banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jul 2025, 16:44

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 709 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 36  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 12 Feb 2009, 21:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Succuba je napisao:
Vim:
Čisto sumnjam da je iko odmah po izlasku iz majčine utrobe postao vegeterijanac..
A i da je.. nije baš dugo poživio.

Ima ljudi koji žive u takvim predelima sveta gde, da nema mesa za ishranu, nema šanse da bi preživeli.
Lako je vama što živite u modernom svetu i u gradovima, pa možete da jedete, probirate hranu, propagandu radite od vegeterijanstva.. Neki nemaju ni za vodu, ni za hranu, kamoli još da razmišljaju o "štetnosti" mesa... :roll:

Moram da te razocaram Succuba ali ovo je samo jedno od mnogih plemena koja ne jedu meso hiljadama godina a vrlo su siromasni i zive na selu tako da nije potrebno zivjeti u gradu i biti bogat da bi se bio vegetarijanac.
A sto je jos gore oni su vegani dakle ne jedu ni mlijeko ni jaja.
I sto jos gore ponistava tvoj post je da zive u prosjeku 90 godina.
Evo sajta:

http://www.thehindubusinessline.com/lif ... 080200.htm

To je samo jedno takvo pleme a ima ih vise.

Evo jos jednog sa drugog kontinenta. Ovdje se poredi to pleme i zdravlje toga plemena sa jednim "mesnim" plemenom(pleme koje jede skoro samo meso):

http://www.westonaprice.org/traditional ... frica.html

A kao sto rekoh u jednom od mojih postova sreo sam zenu koja nikad nije okusila meso i ne zna kako ukus izgleda i zdrava je tako da je to jos jedan dokaz a ti mozes vjerovati sta hoces, meni je samo zao da zivis u zabludi.
Nije u pitanju ovog posta da li treba ili ne treba, vec cisto naucno razmatranje i dokazi da se moze bez posljedica zivjeti od rodjenja bez mesa ako se koristi odgovarajuca zamjena, tako da ne shvatish ovaj post kao nesto licno. Poz :)

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 12 Feb 2009, 23:15 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 19 Nov 2008, 19:20
Pazi, oni su tako živeli, metabolizam, telo, hemijski sastav hrane koju jedu, sve je to plilagođeno, adaptirano. Da neko dođe sa zapada iz metropole da živi sa njima, nema šanse da bi se uspeo navići na sistem ishrane, kao ni na klimu.
Kao što Kinezi jedu samo rižu a ne piju mleko, jer bi ih ubilo. Žive u takvoj sredini gde nije potebno, krv, genetika, sastav ljudskog organizma se prilagodio podnevlju.
Oni ne jedu meso jer im nije potrebno, imaju drugačije enzime, bakterije, drugačiju ishranu koja ne odgovara evropskom čoveku, čak i većina hrane koju konzumiraju ne uspeva na našim prostorima, a mislim da se ne može naći ni na tržištu. Mi ne možemo da kažemo da ako oni mogu i mi možemo. Ne. Jer nismo isti kao i oni.

Kao kad bi sad jedan Norvežanin otišao u ekvatorijalnu Afriku,
klima je nepodnošljiva za njega, ako se ne bi prilagodio umro bi za najviše 3 mjeseca. Crnci koji žive tamo su biološki izgrađeni, stvoreni za takvu klimu i to njima ne smeta jer im je to "prirodno stanište".

Svaka ljudska jedinka u zavisnosti na kojem dijelu planete živi je fizički, biološki adaptirana za to podnevlje. Čovek koji živi na našim prostorima je teko prilagođen da jede ono što uzgaja, a sem povrća bavi se i stočarstvom..
Plemena koja ne jedu meso ne bave se time jer im nije potrebno, njima pre svega sredina nije omogućila to. Ako se mi time bavimo, a kao, treba da ne jedemo meso, zašto se jednostavno ne ukine uzgoj stoke??

Ne može se ići kontra prirode, meso je ishrana i to ne bez razloga.
Nisu svi ljudi isti, nemaju isti organizam.
Meso je štetno samo ljudima kojima je primarna biljna hrana, jer nisu navikli, nisu se prilagodili.

