banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jul 2025, 23:04

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 709 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 36  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 22 Jan 2009, 18:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
Ti, znaci, ne vjerujes u ovo za svinjetinu?

Vrh

PostPoslato: 22 Jan 2009, 22:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
laoce je napisao:
Ti, znaci, ne vjerujes u ovo za svinjetinu?

Гдје пише?

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 27 Jan 2009, 21:29 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
Nesto zanimljivo nadjoh...

.....Meso nije dato u Edemskom vrtu jer nista nije umiralo i nista nije bilo ubijano. Tamo je data samo najprirodnija hrana.
...
vasi (ljudski) kutnjaci izgledaju kao da su stvoreni za mlevenje, nisu ostri kao kod macaka, lavova, jaguara, znaci nisu predvidjeni za jedenje mesa. Imamo zube slicne kravama i drugoim biljojedima. I ne samo to. Imamo creva koja su duga i izuvijana, duga oko 10 metara. To su creva koja su najslicnija konju, kravi, jelenu, a oni jedu travu i zrnevlje. Za razliku od njih, creva macke, na primer, su kratka i prava, tako da meso moze vrlo brzo da izadje iz creva jer u protivnom meso u crevima truli. Takodje mi, kao ljudska bica, nemamo adekvatne enzime za varenje mesa. Macke ih imaju, ali mi ih nemamo. Pa zasto onda jedemo meso? Jer smo obicno uceni da to radimo, i onda dolazi do tacke kada to i volimo, ali nase telo nije stvoreno za jedenje mesa.
Da vam predlozim jedan eksperiment. Uzmite jedan hamburger ili sniclu i stavite na kuhinjsku radnu povrsinu. Ostavite je tamo tri dana, ali grejanje pri tom podesite na 37 stepeni. Pomirisite to posle tri dana. Bice to uzasan miris. E to se desava i u vasem telu. Oko tri dana je potrebno da meso prodje kroz vasa dugacka creva, a temperatura tela je blizu 37 stepeni, tako da meso truli, a mi te toksicne proizvode truljenja unosimo u svoj krvotok, a on ga raznosi svuda po telu. To je jedan od najvaznijih razloga zasto se ljudi razboljevaju
...

...Takodje, meso je previse bogato proteinima. Mnogo vise sadrzi proteina nego sto nam je potrebno. Pored svega, u telu zivotinja se koncentrisu otrovi, pesticidi iz zitarica koje su zivotinje jele. Tako da je meso puno hemikalija. I u zivinskom i u ostalom mesu nalaze se hormoni, pesticidi. Zivotinjama se daju antibiotici, pa kad jedete meso sve to unosite u svoje telo. ...

...same krave se hrane necim sto se zove kostano brasno. To je otpad od drugih zivotinja, njihovih creva, sve ono sto je nezdravo i sto treba da se unisti. Dakle, kroz teletinu jedete sve one zivotinjske proizvode koji nisu bili za upotrebu i sve ono sto nije moglo da ide na trziste. Uzgred, tako su i pronasli da su krave u Engleskoj dobile kravlje ludilo. To je zapravo bolest ovaca, ali su krave hranjene preradjenim crevima ovaca, pa su se tako i inficirale. ...

...Zivotinjske masnoce se razlikuju od biljnih. Zivotinjske su na temperaturi tela cvrste, dok su biljna ulja tecna. Tako cvrsta se lepe za zidove krvnih sudova, ne samo formirajuci aterosklerozu, vec se lepe i za sama creva tako da creva vise nisu tako mobilna i ne pokrecu se lako. Nasa potreba za masnocama je svega 15 grama na dan, ...

Vrh

PostPoslato: 27 Jan 2009, 21:38 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Kutnjaci možda nisu za meso,ali zato jesu očnjaci i sjekutići.U mesu postoje aminokiseline koje je NEMOGUĆE unjeti na drugi način u kviru normalne prehrane.Mesožderi imaju više energije nego vegetarijanci.Proteina ne može biti previše jer organizam nema mogućnost da ih uskladišti,nego ih odmah izbaci mokrenjem tako da ne mogu izazvati neku štetu za razliku od manjka proteina koji uzrokuje propadanje mišićnog tkiva.

