banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jul 2025, 09:36

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 28 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 22 Jan 2009, 13:44 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42
Najveci utjecaj na mase vjernika imaju svecenici, medjutim i svecenici su ljudi i oni grijese, ali greska jednog svecenika ili imama nije ista kao i greska obicnog vjernika, jer njihove greske se tumace kao dozvole da se nesto moze uraditi.

Beneficije su velike i svi vide samo to medjutim niko ne gleda na odgovornost tog posla, jer valja biti odgovoran za narod kojemu se popuje ili imami.

Iskreno bih se morao dobro zamisliti prije prihvatanja tog poziva...jer odgovornost je i pred Bogom a zatim pred ljudima ogromna, a extra nagrada ili plus kazna ce se vidjeti tek na onom svijetu.

Kakav je vas stav po pitanju tog poziva, da li biste zeljeli biti jedan od njih ili je ipak bolje biti s ove strane i lagano kritizirati svaki gest...???

Vrh

PostPoslato: 22 Jan 2009, 14:13 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
Moj rođak je sveštenik. Pravoslavni, ako je to bitno.
Sveštenici dolaze u svim bojama i kalupima i to je dobro.
Vremena su zajebana, uvijek su i bila. Sve manje je romantizma u bilo kojem pozivu.
Jedan sveštenik ne može promijeniti ništa. On je prvi na udaru i prvi pod lupom.
Acarya je indijski naziv za onoga ko podučava vlastitim primjerom.
Al kako kaže Bora Čorba: " drugovi su živi ljudi, pa i oni seru...", onda se ubaci Rambo Amadeus" " mlad organizam, a prihodi niski, Nagib je sanjao kamare para"...
teško je pobijediti sebe...u stvari kako Nietzche kaže " onaj koji prezire sebe, još uvijek cijeni sebe kao prezirača" ili pobjednika.

Kao sveštenik imaš nekoliko solucija...raditi svoj posao kao i svi prije tebe ili pokušati uvesti nekakavu mini revoluciju u svoj djelokrug.
Konfrontacije su neizbježne. Jedno je religija, duhovnost je nešto drugo. Ljudi se lako od umnih rimskih senatora pretvore u čopor vukova željnih krvi.
A tek politika i njen diktator, ekonomija.

No uvijek ima nade, uvijek.

Poslednji put menjao Unbeliever dana 23 Jan 2009, 01:57, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 22 Jan 2009, 14:17 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
bolje biti sa ove strane.

Vrh

PostPoslato: 22 Jan 2009, 15:17 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 05 Avg 2006, 19:54
Cemu poboznost ako iskushenja nema!
A covek stalno ima sansu da sa promeni ili nabolje ili nagore.Isto vredi i za svestenike....jer i oni su samo ljudi.
Ali,mislim da postoji bitna razlika od religije do religije kad je percepcija sveshtenika u pitanju.
U nekim religijama oni su posrednici izmedju Boga i coveka dok su u nekim samo predvodnici u molitvi te se po obavezama ali i pravima ne razlikuju od ostalih.
Sve u svemu sto bi rekao Dzabaleban,zajebano je kad neki svestenik poludi a ima sledbenike koji ga postuju i slushaju.

Nekom ce prvo pasti na um vehabija Barcic a nekom Kacavenda :)

Vrh

PostPoslato: 22 Jan 2009, 18:55 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Nekad je bilo pravilo da ne može iz svake kuće pojedinac ići na bogosloviju i služiti sveštenički poziv. Sada se o tome ne vodi toliko računa, nažalost.

Vrh

PostPoslato: 22 Jan 2009, 20:19 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42
Sta mislite koji najbolje uzivaju...

Definitinvno katolicki svecenici su u podredjenom polozaju ako ni zbog cega a ono zbog toga sto nema zenidbe, ....sta li samo propustaju.... :D

Vrh

PostPoslato: 23 Jan 2009, 16:09 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 19 Nov 2008, 19:20
Oficir s ruzom je napisao:

Definitinvno katolicki svecenici su u podredjenom polozaju ako ni zbog cega a ono zbog toga sto nema zenidbe, ....sta li samo propustaju.... :D

Neki bi rekli da su se spasili... :confused1:

Vrh

PostPoslato: 24 Jan 2009, 22:15 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Jun 2007, 12:00
Sveštenstvo je uspostavio sam Bog i On je postavljao sveštenike. Vremenom taj posao čine ljudi što se i danas dešava eli više se negleda na njihov moralni život i gomilu drugih stvari koje bi trebao ispunjavati sveštenik počev od reči koje upotrebljava pa do vaspitanja dece.

Sveštenici su inače anđeli po Pismu koji vrše službu Bogu a da li su to danas vi sami zaključite. Biblija jasno ukazuje na nauku po pitanju zabranjivanja ženidbe i uzdržavanja hrane koju Bog dade na zahvalnost svetima a oni to zabranjuju i gomila drugih stvari što se pogrešno uče je njihovo ali ne i onih što slušaju Božiju reč.
Pravi sveštenici su sluge narodu i sluge Bogu za šta će im biti plata na nebu.
Oni što radi zemaljske plate dolaze na posao možda bi bli korisniji u nekoj drugoj struci.
Svakako da svako od svog posla treba i da živi ali taj posao treba da radi iz ljubavi.

Vrh

PostPoslato: 24 Jan 2009, 22:43 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Koji dio Svetog Pisma govori o sveštenstvu?