Vrh

PostPoslato: 12 Feb 2009, 23:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2002, 16:13
vim je napisao:
Succuba je napisao:
Vim:
Čisto sumnjam da je iko odmah po izlasku iz majčine utrobe postao vegeterijanac..
A i da je.. nije baš dugo poživio.

Ima ljudi koji žive u takvim predelima sveta gde, da nema mesa za ishranu, nema šanse da bi preživeli.
Lako je vama što živite u modernom svetu i u gradovima, pa možete da jedete, probirate hranu, propagandu radite od vegeterijanstva.. Neki nemaju ni za vodu, ni za hranu, kamoli još da razmišljaju o "štetnosti" mesa... :roll:

Moram da te razocaram Succuba ali ovo je samo jedno od mnogih plemena koja ne jedu meso hiljadama godina a vrlo su siromasni i zive na selu tako da nije potrebno zivjeti u gradu i biti bogat da bi se bio vegetarijanac.
A sto je jos gore oni su vegani dakle ne jedu ni mlijeko ni jaja.
I sto jos gore ponistava tvoj post je da zive u prosjeku 90 godina.
Evo sajta:

http://www.thehindubusinessline.com/lif ... 080200.htm

To je samo jedno takvo pleme a ima ih vise.

Evo jos jednog sa drugog kontinenta. Ovdje se poredi to pleme i zdravlje toga plemena sa jednim "mesnim" plemenom(pleme koje jede skoro samo meso):

http://www.westonaprice.org/traditional ... frica.html

A kao sto rekoh u jednom od mojih postova sreo sam zenu koja nikad nije okusila meso i ne zna kako ukus izgleda i zdrava je tako da je to jos jedan dokaz a ti mozes vjerovati sta hoces, meni je samo zao da zivis u zabludi.
Nije u pitanju ovog posta da li treba ili ne treba, vec cisto naucno razmatranje i dokazi da se moze bez posljedica zivjeti od rodjenja bez mesa ako se koristi odgovarajuca zamjena, tako da ne shvatish ovaj post kao nesto licno. Poz :)

Ma, cekaj, ovaj westonaprice mi nesto poznat.

Zar nisi ti, kad sam ja postavio link na taj sajt, konkretno OVAJ TEKST, rekao:" Овај сајт што си навео је вјероватно креиран од месне индустрије како би се повећао профит."

Nije to bilo tako davno -> viewtopic.php?p=820750#p820750

Vrh

PostPoslato: 12 Feb 2009, 23:57 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Samo da naglasim, rasprava s vegetarijancima mi sluzi samo kao zabava.
Jedem zivotinje i uzivam u tome. Ko pokusa da me sprijeci pojescu i njega.

Vrh

PostPoslato: 13 Feb 2009, 21:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Timotic je napisao:
Zar nisi ti, kad sam ja postavio link na taj sajt, konkretno OVAJ TEKST, rekao:" Овај сајт што си навео је вјероватно креиран од месне индустрије како би се повећао профит."

Nije to bilo tako davno -> viewtopic.php?p=820750#p820750

Pa to je razlog vise da postavim sajt kome vi vjerujete. Ako vjerujete sto je napisano u prvoj stranici koju si ti naveo onda da procitate i drugu stranicu. Znaci nije vazno da li ja vjerujem, a drugo ne mora sve biti netacno. Ali posto ste vi naveli ovaj primjer onda vam odgvara odgovor sa iste stranice, zar ne?