Onaj eksperimen je glup.Svi mi znamo kakva je hrana kada izađe iz nas.Jednako smrdi i moj izmet i izmet nekog vegetarijanca.
Što se tiče toksičnosti mesa,pa je li bolje meso koje možda sadrži neki antibiotik ili jabuka koja sigurno sadrži gen žabe da bi joj kora ostajala svježa.Ne moguće je naći namirnice bilo kojeg porijekla koje su apsolutno ne zagađene.
I ko to zna kakav je jelovnik bio u Raju?

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2009, 15:41 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Avg 2006, 17:24
Rakun_Slavko je napisao:
DA BI SE DOBIO JEDAN JEDINI HAMBURGER, 4-5 KVADRATNIH METARA TROPSKE SUME SE PRETVARA U PASNJAKE ILI POLJA ZA MONOKULTURE!!!

Pa vi sad vidite... Nasa planeta uz racionalnu raspodjelu novca, i prestanak prozivodnje mesa, u ovom trenutku ima kapacitet za prehranu oko 20 milijardi stanovnika, znaci, tri puta vise od sadasnjeg broja, a ne zaboravimo da milioni godisnje umiru od gladi! Jedenje mesa nije samo ubijanje zivotinja, vec i ljudi...

Ma kakve su ovo hipi gluposti?

Prvo, tipična "zelena" dezinformacija (kao zabluda da nuklearne elektrane izbacuju radijaciju kroz "dimnjake"); drugo, elementarno nepoznavanje funkcionisanja kapitalističkom sistema i bezidejnost u pogledu alternative ... "racionalna raspodjela novca" ... Zaboga. Postmodernistički kretenizam...

Rakun_Slavko je napisao:
Hedonizam. (Uzivanje u ukusu)

Kada se dobro razmisli, ovo je u stvari jedini razlog zbog kojeg jedemo meso. Jer uzivamo u njegovom ukusu. I ne zelimo ga se odreci, zbog neceg manje ukusnog, i komplikovanijeg za pripremanje.

Nije tačno, ali čak i da jeste, ne bi mi smetalo da tako i ostane.

Mislim da je glupo objašnjavati implikacije "prestanka proizvodnje mesa".

Провери обим злонамере непријатеља
и његову снагу о кремени брид своје.
— Oskar Davičo

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2009, 19:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
DJ-TC je napisao:
Rakun_Slavko je napisao:
DA BI SE DOBIO JEDAN JEDINI HAMBURGER, 4-5 KVADRATNIH METARA TROPSKE SUME SE PRETVARA U PASNJAKE ILI POLJA ZA MONOKULTURE!!!

Pa vi sad vidite... Nasa planeta uz racionalnu raspodjelu novca, i prestanak prozivodnje mesa, u ovom trenutku ima kapacitet za prehranu oko 20 milijardi stanovnika, znaci, tri puta vise od sadasnjeg broja, a ne zaboravimo da milioni godisnje umiru od gladi! Jedenje mesa nije samo ubijanje zivotinja, vec i ljudi...

Ma kakve su ovo hipi gluposti?

Prvo, tipična "zelena" dezinformacija (kao zabluda da nuklearne elektrane izbacuju radijaciju kroz "dimnjake"); drugo, elementarno nepoznavanje funkcionisanja kapitalističkom sistema i bezidejnost u pogledu alternative ... "racionalna raspodjela novca" ... Zaboga. Postmodernistički kretenizam...

Rakun_Slavko je napisao:
Hedonizam. (Uzivanje u ukusu)

Kada se dobro razmisli, ovo je u stvari jedini razlog zbog kojeg jedemo meso. Jer uzivamo u njegovom ukusu. I ne zelimo ga se odreci, zbog neceg manje ukusnog, i komplikovanijeg za pripremanje.

Nije tačno, ali čak i da jeste, ne bi mi smetalo da tako i ostane.

Mislim da je glupo objašnjavati implikacije "prestanka proizvodnje mesa".

Не верујем да ово пишем, али мораћу да се сложим са ди-џејом.

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2009, 11:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

_zoka je napisao:
U mesu postoje aminokiseline koje je NEMOGUĆE unjeti na drugi način u kviru normalne prehrane.Mesožderi imaju više energije nego vegetarijanci.

