BSE je napisao:
korisnik je napisao:
Ja znam da je u osnovnoj skoli manja prolaznost nego na privatnim fakultetima.
opet lupas gluposti. daj bar malo gledaj sta pises i ukljuci malo mozak.
po toj tvojoj logici svi fakulteti na zapadu su veliko sranje zato sto imaju veliku prolaznost ?
kao usputno da ti navedem da na zapadu cim prolaznost prodje ispod nekih 70%, odmah se ispituje profesor
kod nas kad je prolaznost 0%-10% i dalje niko ne obraca paznju. Usput to nije mjerilo kvaliteta, vec mjerilo isfrustriranosti/iskompleksiranosti nekog profesora
btw znas li da dosta profesora sa drzavnih fakulteta predaje i na privatnim ?
Ovako, na "Zapadu", ali i "Istoku" tj. u svakoj normalnoj razvijenoj zemlji pored teorijskog POSTOJI i PRAKTIČNI dio, a studenti pišu i NAUČNE radove!
Tako da, kada neko završi faks, ne mora ići na obuku, kao što je to kod nas slučaj, već odmah može početi raditi!
Takođe, i profesori se bave naučnim radom.
Kod nas ima članova Akademije nauka i umjetnosti RS koji nisu objavili naučni rad više od 10 godina.
A što se prolaznosti tiče, ona nije bitna - već šta čovjeku ostane u vu-gla nakon studija. Naši studenti su PRAZNI! Glupo je generalizovati, ali to je problem. Što ima studenata koji naštrebaju ispit, dobiju dobru ocjenu, a nakon par dana ono što je bitno zaborave!
a poređenje?
Rješenje ti je jednostavno. Napraviš test npr. iz nekih pojmova iz ekonomije i podjeliš ga apsolventima privatnog i državnog fakulteta.
Slučajnim odabirom nađeš studente i postaviš im pitanja tipa "šta je to" i "kako ćeš to primjeniti"
Tek onda će se znati ko je bolji!
Nego, šta je bilo sa onom idejom rektora da se zabrani rad profesorima sa "državnih" da predaju na privatnim fakultetima?
sto se tice sjedenja na 2 stolice...nemam pojma, mislim da se jos nista nije pomaklo sa mrtve tacke