Pored ateista koji ne vjeruju postoji i drugi sloj ljudi a to su eksperti ljudi koji se bave komparativnim religijama. Ja mislim da bi oni mogli da kazu neku i teistima i ateistima.
Poslije njih dolaze na red i filozofi koji nastoje da izvedu odredjene definicije religije mimo svetih spisa.
Postoje ljudi koji razumskim dokazima ne oslanjajuci se uopste na vjerske citate, dolaze do spoznaje o postojanju Boga Uzvisenog.
Filozofi su dolazili iz razlicitih religija i vremena, i kad citas njihova djela koja su pisana ili u svijetlu filozofije ili u svijetlu nauke kojom su se bavili kao glavnom disciplinom uglavnom je vecina dolazila do spoznaje o postojanju Uzvisenog Bica Koji nije nicemu slican.
Rijetki su oni filozofi koji su zalutali u svojim razmisljanjima.
I mislim da nisi u pravu kad kazes da hriscanima Bog govori jedno, muslimanima drugo, jer istini za volju i kod jednih i kod drugih i naravno kod trecih (Zidova) radi se o jednom se o Jednom te Istom Bogu. Ono sto je Bog s.w.t. govorio Izraelcima po pitanju dogmi odnosi se i na krscane i na muslimane.
Opcepoznata stvar je da se muslimani s krscanima razilaze po pitanju Isa a.s. i njegovog bozanstva, prvog grijeha i vjerovanja da je Isus (Isa a.s.) umro za grijeh covjecanstva.
Izmedju krscana i Jevreja je stvar nesporazuma oko Isa a.s.
Medjutim to su sve teme o kojima moze svak od nas nesto kazati da bi odbranio stavove svoje vjere, i druga stvar to je tema koja je na tacki broj 2. kad se vodi razgovor izmedju covjeka koji ne vjeruje u Boga i onog koji vjeruje, jer moras priznati da je s tobom besmisleno raspravljati recimo o licnosti Isa a.s. ili Isusa, jer ti uopste ne priznajes njegovo poslanje niti Onog Koji ga je poslao.
Dakle mi moramo s tobom voditi dijalog prvo da Bog postoji, a tek nakon toga ulaziti u stvari specificne za svaku od 3 nebeske religije.
Lucifer je napisao:
Evo upravo si naveo jedan od razloga zasto ljudi biraju vjeru umjesto razmisljanja. Svaka vjera daje covjeku neku visu svrhu, neki cilj, neki smisao u zivotu, i to gotov, serviran, samo treba da ga prihvate za sebe. Vecina ljudi bez svrhe ne moze da funkcionise, jer onda sve sta oni rade nema smisla, pa onda padaju u depresiju, postaju suicidalni ili prelaze na potpuno drugu stranu, postaju teski materijalisti. Puno je teze naci sebi cilj, svrhu u zivotu ako ga trazis sam, pogotovo zato sto onda trebas da krenes od sebe i toga sta si i kakav si, a ne da se pozivas na neko vise bice...
Kao sto rekoh ima ljudi koji su prvo uzeli razmisljanje pa su putem toga dosli do vjere.
Zatim ima ljudi koji su rodjeni u vjeri, pa su je odbacili u potpunosti da bi "trezveno razmisljali" i pokusali dokuciti neku drugu istinu, ali su se opet u ramisljanju vratili na vrelo vjere odakle su i krenuli.
Svaki covjek treba da zna u sta i zasto vjeruje, da ima zakljucak i argumente, jer ukoliko neko vjeruje eto samo tako zato sto ljudi oko njega vjeruju, onda takav vjeruje zbog ljudi, a ne zbog sebe.
Ako vecina ljudi bez svrhe ne moze da funkcionira, narocito bez one "vise svrhe" kako onda ti funkcioniras. Jer ako sam te dobro shvatio nisi vjernik, dakle nemas vjersku "visu svrhu" ali opet po tvom gornjem razmisljanju nisi suicidan niti si presao na neku drugu stranu ( koju drugu stranu???-to nisi definirao), a vjerovantno nisi ni teski materijalista.
Evo sad jedan jos komliciraniji slucaj koji je vezan za tvoje gornje razmisljanje, ja sam vjernik ( smatram se takvim a Allah s.w.t. najbolje zna) i ponekad mi stvari nemaju smisla, ponekad padam u depresiju, pa moze se reci da postanem i suicidalan na neki nacin, o da ponekad totalno predjem na drugu stranu (tvoju

) i nekad sam bas i zaista materijalista i to onaj s dna kace....ako si ovakav kao ja, odnosno kao mi onda dobrodosao u klub ljudi, vjernika
Vidis po Islamu sam pakao ima katove i na najzadnjem se ne nelaze izdajice nego munafici, licemjeri i dvolicnjaci. Znaci upravo oni ljudi koji se predstavljaju da su vjernici ali su Sejtanovi sljedbenici.
Pored Jude u Danteovom paklu nalaze se dvojica izdajnika sto su izdala Cezara. Medjutim moras priznati da to nisu najveca trojica izdajnika u historiji covjeka.
Isto tako nije od viska spomenuti da je prije pisanja svog Inferna Dante procitao prevedeno djelo na latinski napisano od Ibn Arebija "Futuhate Mekke", oba djela imaju mnogo dodirnih tacaka.
Ako zelis dokaz o postojanju Onog koji je sve stvorio jednostavno upri prstom u sebe ili u svemir.