banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 28 Jul 2025, 00:03

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 58 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 05 Feb 2009, 21:28 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Dec 2008, 21:05
Lokacija: Univerzitet "Posejdon"- friske diplome na kilu i po pola kile
Citiraj:
Додик: Биће затворени многи факултети

БАЊАЛУКА, 5. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Предсједник Владе Републике Српске (РС) Милорад Додик изјавио је да ће се у РС затворити многи факултети јер не дају квалитетне кадрове.

"Престаће се са праксом да свака општина има факултет", изјавио је Додик на јавној расправи о мјерама Владе за сузбијање економске кризе у Бањалуци.

Он је додао да су РС потребни високообразовани кадрови, али да није довољан квантитет, већ се мора водити рачуна и о квалитету.

Moram biti ciničan pa izvući sledeći zaključak: pošto su skoro sve stipendije u oblasti društvenih nauka pokupili studenti privatnih fakulteta zahvaljujući VISOKOM PROSJEKU OCJENA, a što dalje znači da su oni kvalitetan kadar,
da li ova vijest znači da će se zatvoriti u prvom redu državni Ekonomski i Pravni fakultet u Banja Luci, jer su njihovi diplomci i studenti nekvalitetan i zastario proizvod koji ne prati savremene trendove poput Bolonje, krivih tornjeva u Pizi i slično.

Zamolio bi forumaše da mi malo pomognu, da li sam dobro shvatio ovu vijest ili ...

Vrh

PostPoslato: 05 Feb 2009, 22:33 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 28 Jan 2007, 09:30
Nece zatvoriti skoro nijedan privatni fakultet, bez obzira kolika su sprdacina ti fakulteti, jer privatni fakulteti imaju dovoljno novca da potkupe i Dodika i raznorazne komisije.

https://www.blic.rs/vesti/politika/dodi ... im/szjxs4h

Vrh

PostPoslato: 05 Feb 2009, 22:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Mar 2008, 16:35
korisnik je napisao:
Nece zatvoriti skoro nijedan privatni fakultet, bez obzira kolika su sprdacina ti fakulteti, jer privatni fakulteti imaju dovoljno novca da potkupe i Dodika i raznorazne komisije.

:lol: :lol: :lol: jos jedan sto zna "koliko kosta mile"
naivno, pa naravno da ce zatvoriti sve fakultete od shupaka koji nisu u snsd-u, a tako i treba. kad sds dodje ponovo na vlast nek' sebi otvara :lol: :lol: a ivanic neka razmisli o svojim postupcima......i tako, argumentovana ova moja i tvoja pricha,a?

Vrh

PostPoslato: 05 Feb 2009, 22:47 
Veteran
Veteran

manitu uci da svira je napisao:
korisnik je napisao:

naivno, pa naravno da ce zatvoriti sve fakultete od shupaka koji nisu u snsd-u, a tako i treba. kad sds dodje ponovo na vlast nek' sebi otvara :lol: :lol: a ivanic neka razmisli o svojim postupcima......i tako, argumentovana ova moja i tvoja pricha,a?

Mozes li ti sastaviti ijednu smislenu recenicu?

Vrh

PostPoslato: 05 Feb 2009, 22:56 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

:lol: pozdravila te lopata. jel' ova dobra?

"svjetlucava zrnca istine u mojim recenicama shu*cima zuvjek ostanu neosvjetljena"

Vrh

PostPoslato: 06 Feb 2009, 08:47 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
korisnik je napisao:
manitu uci da svira je napisao:
korisnik je napisao:

Mozes li ti sastaviti ijednu smislenu recenicu?

ako dobro procitas i ukljucis mozak, skontaces da su mu sve smislene recenice (dobro, mozda ne bas sve, ne upratim sve sto napise :D )

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

PostPoslato: 06 Feb 2009, 14:02 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Citiraj:
Биће затворени многи факултети у РС
Datum: 05.02.2009 22:00
Autor: Далиборка Секуић

БAЊA ЛУКA - Предсједник Владе Републике Српске Милорад Додик изјавио је да ће се у РС затворити многи факултети јер не дају квалитетне кадрове.

