banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 06 Maj 2025, 07:33

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 65 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 04 Feb 2009, 18:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2005, 10:15
Ili to, ili ces morati otvarati kuciste. Neka imaju filtere na tom podnom otvoru, kao TT V9, ali taj CM nema. Ako ga okrenes sa ventilatorom unutar kucista nece biti nekih problema, jer ionako topao zrak ide gore pa ce to napajanje usisavati relativno hladan vazduh. Mozes pokusati i sa nekim custom made filterom, ali posto se radi o napajanju mozes mu narusiti tok vazduha pa se moze grijati vise nego sto je uobicajeno. Inace mi se ne svidjaju kucista sa napajanjima na dnu bas zbog te prasine. E sada, jedino kuciste ne drzis na podu i ako ces svakih par dana brisati sto...Inace ti otvaranje napajanja i vjerovatno gubljenje garancije ne gine.

Vrh

PostPoslato: 04 Feb 2009, 18:33 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
the_grunf je napisao:
Inace ti otvaranje napajanja i vjerovatno gubljenje garancije ne gine.

Znam :), zato ga i ne bih otvarao :)

Tačno, ovo kućište nema filer tu, mislim da ima filter samo na prednjem ventilatoru a na zadnjem i jednom sa strane nema. Ima li tih filtera kupiti gdje u BL?

Hm...ja imam neke nosače za kućište u sklopu stola, sa njima je kućište dignuto od poda nekih 10-15 cm, i tako držim sadašnje kućište, mogao bih i ovo novo tako mada sam mislio skinuti nosače i njega držati na podu jer je nešto veće od ovog sadašnjeg...ostaje mi onda sad da vidim oko toga, da li bi moglo da ide na nosače i da napajanje bude okrenuto dole, ili bez nosača i da ga okrenem gore.

Mada valjda su ovi što prave ovakva kućišta mislili na to da je napajanje blizu zemlje sa usisnim ventilatorom, i da to može proći. Inače sam čitajući stekao utisak da je dobro da je napajanje dole a ne gore u kućištu, kažu da je tako na skupljim kućištima.

Vrh

PostPoslato: 04 Feb 2009, 18:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ma zavisi ko sta voli :) Generalno je bolje da je dole jer je hladniji vazduh, ali tu je problem prasine. Imas u panex-u filtere 8 i 12 cm, xilence, mada su im malo skupi za parce spuzve. Inace, filteri na exaust ventilatorima i nemaju neku svrhu, jedino ako hoces da zadrzis prasinu u kucistu :)
Vidi da li ovaj filter moze da se namontira na dno kucista sa unutrasnje ili vanjske strane, pa ako moze obavezno kupi. To sto ti je kuciste malo odignuto nista ne znaci, i kod mene je tako, a i usisavam oko njega detaljno bar jednom sedmicno i nako 2 godine mi je napajanje bilo puno prasine, sve komadi ispadali, a em stoji gore, em imam filter na ulaznom ventilatoru.

Ovo sve x2 ako zivis blizu prometne ulice.

Vrh

PostPoslato: 01 Mar 2009, 16:46 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Meni treba cooler za procesor sa podnožjem 370 , znači PII da li se to može negdje kupiti ili da negdje kupim sredstvo za čišćenje.

Vrh

PostPoslato: 01 Mar 2009, 20:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

filozof sa vrbasa je napisao:
Meni treba cooler za procesor sa podnožjem 370 , znači PII da li se to može negdje kupiti ili da negdje kupim sredstvo za čišćenje.

samo polovno, a o kakvom sredstvu govoris?

