banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 15:02

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 100 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5
Autoru Poruka
PostPoslato: 03 Feb 2009, 23:00 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 28 Jan 2009, 14:23
pa jedan moj kolega je radio na dokazivanju.....a i sve lijepo piše u mom doktoratu, ali ako se baš hoće analizirat...samo sačekajte da nađem to....jer...imam 5 doktorata, 4 znam gdje su, ali ovaj peti sam negdje zametnula...mislim da je u sobi gdje su mi nagrade i priznanja...ali treba mi bar 2-3 dana da pročešljam to sve....., Zapravo, znam 99, 99 % formula i jednadžbi napamet, ali bolje za svaki slučaj da provjerim.... mislila sam i kontaktirati kolegu, ali on sad radi na programiranju rakete, pa je nedostupan....a upravo sam se sjetila da su me prije koji dan zvali iz NASA-e, a meni se nije dalo javit.....bilo bi šteta da moram odma odletit tamo, jer stvarno želim da ovo izanaliziramo...najbolje da im javim da odgode projekat dok mi se ne bude dalo....uffff.....

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2009, 23:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Daxanna je napisao:
pa jedan moj kolega je radio na dokazivanju.....a i sve lijepo piše u mom doktoratu, ali ako se baš hoće analizirat...samo sačekajte da nađem to....jer...imam 5 doktorata, 4 znam gdje su, ali ovaj peti sam negdje zametnula...mislim da je u sobi gdje su mi nagrade i priznanja...ali treba mi bar 2-3 dana da pročešljam to sve....., Zapravo, znam 99, 99 % formula i jednadžbi napamet, ali bolje za svaki slučaj da provjerim.... mislila sam i kontaktirati kolegu, ali on sad radi na programiranju rakete, pa je nedostupan....a upravo sam se sjetila da su me prije koji dan zvali iz NASA-e, a meni se nije dalo javit.....bilo bi šteta da moram odma odletit tamo, jer stvarno želim da ovo izanaliziramo...najbolje da im javim da odgode projekat dok mi se ne bude dalo....uffff.....

:lol: Nuclear girl or daxanna imas bujnu mastu. :P Mozda bi se trebala pozabaviti pisanjem naucne fantastike. Vjerujem da bi bila uspjesna 8)

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 04 Feb 2009, 00:52 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 01 Feb 2009, 23:52
TR je zasnovana na hipotezi (postulat 2) da se brzina svjetlosti neda prevazići.Galilejev način zbrajanja brzina kad se izvor kreće brzinom v, tvrde neki, nije c+v nego opet c.

Pitanje glasi:
-Ko je autor ovog senzacionog otkrića? Kad je to otkriveno i gdje?

Niko nezna odgovor!Kao da su odnekud "svi" odjednom to saznali jer
je logično da je tako.Ili je možda teorija razvijena na ovom aksiomu
pomogla da se isti dokaže?

(Napomena:-Morli je bio protivnik TR, a njegovi eksperimenti oborili
su hipotezu o apsolutno mirnom eteru, i ništa više.
-Lorenc je uvažavao egzistenciju slaganja brzina c+v, bio protivnik
TR i ponudio svoje objašnjenje MM eksperimenata.)

Vrh

PostPoslato: 04 Feb 2009, 04:50 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 31 Jan 2009, 10:14
Citiraj:
Procitao sam kompletnu stranicu tog Pavlovića i koliko sam skontao, poenta je da
Uoči kretanje (brzinom v) prostora u prostoru (zatvoreni vagon - otvoreni vagon), i razlikuj kretanja brzinom c u "otvorenom" i "zatvorenom" prostoru (u metalnom provodniku - "nosaču brzine c" - kada taj provodnik "miruje" (na zemlji) i kada taj provodnik ima brzinu v (u odnosu na zemlju)). Pavlović je izveo analogiju sa prostiranjem zvuka u vazduhu "otvorenog" i "zatvorenog" pokretnog vagona.
Daxana, a možeš li vjerovati sebi ( nemaš Nobelovu nagradu)?!

milan13, čini mi se da ni pokretač teme nije upućen u STR ?!

