banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 06 Maj 2025, 00:13

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 25 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 26 Mar 2009, 14:30 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jan 2008, 12:02
Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) dodijelila je danas u Sarajevu dozvole za pružanje mobilnih usluga na univerzalnim mobilnim komunikacijskim sistemima (UMTS/3G) BH Telecomu Sarajevo, M:telu Banja Luka i HT-u Mostar.

Telekom operatori su za licencu dužni uplatiti po 15 miliona eura u sedam godina, s tim da su prve dvije godine grejs period.

Direktor RAK-a Kemal Huseinović kazao je da je dodjela dozvola za treću generaciju mobilne telefonije za BiH i njene građane značajan momenat i da će doprinijeti unapređenju ponude na telekom tržištu.

"Očekujemo da će uvođenjem treće generacije mobilne telefonije proširiti lepeza usluga na tržištu i da će ponuda biti još povoljnija za građane i da pratimo korak u tehnološkom razvoju s ostalim razvijenim svijetom", kazao je direktor telekom sektora u RAK-u Fikret Kasumagić.

U BiH ulaze nove tehnologije u telekom sektoru, istakao je predsjedik Uprave HT Mostar Stipe Prlić, a od naprednih tehnologija najviše koristi će imati sadašnji i potencijalni korisnici usluga.

Po riječima generalnog direktora BH Telecoma Nedžada Rešidbegovića, bh. tržište je spremno za nove usluge, a ovaj iskorak doprinijet će i daljnjem razvoju internatizacije i informatizacije bh. društva.

"Nadam se da će operatori i korisnici razvojem mreža osjetiti novu konkurentnost koja će se razviti između telekom operatora, a to znači bolje cijene, kvalitet usluge i zadovoljniji korisnici", kazao je generalni direktor M:tela Predrag Ćulibrk.
(FENA)/sarajevo-x.com

Vrh

PostPoslato: 26 Mar 2009, 15:06 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2005, 09:13
Eto ga napokon i ta prica je zavrsena, sad mozemo ocekivati da uskoro operatori ponude UMTS usluge 3.generacije. Mislim da ce BH Telecom to prvi ponuditi mozda vec sad u aprilu ili maju, opremu su vec instalirali tako da oni su samo cekali dodjelu licencu da to pocnu i zvanicno nuditi.
Isto tako za ocekivati je da i ostala dva operatera prije svega mtel sredinom ili krajem godine uvedu ovu uslugu. Dobru stvar je RAK ucinio sa ovim grace periodom tako da se nece sada morati trositi i na to vec samo na opremu, a za licencu znaci tek 2011.pocinju placati.

Vrh

PostPoslato: 26 Mar 2009, 20:10 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jan 2002, 01:00
BL Boy je napisao:
Dobru stvar je RAK ucinio sa ovim grace periodom tako da se nece sada morati trositi i na to vec samo na opremu, a za licencu znaci tek 2011.pocinju placati.

Ufff to je njima bas veliki problem.... jadnici bas su u besparici :)

Vrh

PostPoslato: 26 Mar 2009, 20:38 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

epek je napisao:
BL Boy je napisao:
Dobru stvar je RAK ucinio sa ovim grace periodom tako da se nece sada morati trositi i na to vec samo na opremu, a za licencu znaci tek 2011.pocinju placati.

Ufff to je njima bas veliki problem.... jadnici bas su u besparici :)

pa opream je prilicno skupa i nije to bas sica za njih ipak je rijec o krupnijoj investiciji za koju treba izdvojiti nesto vecu kolicniu novca tako da jos da us ih opteretili i placanjem licence odmah bilo bi im znatno teze to sve finansirati.

Vrh

PostPoslato: 26 Mar 2009, 21:10 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Meni je sve ovo pomalo smiješno, do 2009. godine oni nisu bili u stanju da pokriju kompletnu teritoriju države signalom, omoguće korisnicima one najosnovnije usluge koje nudi i telekom Zimbabvea (skrivanje broja, konferencijska veza i slično), a već se "bacaju" na UMTS.

Kakva li će tek ovdje pokrivenost biti, nevjerovatno... Do 2015. godine možda pokriju nekih 2% teritorije BiH.

