Ma kakvo smanjivanje voltaze,to moze samo ako je u pitanju ventilator na kucistu.Ne moze smanjiti voltazu na ventilatoru procesora,napajanju ili graficke,doci ce do pregrijavanja istih.
Je li se to culo od prije ili je sad pocelo?Ako je sad pocelo,trebas prvo utvrditi koji se vent cuje,pa ga pokusati podmazati ili zamijeniti.Skini poklopac sa bocne strane kucista racunara i probaj odrediti koji je vent tandrce,mozes pazljivo staviti i prst na njega sa strane da osjetis vibracije.Samo se cuvaj lopatica ventilatora.Kad utvrdis koji je ventilator,skini ga,ocisti i odlijepi naljepnicu sa straznje strane.Ako je ventilator obicni sa mesinganim caurama umjesto lezajeva podmazi ga sa nekoliko kapi masinskog ulja.Ako ima lezajeve podmazi sa grafitnom ili silikonskom masti.Ispod naljepnice ces vidjeti osovinu ventilatora i na njoj mali osigurac koji treba pazljivo skinuti,pazi da ti ne odskoci negdje.Ja sam tako jedan izgubio

Kad skines osigurac izvuces propeler,ocistis unutrasnjost i podmazes.Vratis nazad propeler,vratis osigurac,nalijepis naljepnicu da ne ulazi prasina (ako ne moze vise da se nalijepi,nalijepi neku drugu) i zasarafi vent na svoje mjesto.Ako ne mozes skinuti osigurac venta,probaj kapnuti nekoliko kapi mas.ulja direktno na osovinu (kad skines naljepnicu) i malo sacekaj da se razlije po osovini unutra.Nemoj koristiti jestivo ulje,koje moze privremeno pomoci,ali ce za nekoliko dana zapeci pa ces napraviti jos gore.Ako i dalje bude tandrkao,moraces ga zamijeniti.Poneses ga i trazis takav po prodavnicama,samo je bitno da novi nema manji protok vazduha od tog.
Ako je u pitanju ventilator hladnjaka procesora mozes zamijeniti i kompletan hladnjak.Onda ce ti trebati i termalna pasta.Ne znam koji je procesor u pitanju,ali ako je socket A,PIII ili neki jos stariji,mora se dobro paziti kod skidanja coolera,da se ne osteti jezgro procesora.