banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 18:16

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 168 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 29 Jan 2009, 17:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2006, 17:02
Urađena je prva operacija laserskog skidanja dioptrije u Banjaluci
Zdravlje 25 Oktobar 2008

Prva operacija laserskog skidanja dioptrije u Banjaluci urađena je u subotu u klinici "Kozomara". Za vikend je operacijama ovog tipa podvrgnuto već dvadesetak pacijenata.

--------------------------------------------------------------------------------

Ovaj projekat je urađen u saradnji poliklinike "Svjetlost" iz Zagreba i banjalučke klinike "Kozomara", a operacije obavlja zagrebački profesor dr Nikica Gabrić.

"Operacija na jednom oku traje oko tri i po minuta i potpuno je bezbolna. Pacijent nakon operacije odlazi kući i može se vratiti svojim uobičajenim aktivnostima nakon tri do sedam dana", rekao je Gabrić.

Kandidati za lasersko skidanje dioptrije, kaže on, u 95 odsto slučajeva su ljudi koji nose naočale, starosne dobi od 18 do 45 godina.

"Pacijentima koji su stariji od 45 godina ugrađuje se i sočivo, jer oni u toj starosnoj dobi treba da nose i naočale za čitanje", kazao je Gabrić.

Svaki pacijent prije operacije treba detaljno da bude pregledan, naglašava on, a taj proces traje oko sat vremena.

"Laser u našoj klinici najsavremeniji je na svijetu i može ukloniti dioptrije od plus šest do minus deset ili čak do minus dvanaest, zavisno od debljine rožnjače", istakao je Gabrić.

Doktor Risto Kozomara, vlasnik klinike "Kozomara", kaže da je uklanjanje dioptrije laserom nova metoda koja će se u budućnosti raditi rutinski, a nakon nje pacijenti neće imati potrebu da nose naočale ili sočiva.

"Mnogi naši sugrađani imaju kompleks od nošenja naočala, a poslije ove operacije neće ih morati nositi", kazao je Kozomora.

Snežani Brnić, koja nosi naočare od šeste godine, u subotu je Gabrić uradio operaciju na oba oka.

"U toku operacije nisam osjetila bolove, samo malo peckanje", rekala je Brnićeva.

Vesna Drakulić, kojoj je Gabrić uradio operaciju laserskog skidanje dioptrije prije tri mjeseca u Zagrebu, kaže da je 21 godinu nosila naočale i imala dioptriju minus sedam na oba oka.

"Odmah nakon operacije vid mi se vratio 50 odsto, a sutradan 90 odsto. Sad vidim odlično i ne mogu opisati osjećaj kada sam poslije operacije bez problema vidjela koliko je sati", rekla je Drakulićeva.

Sta mislite o ovome,ima li neko iskustva?

Zasto je Partizan najbolji?Zato sto Partizan nije samo fudbal.Zato sto imamo najvise titula(372).Zato sto imamo najvise kupova(180).Zato sto imamo najvise Evropskih trofeja (8).Zato sto smo najbrojnije Sportsko Drustvo na Svetu...

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2009, 17:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2008, 12:59
Slusao sam na radiju da se moze desiti da roznjaca ne bude dovoljno debela pa da se operacija ne moze izvesti, pa se pacijenti razocaraju jer ih vrate.
Cuo sam da se najnovijom metodom ne skida sloj roznjace vec se okolo u krug stavljaju tackice koje promijene oblik roznjace i koriguju vid. Ne znam da li je to ovaj laser.
I jos me jedna stvar interesuje - cuo sam da pacijenti koji su se podvrgnuli ovoj operaciji moraju stalno nositi suncane naocale, pogotovo ljeti. Ne znam da li je to tacno.

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2009, 18:23 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Mama od mog prijatelja je išla na tu operaciju u Zagreb. Išla je zajedno sa svojom najboljom prijateljicom, obe nose naočale od gimnazije. Drugarici uspjelo perfektno, njoj skoro oslijepili jedno oko, a drugo nije uspjelo. Isti doktor ih je operisao, isti dan. Ja sam isto htjela ići na ovaj zahvat, al sam odustala nakon što sam ovo čula. Sad nosim sočiva.

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2009, 18:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2006, 17:02
I ja sam razmisljao,ali sada definitvno odustajem

Zasto je Partizan najbolji?Zato sto Partizan nije samo fudbal.Zato sto imamo najvise titula(372).Zato sto imamo najvise kupova(180).Zato sto imamo najvise Evropskih trofeja (8).Zato sto smo najbrojnije Sportsko Drustvo na Svetu...

