banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 05 Maj 2025, 21:57

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 42 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 05 Mar 2009, 20:20 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
:lol:

Citiraj:
Оснивање америчког универзитета БиХ у Бањалуци

Подизањем застава САД, Републике Српске (РС), БиХ и Америчког универзитета у БиХ направљен је први корак у оснивању америчког Факултета међународног права у Бањалуци.
Инфо | 16:24 05/03/2009 | Извор: РТРС Аудио

Заставу САД подигао је бивши амбасадор САД у Бугарској, Србији и Хрватској Вилијам Монтгомери, заставу РС подигао је предсједник РС Рајко Кузмановић, заставу БиХ подигао је директор "Независних новина" и члан Управног одбора (УО) Америчког универзитета БиХ Жељко Копања, а Америчког универзитета БиХ предсједник УО Денис Прцић.

Предсједник РС Рајко Кузмановић сматра да отварање америчког Универзитета у Бањалуци представља велики значај за РС, јер ће на њему људи образовати да би остали у БиХ и РС и допринијели њеном бржем развоју.

"Отварањем овог универзитета јасно дајемо до знања да желимо ући у европски и амерички образовни систем и научно подручје, јер је то прави пут за наше младе кадрове и напредак РС и БиХ", додао је Кузмановић.

Прцић сматра да отварање овог факултета представља велику предност за студенте РС, јер на овај начин имају приступ америчком систему образовања, без одласка из своје земље.

"На овом факултету предаваће амерички професори, биће заступљен амерички систем образовања једнак ономе у САД, а студенти из РС имаће исти статус као и они из Њујорка, јер по завршетку четворогодишњег образовања добијају, осим дипломе из РС, и америчку диплому државног Универзитета у Њујорку", појаснио је Прцић.

Према његовим ријечима, на овај факултет биће примљено између 30 и 60 студената, јер се малобројношћу жели сачувати квалитет наставе.

Година на овом Универзитету кошта 5.500 евра, а настава почиње у октобру.

Бивши амбасадор САД у Бугарској, Србији и Хрватској Вилијам Монтгомери истакао је да ће овај Универзитет представљати важан фактор за бољу будућност Бањалуке, РС и БиХ.

Свечаности су присуствовали и министар просвјете и културе РС Антон Касиповић, градоначелник Бањалуке Драгољуб Давидовић, предсједник Народне скупштине РС Игор Радојичић и многе друге угледне личности.

С.В.

http://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=376

I vi miševi sa državnih i vi miševi sa privatnih fakulteta možete samo da puknete od muke, kada se pojave studenti američkog univerziteta koji studiraju u BL.

Zanima me na čijoj su livadi napravili američki univerzitet? Da li je to onaj što će ličiti na Harvard?

Vrh

PostPoslato: 05 Mar 2009, 20:28 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 28 Jan 2007, 09:30
Sto nisu dosli da otvore neko fabriku, a ne hiljadu i prvi privatni fakultet i da jos vise izmuzu novac iz RS. Privatni fakultet i nepismen covjek moze u RS otvoriti.

https://www.blic.rs/vesti/politika/dodi ... im/szjxs4h

Vrh

PostPoslato: 05 Mar 2009, 20:36 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 28 Jan 2007, 09:30
Neka skoluju ekonomiste i za sebe :)

http://www.voanews.com/croatian/2009-03-04-voa4.cfm

Ekonomija Californije - dva puta veća od indijske, ali na rubu bankrota
Vijesti Glasa Amerike
04/03/2009

voa economy 04nov03 150 russian.jpg

Diljem Sjedinjenih Država ekonomske prilike su se pogoršle, ali možda to nigdje nije toliko došlo do izražaja kao u Californiji. Ekonomija ove savezne države dvostruko je, inače, veća od ekonomije Indije, no u posljednje vrijeme sve se više govori o mogućnosti bankrota ove, najveće savezne države.

Kalifornija je poznata kao 'zemlja snova'…

"Rekao bih da se danas 'američki san' sveo na to da sutra možete prehraniti sebe, svoju djecu i da imate krov nad glavnom. To je na žalost ostalo od američkog sna i to je vrlo tužno" - rekao nam je jedan posjetitelj automobilističkih utrka u mjestu Fontana.

Hundreds of people wait to get into job fair in San Mateo, California, 25 Feb 2009

Deset posto stanovnika Kalifornije trenutno nema posla i da bi se ispunile tribine u Fontani organizatori su morali sniziti cijene ulaznica. Razgovor s nasumce odabranim gledateljima otkriva tužnu stvarnost.

"Imam dosta neplaćenih računa. Više ne odgovaram na telefonske pozive utjerivača dugova" - kaže nam jedan čovjek. "Kažu da smo u recesiji, a ja mislim da se radi odepresiji" - dodaje njegova prijateljica.