Timotic je napisao:

Prijatelju, zasto bi te neko pokusavao sprijeciti. To je tvoj izbor i imas potpuno pravo na to. Ja sam samo ukazivao da to nije dobro za tebe. Ali ako zelis ne moze te niko sprijeciti, niti mi je uopste to cilj. Ako citas moje postove ja sam pobornik slobodnog izbora za svakog pojedinca, znaci svako ima pravo da radi sa svojim zivotom sta hoce sve dok ne ugrozava drugoga. U stvari to je princip koji je Bog dao-slobodna volja. Ja sam samo navodio prednosti onoga sto mislim da je tacno i sto imam iskustva, sto uopste ne obavezuje nikoga da mi vjeruje ili prihvati.
Znaci, to je u potpunosti tvoj izbor i mozda si pogresno shvatio da te ja pokusavam sprijeciti. Zasto bih ja narusavao tvoju slobodu ako to ne ugrozava nikoga. Sloboda izbora pojedinca(bez narusavanja tudje slobode) je nesto najvise sto ja propagiram. Jer isto kao sto ne bih volio da meni neko namece silom nesto, tako ni ja nikome ne namecem. Ovo je samo bila diskusija. Dakle, opusti se i uzivaj i zelim ugodne gurmanske trenutke 8)

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 13 Feb 2009, 22:41 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

vim je napisao:
Timotic je napisao:

Prijatelju, zasto bi te neko pokusavao sprijeciti. To je tvoj izbor i imas potpuno pravo na to. Ja sam samo ukazivao da to nije dobro za tebe. Ali ako zelis ne moze te niko sprijeciti, niti mi je uopste to cilj. Ako citas moje postove ja sam pobornik slobodnog izbora za svakog pojedinca, znaci svako ima pravo da radi sa svojim zivotom sta hoce sve dok ne ugrozava drugoga. U stvari to je princip koji je Bog dao-slobodna volja. Ja sam samo navodio prednosti onoga sto mislim da je tacno i sto imam iskustva, sto uopste ne obavezuje nikoga da mi vjeruje ili prihvati.
Znaci, to je u potpunosti tvoj izbor i mozda si pogresno shvatio da te ja pokusavam sprijeciti. Zasto bih ja narusavao tvoju slobodu ako to ne ugrozava nikoga. Sloboda izbora pojedinca(bez narusavanja tudje slobode) je nesto najvise sto ja propagiram. Jer isto kao sto ne bih volio da meni neko namece silom nesto, tako ni ja nikome ne namecem. Ovo je samo bila diskusija. Dakle, opusti se i uzivaj i zelim ugodne gurmanske trenutke 8)

Ma, nema potrebe da mi se toliko pravdas. Sta je, stvarno si se uplasio da cu da te pojedem? :)

Kazes:"U stvari to je princip koji je Bog dao-slobodna volja." Kad si vec kog Boga, da te pitam - ako Bog nije htio da jedemo zivotinje sto ih je napravio od mesa?

Vrh

PostPoslato: 13 Feb 2009, 22:56 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2008, 12:59
Hm, znaci trebao je napraviti zivotinje od trave pa da svi budemo vegetarijanci, haha.

Vrh

PostPoslato: 14 Feb 2009, 13:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Timotic je napisao:
Kazes:"U stvari to je princip koji je Bog dao-slobodna volja." Kad si vec kog Boga, da te pitam - ako Bog nije htio da jedemo zivotinje sto ih je napravio od mesa?

U pocetku je Bog stvorio biljke za hranu. Ali pojavom grijeha cvijece se pretvori u trnje i korov, biljke dobise razne nametnike, zivotinje postadose mesozderi. Zbog pojave grijeha i raznih crva i moljaca kao i degeneracije svega zivog hrana kojom bi se covjek hranio svedena je na minimum i covjek je morao da pocne jesti meso da bi dobio sve hranjljive sastojke, posebno proteine.
Medjutim, napretkom tehnologije danas mozemo naci svu biljnu hranu koja ce nam dati hranljive sastojke jer danas postoji obilje i izbor razlicite hrane za vecinu. Stavise, mesna ishrana je mozda cak i skuplja od ove tako da vecina ljudi moze to priustiti. Zato je danas moguce da se vrati izvornom vegetarijanskom zivotu. Naravno, u nekim krajevima gdje ljudi nemaju kavalitetan izbor biljaka onda je potrebno da jedu meso da bi dobili proteine. Ali za vecinu ljudi postoji izbor, pogotovo u gradu gdje je moguce naci sve potrebno za hranu ako se ima malo znanja iz nutricionizma i vegetarijanizma. A i jeftinije je, jer je meso najskuplja od vecine namirnica.
U bibliji u knjizi proroka Isaije kao i na drugim mjestima pise da ce se u raju, dakle na novoj zemlji u bozjem carstvu svi i ljudi i zivotinje vratiti prvobitnom nacinu ishrane jer nece biti grijeha pa ni ubijanja cak ni zivotinja.