Poslednji put menjao prof.Baltazar dana 26 Jul 2009, 15:29, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 04 Feb 2009, 17:12 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 28 Jan 2009, 14:23
joooj....primila sam Nobelovu u više navrata....odlučila sam da više neću ići ako me opet zovnu...jer ona akustika i osvjetljenje u toj sali....to je katastrofa....

Vrh

PostPoslato: 28 Feb 2009, 13:06 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Okt 2005, 03:59
prof.Baltazar je napisao:
Milan R. Pavlović je stručnjak za lasere. Njegovo znanje i poznavanje materije o kojoj piše u temi: "Teorija relativnosti - naučna teorija ili obmana" prevazilazi znanje većine diskutanata po web forumima. M. R. P. je tekst dostavio na najpoznatije naučne institucije (adrese) u svijetu i nije mi poznato da su njegovi tekstovi "naučno osporeni".
Šta mu Vi ( učesnici diskusije na ovoj temi) osporavate?! Molim konkretan sadržaj, konkretnu i argumentovanu diskusiju.

Doticni je sigurno dostavio to na najpoznatije naucne adrese ali ga niko nije osporio jer nikome ne pada na pamet da se bavi ovakvim glupostima.

Njegov gamma faktor nema veze sa onim sto je ekperimentalno izmjereno barem milion puta do sad od raspada muona pa do mjerenja vremena sa atomskim satovima .
To je citav argument koji je potreban. Usput da kazem, njegov rad o STR prije lici na "cerupanje" fizike neko na nesto ozbiljno.

Za one koji zele znati:
Eksperimentalna baza STR

Poslednji put menjao vulgaris maximus dana 01 Mar 2009, 01:09, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 28 Feb 2009, 21:50 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
vim je napisao:
Ja sam vec pisao u prethodnoj temi da je dilatacija vremena eksperimentalno vise puta dokazana. Najocitiji primjer je kad su stavili jedan precizni atomskisat u avion, a drugi sat je ostao na zemlji. I nakon vise dana letenja satovi su pokazivali razlicito vrijeme.Razlika je bila tacno onolika koliko predvidja teorija relativnosti prema formuli t=t0/korijen iz 1-v2/c2.
Drugi dokaz koji sam napisao je eksperimentalno dokazan u akceleratoru cestica uzimajuci u obzir vrijeme zivota tih cestica da se povecalo tacno onoliko koliko su te cestice brzo isle isto prema gore navedenoj formuli. Postoje jos neki dokazi u astronomiji a takodje i procesi u zvijezdama kao i u Suncu ne mogu se objasniti bez ove teorije.

Interesantna tema. :)
Nekada sam čitala o tome. Što je veća brzina, vrijeme sporije teče. Kažu, astronauti nisu toliko brzo letjeli ali po toj teoriji su se vratili na Zemlju podmlađeni za neki minorni dio sekunde.
Prema tome, kada bi imali tako brzu letjelicu i proveli leteći po svemiru 10-tak godina kada bi se vratili na Zemlju mogli bi da vide npr. Isusovo rođenje ili neki drugi događaj iz rane istorije.

Ili, pogledom u noćno nebo mi vidimo prošlost. Tj. vidimo svjetlost neke daleke zvijezde koja se u međuvremenu možda već ugasila! Dok je do nas doprla njena svjetlost prošle su godine ili milenijumi...

Vrh

PostPoslato: 28 Feb 2009, 23:33 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Talija, nije to bas tako jednostavno. Mislim da si pobrkala par loncica. STR i GTR i ne daju potporu za to sto si navela. Tebi bi samo manje vremena proteklo u letjelici nego ovima na zemlji i vratila bi se sa tom razlikom sto bi oni bili puno stariji od tebe i izgledalo bi kao da si ti otputovala u buducnost. Iz njihove perspektive izgledalo bi kao da si otisla i nekim cudom se vratila mladja nego oni. Dakle nista od dinosaorusa.

Vrh

PostPoslato: 28 Feb 2009, 23:42 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Navodim šta sam čitala, to je parafrazirano. A kako bi izgledalo obrnuto ovome gore navedenom?

Sve je relativno...
Koliko će da traje jedan minut zavisi s koje strane toaleta čekaš!!! :D

Vrh

PostPoslato: 01 Mar 2009, 00:47 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Onda su oni koji su to napisali pogrijesili jer u scenariju koji si ti navela to nije moguce.