Prošlog vikenda bejzbol ekipa Los Angeles Dodgers ponudila je 500 privremenih radnih mjesta, kontrolora karata, prodavača hrane, zaštitara…Za te poslove, plaćene od 9 do 18 dolara po satu, javilo se četiri i pol tisuće ljudi. "Imam dres Dodgersa. Nadam se da ću dobiti posao" - kaže Craig, koji je nekada radio u bio-tech industriji. Sada želi pregledavati ulaznice na stadionu. "Imam 55 godina i trebam posao. Ovo je jako tužno…" - kaže nam jedna uplakana gospođa.

U predgrađima istočno od Los Angelesa brojni građani imali su bazene u dvorištu koji su postali legla komaraca. Državni organi sada šalju inspektore koji se moraju nositi s pošasti komaraca. U 'dobrim vremenima' u Kaliforniji se trošilo više nego u Washingtonu. Porezi od nekretnina i prodaje slijevali su se u državnu blagajnu.

Foreclosure signs in Nevada

Onda je došlo do kolapsa tržišta nekretnina i sve je stalo. Ljudi vjeruju da se rijeke ljudi još uvijek nastanjuju u Kaliforniji no to nije tako. Iz te savezne države u proteklih deset godina iselilo se milijun i pol ljudi, a mnogi kažu da bi i oni otišli kad bi imali gdje. "Jednostavno nema radnih mjesta. Moj muž je bez posla već jedanaest mjeseci" - kaže nam jedna mlađa Californijka s kojom smo razgovarali nakon mise u njezinoj crkvi.

https://www.blic.rs/vesti/politika/dodi ... im/szjxs4h

Vrh

PostPoslato: 06 Mar 2009, 00:09 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 12 Dec 2008, 16:34
filozof sa vrbasa je napisao:
Citiraj:
"На овом факултету предаваће амерички професори, биће заступљен амерички систем образовања једнак ономе у САД, а студенти из РС имаће исти статус као и они из Њујорка, јер по завршетку четворогодишњег образовања добијају, осим дипломе из РС, и америчку диплому државног Универзитета у Њујорку"

Kojeg "državnog" univerziteta u Njujorku?
SUNY-ja (State University of New York)?
SUNY nije "Ivy league" u SAD-u...

Ili nekog drugog Univerziteta?
Kojeg?
Znate li vi kol'ki je NY?
I kol'ko tamo ima Univerziteta? 8)

Citiraj:
Година на овом Универзитету кошта 5.500 евра, а настава почиње у октобру.

Faks za skorojeviće... 8)

Citiraj:
Заставу САД подигао је бивши амбасадор САД у Бугарској, Србији и Хрватској Вилијам Монтгомери

Koliko je "bitan" ovaj Univerzitet govori činjenica da ga NIJE otvorio AKTUELNI ambasador SAD-a u BiH, već Montgomeri, kojeg su se SAD daaaavno ODREKLE!!!

Citiraj:
U BL dolaze Ameri da oduvaju domaći škart

Možda se desi da domaći "škart" oduva Amere :lol:

Vrh

PostPoslato: 06 Mar 2009, 00:35 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Apr 2006, 19:03
BL4ever je napisao:
Citiraj:
"На овом факултету предаваће амерички професори, биће заступљен амерички систем образовања једнак ономе у САД, а студенти из РС имаће исти статус као и они из Њујорка, јер по завршетку четворогодишњег образовања добијају, осим дипломе из РС, и америчку диплому државног Универзитета у Њујорку"

Kojeg "državnog" univerziteta u Njujorku?
SUNY-ja (State University of New York)?
SUNY nije "Ivy league" u SAD-u...

Vjerovatno je neki lijevi univerzitet iz NY, ali kakve veze ima Ivy League sa bilo cim?

Vrh

PostPoslato: 06 Mar 2009, 00:47 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Time trek je napisao:
Vjerovatno je neki lijevi univerzitet iz NY, ali kakve veze ima Ivy League sa bilo cim?

Pa, imaš "Ivy League" Univerzitet u Nju Jorku (Columbia), a u Nju Jorku ima i dosta kvalitetnih (nisu Ivy League)...
Ovdje kad kažeš ljudima američki, to im odzvanja u ušima i odma' misle da je to Harvard :D
(Harvard je malo dalje od Nju Jork-a :wink: )
I još puknu cijenu upisnine i stvore lažni osjećaj elite! 8)
Jel' sad' jasnije?

I ja mislim da je je "partner" ovog banjalučkog neki levatski univerzitet iz S.A.D.-a, ali vidjećemo...
Možda je i neki američki koji nije akreditovan, pa možeš s' diplomom obrisati guzicu...