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2009, 13:59 
Veteran
Veteran

O sveštenstvu se govori počev od Mojsija pa do Otkrivenja po Jovanu.
A ako se mislilo na to gde piše za sveštenstvo da su anđeli Malahija 2. 7

Vrh

PostPoslato: 15 Feb 2009, 21:02 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Oficir s ruzom je napisao:

Misliš da se u Pravoslavlju svi žene? Naravno da ne. Pop (paroh) može da se oženi, ali on ne može nikad da bude npr. vladika.

Ne znam zašto bi neko zavidio sveštenstvu (jedino ako ga ne zanima taj poziv, što nije nerješivo, neka se zamonaši).

Vrh

PostPoslato: 15 Feb 2009, 21:47 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Apr 2008, 19:59
Za neke skandale u vezi popova su crkve (kao organizacije) krive... Recimo, kod katolika- kada dobiju VANBRACNO dijete; ne biva rijesen sluzbe, vec se to prikriva a u nekim slucajevima i pomaze (recimo u Njemackoj, gdje crkva placa za njih elementaciju i to do treceg djeteta),
ili kod nasih, kada se popa osili parama- pa pocne da goni i biznis, ulaze u nekretnine (citave stambene zgrade)...

Cini mi se, u danasnje vrijeme se ljudi ne odlucuju na taj poziv iz ljubavi prema Bogu itd, vec zbog blagostanja koje ih ocekuje!!!

Vrh

PostPoslato: 15 Feb 2009, 22:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
stalle je napisao:
Cini mi se, u danasnje vrijeme se ljudi ne odlucuju na taj poziv iz ljubavi prema Bogu itd, vec zbog blagostanja koje ih ocekuje!!!

Pa kao i svaki posao. Zasto je tolika guzva na medicinskom fakultetu. Zato sto doktori imaju pare, a ne zato sto ih zanima medicina ili zato sto hoce da pomazu ljudima. Tako i sa vecinom popova. U stvari, mozda u pocetku i krenu zbog pravih stvari ali vremenom odu duboko u materijalizam. Ali to je normalna ljudska osobina i ne treba osudjivati neka rade sta hoce, ali zato treba biti pametan pa ih ne slusati jer nisu dali primjer svojim ponasanjem.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 15 Feb 2009, 22:21 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Maj 2007, 12:39
У доба комунизма није било тако....

Онда су многи желели на све начине да оду у војну школу, док се за богословију није ни знало, а и ко би уписао бивао би малтретиран на разне начине.

Vrh

PostPoslato: 15 Feb 2009, 23:19 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Da, slazem se da je tad bilo drugacije.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 16 Feb 2009, 02:31 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
TBPTKO je napisao:
У доба комунизма није било тако....

Da, sasvim druga vremena, tako da danas gubi svaki smisao narodna izreka "siromašan kao crkveni miš".

Vrh

PostPoslato: 16 Feb 2009, 09:13 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 12 Avg 2008, 07:15
pozdrav!

Ja mogu reći iz svog osobnog iskustva da sam se dugo lomio oko toga da li da idem u svećenike ili osnujem porodicu?! smatram da jedno i drugo ima istu težihu života i što god izaberem neću pogriješiti! nakon završenog studija elektrotehnike htio sam odmah upisati studij teologije koji bi me preusmjerio u svećeničke vode, ali nekako je ostala u meni ta ogromna želja da onujem porodicu u svrhu stvaranja nečeg najveličanstvenijeg što čovjek može zamisliti, a to su djeca! nakon izvjesnog perioda duhovne izgradnje shvatio sam da bi se moje svećeništvo teško moglo uklopiti u jednu od današnjih crkavih organizacija! moj život se sada usredotočen ka ovom drugom pozivu iako uvijek vrijedi ona......."čudni su putevi Gospodnji".

Vrh

PostPoslato: 16 Feb 2009, 13:41 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Apr 2008, 19:59
Slazem se sa ovim oko komunistickom vremena; ALI, ipak.. znam da mi je baba pricala kako je pop svake godine prolazio selom (u jeku sezone) i da mu je narod davao materijalna dobra (zitarice, meso/slaninu, itd itd) dok su imali; ali, kad bi im nakon nekog vremena nestalo hrane- svi su isli kod tog istog popa da kupuju tu istu robu, kako bi se prehranili..

Vrh

PostPoslato: 16 Feb 2009, 14:00 
Veteran
Veteran

:) Pa šta tu ima loše? Pop mu je bio kao sef najverovatnije se setio Josifa i Egipta pa sproveo u delo.
A da su pojeli svu slaninu i čvarke gde bi onda nabavili,to znači da pop nije bio izjelica već racionalan i štedljiv.
Nemojta mi dirati popove jer da oni dobijaju desetka kao neki drugi nebi prosili već vozili bolja auta.
Volu koji vrše ne zaveži zobnicu, dakle on tebi duhovnu a ti njemu telesnu hranu.

Vrh

PostPoslato: 17 Feb 2009, 11:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Okt 2008, 14:27
Ово су нови нараштаји свештеника?

Citiraj:
ФОЧA - Ученици Средње богословске школе провалили су у школски магацин и однијели прехрамбене производе. Након што су у ноћи са 14. на 15. фебруар провалили у магацин ученици су однијели сардине, паштете и кафу.

Овај случај је полицијској станици Фоча у недјељу пријавио замјеник ректора Богословије "Свети Василије Острошки" протојереј Данило Црногорац.

Протојереј није желио да коментарише поменути догађај.

Припадници полиције су извршили увиђај на лицу мјеста и у току је рад на расвјетљавању овог кривичног дјела, саопштио је МУП РС. Д. Т.

http://www.glassrpske.com/vijest/6/hron ... torak.html

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 28 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]