Vrh

PostPoslato: 01 Mar 2009, 20:18 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pa ko još drži polovne coolere za tako stare procesore? :)

Ja sam čuo da postoje neke paste koje se mažu za podmazivanje ležajeva. :o

Vrh

PostPoslato: 02 Mar 2009, 00:44 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Nov 2008, 00:12
Najbolje bi ti bilo da promjenis samo ventilator.Ako hoces da podmazes taj,moras ga rastaviti.Za podmazivanje moze da se koristi grafitna mast,silikonsko ulje,masinsko ulje.Odlijepis nalijepnicu sa venta,skines osigurac sa osovine,izvuces propeler ocistis i podmazes.Ja sam ventilatore podmazivao sa masinskim uljem,dovoljna je kap-dve.Moze se koristiti i WD-40,ali on slabo podmaze pa je kratkotrajno.

Vrh

PostPoslato: 02 Mar 2009, 14:23 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Kada smo kod hladnjaka, juce sam isao do druga da mu pogledam komp, neki stari duron 700. Kaze blokira mu. Ja ga otvorim i opecem se koliko je hladnjak bio vreo. Ventilator zaribao pa smo stavili malo msinskog ulja u lezajeve i sada radi. Drugi problem je bio sto se pasta skroz zapekla usljed pregrijavanja, a ja ko za inat nisam ponio od kuce nikakvu termalnu pastu. Da se ne vracam kuci ja uzmem iz njegovog kupatila bijelu pastu za izbjeljivanje zuba i namazem procesor :) :) I radi, Instalacija win-a i programa prosla sto je do tada bilo nemoguce. naravno ovo je privremeno za par dana dok ne odem da staim novu pastu. Inace dvoumio sam se izmedju senfa i paste za zube...ozbiljno :) :)

Vrh

PostPoslato: 02 Mar 2009, 14:42 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 21 Okt 2007, 17:13
the_grunf-ove kucne carolije! :lol:

Udruzenje linux korisnika Republike Srpske

Vrh

PostPoslato: 02 Mar 2009, 15:06 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ja svoj nisam čistio zadnje 3 godine. :roll:

Vrh

PostPoslato: 02 Mar 2009, 16:03 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

the_grunf je napisao:
Da se ne vracam kuci ja uzmem iz njegovog kupatila bijelu pastu za izbjeljivanje zuba i namazem procesor :)

Nije ovo ni toliko blentavo koliko izgleda, gledao sam rezultate stavljanja ovakvih stvari umjesto prave termalne paste, bilo je tu baš paste za zube i još nekih kućnih gluposti za koje bismo pomislili da nema šanse da radi kako treba, ali rezultati su bili približni pravim termalnim pastama. Osim ako je taj neki grafički prikaz neka namještaljka i zezancija, vidio sam to na Bench forumu, ali valjda nije.

Vrh

PostPoslato: 02 Mar 2009, 18:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ma i ja sam citao te zezancije i rekoh zasto da ne probam. Losa strana je sto ta pasta nije termostabilna i skorice se brzo ali za ono sto je meni trebalo je posluzila. Ako nema AS5 ima kolynos made in Brasil.

Vrh

PostPoslato: 07 Mar 2009, 11:38 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2004, 14:04
Moze li se ovakvo nesto naci kod nas?
Kod:
http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16835118003

Meni je stock cooler za sad dovoljan, al kontam ako bi mozda overclockovao u nekoj blizoj buducnosti, da imam osiguranje na mjestu.
Hvala unaprijed na odgovorima.

P.S. Izvinjavam se zbog otmice topica :)

Vrh

PostPoslato: 07 Mar 2009, 13:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Kod nas ne, u Zagrebu da. Premda taj kuler nije nesto posebno, ima i boljih vazdusnih kulera za te pare.

Vrh

PostPoslato: 07 Mar 2009, 17:05 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Našao sam da mi tandrče propeler na grafičkoj. Razmonitao sam ga i pri tome sam slomio jedno krilce. nisam znao da su tako krhki.

Kada sam skinuo nisam mogao naći ležajeve , nego ima jedan namagnetisani metalni kolut koji se okereće oko bakarnih namotaja, taj sam kolut podmazao i podmazao sam osovinu na koju je nasađen propelre.

Da li oko osovine ima ležajeva pošto je ona tanka , a ono je minijaturno pa se nisam htio upuštati u dalju avanturu. Međutim sada ne pravi buku niti tandrče. Dugo sam je trpio.