Evo sta kaze Isaija 65 glava:
25. stih>
Вук и јагње заједно ће пасти, и лав ће јести сламу као во; а змији ће бити храна прах; неће удити ни потирати на свој светој гори мојој, вели Господ

Ili Isaija11 glava 6 stih:
6. И вук ће боравити с јагњетом, и рис ће лежати с јаретом, теле и лавић и угојено живинче биће заједно, и мало дете водиће их

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 15 Feb 2009, 15:50 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
E,kad dođe nova zemlja,carstvo božije i ja ću postati vegetarijanac,a do tada..........meso.

Vrh

PostPoslato: 19 Feb 2009, 23:47 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Meni je hrana glavna ishrana. :D
Bez mesa mogu da živim a da ga ne poželim, ali isto tako nemam apsolutno ništa protiv njega.
Hrana je da se jede.

Vrh

PostPoslato: 20 Feb 2009, 09:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Feb 2008, 12:22
A meza?????

Oces to narezati trave i zelja pa zameziti.....daj stipu suplju pricu,bez suhog mesa i prepecenice nema nista bolje :cat: :cat: :cat: :cat:

Vrh

PostPoslato: 20 Feb 2009, 12:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
Hrna je napisao:
A meza?????

Oces to narezati trave i zelja pa zameziti.....daj stipu suplju pricu,bez suhog mesa i prepecenice nema nista bolje :cat: :cat: :cat: :cat:

Ma, moze meza i bez mesa; sir, masline and co. Naravno, uz vino.

Vrh

PostPoslato: 20 Feb 2009, 12:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

laoce je napisao:
Hrna je napisao:
A meza?????

e ebi ga sad,ko jos mezi uz vino???????????Vino je za romantiku a prepecenica za meze :D :D :D :D :D i to ona sto kad je dignes na svjetlo a ona bistra koda si je sa izvora nasuo mmmmmm.........casa take prepecenice i komad suhog mesa onako tanko narezan,imal sta bolje za podmazat pluca :D

Vrh

PostPoslato: 20 Feb 2009, 12:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
Hrna je napisao:
laoce je napisao:
Hrna je napisao:
A meza?????

e ebi ga sad,ko jos mezi uz vino???????????Vino je za romantiku a prepecenica za meze :D :D :D :D :D i to ona sto kad je dignes na svjetlo a ona bistra koda si je sa izvora nasuo mmmmmm.........casa take prepecenice i komad suhog mesa onako tanko narezan,imal sta bolje za podmazat pluca :D

Ne pijem rakiju, tako da moze i uz vino da se mezi, sta mislis kako Dalmatinci meze?

Vrh

PostPoslato: 20 Feb 2009, 12:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

laoce je napisao:
Ne pijem rakiju, tako da moze i uz vino da se mezi, sta mislis kako Dalmatinci meze?

Ako ne pijes rakiju onda je to drugi par opanaka.......ma oni vole isto meso,samo iz mora :lol: :lol: :lol: :lol: a mi nemamo mora(ne bas ko oni)pa zato konzumiramo meso sa pasnjaka itd......
Ne kazem ja da se mora meziti meso samo vala nema meze bez suhog mesa i ostalih pridjeva....bar za mene... :cat:

Vrh

PostPoslato: 20 Feb 2009, 13:55 
Administrator
Korisnikov avatar

[quote="Hrna a mi nemamo mora(ne bas ko oni)
[/quote]

Kako nemamo more?
A "marš,more"?

Vrh

PostPoslato: 20 Feb 2009, 19:05 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

laoce je napisao:

I sir je životinjskog "podrijetla". :D
Zaista nema ništa iznad sira iz ulja, pršuta, salate od pečenih paprika i... vina.