Vrh

PostPoslato: 06 Mar 2009, 00:54 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Ma znam sta je Ivy League(stavise pohadjam jedan), nego sam mislio da ljudi podrazumjevaju da je to neki levatski faks iz USA. Mislim kao da neki kvalitetan univerzitet iz USA nema pametnija posla nego otvarat filijale po Bosni. Sumnjam da ce da ljudi da padnu na takve fazone, ima isto takav neki americki faks u Dubrovniku nikad nista dobro nisam cuo o njemu. S obzirom na cijenu se cini samo kao etiketa da mogu ljudi hvalit da eto idu na nesto strano.

Vrh

PostPoslato: 06 Mar 2009, 01:17 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Time trek je napisao:
Ma znam sta je Ivy League(stavise pohadjam jedan)

Koji?

Time trek je napisao:
nego sam mislio da ljudi podrazumjevaju da je to neki levatski faks iz USA.

Ovdje ljudi ne misle. U tome je problem!

Time trek je napisao:
Mislim kao da neki kvalitetan univerzitet iz USA nema pametnija posla nego otvarat filijale po Bosni. Sumnjam da ce da ljudi da padnu na takve fazone, ima isto takav neki americki faks u Dubrovniku nikad nista dobro nisam cuo o njemu. S obzirom na cijenu se cini samo kao etiketa da mogu ljudi hvalit da eto idu na nesto strano.

Zapravo, u BiH VEĆ POSTOJI "američki" Univerzitet. I to u Tuzli (imaju "istureno odjeljenje" :wink: u Sarajevu)!
http://www.aubih.edu.ba
Već rade NEKOLIKO godina. I "puni" su.
I sarađuju sa SUNY-jem.
SUNY - sinonim za kvantitet, a ne kvalitet :D

Čak i bolnica u Tuzli sarađuje sa američkim bolnicama i Univerzitetima...

I Slobomir Univerzitet (Slobomir :lol:) je sarađivao sa jednim Univerzitetom iz SAD-a, ali je ta saradnja stopirana. Mislim da su pisali mediji o tome, ali Slobomir nije propao.
Čak se "šire".

Ima i drugih primjera.
U Sarajevu je bila kancelarija nekog neakreditovanog Univerziteta iz SAD-a. 8)
:lol:

Poslednji put menjao BL4ever dana 06 Mar 2009, 01:32, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 06 Mar 2009, 01:28 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

BL4ever je napisao:
Koji?

Dartmouth
BL4ever je napisao:
http://www.aubih.edu.ba
Već rade NEKOLIKO godina.
I sarađuju sa SUNY-jem.
SUNY - sinonim za kvantitet, a ne kvalitet :D

Sa sajta tih iz Tuzle
Citiraj:
In Bosnia and Herzegovina, the curriculum is fully adapted to requirements and goals of the Bologna Declaration
a isto dobijete diplomu akreditovanu od strane SUNYa. E sad kako neko moze istovremeno da dobije diplomu da je nesto zavrsio po Bolonji i po Americkom sistemu meni nije nikako jasno. Da ne pricam o gramaticko/pravopisnim greskama na sajtu, nekako mi se ne cine kao ozbiljna akademska institucija.

Vrh

PostPoslato: 06 Mar 2009, 01:45 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Time trek je napisao:
BL4ever je napisao:
Koji?

Dartmouth

Nije Harvard, a ni New York :wink:
To je neki Hemšir :)
Neš' se ti ođe ljeba naj'st' :lol:
Šalim se!
Cool.

Time trek je napisao:
Sa sajta tih iz Tuzle
Citiraj:
In Bosnia and Herzegovina, the curriculum is fully adapted to requirements and goals of the Bologna Declaration
a isto dobijete diplomu akreditovanu od strane SUNYa. E sad kako neko moze istovremeno da dobije diplomu da je nesto zavrsio po Bolonji i po Americkom sistemu meni nije nikako jasno. Da ne pricam o gramaticko/pravopisnim greskama na sajtu, nekako mi se ne cine kao ozbiljna akademska institucija.

:lol: :lol: :lol:
Možda rade po dva programa.
ono, paralelno, kad' im je jaka selekcija :lol:
(ko plati, upada :wink: )

Ljudi, vidite ovo:
http://69.73.136.63/~spuba/index.php?option=com_content&view=article&id=54&Itemid=11
Citiraj:
Slobomir P Univerzitet i Northern Illinois Univerzity ušli su u strateško partnerstvo
da bi proširili obrazovne granice i jedne i druge institucije. Partnerstvo obuhvata četiri
oblasti: razmena studenata, nastava, poslovni aspekt i administracija.Studenti Slobomir P Univerziteta koji učestvuju u Programu razmene plaćaju minimalne
dodatne troškove u iznosu od oko 1350 $
i od njih se očekuje da kupe knjige za svaki predmet.
Postoji mogućnost da se smeštaj i ishrana obezbede u okviru kampusa i van kampusa što je
jeftinija opcija, a informacije o tome su dostupne na Web sajtu Northern Illinois University.