Vrh

PostPoslato: 07 Mar 2009, 18:01 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2004, 14:04
Heh al ima jeben sistem rasipanja toplote, moras priznati. Meni se licno cini da je heat pipe u obliku osmice i sistem bakarnih peraja jako dobro uradjen. I ocjene su pozitivne (to uvijek obavezno procitam, sta ljudi pisu koji su kupili, ipak ameri imaju tu vise para i iskustva).
Ne znam...osim toga sta se ovdje jos moze naci za neke "pristojne" pare? Koliko ja poredim sa ovim USA sajtom, kod nas je 2 puta losija oprema 3 puta skuplja. A imam kuma tamo pa mi moze poslati ako/kad nesto budem kupovao.
Kod nas je sve jebeni klisej i svi imaju ASUS maticne ploce i preskupe graficke karte.
Gdje cu ja u BL naci MSI ili EVGA maticnu i XFX Nvidia graficku ili ovu npr.
http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16814133254 ?
Ja cu ti reci..nigdje. Sve sto mislim sebi uzimati za komp, mislim izvana (USA ili Srbija, nebitno, odakle mi se dostavi)
A gdje da nadjem ovakvo kuciste?
http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16811119160&Tpk=cool%20master%20932
Hahaha sad vec pretjerujem :) ali pretpostavljam da shvatas poentu.
Necu da mi uvaljuju neku Nvidiu Palit 8600 GT za 250 maraka, kad mogu ovakvu
http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16814150314
da imam za iste pare. :lol: :lol:

P.S. Da te odmah napomenem da za GTX 285 nemam para ni u snu...a osim toga da li ce ta podrzavati DX11 u Windows 7-ici?
Na specifikacijama pise samo DX10.

Vrh

PostPoslato: 07 Mar 2009, 20:28 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Još nema DirectX 11 grafičkih procesora. Novi nVidia GPU GT300 će biti DirectX 11.

http://www.gamers.ba/vijest/4889/gt300- ... irectx-11/

Vrh

PostPoslato: 07 Mar 2009, 21:26 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

@popovich

kada se pojavio to je bio dobar cooler, ali mu je cijena kod nas a i u .hr oko 100+maraka, a za te palje ima doooosta bolje. Vendetta2, CM Hyper 212 sa 2 tihe 12-estke... True 12... Jedino izgled, svidja mi se. Ne znam koliko je tih.

Za ono kuciste ne znam, djeluje ok, ali probaj i CM 690, kupio Vader a nakon njega i ja, za te pare ne moze bolje. Stavio sam gomilu tihih ventilatora i duva promaja, sve hladno, a ne cuje se skoro uopste. Inace graficke su kod nas jako skupe, a i monitori. Tacno se isplati otici do BG-a ili Zagreba i kupiti to sve za jedan dan, usteda na dobroj konfiguraciji kada se izbije put je par stotina maraka.

@ filozof

sada ti je vent debalansiran, vjerovatno ce da tandrce jos gore. Probaj da slomis i krilce nasuprot onoga sto si polomio, znaci preko puta njega. Ako ne pomogne mijenjaj ventillator.... A prvo reci koliki je, imam ja neki sa AMD box cooler-a, mislim da je oko 7 cm, prebacicu ti ga ako se ne snadjes.
poz.

Vrh

PostPoslato: 07 Mar 2009, 22:06 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Mali , GF2 200 MX , 7 cm je puno. Ne tandrče jako, čak manogo manje nego kad je bio podmazan.

Nego meni nije jasno gdje su ti ležajevi.

Vrh

PostPoslato: 07 Mar 2009, 22:25 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 20 Jul 2006, 06:45
Ako očekuješ da nađeš kuglične ležajeve, nećeš ih naći. "Ležajevi" su ti mali žućkasti prstenovi kroz koje prolazi osovina elise. Može da bude i samo jedan prsten...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 65 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]