Činjenica je da adolescentu TREBA meso za normalan razvoj, kao i mlijeko i sve ostale bjelančevine, a njih dobivamo samo od proizvoda životinjskog porijekla.
Kasnije, s godinama, naravno da treba izbjegavati jaku i masnu hranu radi krvnih sudova i ostalih bla bla.

Vrh

PostPoslato: 20 Feb 2009, 22:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
Grizi meso, vozi golfa dvojku, slušaj bijelo dugme, kod zubara idi samo kad zagusti. :lol:

Timotic je napisao:

:lol: :lol: :lol:

Ja ne jedem meso, već sam se dovoljno o tome izjašnjavao.
Vi koji jedete meso ne morate se pravdati, ionako ste u većini.
Na kraju krajeva, nije tu u pitanju ni zdravlje, ni ljubav prema životinjama, ni sekta, ni pomodarstvo...već moj izbor.
Određene stvari tome idu u prilog i to je to.

Kako sad da ja vas primitivne ubijedim da sam ja u stvari taj koji je u pravu? :lol:
Mislim stvarno, nemoguća misija...
Shvatićete, ali će biti kasno :lol:

Vrh

PostPoslato: 20 Feb 2009, 22:27 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

dzabaleban je napisao:
Grizi meso, vozi golfa dvojku, slušaj bijelo dugme, kod zubara idi samo kad zagusti. :lol:

Timotic je napisao:

:lol: :lol: :lol:

Ja ne jedem meso, već sam se dovoljno o tome izjašnjavao.
Vi koji jedete meso ne morate se pravdati, ionako ste u većini.
Na kraju krajeva, nije tu u pitanju ni zdravlje, ni ljubav prema životinjama, ni sekta, ni pomodarstvo...već moj izbor.
Određene stvari tome idu u prilog i to je to.

Kako sad da ja vas primitivne ubijedim da sam ja u stvari taj koji je u pravu? :lol:
Mislim stvarno, nemoguća misija...
Shvatićete, ali će biti kasno :lol:

Mi primitivni? Ma, primi ti! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 21 Feb 2009, 22:49 
Administrator
Korisnikov avatar

dzabaleban je napisao:

Pustite vi "napredni" nas primtivne da uživamo u svome primitivizmu.Vi bolje štrikajte džempere za piliće :wink:

Obukla piliće u džempere da ih zaštiti od hladnoće

Džo Iglen, Britanka iz Norfolka, u zapadnom delu Engleske, spasla je oko 1.500 industrijski gajenih pilića tako što ih je obukla u specijalno dizajnirane džempere da ih zaštiti od hladnoće.

Iglenova, koja sa još jednim volonterom, Džonom Dojom, vodi Centar za zbrinjavanje kokoški u Norviču, u oblasti Norfolk, uspela je do sada da spase i "udomi" ukupno 5.750 pilića. Ali, mnogi od njih su, zbog preživljenog stresa u odgajivačkim farmama, izgubili perje.
Da bi im pomogla da prezime, ona se obratila lokalnoj zajednici, moleći žene da ištrikaju posebne džempere za njene koke.

Apel je dao sjajne rezultate. U centar je u roku od dva meseca pristiglo je 1.500 vunenih džemperčića koje je navukla na svoje štićenice.
Iglen, učiteljica i majka dvoje dece, počela je da spasava "brojlere" nakon posete jednoj lokalnoj farmi.

"Otišla sam u jednu odgajivačnicu pilića i videla kako žive i umiru. Bilo ih je tužno gledati", rekla je ova mlada žena. "Neke farme imaju i do 10.000 kokoški istog godišta. Čim ptice prestanu da polažu jaja ili čine to mnogo sporije, šalju ih u klanicu, ali ne da bi bile iskorišćene za meso već samo da bi bile uništene".
Zbog stresnih uslova na farmama, pilići su često mršavi i gube perje pa su im tokom zime potrebni džemperčići koji se lako mogu ištrikati po mustrama koje je Iglen stavila na Internet sajt.
"Imamo različitih dezena, božićnih, sa prugama, mašnicama", kaže Džo Iglen, čiji se centar nalazi na zemlji lokalnog farmera koji im ne naplaćuje korišćenje.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 709 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 36  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]