Vrh

PostPoslato: 26 Mar 2009, 21:12 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
BL Boy je napisao:
... Mislim da ce BH Telecom to prvi ponuditi mozda vec sad u aprilu ili maju, opremu su vec instalirali tako da oni su samo cekali dodjelu licencu da to pocnu i zvanicno nuditi. ...

Misliš da m:tel već nije uradio isto kao i BH Telekom???

Vrh

PostPoslato: 26 Mar 2009, 21:13 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

escobaR_ je napisao:
Meni je sve ovo pomalo smiješno, do 2009. godine oni nisu bili u stanju da pokriju kompletnu teritoriju države signalom, omoguće korisnicima one najosnovnije usluge koje nudi i telekom Zimbabvea (skrivanje broja, konferencijska veza i slično), a već se "bacaju" na UMTS.

Kakva li će tek ovdje pokrivenost biti, nevjerovatno... Do 2015. godine možda pokriju nekih 2% teritorije BiH.

kakva konkurencija takva i pokrivenost, uglavnom svako je dobro pokrio "svoje" ove druge manje vise :lol: a kakva ce biti pokrivenost umts, pa nikakva uglavnom samo veci gradovi u BH Telecomu su najavili 3G/HSDPA mrezu u 9 vecih gradova.

Vrh

PostPoslato: 26 Mar 2009, 21:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

<Enter_name> je napisao:
BL Boy je napisao:
... Mislim da ce BH Telecom to prvi ponuditi mozda vec sad u aprilu ili maju, opremu su vec instalirali tako da oni su samo cekali dodjelu licencu da to pocnu i zvanicno nuditi. ...

Misliš da m:tel već nije uradio isto kao i BH Telekom???

Ne, jos nisu nabavili ni opremu barem ne javno(a za instaliranje i testiranje iste treba isto bar 2-3mjeseca), nije bilo do sada nikakvog tendera niti bilo cega, a bez toga ne moze.Da jesu to bi sigurno objavili na sva zvona kao sto to inace cine. Uostalom vidjecemo eto ko ce i kad uvesti ovu uslugu, a to ce se desiti uskoro pa eto da ne nagadjamo samo da kazem da se u BH Telecom mrezi vec pojavljuje 3G signal u pojedinim gradovima(radi testiranja), a pricao sam nedavno prije 15-tak dana sa radnikom BH Telecoma u Banja Luci i on mi je rekao da oni samo cekaju licencu i da sto se njih tice ovu uslugu sutra mogu pustiti, mada sa ja misljanja da ce i oni malo pricekati dok to sve pripreme na pravi nacin i budu spremni 100% tim prije sto ce uskoro ponuditi jednu drugu uslugu lociranja korisnika putem mob.tel. pa eto mozda i iz marketinskih razloga nece ici odjednom sa obje usluge cisto da to predstave i promovisu na pravi nacin.

Vrh

PostPoslato: 26 Mar 2009, 21:25 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

BL Boy je napisao:
escobaR_ je napisao:

kakva konkurencija takva i pokrivenost, uglavnom svako je dobro pokrio "svoje" ove druge manje vise :lol: a kakva ce biti pokrivenost umts, pa nikakva uglavnom samo veci gradovi u BH Telecomu su najavili 3G/HSDPA mrezu u 9 vecih gradova.

Ni "svoje" oni nisu pokrili kako treba, da ne govorim o ostalom.

Što se UMTS-a tiče, tačno je da se u nekim gradovima već par mjeseci pojavljuje 3G signal na BH Mobile ali s obzirom na okolnosti (neposjedovanje licence) mrežu nije bilo moguće koristiti.

Vrh

PostPoslato: 26 Mar 2009, 21:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

escobaR_ je napisao:
BL Boy je napisao:
escobaR_ je napisao:

Ni "svoje" oni nisu pokrili kako treba, da ne govorim o ostalom.

Što se UMTS-a tiče, tačno je da se u nekim gradovima već par mjeseci pojavljuje 3G signal na BH Mobile ali s obzirom na okolnosti (neposjedovanje licence) mrežu nije bilo moguće koristiti.