Ovo je apsolutno netacno. Esencijalne aminokiseline postoje u biljkama samo treba znati kako kombinovati biljke. Recimo, dio esencijalnih aminokiselina se nalazi u mahunarkama, a drugi dio u zitaricama i orasima. Ako jedemo samo jednu vrstu samo zitarice ili samo mahunarke necemo dobiti sve aminokiseline. Ali ako kombinujemo sve vrste dakle jedemo raznovrsnu biljnu hranu dobijamo sve aminokiseline. Iako postoji i jedna biljka soja u kojoj imaju sve esencijalne aminokiseline, ali nije narocito ukusna pa se slabo koristi.
Sta mislite odakle krava dobija sve aminokiseline kad se hrani travom i jos daje mlijeko koje je puno proteina, odnosno aminokiselina.
A sto se tice opaske da meso daje energiju pitacu vas odakle slon ili nosorog dobijaju energiju koje su jace zivotinje od mnogih mesozdera.
Trece, najbolji i najizdrzljiviji atleticari su vegetarijanci ili priblizno vegetarijanci tako da ima puno dokaza. A pomenimo opet pored slonova i nosoroga i bikove i njihovu snagu, koju podsjeticemo dobijaju iz biljne hrane.

Citiraj:
Proteina ne može biti previše jer organizam nema mogućnost da ih uskladišti,nego ih odmah izbaci mokrenjem tako da ne mogu izazvati neku štetu za razliku od manjka proteina koji uzrokuje propadanje mišićnog tkiva.

Moze ih biti previse jer pri izbacivanju proteina urinom pri katabolickim procesima nastaju produkti koji uzrokuju kamenac i taloze se u bubrezima sto za posljedicu stvara kamen u bubregu. Ljudima sa kamenom u bubregu se preporucuje da jedu minimalnu kolicinu proteina, a i vecina onih koji imaju kamen u bubregu su veliki ljubitelji mesa.
Sto se tice propadanja misicnog tkiva, gore sam naveo zivotinje koje se hrane iskljucivo biljno i imaju najvece misice i najvecu snagu tako da ovo obara teoriju u startu. Naravno, ja nisam rekao da ne treba unositi proteine odnosno aminokiseline, ali savim je dovoljno do 1g po kilogramu tjelesne tezine, sto se sasvim lako dobije jedenjem raznovrsne biljne hrane, obranog mlijeka, bjelanjka jajeta i eventualno ribe ako vjezbate bodybuilding.

Citiraj:
Onaj eksperimen je glup.Svi mi znamo kakva je hrana kada izađe iz nas.Jednako smrdi i moj izmet i izmet nekog vegetarijanca.

Smrdi priblizno jednako ali ne jednako jer smrad uzrokuju bakterije koje vare hranu iako je manji broj patogenih bakterija u vegetarijanskom izmetu. Podsjeticemo se da se meso brze pokvati na sobnoj temperaturi nego mrkva ili jabuka, a u unutrasnjosti organizma jos i brze, sto uzrokuje povecanje broja bakterija tako da je veci broj bakterija kod kvarenja mesa a i brze se kvari.

Citiraj:
I ko to zna kakav je jelovnik bio u Raju?

U bibliji pise da je Bog dao Adamu i Evi da jedu biljke> 1 Mojsijeva 29 stih:

"И још рече Бог: Ево, дао сам вам све биље што носи семе по свој земљи, и сва дрвета родна која носе семе; то ће вам бити за храну."

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2009, 13:32 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
u mesu se najvise nalazi onoga sto je mozgu potrebno, cime se dobija potrebna energija
btw vidi se u zivotinjskom svijetu na kom su mjestu biljojedi, a na kom mesojedi i ciji je intelekt veci
ergo konzumiranje mesa nije stetno, konzumacija samo mesa, bez voca i povrca je stetno jer se pravi disbalans u organizmu

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2009, 13:46 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Sep 2008, 13:53
hmm.... pa naravno da meso nije štetno . Naravno ukoliko se ne preteruje kao i sa svim ostalim. u svakom slucaju može da se živi bez konzumiranja mesa čak je taj život i kvalitetniji ,a naročito za ljude koji su prešli 20 godina.Ono što je lično moje mišljenje da je meso neophodno u ishrani dece bar do nekog uzrasta.....

