banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jul 2025, 09:35

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 734 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 37  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Islam
PostPoslato: 25 Mar 2009, 21:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2009, 21:46
Talija je napisao:
Dust je napisao:
Talija je napisao:
Ljepše žive u haremu? Šta je harem nego javna kuća zatvorenog tipa.

Ne pricamo o Aladinu i hiljadu i jednoj noci, vec o Islamu.

Ne pričamo o bajkama nego o stvarnosti.

Hoćete da kažete da ne postoje haremi danas?
Neka ima svaka svoju sobu, kuću, svejedno. Nije Islam, nego kako se zove? Ujedinjeni Emirati, kakva je vjera tamo?

Zar pred Bogom nismo svi isti? I muško i žensko? Ko je taj da propisuje "dane" ženama kada će imati odnose? Gdje je u tome volja i želja žene?

draga @Talija

Predislamski pagani-arapi su imali i 40 žena ali takve stvari nemaju veze sa Islamom, ne uzimaj tako stvari prijateljice. Isto je kao da ja kazem " u brazilu na samba paradama gole zene idu u uradi se bludnicenja milion, koja je vjera tamo- krscanstvo ?

Ti nisi bila u emiratima niti nigdje drugo, sve sto "znas" je medijsko sr*nje ( sorry na izrazu), svijesna si i sama koliko mediji petljaju i lazi pricaju. A i da jest tako a nije, kakve veze ima islam tamo, ko ima nekakve hareme to ne mozes pripisati islamu.

Zene nisu imale nikakva prava, nasljeđivane su, prodavane, bile predmet za zadovoljavanje strasti itd a dolaskom islama pogledaj kakva je prava imala i danas ima. Svi ti paganski obicaji su dokinuti: zena je nasljeđivala od oca, udavana za koga ona sama hoce, nije ju niko smio dirati i sve ostalo

Sto se tice poligamije, znaj da u nekim djelovima svijeta ima puno vise zena od muskaraca, a islam cuva drustvo od nemorala. Bolje da covjek ozeni jos jednu zenu i da joj familiju nego da ta ista zena hoda okolo i rusi bracne veze da sebe zadovolji. Je li tako ?
Onda, period rata, koliko udovica ostane bez muža i kako će živjeti, opet sad je lakše, kako bi im bilo prije nekoliko stoljeća, ne bi se nikako ni snašle... E to je to. Bolji je bračni život, familija je MORALNA OSNOVNA ĆELIJA SVAKOG DRUŠTVA, nego ovakav sistem gdje jaše ko koga nađe ..

nastavljam o "duhu" ako Bog da....

Vrh

PostPoslato: 25 Mar 2009, 21:56 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Htjela sam da kažem da se ne može nekome pripisivati nemoral koji si naveo, a ni od njega se distancirati, tako da to dođe na isto.
I na Orijentu i na Zapadu se dešavaju iste stvari, bez obzira na zastupljenost određene vjere.

Vrh

PostPoslato: 25 Mar 2009, 22:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
114_AhmeD je napisao:
U Ku'ranu pise da je covjeku dozvoljeno ozeniti do 4 zene, ali u koliko se boji da ce biti nepravedan bolje da ima jednu, a nakon tog dolazi ajet gdje Bog kaze ma koliko se mi trudili ne mozemo jednako postupati prema zenama sto indirektno poziva na samo 1 zenu. Ali i poligamija je ok, otvorite temu ako hocete pa cemo o tome posebno. ...

Dobro, to je tvoje misljenje ali meni nikako nije jasno da je to Bozja volja posto izgleda prilicno odvratno. Jer kako se te zene osjecaju kad znaju da im muz svaku noc spava sa drugom i kako medjusobno mogu gledati jedna drugu?

Ali dobro, zanemerimo to ako hoces. Ali sta biva sa tolikim muskarcima? Jer ako jedan uzme 4 zene onda 4 muskarca moraju ostati bez zene dok ovaj ima 4, njih cetvorica nemaju ni jednu? A u bibliji jasno pise da je Bog stvorio muskarca i zenu da imaju druga.Posto muskaraca i zena ima priblizno jednako, kakav je smisao da jedan muskarac ima 4 druga, a njih cetvorica ni jednog. I da on ima potomstvo 50 djece a njih cetvorica ni jednog potomka?

