banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 05 Maj 2025, 09:08

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 14 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 31 Jan 2009, 00:19 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Citiraj:
Мирко Бањац: Промијенити систем високог образовања
Datum: 29.01.2009 22:00
Autor: Тања Ковачевић

Сматрам да се треба промијенити систем високог образовања, ако желимо добро основно и средње образовање, истакао је у интервјуу "Гласу Српске" директор Републичког педагошког завода Мирко Бањац.

- Aко хоћемо нову школу морамо добити новог наставника преко новог приступа образовања наставника. Кључно питање је имамо ли довољно компетентних стручњака на високошколској установи, који могу да изводе високошколску наставу у процесу образовања будућих наставника. Aко имамо довољно квалитетних наставника и ако се може показати квалитет и ако се тај квалитет мјерењем може утврдити, онда је то у реду. Сједјети и причати, то може свако. Истина је да ми немамо квалитет у образовању који би у овом моменту задовољио потребе образовања 21. вијека - истакао је Бањац.

Он сматра да квалитет у некој мјери можемо имати тако што ћемо схватити да свако не може радити све и да само стручњаци из области образовања могу да унаприједе образовање.

* ГЛAС: Студенти сматрају да је у високом образовању у РС потребна реформа. Да ли је потребна и у средњем и основном образовању?

БAЊAЦ: У основном образовању има доста значајних проблема, прије свега због лошег материјалног статуса школа, због неадекватних програма али истовремено, недовољно обучених наставника да могу одговорити изазовима 21. вијека. Ту је и проблем што нам данас у просвјету улазе у својству наставника људи са различитих образовних институција са различитим компетенцијама. Нама се догађа то да држава прописује програме обавезног образовања, а то значи наставне програме за основну школу. Истовремено, та иста држава нема никаквог утицаја на образовање наставника, који ће реализовати те програме. Тако да је и само прописивање програма мало вриједно, а да не кажем безвриједно.

Ми смо једина држава у свијету која је препустила образовање наставника приватним институцијама. Нисам против приватне иницијативе у образовању и образовања на приватним институцијама, али прво морамо донијети документ који се зове образовна политика. Онда ћемо знати колико требамо кадра, којег образованог профила и којих и каквих компетенција.

* ГЛAС: Ко је одговоран за то?

БAЊAЦ: Пошто до сада није било докумената образовне политике и стратегије образовања па се можемо питати ко су одговорни. То се не може свалити на једног или два човјека, јер откад постоји РС, ова два документа нису никад донесена. Било је покушаја да се донесе стратегија образовања, а то је начин рада на нечему, али да бисмо дошли до начина морамо утврдити шта ћемо урадити, а то је ствар образовне политике коју никад нисмо имали.

* ГЛAС: Какво је стање у средњошколском образовању?

БAЊAЦ: Када је у питању средња школа, морамо да поштујемо тржиште рада. Прије свега, морамо познавати конкуренте на тржишту радне снаге, на начин да наши средњошколци имају излазне компетенције које требају тржишту рада.

Када будемо довољно компетентни да у сарадњи са социјалним партнерима направимо програме које неко жели себи узети преко свршених ученика средње школе, онда ће то бити добра школа. Aко потрошачи образовања кажу да нису задовољни са оним што ми производимо, како се онда може говорити о неким добрим аспектима. Ми овдје у Заводу имамо позитивна искуства али не довољно обимна искуства. Друго, морамо да унаприједимо сегмент управљања школом.

* ГЛAС: Какви су уџбеници које користе основне и средње школе? Да ли сте задовољни њиховим квалитетом?

БAЊAЦ: Каква је школа, такви су и уџбеници. Сматрам да ту има погрешних приступа. Знак недораслости новом изазову у образовању јесте по сваку цијену критика уџбеника. Уџбеник је само један од извора. Иако су уџбеници методичко-дидактички неопремљени, садржајно су тешки, али ко брани наставнику да и од тако лошег материјала извуче најбоље што може, да осмисли питања и задатке које ће дијете на темељу текста урадити. Када будемо имали наставнике који то знају у процесу наставе урадити, он ће написати и боље уџбенике.

* ГЛAС: Да ли сте задовољни наставним планом и програмом и треба ли њега мијењати?

БAЊAЦ: Имали смо ситуацију да су четири средње економске школе радиле по четири различита програма. На основу тога нисмо могли говорити како се нисмо усагласили у БиХ, кад нисмо били сагласни ни на нивоу РС. Данас имамо наставне планове и програме за све. Успјели смо за двије и по године направити неколико десетина хиљада страница програма. То је помак у односу на стање које смо нашли. Наставни програм је жива материја и на њему треба радити и даље, из године у годину неки садржаји застаријевају и одлазе, а други долазе. Наставићемо радити на томе али имамо проблеме материјалне природе, јер морамо довести чланове комисија, људе са универзитета и људе из праксе, јер их немамо, јер тешко је направити програме за стотину занимања у средњим школама и 13 струка, а да не говоримо о предметима у основним школама.
Студенти

* ГЛAС: Да ли студенти оправдано траже реформу високог образовања?

БAЊAЦ: Aпсолутно са оправдањем траже реформу, а сада се поставља питање да ли су они спремни да прихвате нове изазове. То значи да ће морати да континуирано уче и да ће неко морати континуирано да врши провјеру онога што они раде и да тако кроз сталан рад долазе до дипломе. Нажалост, значајан број студената уопште не долази на предавања. Уколико ти студенти траже промјене, онда је то чудно, али ако промјене траже они који долазе на предавање, онда све честитке, јер имају право да то траже.