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2009, 19:23 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Ne znam za eventualne komplikacije ali ovo je puno bolje od nošenja naočala i sočiva. Naravno, osim kada se stanje pogorša, mada bi o tim eventualnim pogoršanjima ipak trebalo detaljnije ispitati na stručnijim sajtovima i u razgovoru sa dokorima a ne samo ovako na forumu.

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2009, 19:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Uopšte se ne govori javno koliko je ovo opasan zahvat. Prije operacije moraš potpisati ugovor da si saglasan sa svim što ti se dogodi i da oni ne prihvataju nikakvu odgovornost.

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2009, 19:58 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 28 Jan 2009, 14:23
ja sam čula da ima slučajeva kad se diptrija nakon nekog vremena ponovo vratila....neam pojma...možda nije istina...samo sam čula....

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2009, 20:50 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Svaka operacija je rizična, to se zna i nije ništa novo. Neko operiše slijepo crijevo pa ostane bez noge zbog komplikacija, ali se i dalje svakodnevno izvrši nebrojeno operacija slijepog crijeva.

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2009, 21:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
neka hvala...
ako im racunari rade pod windowsima... ko zna...
nesto ne vjerujem racunarima...

:dark1:

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2009, 21:06 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 28 Jan 2009, 14:23
Vader je napisao:
Svaka operacija je rizična, to se zna i nije ništa novo. Neko operiše slijepo crijevo pa ostane bez noge zbog komplikacija, ali se i dalje svakodnevno izvrši nebrojeno operacija slijepog crijeva.

pa normalno......ja da hoću na neku operaciju, uopste me ne bi bilo strah.....šta god da se desi...jer život je samo život....

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2009, 22:32 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
EiLeen je napisao:
Uopšte se ne govori javno koliko je ovo opasan zahvat. Prije operacije moraš potpisati ugovor da si saglasan sa svim što ti se dogodi i da oni ne prihvataju nikakvu odgovornost.

Nije to ni prvi ni poslednji zahvat gdje se takvo nesto potpisuje.

SIJUKS, na osnovu jednog slucaja o kojem si citao na netu odustajes od necega sto bi ti moglo puno pomoci u zivotu ? :oops: Jesi li razmisljao da odes do klinike "Kozomara" i raspitas se o svemu .. mozda ces tako dobiti kompletniji uvid u situaciju?

Inace, koliko ja cujem, operacija je poprilicno skupa.

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

PostPoslato: 30 Jan 2009, 14:01 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 04 Mar 2004, 19:58
I koliko se krece cijena? Neko mi rece da je u Srbiji koja hiljadarka ...

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2009, 10:38 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 31 Jan 2009, 10:24
Da li mi neko moze reci koliko kosta ta operacija, ja sam cula da u BG kosta oko 800 evra?

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2009, 11:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2005, 09:37
EiLeen je napisao:

Svaki OP zahvat moze biti opasan. U Svabiji,, prije bilo koje operacije potpisujes ugovor kojim se doktori ogradjuju od mogucih komplikacija. Ne potpises, nema operacije.

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2009, 11:38 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 19 Nov 2008, 19:20
Mojoj sestri su radili u BG, i vratila joj se dioptrija nakon nekoliko godina, pokušala je u drugoj klinici negde vani (ne znam tačno gde) i vratili su je pod izgovorom da nije dobar kandidat za operaciju.

Vrh

PostPoslato: 18 Feb 2009, 12:47 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Nosim sočiva i naočare, sve zavisi od situacije i imidža.
Ne bih lako pristala da mi čeko čačka po očima, da je to na leđima - pa hajde, ali oči... brrrrr

A vjerujem da je cijena operacije astronomska.

Vrh

PostPoslato: 18 Feb 2009, 16:35 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Jun 2003, 15:05
Mislim da je oko 500€ po oku prosječna cijena i kod nas i u okolini (BG i ZG)...

Vrh

PostPoslato: 22 Feb 2009, 16:35 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 05 Feb 2009, 01:45
Kako se kreću cijene u vezi skidanja dioptrije laserom? Ja sam čuo da je papreno skupo. Ja sam mislio prvo skinuti strabizam na lijevom oku a nakon toga sam kontao i dioptriju (-1,75 na lijevom i -1,5 na desnom).

Vrh

PostPoslato: 22 Feb 2009, 18:09 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jun 2002, 21:41
cula sam da se poslije nekoliko godina dioptrija moze vratiti ukoliko je tijelo izlozeno velikom naporu npr. kod porodjaja, jer izmedju ostalog dolazi do naprezanja oka. jel to istina?

Vrh

PostPoslato: 22 Feb 2009, 18:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Maj 2003, 18:55
COCO je napisao:
Mislim da je oko 500€ po oku prosječna cijena i kod nas i u okolini (BG i ZG)...

pre ce biti 2500€

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 168 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]