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2009, 13:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Da, tacno je da u mesu imamo odredjene sastojke koji su dobri, jedini je problem sto pored njih imamo jos gomilu stvari koje ne valjaju. I posto vecina ljudi ne zna pravilno kombinovati biljne namirnice onda je za njih bolje da jedu malo mesa.
Ali za one koji nauce kombinovati biljne namirnice biljna ishrana je daleko zdravija, uz naravno malo mlijeka i pokoje jaje, eventualno malo ribe.
Evo konkretno ja se hranim preko deset godina vegetarijanski i cak se osjecam izdrzljivije i bolje tako da sam to eksperimentalno dokazao. Ali kao sto rekoh, ako ne jedete raznovrsnu vegetarijansku hranu ili nemate minimalno znanje o vegetarijanstvu onda vam je bolje jesti malo mesa. Ono sto hocu ovdje da kazem je da razbijem tabu o tome da je meso zdravo i da je nemoguce zivjeti bez mesa. Kao sto rekoh, prvi dokaz sam ja koji ne jedem meso vec 12 godina, a znam dosta takvih ljudi. Samo kao sto rekoh prije toga treba znati osnovne principe vegetarijanstva.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2009, 13:56 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Vim , koliko si imao godina kad si počeo sa vegetarijansko ishranom ?

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2009, 13:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Zvončica je napisao:
Vim , koliko si imao godina kad si počeo sa vegetarijansko ishranom ?

21

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2009, 14:04 
Administrator
Korisnikov avatar

vim je napisao:
Ovo je apsolutno netacno. Esencijalne aminokiseline postoje u biljkama samo treba znati kako kombinovati biljke. Recimo, dio esencijalnih aminokiselina se nalazi u mahunarkama, a drugi dio u zitaricama i orasima. Ako jedemo samo jednu vrstu samo zitarice ili samo mahunarke necemo dobiti sve aminokiseline. Ali ako kombinujemo sve vrste dakle jedemo raznovrsnu biljnu hranu dobijamo sve aminokiseline. Iako postoji i jedna biljka soja u kojoj imaju sve esencijalne aminokiseline, ali nije narocito ukusna pa se slabo koristi.

Moze ih biti previse jer pri izbacivanju proteina urinom pri katabolickim procesima nastaju produkti koji uzrokuju kamenac i taloze se u bubrezima sto za posljedicu stvara kamen u bubregu. Ljudima sa kamenom u bubregu se preporucuje da jedu minimalnu kolicinu proteina, a i vecina onih koji imaju kamen u bubregu su veliki ljubitelji mesa.
Sto se tice propadanja misicnog tkiva, gore sam naveo zivotinje koje se hrane iskljucivo biljno i imaju najvece misice i najvecu snagu tako da ovo obara teoriju u startu. Naravno, ja nisam rekao da ne treba unositi proteine odnosno aminokiseline, ali savim je dovoljno do 1g po kilogramu tjelesne tezine, sto se sasvim lako dobije jedenjem raznovrsne biljne hrane, obranog mlijeka, bjelanjka jajeta i eventualno ribe ako vjezbate bodybuilding.

Koliko trebaš pojesti povrća da bi obezbjedio dovoljno aminokiselina?Koliko pojede nosorog ili slon?Oni jedu cijeli da.Trebamo li i mi?Koliko je aktivan nosorog ili slon?
Soja.Soja je jedna velika prevara,sve više se sada govori o nemogućnosti iskorištenja proteina iz soje u dovoljnim količinama.
Kamen u bubregu se može dobiti i od vode.Vjerovatno i nju treba piti malo.
Preporučena količina proteina je 2gr/kg tjelesne mase,a ne 1gr/kg.
Gledao sam eksperimen gdje su 7 sportista vegetarijanaca 30 dana uključili meso u prehranu i njihovi rezultati su se poboljšali,a i oni su sami priznali da se bolje osjećaju.

Evo sada malo c/p sa MEN'S HEALTH sajta:

U studiji iz američkog časopisa Journal of Clinical Nutrition, šestorica muškaraca su 1989. stavljena bilo na dijetu bogatu ugljenim hidratima gde je odnos ugljenohidratnih i masnih kalorija bio 2 : 1, bilo na dijetu bogatu mastima gde je odnos bio 1 : 1. Muškarci su imali viši nivo azota – što će reći da su njihova tela bolje čuvala proteine – pri dijeti bogatoj mastima.
Novija studija pokazala je šta se dešava ako u ishrani smanjite masne kalorije ali ne smanjite ukupnu kalorijsku vrednost. Odgovor: povišava se nivo triglicerida što vam povećava rizik od infarkta, ali salo ne gubite.
Pored toga, u mnogim istraživanjima otkriveno je da mesožderi imaju znatno viši nivo testosterona nego vegetarijanci. Muškarcima testosteron raste pri ishra­ni bogatoj mastima a opada pri ishrani siromašnoj mastima.
Još jedno izučavanje sprovedeno na 1522 muškarca od 40 do 70 godina ustanovilo je da ishrana siromašna belančevinama dovodi do pada aktivnosti testosterona a to za uzvrat – ajoj! – slabi seksualnu funkciju.