Obrnuti scenario ako je uopste moguc je i previse preopsiran da bi mogao ovde objasniti (ako bi uopste i mogao) Najbolje bi ti bilo da prosvrljas po netu. Ima dosta kvalitetnog materijala ili ako bi htjela knjigu onda bi ti preporucio dvije od Briana Greena: The Elegant Universe i nastavak The Fabric of the Cosmos a one vec ulaze i u domen string teorije (M-teorije) i kvantne mehanike. Cuo sam i da je Michio Kaku napisao par dobrih pa mi je on sljedeca meta. Osim toga Michio je popularan na youtubeu i na google videu a postoji i emisija uradjena od strane BBC-a na temi Greenove prve knjige (sve na google videu).

Ako ti se da i imas vremena mozes i da pratis online predavanja sa raznih univerziteta u vezi iste teme. Ovo je sa npr Yale. U lekciji 12 i 13 se prica o STR i Lorenzovim jednacinama.

http://www.youtube.com/view_play_list?p ... A4CB751B2B

Internet je ponekad nevjerovatan zar ne?

Vrh

PostPoslato: 01 Mar 2009, 16:21 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Naravno, za sve što mi nije jasno ja otvorim Google, pa ubodem.
Pogotovo ima tema vezanih za nauku.
Hvala.

Vrh

PostPoslato: 01 Mar 2009, 22:54 
Početnik
Početnik

milan13 je napisao:
TR je zasnovana na hipotezi (postulat 2) da se brzina svjetlosti neda prevazići.Galilejev način zbrajanja brzina kad se izvor kreće brzinom v, tvrde neki, nije c+v nego opet c.
Pitanje glasi:

Milane, vrijedi li započinjati bilo kakav razgovor o temeljnim postavkama STR? Naprijmer o transformaciji vremenskog intervala t u neke nove vremenske intervale (primjenom postulata 2):
t(c+v)/c i t(c-v)/c .

Poslednji put menjao prof.Baltazar dana 10 Jul 2009, 17:54, izmenjena 2 puta

Vrh

PostPoslato: 10 Mar 2009, 22:09 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 21 Feb 2009, 08:16
milan13 je napisao:
Pitanje glasi:

Milane, vrijedi li započinjati bilo kakav razgovor? Naprijmer o transformaciji vremenskog intervala t u neke nove vremenske intervale (primjenom postulata 2):
t(c+v)/c i t(c-v)/c .

Mnogi upućeni laici tvrde da je pronalazač ove teorije izvjesni Pavle Savić.
Naravno obradi Alberta iz čisto informativni razloga. Baci se na poslednje dane njegovog života i njegovu poslednju teoriju kroz koju je spoznao višu silu.
Naime kretanje svih čestica, ma koje vrste, u vaseljeni je unaprijed određeno. Što znači da je u pitanju sudbina. Veoma religiozan pronalazak u okviru mehanike kosmosa- nekakva vrsta kontrolisanog haosa. Alberta je to jako razočaralo, jer je to poništilo sva njegova saznanja.

Vrh

PostPoslato: 23 Maj 2009, 12:15 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Apr 2009, 16:40
vulgaris maximus je napisao:
Talija, nije to bas tako jednostavno. Mislim da si pobrkala par loncica. STR i GTR i ne daju potporu za to sto si navela. Tebi bi samo manje vremena proteklo u letjelici nego ovima na zemlji i vratila bi se sa tom razlikom sto bi oni bili puno stariji od tebe i izgledalo bi kao da si ti otputovala u buducnost. Iz njihove perspektive izgledalo bi kao da si otisla i nekim cudom se vratila mladja nego oni. Dakle nista od dinosaorusa.

STR svakako ne govori o tome i to je moguce samo u SF filmovima... to je tacno... kao sto je tacno da bi astronauti, krecuci se brzinom bliskom brzini svjetlosti,poslije desetak godina krstarenja na povratku zatekli ostarjele vrsnjake...
ali, moze se postaviti hipoteticko pitanje, sta ako bi se kretali brzinom vecom od brzine svjetlosti... u tom slucaju jedna od spekulacija jeste povratak u proslost... naravno, ovo su samo neke hipoteticke spekulacije koje izgledaju potpuno nevjerovatne i nemoguce...na kraju krajeva OTR kaze da je brzina svjetlosti najveca moguca brzina...