Vrh

PostPoslato: 01 Feb 2009, 00:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Jan 2009, 13:46
Banjac presipa iz supljeg u prazno

Vrh

PostPoslato: 01 Feb 2009, 12:09 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Sa svakom novom reformom naš đaci su sve gluplji.Kod nas sve reforme idu u pravcu zapada.Znači zaglupi ljude da nemaju svoje mišljenje i slobodnu volju i da je lakše njima upravljati.Kod nas treba kontra-reforma.Šta je falilo meni da naučim koji je glavni grad Kolumbije i gdje se nalazi Ognjena zemlja?Reforma treba da ide u jednom pravcu,pravcu ka disciplini.Nastavnici ne smiju nikako kazniti đaka,kao onda da ga natjeraju da pazi na času i da uči?

Vrh

PostPoslato: 01 Feb 2009, 14:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
U kojoj stranci je sad taj Banjac?

Vrh

PostPoslato: 01 Feb 2009, 15:59 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Od kakve je važnosti to u kojoj je stranci?

Čovjek govori o reformi obrazovanja.

Vrh

PostPoslato: 01 Feb 2009, 16:05 
Administrator
Korisnikov avatar

EiLeen je napisao:
U kojoj stranci je sad taj Banjac?

Ima neku svoju stranku.Neki pokret,preporod........ma nešto na P.

Vrh

PostPoslato: 01 Feb 2009, 16:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Shabban je napisao:
Banjac presipa iz supljeg u prazno

:thumbup:

Vrh

PostPoslato: 01 Feb 2009, 20:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jun 2002, 21:41
Бањац уопште не заслужује медијску пажњу.

Vrh

PostPoslato: 01 Feb 2009, 20:46 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Apr 2006, 19:03
_zoka je napisao:
Sa svakom novom reformom naš đaci su sve gluplji.Kod nas sve reforme idu u pravcu zapada.Znači zaglupi ljude da nemaju svoje mišljenje i slobodnu volju i da je lakše njima upravljati.Kod nas treba kontra-reforma.Šta je falilo meni da naučim koji je glavni grad Kolumbije i gdje se nalazi Ognjena zemlja?Reforma treba da ide u jednom pravcu,pravcu ka disciplini.Nastavnici ne smiju nikako kazniti đaka,kao onda da ga natjeraju da pazi na času i da uči?

E jos kad bi ti shvatio da uloga obrazovanja nije da samo ubacuje cinjenice u mozgove djece a da ih oni pamte mozda bi shvatio jos i par drugih stvari.

Vrh

PostPoslato: 01 Feb 2009, 21:32 
Administrator
Korisnikov avatar

Nego šta je uloga obrazovanja?Da dozvoli đacima da tuku nastavnicu na času?Da dozvoli đacima da razrednog kolegu razbiju ko pi.ku na praksi??Jesi li ti uopšte vidio današnje udžbenike?Na udžbenku "Učim latinicu" natpis na ćirilici.
Ja radim u knjižari i u sezoni pred početak školske godine non-stop susrećem đake,srednjoškolce,koji ne znaju kako im se zovu knjige koje kupuju,nego ih opisuju po boji,šari i sl. Đak u IV razredu srednje traži "engliš in mind"(upravo tako rečeno).Kada traži neku knjigu,na pitanje moje koleginice za koju školu,odgovaraju:"Za onu kraj pijace."!!!Da ti spisak knjiga za deveti razred,a on pola ćirilica,pola latinica,piše bjologija,srbski,henija.............Nije ovo izdvojen primjer,30% ih je totalno neobrazovano.Dođe i traži format A4.Kad ja pitam čega format(hamer,paus...)on blene u mene k'o tele.Minut i po im treba da izračunaju koliko koštaju tri sveske po 1.20 KM.Mogao bih ja ovako do sutra.
Znači,uloga školovanja jeste da ubacuje činjenice u mozgove,ne da ih kao fol uči da razmišljaju tako što će se igrati sa njima.Niti će naučiti da razmišljaju niti će znati činjenice.

P.S.
Iz jednog posta ti si skontao da ja ne kontam.Care!

Vrh

PostPoslato: 19 Mar 2009, 10:57 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

http://www.glassrpske.com/vijest/3/drus ... sjeka.html

Stanje je stvarno kritično.

Vrh

PostPoslato: 19 Mar 2009, 11:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2006, 17:32
Kada fakultetski profesor (ne profesor metuzalem) kaže da je reforma dosad na neke fakultete donijela značajno snižavanje kriterijuma, do te mjere da će u bliskoj budućnosti biti nemoguće ne završiti ih, meni je to dovoljno da zamislim naše društvo za desetak-petnaest godina.

Vrh

PostPoslato: 19 Mar 2009, 20:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Okt 2002, 09:33
Frieda je napisao:
Kada fakultetski profesor (ne profesor metuzalem) kaže da je reforma dosad na neke fakultete donijela značajno snižavanje kriterijuma, do te mjere da će u bliskoj budućnosti biti nemoguće ne završiti ih, meni je to dovoljno da zamislim naše društvo za desetak-petnaest godina.

Nemoj to da zamišljaš, previše je depresivno :(

Vrh

PostPoslato: 19 Mar 2009, 20:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Okt 2002, 09:33
Banjac lupeta. Reforma treba da krene upravo od osnovnog i srednjeg obrazovanja. Međutim, veliko je pitanje koliko uopšte tu može da se uradi, jer je mentalitet malo teže promijeniti.
I, kao što sam već više puta pisao, nervira me kad se svi problemi u osnovnom i srednjem obrazovanju svode samo na to da su kao nastavnici ili nesposobni ili se ne pripremaju za čas kako treba ili već nešto treće. Zašto ne spomenu kako se država odnosi prema tim nastavnicima, odnosno kakva prava oni imaju. Nek priča ko šta hoće, ali vremena kad su učitelji mlatili djecu štapom bila su najbolja.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 14 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]