- Престаће се са праксом да свака општина има факултет - изјавио је Додик на јучерашњој јавној расправи о мјерама Владе за сузбијање економске кризе одржаној у Бањој Луци. Он је додао да су РС потребни високообразовани кадрови, али да није довољан квантитет, већ се мора водити рачуна и о квалитету.

Министар просвјете и културе РС Aнтон Касиповић истиче да Влада РС иде у потпуну реформу свих образовних система - од предшколског, преко основног и средњег, до високог образовања, те је најавио допуну Уредбе за оснивање и рад високошколских институција.

- Инсистираћемо на подизању квалитета и на јавним и приватним факултетима, а у наредна два мјесеца понудићемо законе о финансирању високог образовања и образовању одраслих, односно могућност преквалификација и доквалификација. На овај начин обезбиједиће се проток радне снаге која је пред могућим губитком радног мјеста - истакао је Касиповић. Он је нагласио да у образовању неће радити нико ко то не заслужује, те да у образовним установама има мјеста искључиво за људе којима њихови лични интереси нису приоритет.

- Заједно са просвјетном инспекцијом радимо на побољшању квалитета високог образовања, али радимо и измјене и допуне Закона о високом образовању, који ће бити усклађен са овим законом на нивоу БиХ - рекао је Касиповић.

Касиповић је најавио да ће од 580 подручних школа, у сарадњи са локалним заједницама, неке бити затворене.

- Неке од подручних школа су потпуно нерационалне и не обезбјеђују одговарајући квалитет образовања. На основу анализе потребних кадрова у просвјети разматраћемо како ријешити евентуални вишак запослених у просвјети - казао је Касиповић. Ове године, истиче, предложено је да се од септембра плате запослених у основном и средњем образовању повећају за пет одсто и то би од 2006. било шесто повећање плата просвјетних радника.
Штедња

Касиповић каже да се мјере штедње у Министарству просвјете и културе спроводе по посебном програму. Он сматра да се у Министарству ни до сада није понашало расипнички, али да ће се сада штедјети на службеним путовањима, те на осталим трошковима, истиче, од телефона до папира.
Студентски кредити

Министарство просвјете и културе, каже Касиповић, иницијативу за студентским кредитима покушава да реализује већ двије године, те је најавио да ће уз подршку Министарства финансија и са Инвестиционо-развојном банком наћи могућност да сви који желе да студирају не буду спријечени због финансијских потешкоћа.

Stežite vi svoj remen, bando crvena. :angry4:

Vrh

PostPoslato: 06 Feb 2009, 16:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jun 2002, 21:41
Треба јасно дефинисати формална правила за акредитацију факултета, као што је урађено у Србији, проћи кроз три циклуса акредитације, током којих факултети могу да исправе све оно што им је замјерено, а онда позатварати оне који те услове не испуњавају. Не видим какав је смисао постојања факултета на којем има само 2-3 стално запослена професора, под фирмом "биће боље за коју годину", а стање је исто већ деценију ...

Vrh

PostPoslato: 06 Feb 2009, 17:35 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 12 Dec 2008, 16:34
scorsese, tvoja opsjednutost privatnim fakuletima polako prelazi u...

Ovdje se govori ne samo o smanjnju broja fakulteta, već i smanjenju broja OSNOVNIH i SREDNJIH škola! Dakle, govori se o "stezanju kaiša" od strane DRŽAVE!
Lik je izjavio da "će biti zatvoreni mnogi fakulteti" i "da treba prestati sa praksom da svaka opština ima svoj fakultet".
Pogledaj koje sve fakultete u svom sastavu ima Univerzitet u Istočnom Sarajevu.
Vidjećeš da ih ima po cijeloj istočnoj RS, u SVIM VEĆIM opštinama!
I Univerzitet u Istočnom Sarajevu ima VIŠE FAKULTETA od Banjalučkog, a manje stanovištva "pokriva"!