Vrh

PostPoslato: 31 Jul 2009, 22:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Da, sve je teorija relativnosti pa i trazenje posla > http://www.blic.rs/strip.php?id=645 :P

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 11 Dec 2009, 20:49 
Početnik
Početnik

Ima li neko primjedbu na neki iskaz (govorni ili algebarski iskaz) naveden na ovoj stranici?!

Vrh

PostPoslato: 11 Dec 2009, 21:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2009, 13:37
Ima li neko primjedbu na neki iskaz (govorni ili algebarski iskaz) naveden na ovoj stranici?!

ne znam bas mnogo o ovome ali ovlas proguglah :)

malo su mi kontradiktoren ove tvrdnje:
Citiraj:
Algebarskom, geometrijskom, fizičkom i logičkom smislu Lorentzovih veličina i "boost" formula "ljubitelji" Specijalne teorije relativnosti ne posvećuju dovoljnu pažnju."

(sa gore navedenog sajta)

i

Citiraj:
One of the most astounding consequences of Einstein's clock-setting method is the idea that time is relative. In essence, each observer's frame of reference is associated with a unique set of clocks, the result being that time passes at different rates for different observers. This was a direct result of the Lorentz transformations and is called time dilation. We can also clearly see from the Lorentz "local time" transformation that the concept of the relativity of simultaneity and of the relativity of length contraction are also consequences of that clock-setting hypothesis

(http://en.wikipedia.org/wiki/Lorentz_tr ... relativity)

prof.Baltazare sta ti mislis o ovome? sta je sustinski novo rekao taj na sajtu ciji link si postavio?

Vrh

PostPoslato: 12 Dec 2009, 07:29 
Početnik
Početnik

google lazarević je napisao:
prof.Baltazare sta ti mislis o ovome? sta je sustinski novo rekao taj na sajtu ciji link si postavio?
Suštinu možeš sagledati i ovdje. Suštinu je pokušao kazati (u prethodnim postovima) i "mastermind", pokušava to kazati i Milan R. Pavlović.
Jesam li dobro razumjeo tvoje zapaženje?
Smatraš kontradiktornom izjavu: "Suštinskom značenju Lorencovih ("boost") formula za transformaciju koordinata fizičari i matematičari ne posvećuju dovoljno pažnje!?"
Na navedenom sajtu je jasno iskazana i opisana Lorencova dužina x'. To nećeš naći na Wikipediji, niti u bilo kojem udžbeniku fizike. Dakle, jedna od suštinskih novosti mogao bi biti i taj "algebarski iskaz" (o značenju Lorencove koordinate x').

Vrh

PostPoslato: 12 Dec 2009, 12:21 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2009, 13:37
Ne znam, ne poznajem matematiku i fiziku dovoljno da bih ti odgovorila na ta pitanja..Ali vec neko vrijeme planiram da se malo pozabavim time, zainteresovali su me ovi radovi, pa ako te interesuju alternativne teorije, baci oko: http://www.theresonanceproject.org/research.html

Vrh

PostPoslato: 12 Dec 2009, 13:58 
Početnik
Početnik

@google lazarević, vidim (po otvorenim temama) da te (više?!) interesuju "društvene nauke". Međutim, ni oblast STR (ne opšta TR) neće ti biti nikakav "problem" ukoliko kreneš "induktivnom metodom", od prostog ka složenom, počev od pojma tačke, broja, pravca, dužine, zakona puta, relativnih kretanja ("materijalne tačke"), ...., pa tim putem stigneš do Ajnštajnovih postavki u STR (koje matematički, geometrijski i fizički - nisu suprotne "klasičnoj fizici" i Euklidovoj geometriji). To može uvidjeti svaki srednjoškolac (ukoliko koristi svoju vlastitu pamet).
Prikačeni fajl:
sl-2.gif
sl-2.gif [ 597 Bajta | Pogledano 776 puta ]
Treba početi od ove slike za "relativno kretanje" brzinom 0<v<c i zakona puta vt i ct.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 100 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5

Sva vremena su u UTC [ DST ]