banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jul 2025, 17:44

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 34 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Prosek
PostPoslato: 22 Mar 2009, 23:23 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Okt 2008, 22:00
Pozdrav svima,ovde ima jako dosta kolega studenata, pa bih hteo bih postaviti jedno pitanje,a
posto je koliko vidim raznolik sastva cenim da ce i odgovori biti raznoliki.
Koliko se borite za prosek na vasim studijama,i vredi li se uopste boriti i muciti kada znamo sta na ceka pri zaposlenju?
Koliko se uopste prosek kod nas danas vrednuje?Ja se na pojedinim ispitima zaista trudim i jurim ocene a kod izuzetno teskih
nisam u mogucnosti i prihvatam 6,to mi po nekada izuzetno tesko pada al'....
Vas iskustva?

PS Pitanje se odnosi na studente drzavnih fakulteta,jer je ovo pitanje smesno postaviti "privatnicima".

Vrh

Tema posta: Re: Prosek
PostPoslato: 22 Mar 2009, 23:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jul 2003, 22:29
7.7
i ne ganjam. Prihvatam sve ocjene. Nisam jos nikada ponistio ispit.
Ali razumijem kada neko zeli dobar prosjek

Vrh

PostPoslato: 22 Mar 2009, 23:38 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
7,2

Ali povećaće se malo, jer mi je ostalo par ispita do kraja koje spremam bez opterećenja.

Nisam čuo da negdje pri zaposlenju gledaju prosjek, sigurno ima takvih slučajeva, ali vjerovatno nisu masovni.

Vrh

PostPoslato: 23 Mar 2009, 00:38 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2003, 01:19
8,nesto - ETF

na privatnim fakultetima se kreće od 9,99 do 10.00.... kažu da ima ljudi i sa 10.01

ma ložim vas...

Vrh

PostPoslato: 23 Mar 2009, 08:48 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Dec 2006, 17:07
9.00 - zavrsio ETF.

Gleda se itekako pri zaposlenju.

Vrh

PostPoslato: 23 Mar 2009, 09:34 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
do sad jos nisam cuo da se igdje gledaju ocjene sa faxa, samim tim besmisleno je ganjati prosjek osim mozda za stipendiju

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

PostPoslato: 23 Mar 2009, 09:58 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 29 Apr 2006, 21:16
BSE je napisao:
do sad jos nisam cuo da se igdje gledaju ocjene sa faxa, samim tim besmisleno je ganjati prosjek osim mozda za stipendiju

Nigdje se ne postavljaju kao uslov, ali poslodavac bitno drugačije gleda CV u kome je naveden neki visok prosjek.

Vrh

PostPoslato: 23 Mar 2009, 11:03 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

The_One je napisao:
BSE je napisao:

Nigdje se ne postavljaju kao uslov, ali poslodavac bitno drugačije gleda CV u kome je naveden neki visok prosjek.

to jos nisam imao prilike da vidim/cujem
vecinom samo bace pogled na diplomu, a fokusiraju se na druge stvari

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

PostPoslato: 23 Mar 2009, 11:11 
ni ja nisam cula da je to bitno, osim ako ti je prosijek iznad 9,5 pa da se pohvalis, ili si bio student generacije i to... medjutim, kad sam ja isla na razgovor za posao u jednu od institucija, pitali su me ocjene iz par ispita koji su kao bitni za taj posao na koji konkurisem...

Vrh

PostPoslato: 23 Mar 2009, 11:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2002, 19:36
Eh, studiram agronomiju, prosjek, trudim se da ga držim na višem nivou, ali imamo problem sto jedan profesor, Dr Kadžija, iz svojih predmeta ne daje višu ocjenu od sedmice i to ako naučiš kao zmaj, ako baš baš briljiraš (uz preduslov da si mu se uvlačio za vrijeme predavanja u tamno mjesto), dobiješ osmicu.
Nesreća je u tome što taj profesor na svakoj godini drži po jedan predmet, i kada kod njega, iz ukupno 4 predmeta imaš sijaset šestica i neku sedmicu, to ti ubije prosjek, bez obzira na ostale predmete... Takođe imamo još jednog gostujućeg profesora, koji ne daje više od sedmice, a i za sedam moraš da se nasadiš na glavu, osim ako nemaš znanje na nivou servisera za kombajne i traktore (predmet vezan za mašine), e onda se može zalomiti osmica :roll: :roll: :roll:
Sve u svemu, imam najviši prosjek među nas 80 na godini, 7.8, tuga...

Vrh

PostPoslato: 23 Mar 2009, 11:18 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Rakun_Slavko je napisao:
ali imamo problem sto jedan profesor, Dr Kadžija

hm cudno imao sam na masinstvu i asistente i profesore koji se isto zovu :D

Vrh

PostPoslato: 23 Mar 2009, 11:19 
to se desavalo i kod nas na pravu... dadne ti 4 pitanja, odgovoris sve i dobijes 6.. kao eto, to je to.. naravno bilo je i profesora koji su stvarno cijenili pravicno ko koliko zna...
a najgore mi je bilo kad ti prelista index da pogleda predhodne ocjene i onda ti on da ocjenu.. :confused2: pa kakve veze ima kako sam polagala npr. porodicno pravo sa mojom ocjenom iz medjunarodnog.. nekima neki ispit lezi neki ne, nekad je profesor isfrustriran, nekad si losije naucio, sto razloga..