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 25 Mar 2009, 22:07 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Da li sveti duh priča ili inspiriše ?

Grčka riječ koja je prevedena kao " čuti " u biblijskim tekstovima je "akouo" {ak-oo'-o} znači bliže " uočiti zvuk". ( Ali kad dođe on, Duh istine, uvest će vas u svu istinu, jer neće od sebe govoriti, nego će govoriti što čuje, i javit će vam buduće stvari 16:13 )

Tako na primjer dobili smo rijec akustika, nauka o zvukovima. Tako slicno rijec " pricati" u grckom jeziku je "laleo" {lal-eh'-o} što je bukvalno znaci " emitirati zvuk" i simbolicno znaci "pricati". Ova riječ se često koristi u tekstovima Evanđelja. Ona označava svečane izjave Isusa a.s za vrijeme njegovog poučavanja kao što je primjer u Mateju 9:18.
Očito da ovi glagoli zahtijevaju slušne i govorne organe da ih olakšaju. Ima velike razlike između " kad neko nešto inspiriše" i neko nekom govori. Paraclete će "čuti" i "pričati", ne inspirisati.

Muhammed savs je zaista ispunio proročanstvo ( ivan 16:13 "jer neće od sebe GOVORITI, nego će govoriti što ČUJE od anđela Gabrijela[Kur'an] tako će i pričati svojim sljedbenicima").
U Kur'anu čitamo :

(Bog se kune)Tako Mi zvijezde kad zalazi,
vaš drug* (Muhammed) nije s Pravoga puta skrenuo i nije zalutao!
On ne govori po hiru svome -
to je samo Objava koja mu se obznanjuje ( njemu) ( Zvijezda 1-4 )

Paraclete ( utješitelj govori i čuje, a ne inspiriše ) !

Vrh

PostPoslato: 25 Mar 2009, 22:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

SVETI DUH JE VEĆ BIO SA NJIMA

Pomenuti tekstovi poput: " ako ja ne odem, utješitelj vam neće doći, ali ako odem poslat cu vam ga ". Utješitelj ( paraclete) nikako ne može biti sveti duh jer je sveti duh ( po bibliji) već bio sa njim ( i čak aktivan) davno prije dolaska Isusa i njegove poslanice, evo primjera:
Genesis 1:2 ;1 Samuel 10:10 ;1 Samuel 11:6 ;Isaiah 63:11 ;Luke 1:15 ;Luke 1:35 ;Luke 1:41
Luke 1:67; Luke 2:25; Luke 2:26; Luke 3:22; John 20:21-22

Vrh

PostPoslato: 25 Mar 2009, 22:18 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Na linku ikona i opis Silaska Svtog duha na apostole - http://www.spc-innsbruck.at/radnaverzij ... _filip.htm

Naravno da Isus nagovještava dolazak Svetog Duha, a što se i dešava! Sveti duh silazi na apostole!

Vrh

PostPoslato: 25 Mar 2009, 22:23 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

ISUS JE ISTO BIO UTJEŠITELJ ( paraclete), što znači da se ni jedan od tekstova ne odnosi na duha svetog.

1 Ivan 2:1

Dječice moja, ovo vam pišem, da ne griješite. I ako tko sagriješi, imamo zagovornika kod Oca, Isusa Krista, pravednika.

Pogledajte kako su prevodioci riječ ( paraclete) za isusa tacno preveli kao " advokat" zagovornik, ono o cemu sam pisao-.. Zašto manipulišu riječima ?

A hajmo se vratiti onda na onaj:

I ja ću moliti Oca, i dat će vam drugoga Utješitelja, da ostane s vama dovijeka (ivan 14:16)
ponovo paraclete (utješitelj, zagovornik, advokat)

Zašto vam smeta ovo ?