A Banjaluka?
Pogledaj koliko studenata bude upisano svake godine na prvu godinu ekonomije ili prava.
Je li to kvantitet ili kvalitet?

BSE je napisao:
ako dobro procitas i ukljucis mozak, skontaces da su mu sve smislene recenice (dobro, mozda ne bas sve, ne upratim sve sto napise :D )

manitu ni sam ne uprati sve što napiše :lol:
Srećom, SVE REČENICE koje je on napisao u ovoj temi (i u još nekim temema o obrazovanju) i te kako IMAJU SMISLA!

Kad već pominjete privatne fakultete,
sjećam se da je Dodik izjavio, poslije Opštih izbora, da "treba zatvoriti SVE PRIVATNE fakultete".
Par dana kasnije je izjavio da treba "zatvoriti sve privatne fakultete KOJI NE ISPUNJAVAJU USLOVE" (WTF?).
Prije par dana: "Biće zatvoreni MNOGI fakulteti" (nigdje se ne spominju PRIVATNI).
Sutra će garant reći: "Biće zatvoreno par fakulteta", a zapravo će biti ugašeno par odsjeka koji su trebali biti "zatvoreni" odavno...

Vrh

PostPoslato: 06 Feb 2009, 19:20 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Dec 2008, 21:05
Lokacija: Univerzitet "Posejdon"- friske diplome na kilu i po pola kile
BL4ever je napisao:
scorsese, tvoja opsjednutost privatnim fakuletima polako prelazi u...

hahaha znam ja tu politku ne treba talasati, pričati što manje o tome,.... e pa neće da može.... a čini mi se da sam tebe već jednom fino začepio, pa izgleda moram opet,
daklem, buraz nisi kompetentan da ocjenjuješ ko je opsjednut a ko ne prema tome :fist:

Vrh

PostPoslato: 07 Feb 2009, 02:23 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

scorsese je napisao:
hahaha znam ja tu politku ne treba talasati, pričati što manje o tome,.... e pa neće da može....

ne, samo o tome treba pricati. moze biti odigramo presudnu ulogu u oblikovanju visokoskolskog obrazovanja u rs i bih, makar nas dva'es komentarise ovde. ima i narocito znacajnih licnosti. neki su i veoma uspjesni, nekima index moze biti "dika", narocito onima sa drzavnih fakulteta. ali, kako mi rece jedan drug koji rikava uceci na medicini, takvi rijetko pisu na ovakvim temama, imaju preca posla. pogotovo sto uce zbog sebe. kaze: pisu ove pickice sto im starci nemaju rapa a ne uci im se. a socijala ko socijala- uvjek zaviri prvo u tudje dvoriste. jbg. ima i onih sa kompleksom viska vrijednosti, njih nije tesko prepoznati. ONI uce najvise, ONI znaju najbolje, samo je NJIHOVO obrazovanje pravo, samo ON zna sta je odricanje. ne,ne, nema tu empatije za DRUGE. oni su NIZA rasa. cudna je ljudska priroda, cist egoizam. znao sam i neke ideologije koje imaju slicna obiljezja, svastika i to...MI smo predodredjeni.

realno, mi u drzavi i drustvu i nemamo drugih problema , pa eto, red je da mi kao medjunarodno priznata avangarda ovog drustva podmetnemo ledja. bice vremena za licni razvoj i pomoc drustvu, daj prvo da pobijemo gamad sa privatnih fakulteta.ONI su za sve krivi, oni su sami smislili sistem kako zajebati samog sebe a biti u plusu (ova mi je genijalna)

malo sam odlutao, sorry :lol: 7,8, ma i 9 tuborga sigurno :lol: :lol:

Citiraj:
BSE je napisao:
@bl4ever
manitu ni sam ne uprati sve što napiše :lol:
Srećom, SVE REČENICE koje je on napisao u ovoj temi (i u još nekim temema o obrazovanju) i te kako IMAJU SMISLA!

