Varnava brate, oprosti sto sam pogresno razumio plotski, pa sam shvatio da si rekao platonski...u redu, do mene je.
Varnava je napisao:
Христос каже да "о томе нико не зна, ни Син до Отац". А на другом месту апостол Тома Исусу каже: "Господ мој и Бог мој".
Ovako...gledajuci po gornjoj izjavi Isus i apostol Toma nemaju puno zajednickog u izjavi o sudnjem danu, ako ni zbog cega onda zbog tog sto jednu izjavljuje Isus a drugu Toma.
Ja mislim da smo konstatovali da Isus nema znanje o Sudnjem danu pa smo sad presli da dokazjjemo prvo da je on bog, jer ako se to dokaze onda ce se lakse dokazati njegovo znanje, medjutim ako se "dokaze" da je on bog, onda se po pismu mora mjenjati njegova izjava o neznanju kad dolazi Sudnji Dan.
Izjavu u kojoj Toma kaze :" Gospod moj i bog moj"...namjerno sam napisao u ovoj izjavi rijec bog malim slovom, ali ne i izazivacki ....pokusacu objasniti.
Vidim da gleda izjavu Tome u pravom smislu rijeci. Ali da krenemo redom. Zasto je bas Toma izjavio to sto je izjavio "Gospod moj i bog moj"???
Toma ima jedan nadimak i u tumacenjima Biblije je poznat kao "nevjerni Toma" jer nije vjerovao da je Isus ziv, to je rekao i ucenicima da nece vjerovati dok ne vidi Isusa zivog i ok ne stavi svoje ruke na supljine u njegovim dlanovima i na njegovim bokovima, kad to vidi i kad to uradi tek ce tad povjerovati u Isusa da se "vratio" iz mrtvih.
Dakle Toma je nevjeran sve dok ne vidi vlastitim ocima, to se i desava kad Isus dolazi u prostoriju u kojoj se nalazi i Toma, tad Toma opipava rane na Isusovom tjelu i u cudu govori "Gospod moj i bog moj".
Postavlja se pitanje da li je to izjavna recenica kojom se potvrdjuje Isusovo bozanstvo ili izreka iznenadjenja ????
Npr. ako ja vidim brata Ahmeda_114 (nadam se da mi nece zamjeriti sto ga uzimam kao primjer

) razapetog i tesko izranjavanog po rukama i bokovima i ocekujem da je umro, medjutim Ahmed se pojavi nakon nekog vremena medju nama i ja vidjevsi ga popuno zivog i zdravog kazem u iznenadjenju Moj Gospode moj Boze.....Znaci li to da je Ahmed moj bog???
Ne.
Tomin slucaj si izvukao iz konteksta i evo ti kompletan teks pa vidi opet.
Ali Toma zvani Blizanac, jedan od dvanaestorice, ne bijaše s njima kad dođe Isus. 25 Govorili su mu dakle drugi učenici: "Vidjeli smo Gospodina!" On im odvrati: "Ako ne vidim na njegovim rukama biljeg čavala i ne stavim svoj prst u mjesto čavala, ako ne stavim svoju ruku u njegov bok, neću vjerovati." 26 I nakon osam dana bijahu njegovi učenici opet unutra, a s njima i Toma. Vrata bijahu zatvorena, a Isus dođe, stade u sredinu i reče: "Mir vama!" 27 Zatim će Tomi: "Prinesi prst ovamo i pogledaj mi ruke! Prinesi ruku i stavi je u moj bok i ne budi nevjeran nego vjeran." 28 Odgovori mu Toma: "Gospodin moj i Bog moj!" 29 Reče mu Isus: "Budući da si me vidio, povjerovao si.
Da li se iz gorenjg kompletnog teksta zakljuciti da Toma naziva Isusa bogom ili je iznenadjen sto ga vidi i klice Bogu od radosti. Molim te zanemari veliko slovo koje je napisano u Bibliji jer u originalnim skriptama ne postoje velika i mala slova - i to je cinjenica.
Brate ja nastojim da vidim dublje, nisam rekao da ne grijesim samo kazem da postoji i druga vrata s vise logike i vise su ojacana pismima, ne uzimam primjere iz svakodnevnog zivota kao ti, mislim da je to pogresno cak fatalno, ne treba porediti Isusa i oceve koji lazu svojoj djeci niti Isusa i majke i kcerke koje lazu neprijateljskim vojnicima da bi zastitili svog muza ili oca.
Cini mi se da Bibliju treba prvo tumaciti Bibijom samom.
i jos jednom ....." O Varnava, boze moj pa ti si ziv"- Znaci li to da si ti moj bog?