Vrh

PostPoslato: 23 Mar 2009, 14:30 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Dok sam bila u Bl, nisam ganjala prosjek i bio je možda 7.5, ,prihvatala sam sve ocjene i bilo je i šestica i desetki. Međutim, shvatila sam da ako imaš 2 desetke na početku, onda je mnogo lakše bilo dobiti visoku ocjenu. A tako je bilo i u gimnaziji: ako dobiješ na početku 5, onda ti je sve puno lakše. A ja sam uvijek bila kampanjac :D
Uvijek je bilo i profesora "koji ne daju više od sedmice" i to mi je stvarno debilno. Ako je neko sve naučio (iz zadate literature) zašto ne može dobiti 10? Eto rakuna možda ne interesuju te mašine i učio je samo iz zadatih knjiga i nije želio da produbljuje znanje na tom polju. I dobije 7. Ne može te svaki predmet jednako interesovati.
Kad sam prešla u Italiju shvatila sam da su profesori manje iskompleksirani ili da te komplekse liječe poršeom u četrdesetoj, a ne niskim ocjenama. Koliko znaš (opet ponavljam iz zadate literature - bila ona jedna ili 10 knjiga), tu ocjenu i dobiješ. Imam dosta visok prosjek, a nisam ga nešto ni ganjala. Prihvatala sam sve ocjene. Nikad mi se ne da nešto ponovo spremati ako ga se već mogu riješiti. Ne vjerujem da je u mojoj struci bitan prosjek, mnogo je bitniji rad.

Vrh

PostPoslato: 23 Mar 2009, 14:34 
ma apsolutno, ja sam imala 7.5 na pravu i nikad se nisam smarala oko toga... bitno je da znas ono za sta se skolujes... a bar kod nas ocjene nikad nisu bile mjerilo znanja..

Vrh

PostPoslato: 23 Mar 2009, 14:46 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Činjenica je da su stipendiju fondacije Milan Jelić dobili studenti sa visokim prosjecima sa gotovo svih državnih fakulteta.

Eh, šta bi dao da sam makar na jednom ispitu prisustvovao dotičnom da vidim kako on dobija 9 ili 10, pa uporedim sa svojim zalaganjem.

Vrh

PostPoslato: 23 Mar 2009, 14:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
pa kod nas se 10 dobija kad kreneš s devetkama i desetkama, to sam već napisala... Poslije više ne može. Ja sam u Bl krenula s osmicom i tako se vuklo kroz cijeli faks.
Jedino zbog te stipendije se isplati ganjati prosjek, inače ne vidim razlog. Kako meni ona nije bila potrebna, zašto bih je oduzimala nekom kome jeste.

Vrh

PostPoslato: 23 Mar 2009, 14:54 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ma zavisi, moje prosjek je takav kakav je, ali to ne znači da te ocjene preovlađuju. Kod mene su krajnosti, imam par 10 i 9 i pokoju 8 i brdo 6. I sve te ocjene su izmješane. Oscilacije ogromne.

Vrh

PostPoslato: 23 Mar 2009, 15:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2007, 17:26
meni ocjena nije nikad bila ogledalo necijeg znanja, jer je kod nas kad na pocetku dobijes dvije tri visoke ocjene, ostali profesori samo prepisuju, a isto tako ako na pocetku dobijes par sestica, kasnije ne mozes dobiti vece ocjenu da si pita. nije pravilo, ali vecina profesora praktikuje ovaj sistem. ma uopste ne treba da se uci zbog ocjene, bitno je da nesto i ostane u tintari kad polozis ispit, a kod nas vecina studenata zaboravi vec sledeci dan sta su polagali.

Vrh

PostPoslato: 24 Mar 2009, 19:08 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Maj 2003, 18:55
Koliko sam upucen na diplomi ne pise prosjek ? ne znam za bolonjce. Ne ganjam prosjek iz razloga sto par predmeta ucim cisto sto moram, sto bi ih rado zamjenio za neku praksu ili je profesor htio da napise knjigu a ljepse je napisana skripta kad njegovu knjigu uporedis sa knjigom nekog drugog profa, srecom predmeti su dosta povezani pa ne moras napamet lupati itd.. ali uglavnom iz njih uzimam ocjenu koja se nudi. Takodje seminarski kad radim, ne radim zbog prosjeka:wink:. Recimo o menadzmentu me uci Mikerevic, covjek koji je unistio republiku, olee

Vrh

PostPoslato: 24 Mar 2009, 19:19 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Da to jeste malo čudno, slušati predavanja profesora koji se u praksi nisu nešto pokazali.

Zamislite recimo profesora na medicinskom fakultetu, kome pacijenti umiru a on i dalje predaje.
Ili profesor na ekonomskom kome dok je bio na vlasti inflacija pojela budžet.

Svaka čast onima koji imaju visok prosjek, ali to nije iz razloga što su ekstra pametni već zato što imaju snažnu volju da uče i nauče knjigu iz te knjige gomilu i potrebnih i nepotrebnih podataka.

Mene će ti ljudi zadiviti kada se o njima bude čulo van krugova fakulteta i kada postanu stručnjaci u poslu kojim se budu bavili.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 34 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]