vulgaris maximus je napisao:
filozof sa vrbasa je napisao:
Gdje su tada bili građani Sarajeva da protestuju protiv smrti i razaranja?
Gdje su bili da osude taj gnusan zločin?
Vjerujem da su bili u podrumima jer ako se ne varam vec se tada pucalo na njih. Sta su po tebi trebali da urade? Da opet izadju na ulice i opet izigravaju zive mete? Sta si ti konkretno uradio kao niko i nista kad su bile Markale, Kapija ili kad su banjalucki Bosnjaci/Hrvati bili maltretirani i ubijani? Imao si priliku. U BL nije bilo rata. Recu ti ja: NISTA! Kao ni ostali... Ako si zelio (sto ti osobno mislim da nisi) niko te sigurno nije ni pitao niti je puno ljuti moglo ocijeniti sta se sve u tadasnjem opstem kaosu desavalon Ironija je da ni danas stanje nije puno bolje. Glupo je uopste postavljati pitanje poput tvoga.
Sa dokazima treba na sud jer dok se absolutno SVE ne istrazi absolutnog mira na ovim prostorima nece biti vec ce rat uvijek potajno biti tu i prijetiti da nam djeca opet prozivljavaju ono kroz sta su prosli i njihovi roditelji. Dzaba sto to onaj gore gleda jer on samo gleda. No to nece moci ici samo uperivanjem prsta u druge vec ce neki morati da progutaju knedlu i priznaju malo bolje. Danas to na zalost ne izgleda tako. Vazi za sve i zao mi je sto osjecam da to moram da podebljavam u zadnjoj recenici.
Sad paljba slobodno kome se ne svidja ovo sto sam rekao...
A zašto se pucalo na "čestite i nedužne" građane Sarajeva?
Da bi dali odgovor na ovo pitanje moramo se vratiti mjesec dana unazad kada se u multietničnom Sarajevu forsirala nova muslimanska kultura i novi muslimanski militarizam. Na čelo tzv. teritorijalne odbrane došli su raznorazni klošari i propalice koje je neko namjerno forsirao. Srbima tu više nije bilo mjesta. Moji su napustili Sarajevo 2 sedmice prije slučaja Dobrovoljačka, kao i mnogi drugi koji nisu prihvatili pozivnice za pristupanje teritorijalnoj odbrani.
Jasno je svima bilo raspoloženje muslimanskog naroda koji je smatrao da je dobio državu i ta euforija je bila pretočena u napad na sada agresorsku vojnu silu JNA, a koja je do juče bila simbol multietničnosti i jedinstva SFRJ.
E zato nije bilo protesta u multietničkom Sarajevu, jer ste smatrali da ste samo branili svoj grad i dokazivali svoju vatrenu moć nad četvrtom vojnom silom u Evropi. Nažalost, malo ste se prekontali.
A bilo je poslije protesta kada su Srbi zatvorili obruč, na čelu sa propalim i probošnjačkim kulturnim radnicima Josipom Pejakovićem, Abudlahom Sidranom... Međutim već je bilo kasno, pokazali ste da ste jedan licemjrean i ciničan narod, koji se poziva na zakon i pravdu samo kada mu je teško, a dok *ebe druge onda tu nema zakona.
I da se vratim na ono zašto u Srpskoj nije bilo protesta kada su se Bošnjacima i Hrvatima dešavale iste stvari. Lično meni tada nije padalo na pamet niti je u meni bilo truna sažaljenja, zbog svega onoga što se dešavalo srpskom narodu na početku rata, kada bošnjačkom i hrvatskom nije falila ni dlaka sa glave.
bORGqUEEN je napisao:
Tacno je da su bili u podrumima...dan ranije Sarajevo su zestoko tukli iz svih oruzja, a spremao se i "proboj"...trebalo je grad podijeliti na tri dijela. Nisu uspjeli.
AI je u to vrijeme bio kidnapovan od strane te iste vojske...tako da u tom kontekstu ne mozemo govoriti o povjerenju i dogovoru koji je vec bio prekrsen.
Mnogo čudno kidnapovanje, kada je sve bilo propraćeno kamerom i kada je telefonski razgovor balije Ganića sa Alijom slušala cijela BiH. A jasno se vidi da mu je riječi Ganić stavljao u usta. Alija da nešto kaže, ovaj kao zaklana kokoš se dere. Kamere su snimale cijelo vrijeme hvala Bogu , sada bi bilo još gore. Aliju su odveli do kasarne koja je bila okružena sa svih strana hrabrim "braniteljima" grada, jer ta šaka ljudi je bila velika opasnost za grad od nekoliko stotinahiljada ljudi. Razgovor koji je tada vođen bio je da se obezbjedi slobodan prolaz ljudi koji su se htjeli vratiti svojim kućama i to nije bio njihov rat. Svi razgovori su tekli uz prisutvo međunarodnih zvaničnika.
Znači sva te ganićevske priče plasiraj na onim forumima koji to mogu da progutaju.
Niti su muslimani u to vrijeme bili toliko nevini, niti su Srbi bili toliko krivi.