Pa šta je bio Isus nego poslanik

Mnoštvo je naroda govorilo: "To je Isus, prorok iz Nazareta u Galileji!" ( Matej 21:11)

Luka 24:19

On ih upita "Što?" Odgovoriše mu: "To za Isusa Nazarećanina. On je bio prorok, silan u djelu i u riječi pred Bogom i svim narodom

Muhammed a.s je isto bio samo poslanik boziji. Isus nije bio niti Bog niti boziji sin nego poslanik. Nego, kasnije mu to prikačiše

Vrh

PostPoslato: 25 Mar 2009, 22:33 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Jun 2007, 12:00
Pozdrav bratu Ahmedu i ako može pitanje?
Lepo si primetio da je Duh bio i pre Gospodnjeg dolaska i da će ponovo doći neko ko će biti poslan.
Ko je taj što dolazi po Isusovom odlasku?
Šta se dešava na pentakost(pedesetnica-praznik duhova) šta to biva sa apostolima i ostalima iz gornje sobe kakvo to oni obećanje čekaše i dobiše?

I Jovanova 2. 27 govori da su oni pomazani nečim i da ih to POMAZANJE (već tada uči) svakoj istini pa ko je taj čovek u prvoj polovini prvog veka koji je ušao u apostole i ostale i poučava ih istini?
Zanimljivo je još da će taj UTEŠITELJ i UČITELJ biti do KRAJA dakle On je besmrtan ili je reč da je bio samo u prvom veku za života apostolskog?
Reci brate.

Vrh

PostPoslato: 25 Mar 2009, 22:36 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

JOŠ 1 UTJEŠITELJ:

Hajde da se opet vratimo na Ivan 14:16 i osvrnimo se na riječi " još 1 utješitelj". Ako se ovo odnosi na svetog duha, koliko onda svetih duhova ima još? Riječi "i dat će vam drugog" su jako bitne. Već sam napisao kako je taj pojam korišten za Isusa. Na našem " drugog" znači još jednog takve vrste ili još jednog drugačije vrste. Ako se misli na još jednog iste takve vrste onda je do dokaz za dolazak jos jednok kao Isus, živog bića, poslanika, ne duha svetog
Grčka riječ koja je korištena u drevnim spisima je ALLON i to je muška* verzija od ALLOS " još jednog iste vrste. A druge vrste = HETEROS

Jasno je da Ivan 14:16 govori o 2 utješitelja, prvi je isus i taj se termin već koristio za njega. Isusa i njegovog nasljednika, jednog za drugim, jednog poslije drugog.

Komentar na Evanđenje Ivanovo, Rudolf Bultmann, s. 567

KO ČITA MOJE TEKSTOVE, JASNO MU JE KAO SUNCE U SRED DANA !

Vrh

PostPoslato: 25 Mar 2009, 22:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

lavić je napisao:
Pozdrav bratu Ahmedu i ako može pitanje?
Lepo si primetio da je Duh bio i pre Gospodnjeg dolaska i da će ponovo doći neko ko će biti poslan.
Ko je taj što dolazi po Isusovom odlasku?
Šta se dešava na pentakost(pedesetnica-praznik duhova) šta to biva sa apostolima i ostalima iz gornje sobe kakvo to oni obećanje čekaše i dobiše?

I Jovanova 2. 27 govori da su oni pomazani nečim i da ih to POMAZANJE (već tada uči) svakoj istini pa ko je taj čovek u prvoj polovini prvog veka koji je ušao u apostole i ostale i poučava ih istini?
Zanimljivo je još da će taj UTEŠITELJ i UČITELJ biti do KRAJA dakle On je besmrtan ili je reč da je bio samo u prvom veku za života apostolskog?
Reci brate.

Taj "utješitelj" je Muhammed savs, koji sa svojim sljedbenicima veliča Isusa onako kakav je bio zaista, da će biti vječno sa nama, tumačimo da je njegov zakon zauvjek- od dolaska pa do sudnjeg dana, Kur'an je sa nama i njegove riječi (hadisi) sa nama zauvjek.

Vrh

PostPoslato: 25 Mar 2009, 22:41 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

114_AhmeD je napisao:
Taj "utješitelj" je Muhammed savs, koji sa svojim sljedbenicima veliča Isusa onako kakav je bio zaista, da će biti vječno sa nama, tumačimo da je njegov zakon zauvjek- od dolaska pa do sudnjeg dana, Kur'an je sa nama i njegove riječi (hadisi) sa nama zauvjek.

