NiZ je napisao:
Citiraj:
2. Kod svih projekata i dogadjaja vezanih za institucije grada/republike treba imati na umu sta to vecini predstavlja prioritet, interes i sl. DOGADJAJ koji traje 10ak dana, okupi tek nesto vise publike nego prosjecne svirke na otvorenom, a crpi tolika sredstva (ma kako kvalitetan bio) nije pametna investicija... na ovo bih nadovezao:
A koje su posljedice ove "glupe" investicije? Da li si svjestan koliko je ljudi pocelo raditi samo zato sto su u Demofestu pronasli ono sto nije prije postojalo: nadu da ne rade uzalud, mogucnost da pokazu ono sto imaju? Realno, muzicari nisu ekonomisti, ovakve "promasene" investicije ... ma nemas pojma sta nam znace.
Citiraj:
3. Nema smisla porediti nas sa Exitom i NS, jer realno u BL takav festival i da se razvije ne bi se mogao nigdje odrzavati (da nece mozda na Kastelu koji se raspada?) Na kraju krajeva propadali su projekti i u vecim i "ozbiljnijim" gradovima poput Zagreba i sl.
Nabrojmo deset najvecih muzickih dogadjaja u bivsoj Jugoslaviji. Ko god da sastavlja listu, jedna stavka na njoj ce sigurno biti koncert kod Hajducke Cesme, kada su ljudi ledjima drzali binu da ne propadne bubanj kroz nju. Toliko o "neophodnim" uslovima za "nesto veliko". Zasto ne truditi se da Demofest postane Jugoistocni Wacken? Jok, Wacken je samo za metalce, ovo bi moglo biti jos bolje. Zasto se ustrucavati? Ako se cudo desi, pa Demofest zazivi, bicu medju prvima koji ce trcati da pridrzi bilo kakve daske bilo gdje. Zasto je bilo sta neizvodljivo? Je li to pise u nekom od postkomunistickih udzbenika? Nesto "ozbiljno" je propalo u Zagrebu (baziram se samo na tvojim tezama) pa je nesto jos ozbiljnije uspjelo u Novom Sadu, koji treba jesti pure jos 50 godina da bi kulturoloski dostigao danasnji nivo Zagreba. Neko od forumasa je imao / ima u potpisu "Now is the time. Now is the place."
A BLIFF necu komentarisati. Imam misljenje o tom projektu koje nije pozitivno, ali nisam bio tu pa ne bi bilo u redu da pljujem po necemu sto nisam dozivio iz prve ruke.
Citiraj:
a sve postaviti da ne bude na nekoj pijansko-narkomanskoj osnovi i mnogo ce to vise biti opravdano od gledanja no-name bendova na extra bini i opremi.
Molim te, pojasni ovo.
1. Ma samo neka ljudi rade nemam ja nista protiv. Ako je sve tako super i ako je isplativo i obecavajuce, pa uzmite onda tih 20.000 KM od institucija a podignite 100.000KM kredita, ima mikro-kreditnih organizacija na sve strane. Vi ste imali luksuz da jedan Demofest odradite prakticno bez ikakvog finansijskog straha, sto je VELIKI plus u svakom smislu. Ajde sad se pokazite kad zaista treba ostvariti projekat a da iza ne stoje neiscrpna sredstva, jer mislim da bi SVAKO sa ogromnim budzetom mogao ostvariti ono sto je uradjeno na demofestu prosle godine. Pokusacu povuci paralelu sa jednim klubom koji sam ja osnovao (necu ulaziti u detalje, nego u sustinu); ono sto sam ja pokrenuo grad i resorno ministarstvo su prepoznali kao inicijativu vrijednu paznje, i imao sam na startu vec neku minimalnu pomoc od njih. Sto se projekat, klub i bilo sta vezano uz to tokom godina bude povecavalo, citaj = ukljucivalo veci broj mladih tokom godine, to ce insitutcije biti zainteresovanije. Po meni nase vlasti imaju dobru politiku po pitanju tih stvari i trenutno ih na prvom mjestu interesuje masovnost, pa rezultati. Demofest niti ima masovnost, niti bilo kakav rezultat kakav u interesu mladih Banjaluke (u odnosu na trazena sredstva naravno).
----
Na ovo nemas potrebe komentarisati nesto u smislu kako je drzavni aparat korumpiran - jeste, slazem se, ali tako je - uvijek ce mnogi na vlasti prvo ugraditi sebe, pa onda sta ostane vrsiti raspodjelu. Ako hocemo to da mijenjamo cini mi se da nam trebaju demonstracije sa 500.000 protestanata i zbacivanje s vlasti onih koji su nepodobni. No to se u dogledno vrijeme nece desiti, tako da ono sto se raspodjeljuje iz budzeta je to sto imamo. U tom smislu, Demofest niposto ne treba podrzati.
2. Ja sam muzicar, i poprilicno se razumijem u tematiku.
3. Ako je tebi ZG (gdje se svaki dan desi tesko ili fatalno premlacivanje djece), pa pocesto dese atentati i razni drugi fizicki napadi, a da ne govorim o zavidnom broju Folkoteka, znaci ako je po tebi ZG imalo kulturoloski iznad NS, onda ti imas ozbiljan problem sa definicijom kulture.
4. Za
pijansko-narkomansku osnovu sam samo zelio istaci da bi grad trebao naci sposobnog covjeka ili grupu da vode neki buduci dom mladih gdje bi se trebalo mnostvo stvari desavati. Ne kazem da onaj ko je tamo odgovoran sad nije takav, ali dok dom mladih zaista to i ne postane onako kako bi to trebalo biti (i ne bude dovoljno finansiran) jednostavno ne mogu komentarisati sposobnost njihovog rukovodstva. U svakom slucaju, zamisli da se dom mladih opremi ne sa 500.000, niti sa 200.000, nego 100.000 KM u 2009. godini? Koje bi ulaganje bilo isplativije i opravdanije - 10ak dana demofest svirki na vrhunskoj opremi i vrhunskom tretmanu, ili godina dana ekstra uslova u domu mladih?
PS
Kad je nesto Demo onda je tome sasvim dovoljna i demo oprema i demo bina, a bogami i demo smjestaj i demo hrana

...