Pa normalno da nije bilo moguce koristiti, jer bi protivzakonito, ali evo sad su stvorene pretpostavke i za to, a kako je prilikom nabavke opreme receno da ce kroz nekih 4mjeseca biti omoguceno koristenje usluge-ugovorom definisano (a to je bilo negdje u decembru/januaru) to pada u aprilu ili eventualno maju. Ne mogu se oteti utisku da su iz BH Telecoma imali insajdera u CRA koji im je rekao kad da krenu sa nabavkom opreme, jer su uboli pravi tajming.
Sto se tice mtel bilo je nekih prica da je instalirana oprema u BL, ali nikada zvanicno to niko nije potvrdio niti demantovao, a niti je javno sklopljen bilo kakav ugovor sa dobavljacem o nabavki opreme.To su vjerovatno bile neke spekulacije koje su pustene iz mtel mozda i kao marketinski potez kompanije.

Vrh

PostPoslato: 28 Mar 2009, 16:25 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2003, 01:19
Mene najviše kopka pitanje šta će to RAK da uradim sa tim milionima koje će da dobije od telekom operatera...

Možda da uplate dugovanja koja ima BHT prema stranim partnerima ??? Ili dignu sprat i tako se još malo rašire...

Vrh

PostPoslato: 28 Mar 2009, 16:28 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

mangia je napisao:
Mene najviše kopka pitanje šta će to RAK da uradim sa tim milionima koje će da dobije od telekom operatera...

Možda da uplate dugovanja koja ima BHT prema stranim partnerima ??? Ili dignu sprat i tako se još malo rašire...

Jedno je sigurno - narod neće vidjeti ni marke od tih miliona.

Vrh

PostPoslato: 29 Mar 2009, 14:48 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Feb 2009, 17:59
Kad ce izaci 3g u mtelu?

Vrh

PostPoslato: 29 Mar 2009, 14:52 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2002, 01:00
Citiraj:
Ne, jos nisu nabavili ni opremu barem ne javno(a za instaliranje i testiranje iste treba isto bar 2-3mjeseca), nije bilo do sada nikakvog tendera niti bilo cega, a bez toga ne moze.

RAK nije nikome dao licencu za 3G baš zato što se čekao BH Telekom. Navodno, ne bi bilo fer prema BH Telekomu da drugi pružaju 3G usluge dok oni nisu u stanju da ponude to isto.

Vrh

PostPoslato: 29 Mar 2009, 15:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Evo na tv hayat bht vec poceo sa reklamom za 3g gdje kazu da ce pocetkom maja startati usluga i da je vec u vecim gradovima bih instalirana mreza.eto pogodio sam kada sam rekao da ce za mjesec dva bht pustiti ovu uslugu na koristenje. blue vidjecemo do maja hoce li jos ko pustiti, ali cisto sumnjam da ce mtel tako brzo.

Vrh

PostPoslato: 29 Mar 2009, 16:14 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

svaka cast sto si pogodio a kad mtel?

Vrh

PostPoslato: 29 Mar 2009, 16:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Dade_Murphy je napisao:
svaka cast sto si pogodio a kad mtel?

ne znam druze jos nista konkretno nisam cuo da govore iz mtel u vezi toga, zadnje sto sam cuo je da ce mtel ove godine tu uslugu ponuditi korisnicima dakle nista precizno, nista konkretno, ali sigurno je da ni oni nece puno cekati. Bilo bi dobro da sva 3 operatera sto prije to uvedu zbog konkurencije i nizih cijena te usluge, jer svakako da ce u pocetku kada se izadje iz promo perioda to biti skupo.

Vrh

PostPoslato: 29 Mar 2009, 19:43 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Koliko će koštati najjeftiniji mobilni 3G?

Vrh

PostPoslato: 29 Mar 2009, 20:02 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

filozof sa vrbasa je napisao:

Pa zar znas sta znaci mobilni telefon???a sta znaci 3g?a sta znaci umts?

Vrh

PostPoslato: 29 Mar 2009, 20:25 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Dade_Murphy je napisao:
filozof sa vrbasa je napisao:

Pa zar znas sta znaci mobilni telefon???a sta znaci 3g?a sta znaci umts?

Sve što znam naučio sam odavde.

Citiraj:
Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) dodijelila je danas u Sarajevu dozvole za pružanje mobilnih usluga na univerzalnim mobilnim komunikacijskim sistemima (UMTS/3G) BH Telecomu Sarajevo, M:telu Banja Luka i HT-u Mostar.

Znam i to da za to postoje mobilni treće genracije koje će koristiti nove pogodnosti.

Ja sada ponovo pitam koliko košta najjeftiniji model.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 25 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]