shoole je napisao:
NiZ je napisao:
I, da, ja zelim u novinama da procitam sta se desava u Sarajevu jer je to ipak glavni grad drzave u kojoj zivim. A Beograd nije.
Као прво, ствар је концепције листа! Глас Српске је, као што му име каже, лист који се прије свега бави догађањима у Републици Српској. Као што неко рече, ако те интересује шта се дешава у Сарајеву, читај Независне или Аваз. У Гласу тих информација нема као што их нема ни у Козарском Гласнику на примјер (или како се већ зову те новине које излазе у Приједору).
Београд није главни град државе у којој ја живим, али мене далеко више интересују догађања у Београду него у Сарајеву. Политичка догађања у Београду су ми занимљивија и имају већи утицај на догађаје у РС него догађања у Сарајеву (при томе не мислим на примјер на рад Савјета министара већ на локална препуцавања између странака у Федерацији или дјеловање политичких странака тамо).
Економска догађања у Београду су ми важнија и занимљивија од тих догађања у Сарајеву (Телеком Србије је власник Телекома Српске, изградња гасовода кроз Србију је битна и за РС; шта ме брига да ли на примјер Криваја ради или не). Културна догађања такође. И наравно, интересује ме моја Звезда, шта ме брига за ове смећарске клубове у Сарајеву!
И да, Глас је далеко од озбиљне новине, али ми живимо у 21. вијеку и данас су информације лако доступне. Најквалитетније и најкомплетније новине тренутно на овим просторима ( у смислу да можеш чути потребне информације и прочитати квалитетне коментаре и различита мишљења) је Политика (парадоксално након онога шта је била током Милошевићевог периода).
Saglasan sam sa vecinom tvog posta, tj. sa svim osim sa boldovanim.
Bold 1. Politicka desavanja u Beogradu nemaju veci uticaj na RS nego ona u Sarajevu. Mogu te vise zanimati, ali to nije isto sto i realna postavka stvari.
Bold 2. Ekonomska desavanja u Beogradu mogu biti zanimljivija ali nisu znacajnija. Ako Krivaja radi placa porez Federaciji i drzavi, a od novca koji ide drzavi se finansiraju zajednicke institucije i sl. Na primjer, dio plate pripadnika oruzanih snaga BiH iz Banjaluke placa Krivaja, dio Jelsingrad, kao i granicnu sluzbu itd.
I da pojasnim na kraju jos nesto. U prethodhodnom postu, dio teksta u kome se spominje Press je ironican. Zatim, "I, da, ja zelim u novinama da procitam sta se desava u Sarajevu jer je to ipak glavni grad drzave u kojoj zivim.
A Beograd nije." ovo boldirano se moze posmatrati samo u kontekstu odgovora ili komentara na predhodne postove. A i vi ste se nakacili na tu recenicu, kao da nista drugo nisam napisao. Na kraju,
aj zdrao je namjerno napisano tako. Svasta jesam, ali ne i nepismen.
P.S. I ja sam Delija