Onda je malo zakasnio. Jer nakon silaska Svetog duha, aposotoli puni duha i znanja šire Jevanđelje, davno, davno prije nego će se pojaviti Muhamed.

Vrh

PostPoslato: 25 Mar 2009, 22:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Moje pitanje je ostalo neodgovoreno?

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 25 Mar 2009, 22:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Parakletos" ili "Periklytos"?:

Neki znanstvenici misle da je Isus a.s rekao na svom Armejskom jeziku u pomenutim tekstovima riječ Periklytos sto znaci " krasni - pohvaljeni- hvale dostojan". Ova riječ ima isto značenje kao i ime Muhammed na arapskom "krasni - pohvaljeni- hvale dostojan"
Drugim riječima Periklytos na grčkom je Muhammed na Arapskom. Ima još nekoliko sličnih dokumentovanih slučajeva sličnih riječi zamjenjenih u bibliji. Lako je moguće da su sadržane riječi orginalnog teksta nestale- (pretvorile se) od pisača, namjerno ili nenamjerno. Kako bi onda zvucalo:

I on će va poslati još jednog utješitelja ( paraclete), pohvaljenog ( periklytos)

Knjiga o sličnostima riječi biblijskih ( Nedvosmislen dijalog)

Poslednji put menjao 114_AhmeD dana 26 Mar 2009, 01:11, izmenjena 2 puta

Vrh

PostPoslato: 25 Mar 2009, 22:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

vim je napisao:

vise zena na svijetu ima

Vrh

PostPoslato: 25 Mar 2009, 22:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

ON, NE TO

Ivan 16:13

Ali kad dođe ON, Duh istine, uvest će vas u svu istinu, jer neće od sebe govoriti, nego će govoriti što čuje, i javit će vam buduće stvari

( već sam pisao govori-čuje a ne inspiriše :) )

Pneuma = duh na grčkom je SREDNJEG RODA pa je trebalo biti prevedeno TO a ne ON. Jasno vidimo da je ON a ne TO u tekstu, znači čovjek a ne duh

Vrh

PostPoslato: 25 Mar 2009, 23:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

114_AhmeD je napisao:
vim je napisao:

vise zena na svijetu ima

Nema. Pogledaj statistike. Pogotovo nema 4 puta vise. Kad si isao u skolu vidio si da je jednak broj. Moj prethodni post rusi sve teorije islama ako priznas da islam odobrava mnogozenstvo.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 25 Mar 2009, 23:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

ON ĆE VAS VODITI KA ISTINI

Pomentu tekstovi kao:
12 Još bih vam imao mnogo da kažem, ali sad ne možete podnijeti.
13 Ali kad dođe on, Duh istine, uvest će vas u svu istinu, jer neće od sebe govoriti, nego će govoriti što čuje, i javit će vam buduće stvari.
14 On će me proslaviti, jer će od mojega uzeti, i javit će vam

Šta je Isus mislio pod ovim " ne možete ih podnijeti" ?. Ako čitamo bibliju naći ćemo još mnogo slučajeva gdje apostolima ponestaje razumjevanja: Mataj 8:26; 14:31; 16:8: Luka 8:25;

Vidimo da ne govori velikim židovima nego svojim izabranim učenicima. Uvjek im je govorio kao maloj djeci ne bi li bolje shvatili stvari ali i nakon takvog govora ostali bi u zabuni pa je malo ljut rekao im

On reče: "Jeste li i vi još nerazumni? Matej 15:16

pa onda Isus reče:

Isus reče: "O nevjerni i naopaki rode! Dokle ću još ostati kod vas i podnositi vas? Donesi ovamo sina svojega!" Luka 9:41

Rečeno nam je da je došao svom narodu, i oni ga ne prihvatiše.....

K svojima dođe, i svoji ga ne primiše. ( Ivan 1:11)

Isus je imao svu istinu u sebi ali oni nisu bili spremni da je prihvate i zato im je rekao da će im doći jedan poslije njega koji će ih voditi ka istini i naučiti ih svemu. Taj koji će ih voditi je opisan kao " duh istine" a već sam dokazao da se u bibliji pod pojmom "duh" misli na poslanika.
Muhammed savs i prije nego što ga je Bog izabrao da bude poslanik u svom narodu je bio poznat kao iskren te je imao nadimak El-Emiin=istiniti, iskreni, povjerljivi. Zaista on bijase duh istine. A duh istine nije naucio nista covjecanstvo i to nije isus ni prenio ljudima.