Minimalni troškovi 1350 $ + knjige + smještaj :lol:
Dakle, ovi rade kao turistička agencija.
Platiš i ideš JEDAN semestar u SAD. Naravno, ako te izaberu :lol:

Ima u Zg-u neki MBA program, ali je baš skup!

Poslednji put menjao BL4ever dana 06 Mar 2009, 01:47, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 06 Mar 2009, 01:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
:notworthy: time trek
Išla sam na sajt, al ne vidim da imaju akademiju umjetnosti...

Vrh

PostPoslato: 06 Mar 2009, 01:55 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

EiLeen je napisao:

Kako nemaju?
Moraju imati art departmente!
Pozorišni sigurno. 100% sam siguran.
Potraži ponovo

Zaboravih ovo staviti u prethodnom postu...
time trek :notworthy:

Vrh

PostPoslato: 06 Mar 2009, 02:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Ne treba mi pozorišni, treba mi dizajn ili dekoracija...

Vrh

PostPoslato: 06 Mar 2009, 02:25 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

EiLeen je napisao:

Hm, na Dartmouthu(ako o ovom sajtu pitas, jel sumnjam da si na Slobomiru trazila umjetnost) imas ovo, ali nije velik odsjek, http://www.dartmouth.edu/~sart/ tako da nije nista posebno, ali zato mi drugarica ide na Dual Degree program na Brown + Rhode Island School Of Design (http://www.risd.edu/ i http://www.risd.edu/undergraduate.cfm) , e oni razbise :D

Btw klikanje na link o racunarskom centru na sajtu Slobomira daje 404 error :D :D

Vrh

PostPoslato: 06 Mar 2009, 02:38 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Time trek je napisao:
Btw klikanje na link o racunarskom centru na sajtu Slobomira daje 404 error :D :D

Trebaš biti haker da bi upao na informatiku na Slobomiru :lol:

BTW, sjećam se teksta iz Novosti u kome su hvalili uspjehe informatičara iz Slobomira iz Doboja.
Kao dobar rezultat. Treći u Evropi na nekom takmičenju. lijevo-desno. :D
Radilo se o nekom "informatičkom takmičenju" na kome je učestvovalo nekoliko lijevih fakulteta iz jugoistočne Evrope!
Dakle, niš' od Evrope!

Vrh

PostPoslato: 07 Mar 2009, 13:38 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Prostorije Američkog koledža biće zgrada Glasa.

Šta reći , osim :lol: .

Vrh

PostPoslato: 07 Mar 2009, 14:02 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Koliko mi se čini, svi privatni fakulteti moraju imati vlastite prostorije (zgrade).
Zar nije tako?
Kako će onda ovi raditi u zgradi Glasa?
Ili će da Glas presele :D

Vrh

PostPoslato: 07 Mar 2009, 16:42 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Kopanji treba dati medalju za uspješno šišanje ovaca. :lol:

Ali mora se priznati da je na atraktivnoj lokaciji, nije na periferiji ili nešto tako slično.

Vrh

PostPoslato: 09 Mar 2009, 10:19 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33

a zato je okacena americka zastava u Glasu

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

PostPoslato: 09 Mar 2009, 13:36 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Feb 2006, 02:36
Pricao sam sa likovima koji su planirali upisati Illinois State University (http://www.ilstu.edu/) koji je tad kostao 30 000$ (tad je bilo 1$=2.10KM) i bili su pravo isfurani jer nemaju love za bolji! Ragbi igraliste sa tribinama, biblioteka bar 5 puta veca od nase gradske, sportska dvorana, indoor bazen, klima u sobama (u novomijem dijelu doma i tv) ...... "Pa sta mu fali?" bilo je nase pitanje. "Diploma bilo kojeg privatnog koledza znaci bolji posao nego diploma sa ovoga" bio je odgovor ... Hvataju ljude na pridjev "americki", a vecina ne zna da u SAD-u ima dosta faksova koji su losiji od nasih (ne po uslovima studiranja nego po drugim parametrima). Ako si dosao sa MIT-a ili Princeton-a, sva vrata su ti otvorena. "Americki drzavni" ... ceka te posao mladjeg referenta :D
Ma smijesno je koliko su ljudi neinformisani u eri interneta ...

P.S. Od jednog studenta IT-a sa nekog mnogo zeznutog privatnog koledza (odmah stepenica ispod Northwestern-a) sam dobio na poklon jedan njegov "udzbenik" -> Heavy Metal! (kao sociologija, proucavanje heavy subkulture ... falilo covjeku kredita ...) :lol: :lol: :lol:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 42 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]