:D e djeco moja, kada je manitu guzio mnogi od vas nisu bili ni u planu a vecina vas se tek "zalomila" :lol: volim i ja vas :cat:

Vrh

PostPoslato: 09 Feb 2009, 14:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Okt 2002, 09:33
Znam da nije pristojno tako govoriti u javnosti, ali taj Kasipović je totalni moron, a uz to još i lažov. Što je naravno sasvim normalno za "kadar" koji se okuplja oko Dodika, a tu prvenstveno mislim na njegovog kuma Škrbića, ministra zdravlja, koji je vjerovatno najveći kriminalac u državi, a takođe laže kako zine, naročito na televiziji.
Volio bih da dobijem crno na bijelo o kakvih se ŠEST :confused2: povećanja radi, kad je prije dvije godine (ili koliko već) plata neznatno povećana asistentima, a profesorima drastično smanjena (recept potpuno isti kao u zdravstvu, dakle karakteristično za ovu Vladu - opaučiti po džepu one koji su najobrazovaniji u struci). Da i ne pričam po stoti put o tome da prisilno opterećuju ljude i tjeraju ih da drže po dvadesetak i više časova sedmično, od kojih za neke ne plaćaju nikako a za neke vrlo malo. Čuj ukidanje fakulteta. Prvo treba da se ukine ministar.

Vrh

PostPoslato: 09 Feb 2009, 14:55 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 12 Dec 2008, 16:34
Harvester je napisao:
Znam da nije pristojno tako govoriti u javnosti, ali taj Kasipović je totalni moron, a uz to još i lažov. Što je naravno sasvim normalno za "kadar" koji se okuplja oko Dodika, a tu prvenstveno mislim na njegovog kuma Škrbića, ministra zdravlja, koji je vjerovatno najveći kriminalac u državi, a takođe laže kako zine, naročito na televiziji.
Volio bih da dobijem crno na bijelo o kakvih se ŠEST :confused2: povećanja radi, kad je prije dvije godine (ili koliko već) plata neznatno povećana asistentima, a profesorima drastično smanjena (recept potpuno isti kao u zdravstvu, dakle karakteristično za ovu Vladu - opaučiti po džepu one koji su najobrazovaniji u struci). Da i ne pričam po stoti put o tome da prisilno opterećuju ljude i tjeraju ih da drže po dvadesetak i više časova sedmično, od kojih za neke ne plaćaju nikako a za neke vrlo malo. Čuj ukidanje fakulteta. Prvo treba da se ukine ministar.

Jadni profesori!
Tjeraju ih da rade...
Moraju da drže 20 časova sedmično...
Plaćaju ih malo...

:lol: :lol: :lol:

Ne ri-se!
Kao, ne plaćaju ih.

Ma nemoj. Otkuda im lova da sjede po kafanama i žderu po restoranima?
Odakle im lova za NOVA auta?

Kada sam ja išao na predavanja profesori uglavnom NISU dolazili (već asistenti).
U vrijeme predavanja ili kada su trebali se baviti "naučnim radom" sjedili su po kafićima u centru...
Ništa se nije promijenilo ni sada, vidio sam ih danas nekoliko...
Glupo je generalizovati, ali ovo vrijedi za većinu (na fakultetima "društvenih" nauka)!

Ma je bih im ugradio čipove i pratio ih GPS-om.
K'o Ameri stoku!

Vrh

PostPoslato: 09 Feb 2009, 19:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Okt 2002, 09:33
Nećeš vjerovati, ali postoje profesori koji POŠTENO obavljaju svoj posao i preko čijih leđa se uglavnom lome ove ministrove "mjere". Nećeš valjda kompletan nastavni kadar trpati u isti koš sa Kondićem, Mikerevićem i ostalima?