Ne moze znaciti. Na isti nacin je i Toma uskliknuo Isusu, jer se obradovao o ne priznao ga za boga.
Varnava je napisao:
Ти си малопре написао да Исус не зна кад ће опет доћи. Има ли шта бесмисленије од тога? Доћи ће, али не зна кад. Бог не зна када ће да дође?! То што Он,буквално гледајући, није апостолима рекао истину не значи да је нешто лоше урадио већ је заиста поступио педагошки.
I dalje tvrdim da Isus nije bog i da ne zna kad ce doci ali da postoje predznaci koji nisu naznaceni datumom i koji mogu potrajati veoma dugo ili veoma kratko.
Varnava je napisao:
Исто важи и за неку радосну вест, али која може довести до великог узбуђења које може нашкодити и здрављу итд
Da li je izgovaranje datuma onog casa pogubno po zdravlje apostola....???? Mislim da nije ni psihicko ni fizicko ni mentalno ni duhovno ne bi nista izgubili samo bi ojacali i pripremali se kao sto su se pripremali kad je Isus trebao biti predan rimljanima.
Varnava je napisao:
Нико не зна, ни Син до Отац", али чињеница је да је Он ово друго рекао и да то буквално посматрајући није истина,
On je rekao i ono prvo i ovo drugo i gledajuci i bukvalno nije slagao niti je slagao u prenesenom smislu. Dakle nije slagao ni na koji moguci nacin.
Varnava je napisao:
Али, ако посматрамо дубље можемо да кажемо да Исус то заиста не зна, али по својој људској природи коју је примио од Деве Марије, а не као Бог. Дакле, као човек не зна, а као Бог зна.
A da li su apostoli pitali Isusa kao covjeka ili kao boga????
Da li je Isus imao po tebi misiju kao covjek ili kao bog ili kao bogocovjek???
Moram ti reci da je tvoja gornja izjava tako teska za razumjeti i tako dobar argument u nedostajanju logike i nepoznavanju pisma. Jer reci ono sto si ti gore rekao doista je univerzalno, jer ...ono sto Isus nije znao, nije znao kao covjek, a ono sto je znao znao je kao bog.
Ako cemo tako posmatrati sta li cemo onda postici s smokvom za koju se govori da je Isus krenuo prema njoj ali ne nadje na njoj plodova te je prokle. Ovdje vidimo da Isus nema ni opste znanje po kojem bi covjek trebao znati kad dospjeva pojedino voce u odredjenoj regiji u kojoj boravi.
Dakle slucaj smokve ostavljam ponovo tebi pa pokusaj univerzalnu izjavu ( sve sto nije znao, nije znao kao covjek, a sve sto je znao znao je kao bog) primjeniti na smokvu, jer po tom slucaju niti kao covjek nije znao da na smokvi nema plodova niti kao bog????
Varnava je napisao:
"Отац мој већи је од Мене" мислећи при том на своју људску природу која је заиста нижа од божанске, а не на Себе као Бога, као Сина Божијег у свему равноправног са Оцем и Духом Светим
Ispravno je : " Otac moj je veci od mene, Otac moj je veci od sviju."
Ako se ti usudjujes tumaciti sta je Isus mislio, blago tebi, ja taj rizik na svoja ledja ne prihvatam, to je luksuz koji niiko sebi ne bi trebao priustiti.
Varnava je napisao:
"Све је Моје Твоје Оче и Твоје Моје", "Ко виде Сина виде Оца" (јер им је Божанска суштина и енергија заједничка, а само Личности различите),"Ја сам у Оцу и Отац у Мени" итд.
Ja bih sad ovdje odstupio od doslovnog tumacenja teksta i uzeo metaforicko, jer sam vidio da i ti radis da bi opravdao svoje stajaliste. Ja kazem da je ovdje Isus govorio o svrsi i o tome da Bog posjeduje sve. A izjava "Ja sam u Ocu i Otac u meni...." ima kontekst.
lavić je napisao:
UH! brate! meni je veoma žao zbog ovih reči jer Oficir pravednije govori o Bogu nego mi neki.
BOG NE LAŽE!!!
Ako neznamo odgovor na neko pitanje bolje je da to priznamo nago da kažemo da je bog laža a mi ispravni jer mi nemožemo pogrešiti UH! UH.
Evo pokušaću uz Božiju pomoć reći nekoliko reči Oficiru u vezi znanja o danu i času ali i o onome da nezna niko Oca do Sin i ako će kome kazati a i kazao je.
Lavicu u potpunosti se razumijemo i slazemo po tom pitanju.
BOG NIKAD NE LAZE.