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2009, 14:07 
Administrator
Korisnikov avatar

vim je napisao:
Ono sto hocu ovdje da kazem je da razbijem tabu o tome da je meso zdravo i da je nemoguce zivjeti bez mesa. Kao sto rekoh, prvi dokaz sam ja koji ne jedem meso vec 12 godina, a znam dosta takvih ljudi. Samo kao sto rekoh prije toga treba znati osnovne principe vegetarijanstva.

Ja nisam ni pomislio da je nemoguće živjeti bez mesa ali mislim da je kvalitetniji život sa mesom.Naravno kao i u svemu treba jesti raznovrsnu hranu i biti umjeren.Ne samo meso,meso,meso ali ne i bez mesa.

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2009, 14:19 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

_zoka je napisao:
Koliko trebaš pojesti povrća da bi obezbjedio dovoljno aminokiselina?Koliko pojede nosorog ili slon?Oni jedu cijeli da.Trebamo li i mi?Koliko je aktivan nosorog ili slon?
Soja.Soja je jedna velika prevara,sve više se sada govori o nemogućnosti iskorištenja proteina iz soje u dovoljnim količinama.

Naravno, kad bi jeo travu ili kupus ili voce to bi bile ogromne kolicine, ali ako jedes grah, orahe i zitarice onda su to normalne kolicine.

Citiraj:
Preporučena količina proteina je 2gr/kg tjelesne mase,a ne 1gr/kg.

Prema svjetskoj zdravstvenoj organizaciji i svim ozbiljnim naucnim istrazivanjima i standardima je od 0,75 do 1 g/kg tezine. Ne znam gdje si nasao 2g/kg. Jedino u nekoj staroj knjizi iz 50-ih ili 60-ih . To se mislilo 50-ih i 60-ih kad se mislilo da je meso zdravo. Navedi mi bar jednu ozbiljnu novu knjigu gdje pise 2g/kg i odmah cu povjerovati.

Citiraj:
Kamen u bubregu se može dobiti i od vode.Vjerovatno i nju treba piti malo.

Ne znam otkud ti ovo. Pijenje vode upravo sprecava pojavu kamena u bubregu. Pitaj bilo kojeg ozbiljnog doktora i potvrdice ti da bubrezni bolesnici treba da piju dosta vode. Stavise, pijenje dosta vode je jedna od najboljih prevencija pojave kamena u bubregu. Ne znam gdje si nasao ovaj podatak, vjerovatno neke bapske price, ali naucna istina je da voda upravo djeluje preventivno na ovu bolest.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2009, 14:27 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Ovde se nekako ide iz krajnosti u krajnost.Mišljenja sam da treba osetiti i slušati svoje telo. U principu ne jedem meso i vrlo retko mi padne na pamet i imam želju za njim ali kad se to desi tad pojedem nešto od mesa. Definitivno mislim da je za odraslog čoveka bolje i zdravije da ne jede meso ili bar da ga jede malo. Što se tiče dece tu nisam sigurna gledala sam emisije i čitala studije gde je dokazivano da deca treba da jedu meso zbog razvoja mozga i experimentalno utvrdjeno da deca koja jedu meso imaju viši stepen inteligencije i da su psihofizički spremnija od dece vegetarijanaca.Moguće da će ta deca kasnije ljudi imati više problema sa zdravljem ili kraće ziveti ali da bi odgovorili na sve što se od nas traži u današnje vreme valjda eto moramo malo i mesa jesti bar kad smo mali i na taj način bolje razviti naš mozak....ovo je samo jedno izlaganje na temu...nikako tvrdnja...

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2009, 14:32 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

...naravno...nadam se da nije neophodno da kažem da su studije ozbiljne i da je tom prilikom uzeta u obzir i genetika i svi uticaji okoline...

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2009, 14:37 
Administrator
Korisnikov avatar

Za količinu proteina sam napisao iz svoje vizure,ali ja se bavim body buildingom.Preporučena količina se na osnovu mišićnog tkiva kojim raspolažeš i opšteg zdravstvenog stanja, kreće od 0.75gr/kg do 1.7-2 gr/kg.Nebitno,proteine možeš dobiti i iz vegetarijanske ishrane samo teže.