Vrh

PostPoslato: 09 Feb 2009, 23:43 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Zaboravio si pomenuti Ivanića i Špirića. Sam Bog zna koliko vrsta prihoda oni imaju osim profesorske plate.

Šokiralo me to da u top 10 poreznih platiša u RS je i Mikerevićeva firma.

Vrh

PostPoslato: 10 Feb 2009, 01:03 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2004, 12:09
filozof sa vrbasa je napisao:
Zaboravio si pomenuti Ivanića i Špirića. Sam Bog zna koliko vrsta prihoda oni imaju osim profesorske plate.

Šokiralo me to da u top 10 poreznih platiša u RS je i Mikerevićeva firma.

Nema te tu sta sokirati, kad covjek ima monopol.

Kaze Mile :"Bice zatvoreni mnogi fakulteti". Hoce. Oni koji ne plate reket.

Vrh

PostPoslato: 10 Feb 2009, 08:17 
Veteran
Veteran

MuskoBre je napisao:
Nema te tu sta sokirati, kad covjek ima monopol.

Kaze Mile :"Bice zatvoreni mnogi fakulteti". Hoce. Oni koji ne plate reket.

To je to.
A ko ce te fakultet zatvoriti kad ogroman broj politicara iz vlasti predaje na tim privatnim fakultetima. Nece sigurno raditi protiv sebe.

Vrh

PostPoslato: 10 Feb 2009, 09:34 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Nov 2008, 23:34
Pa naravno da nece, pa znate i sami da politicari prednjace u otvaranju privatnih fakulteta. A onda vi krivite studente sto tamo studiraju! Ne vidim razlog za takve stavove, zaista! Ako neko smatra da ce s tom doplomom moci nesto ostvariti, neka ga...
A sto se tice akreditacije u Srbiji,(neko je pomenuo u prethodnim post.) to je jako dobro osmisljeno, ali ce ipak na kraju opet skoro svi fakulteti proci to, i dobiti dozvolu za rad! Samo sto je tamo situacija sto se tice priv.fakulteta dosta bolja nego ovdje! Tamo bar ne nicu kao pecurke, preko noci... :x i smatram da se dosta ozbiljnije pristupa samom nacinu rada nego ovdje kod nas. Ali dobro, da ne skrecem s teme vise! Pozzz.

Vrh

PostPoslato: 10 Feb 2009, 10:12 
Veteran
Veteran

Ovo je samo kap u moru.

http://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=65828
Наложено поништавање више од сто диплома у РС

БАЊАЛУКА, 10. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Због неправилности у стицању школских исправа у средњим школама, у Републици Српској /РС/ је у прошлој години поништено 19 свједочанстава и диплома, док су високошколске установе обавезне да пониште 89 диплома.

Просвјетна инспекција РС је у прошлој години провјерила 586 школских исправа, од чега три у основним школама, 343 у средњим школама и 240 на високошколским установама, рекла је главни републички просвјетни инспектор Радмила Пејић.

Она је навела да се инспекцијским контролама често утврди да је високошколска установа издала диплому, али да лице чија се диплома провјерава није завршило образовање у складу са законом, преноси "Глас Српске".

Пејићева је рекла да због студената који нису испунили услове за стицање дипломе инспекција налаже високошколској установи да поништи дипломе.

Она је додала да су правно ништавне јавне исправе високошколских установа у РС које раде и у поступку су лиценцирања, али немају дозволу за рад и нису уписане у Регистар високошколских установа у складу са Законом о високом образовању.

Vrh

PostPoslato: 10 Feb 2009, 11:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2002, 19:36
Pa dobro, ja poznajem par osoba koje su zavrsile srednju a da doslovce nisu ni isle u nju, bavili se u tim godinama necim drugim i samo kasnije sredili papire... Iskreno me cudi ako ih ima SAMO 89...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 58 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]