Obratite paznju malo vise na " uvesti u SVU istinu" vise stvari---

U Kur'anu piše:

O ljudi, Poslanik vam je već donio Istinu od Gospodara vašeg; zato vjerujte - bolje vam je! A ako ne budete vjerovali - pa, Allahovo je ono što je nebesima i na Zemlji, i Allah sve zna i mudar je ( an nisaa 170)

Vrh

PostPoslato: 25 Mar 2009, 23:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

vim je napisao:
114_AhmeD je napisao:
vim je napisao:

vise zena na svijetu ima

Nema. Pogledaj statistike. Pogotovo nema 4 puta vise. Kad si isao u skolu vidio si da je jednak broj. Moj prethodni post rusi sve teorije islama ako priznas da islam odobrava mnogozenstvo.

Daj bolan ne pricaj gluposti, vidi ti statistike malo bolje. A opet, dozvoljava ali NIJE obaveza. De se ti osvrni na moje postove... Od prvog do zadnjeg pa daj komentar. pocni sa ivanom 14:16.. dvije stranice prije.. Ovo pisem za vas, pa procitajte onda .. nemoj prelaziti da ni ne vidis nikako...
Slavljen neka je Allah, kako su ove stvari jasne :) ....

Vrh

PostPoslato: 25 Mar 2009, 23:20 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Jun 2007, 12:00
Brate Ahmede

,,Pneuma = duh na grčkom je SREDNJEG RODA pa je trebalo biti prevedeno TO a ne ON. Jasno vidimo da je ON a ne TO u tekstu, znači čovjek a ne duh.''

Ako je Isus poučavao istini zašto je trebao neko da ga ispravlja?
Zašto posle toliko vekova?
Zašto su apostoli prestali sa molitvom u prvom veku i išćekivanju onog koji treba doći kroz koji vek i nisu čekali obećanje NJIMA upućeno a ne potonjim generacijama.

Kako to njima obećano od strane Isusa da čekaju a ništa nema...vekovima...i onda stiže Muhamed a oni davno pomrli?
Kako taj koji poučava ostaje do kraja da li je taj učitelj Muhamed ili papir-Kuran?

Vrh

PostPoslato: 25 Mar 2009, 23:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

114_AhmeD je napisao:
vim je napisao:
114_AhmeD je napisao:

vise zena na svijetu ima

Daj bolan ne pricaj gluposti, vidi ti statistike malo bolje. A opet, dozvoljava ali NIJE obaveza. De se ti osvrni na moje postove... Od prvog do zadnjeg pa daj komentar. pocni sa ivanom 14:16.. dvije stranice prije.. Ovo pisem za vas, pa procitajte onda .. nemoj prelaziti da ni ne vidis nikako...
Slavljen neka je Allah, kako su ove stvari jasne :) ....

Evo ovdje imas statistike o svim zemljama na svijetu pa i broj muskaraca i zena u svakoj zemlji prema godinama:

https://www.cia.gov/library/publication ... index.html

A drugo koga god pitas svako ce ti reci kad je isao u skolu da je bio priblizno jednak broj ucenika svakog pola. Jedina stvar koja zbunjuje ljude je sto zene zive u prosjeku vise, a muskarci cesce stradaju u nesrecama i ratovima, pa u godinama poslije 50-e ima vise zena. Ali do 50 ima priblizno jednako. Cak u mladjim godinama broj muskaraca je neznatno veci, ali posto vise stradaju i umiru, izjednaci se broj do 30-e godine, a nakon 30 preovladjuje broj zena, ali to nisu puno velike brojke. Mozda 2%. A DA BI SE ISPUNIO OVAJ TVOJ USLOV TREBALO BI BITI 4 PUTA VISE, ODNOSNO 400 POSTO, STO JE NEMOGUCE. U stvari, vise ne vidim svrhu rasprave u ovome ali ovo je najjaci argument da tu nesto ne stima, iako ne kazem da nema nekih dobrih stvari u islamu kao i drugim religijama.

Filozofija...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 734 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 37  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]