Povećan unos bjelančevina ne oštećuje zdrave bubrege.Prije se mislilo da oštećuje ali su provedena istraživanja dokazala suprotno.

Voda i kamen u bubregu.Tvrda voda=povećan rizik za bubrežne probleme.Nisu babske priče,bar u porodici imam bubrežnih bolesnika.BTW. bubrežni bolesnici ne smiju da jedu povrće tamno zelene boje,ribu,paradajz,orahe,brašno...............
Proteini su važan segment ishrane bubrežnih bolesnika. Obavezna je restrikcija proteina i to na 0.6-0.8 g proteina po kg telesne težine (kod ). Barem polovina tih proteina mora biti iz visokokvalitetnih izvora - belance, belo meso, bezmasna junetina ili svinjetina.(Koliki je ovo unos???) Ako preti opasnost od hiperkalijemije - prokuvano u 2 vode, a ako nema hiperkalijemije, spremljeno na uobičajen način. Orijentacije radi belo meso i bezmasna junetina ili svinjetina (neko to zove krtina) imaju po 20-22 g proteina na 100 g ukupne mase. Hleb (beli) ima oko 8 g na 100g mase. Mleko oko 3.3 grama proteina na 100 mLo

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2009, 14:40 
Administrator
Korisnikov avatar

Sad malo o značaju mesa u ljudskoj ishrani.Ovo je c/p sa jednog nutricionističkog sajta:

Meso

Pod mesom se podrazumevaju sirovi ili prerađeni delovi zaklane stoke: goveda, konja, svinja, ovaca, koza, živine i divljači, koji se upotrebljavaju za ljudsku ishranu. (2)

Hranljiva vrednost mesa zavisi od vrste, starosti i pola životinje, a pre svega od njene ishrane. (2)

Zasićujuća moć mesa je vrlo velika, ali stepen iskoristljivosti nije uvek isti. Što je više belančevina, a manje masti i fascija (opne mišića) meso se bolje vari i iskorišćava, a što je više masti i fascija ono se duže zadržava u želucu. Koliko će se meso zadržati u želucu zavisi ne samo od vrste već i od načina pripremanja. Npr., kuvano meso mladih životinja i ptica se obično zadržava u želucu do 3 časa, a masno, soljeno i dimljeno, kao i prženo meso može ostati preko 5 časova. (2)

Meso predstavlja važan izvor biološki vrednih proteina, gvožđa (hem-gvožđa koje se bolje usvaja od strane našeg organizma), cinka, bakra i vitamina B12. Svi navedeni sastojci nedostaju namirnicama biljnog porekla. Meso sadrži dosta fosfora što utiče na kombinaciju sa drugim namirnicama, tj. meso treba kombinovati sa namirnicama koje sadrže manje fosfora, kako bi se omogućila apsorpcija gvožđa i drugih mineralnih komponenti i oligoelemenata.

MesoMeso peradi, a naročito crveno meso sadrže manje ili veće količine masti, pre svega zasićenih masti, zatim fosfolipide, holesterol, oksidacione proizvode holesterola i liposolubilne vitamine. Što je meso manje masno to sadrži više belančevina. (6)

Ugljeni hidrati se u mesu nalaze u vidu glikogena u neznatnim količinama, pa se bez energetskog značaja, ali utiču na kvalitet mesa u toku tzv. faze sazrevanja mesa nakon klanja.

Meso se mora podvrgavati dejstvu toplote da bi se učinilo ukusnijim i lakše svarljivim, ali u toku termičke obrade nastaju i promene koje smanjuju biološku vrednost mesa. Pri termičkoj obradi mesa dolazi do promene boje, smanjenja zapremine i težine, meso postaje kompaktno i krto. Koagulacija belančevina odigrava se na temperaturi od 60 - 63°C. Prema tome kada je temperatura postignuta i u središnjim delovima komada, naročito ako su u pitanju veliki komadi mesa, onda se može smatrati da je meso dovoljno termički obrađeno.

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2009, 15:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
Ne jedem meso iz etičkih razloga.
Dužim nejedenjem mesa mi se razvio osjećaj gađenja. Meso mi izgleda kao lešina.
Već 3 godine ga ne jedem i za sada nemam nikakve zdravstvene probleme.
Vadio sam krv 2 puta, zadnji put prije 6 mj.
Krvna slika mi je neznatno bolja nego prije.

Toliko.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 709 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 36  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]