed je napisao:
[Enterprise] je napisao:
vrijeme ne postoji...

O aoristu sigurno! :lol: Upravo svršenom. :P

Vrh

PostPoslato: 15 Apr 2009, 11:47 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Talija je napisao:
Empty-headed je napisao:
[Enterprise] je napisao:
vrijeme ne postoji...

O aoristu sigurno! :lol: Upravo svršenom. :P

ahaaaa... nisam znao, *eb'o te...
samo sto ovdje nije rijec o glagolskim vremenima... a koje vrste vremena postoje?...
hm, pa mozete progooglati kao i o drugim temama o kojima pametno pisete po forumima...
:lol: :lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 15 Apr 2009, 17:06 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Znam ja da si ti stručnjak po ovom pitanju, pa izvolite dragi forumski kolega! :D

Hajd, pa da se opet pokoljemo oko mjesečine! :D

Vrh

PostPoslato: 15 Apr 2009, 18:11 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Talija je napisao:
Znam ja da si ti stručnjak po ovom pitanju, pa izvolite dragi forumski kolega! :D

Hajd, pa da se opet pokoljemo oko mjesečine! :D

za klanje sam spreman uvijek... zato mi, uostalom, forumi i sluze...
mada, velika vlada laktaskog nadvojvode zabrani i klanje...

nisam neki strucnjak za vrijeme, prostor i sl...sumnjam da takve face i postoje... sve je u domenu pretpostavki, nagadjanja i lupetanja... mozda samo volim citati na tu temu...

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2009, 00:58 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Empty-headed je napisao:
nisam neki strucnjak za vrijeme, prostor i sl...sumnjam da takve face i postoje... sve je u domenu pretpostavki, nagadjanja i lupetanja... mozda samo volim citati na tu temu...

Онда ниси ништа бољи ни од тих што лупетају. Шта ту има паметно да се прочита мајке ти?
Ја ћу ти рећи - НИШТА. Чуј путовање кроз вријеме...каква будалаштина.
То је у најмању руку путовање кроз траћење времена. :lol:

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2009, 17:40 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

popovich je napisao:

Zanimljivo! Zato mnogi i negiraju postojanje vremena ne bi li opovrgli da samo traće vrijeme pišući o tome. 8)

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2009, 21:33 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

popovich je napisao:
Empty-headed je napisao:

Онда ниси ништа бољи ни од тих што лупетају. Шта ту има паметно да се прочита мајке ти?
Ја ћу ти рећи - НИШТА. Чуј путовање кроз вријеме...каква будалаштина.

o putovanju kroz vrijeme nisam ni govorio... govorio sam o vremenu kao fenomenu kao i o raznim vrstama vremena... a to je jako zanimljiva oblast... onome ko ne razumije mora izgledati kao budalastina...

Vrh

PostPoslato: 17 Apr 2009, 02:23 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Empty-headed je napisao:
o putovanju kroz vrijeme nisam ni govorio... govorio sam o vremenu kao fenomenu kao i o raznim vrstama vremena... a to je jako zanimljiva oblast... onome ko ne razumije mora izgledati kao budalastina...

Добро, онда рецимо да ја не разумијем колико врста времена постоји и шта је вријеме као феномен.
Можеш ли то да ми објасниш на српском и укратко?
Притом мислим да не копираш линкове, постове и резултате са Google-а, већ да ми објасниш својим ријечима, пошто претпостављам да се ти разумијеш у то.

Vrh

PostPoslato: 17 Apr 2009, 09:43 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2007, 10:01
Filozofirati o vremenu je isto kao filozofirati o smislu zivota. Big deal, vrijeme postoji ok. Vrijeme ne postoji, jbg, opet ok. Neogranicene mogucnosti tumacenja za one sa bujnom mastom. Neiscrpna oblast za sf, zato i jeste zanimljivo sve u vezi vremena iako nikad ne mozes znati da li si u pravu.

“I spent half my money on gambling, alcohol and wild women. The other half I wasted.”― W.C. Fields

Vrh

PostPoslato: 17 Apr 2009, 09:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jul 2003, 22:29
popovich je napisao:
Чуј путовање кроз вријеме...каква будалаштина.

tako su ljudi prije razmisljali i za letenje. I za odlazak u svemir, i za sletanje na mjesec...

Vrh

PostPoslato: 17 Apr 2009, 13:06 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

goci master je napisao:
Filozofirati o vremenu je isto kao filozofirati o smislu zivota. Big deal, vrijeme postoji ok. Vrijeme ne postoji, jbg, opet ok. Neogranicene mogucnosti tumacenja za one sa bujnom mastom. Neiscrpna oblast za sf, zato i jeste zanimljivo sve u vezi vremena iako nikad ne mozes znati da li si u pravu.

da, ali... imam osjecaj da je ipak drugacije filozofiranje o vremenu i prostoru... drugacije je jer omogucava egzaktnija proucavanja i apliciranje slozenijih matematickih aparata... tacno je da ova oblast inspirise SF pisce ali, molim vas, ne kriju li se u najnovijim teorijskim razmatranjima i hipotezama upravo fantasticne i urnebesne stvari???
kvantna fizika nam daje nevjerovatna objasnjenja koja upravo granice sa zdravim razumom... a sta je to zdrav razum za vecinu ljudi??? da prihvati ono sto culima moze da percepira??? e, pa to ne moze biti relevantno sa stanovista istine ili nauke...
nikad necu zaboraviti rijeci dobrog, starog Maxa Planca:
"istina je najcesce iza onog sto opazamo svoji culima"...
zato i treba promisljati, "filozofirati" i spoznavati... naravno, svako na svom nivou...da veliki ljudi (Galilej, Kepler, Njutn, Ajnstajn, Hoking, Planc, Bor i dr.) nisu filozofirali gdje bi bila danasnja nauka???

Vrh

PostPoslato: 17 Apr 2009, 13:12 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

[Enterprise] je napisao:
popovich je napisao:
Чуј путовање кроз вријеме...каква будалаштина.

tako su ljudi prije razmisljali i za letenje. I za odlazak u svemir, i za sletanje na mjesec...

posmatrano dijalekticki i istorijski, potpuno si u pravu...

ljudi su nekad bili ubijedjeni da plovimo na ravnoj ploci... no, da ne idemo daleko, sta bi moj pokojni pradjed rekao da ustane i vidi televizor???
zaista, ne mogu da svarim kako neki ljudi plitko razmisljaju i zadovoljavaju se svojim limitiranim mogucnostima...

putovanje kroz vrijeme???

sada je nemoguce... mozda nikad nece biti moguce... ali, kao ideja se ne moze odbaciti... ako je o tome diskutovao najveci um danasnjice, Stephen Hawking, onda to ne moze biti budalastina...
naravno, treba biti oprezan i kriticki se odnositi prema slicnim idejama...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 149 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]