banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jul 2025, 23:47

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 73 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 20 Jan 2009, 00:44 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Godine koje?

Vrh

PostPoslato: 20 Jan 2009, 10:57 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Damaskin je napisao:
Ако хоћете није ми проблем ни поставити оригиналан текст
(Нови Завјет није писан на арамејском већ на кини грчком).
И нема никаквих "грешака у превођењу", јер се кини још увијек изучава на 99% факултета у Европи,
што философских, што теолошких, што филолошких.

U vrijeme Isusovog života,u Judeji se govorio armejski.Možda je na saboru u Nikeji,gdje je car Konstantin odlučio sa poglavarima crkve šta će biti u Bibliji korišten grčki.Biblija je napisana na armejskom.Tačka.

Vrh

PostPoslato: 20 Jan 2009, 14:21 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2007, 10:01
Damaskin je napisao:
у којој даље он појашњава да тај празник нема никакве везе са паганским обичајима, већ напротив да су Апостоли знали за дан његовог рођења о чему свједочи и Свето Писмо.

Mozda taj praznik (jos uvijek nisam cuo tacan datum, a rekao bih da se on i ne zna) nema veze sa paganstvom, ali zar hriscanstvo nije puno paganskih elemenata? Od Horusa i Izide pa nadalje...
Zoka je spomenuo Nikejski sabor koji je 300 godina nakon navedenih dogadjaja odredjivao tamo neke datume uskrsa i bozica, odredjivao koje jevandjelje moze a koje ne proci...

“I spent half my money on gambling, alcohol and wild women. The other half I wasted.”― W.C. Fields

Vrh

PostPoslato: 20 Jan 2009, 18:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Просто ми се не води дијалог са људима који тако убијеђено и самоувјерено тврде ствари
за које сматрају да су "вјероватно..." , "можда..." итд.

Ја да се расправљам нпр са својим кумом који се читав живот бави аутомобилима,
прво би се потрудио да се мало распитам о материји, а не да властитом логиком нагађам,
и још приде да га убјеђујем у нешто што ни сам не знам.

Ви сте негдје начули о некаквом злослутном "сабору у Никеји" на којем је бахати Цар увео паганске обичаје?
Добро. Није проблем. То је информација која је вама понуђена.

Али.
Да ли код вас постоји варијанта да та информација није ни издалека поздана или уопште тачна?
Да ли постоји можда још неки, темељнији и позданији извор? Научно истраживање или студија?
Да ли је информација из пера неког сензационалистичког новинара, уџбеника марксизма,
неког западног мислиоца који има лични проблем са хришћанством јер га доживљава кроз његове
весернизиране варијанте (чија се искривљења Апостолског учења могу врло лако доказати)?
Да ли стварно мислите да није сачуван ниједан документ од Христа до 325 године,
и да је хришћанска заједница која је обухватала пола Европе могла из чиста мира прихватити
одлуке неког цара варварина, а дотада су лежерно ишли лавовима и под нож противећи се римским царевима?

Колико је људи присуствовало Сабору, колико учествовало у расправама?
зашто је сабор сазван и шта је уопште била тема Сабора? Празници и датуми? Усклађивање Христовог учења са паганштином коју су сви хришћани редом презирали (а тако је остало и до данас)?

Када је живио св.Јован Златоусти? Када је изговорена ова бесједа? Да ли је сачуван оригиналан рукопис
и гдје се уопште чува? Каква искуства имамо са осталим историјским документима тог времена?
Који је званични језик медитерана у Првом вијеку? Да ли је Нови Завјет кодификовао цар Константин или пак неко други прије њега? Да ли су Јеванђеља писали апостоли на лицу мјеста? Да ли је Апостол Павле писао посланице на хебрејском (арамејском дијалекту), латинском, старогрчком, старословенском, келтском?

Најбоље је не знати одговоре на ова питања (па ни прочитати Нови Завјет уопште, а камоли простудирати),
а давати убијеђене и дефинитивне изјаве које су "такве и тачка" а прије тога реченице почињати са
"ја мислим да..." "највероватније..." "можда.." итд.

хинт
Само је најстарији документ Новог Завјета, Јеванђеље по Матеју писано арамејским нарјечјем.

Vrh

PostPoslato: 20 Jan 2009, 21:46 
Administrator
Korisnikov avatar

Damaskin je napisao:

Ви сте негдје начули о некаквом злослутном "сабору у Никеји" на којем је бахати Цар увео паганске обичаје?
Добро. Није проблем. То је информација која је вама понуђена.

Али.
Да ли код вас постоји варијанта да та информација није ни издалека поздана или уопште тачна?
Да ли постоји можда још неки, темељнији и позданији извор? Научно истраживање или студија?
Да ли је информација из пера неког сензационалистичког новинара, уџбеника марксизма,
неког западног мислиоца који има лични проблем са хришћанством јер га доживљава кроз његове
весернизиране варијанте (чија се искривљења Апостолског учења могу врло лако доказати)?
Да ли стварно мислите да није сачуван ниједан документ од Христа до 325 године,
и да је хришћанска заједница која је обухватала пола Европе могла из чиста мира прихватити
одлуке неког цара варварина, а дотада су лежерно ишли лавовима и под нож противећи се римским царевима?

Колико је људи присуствовало Сабору, колико учествовало у расправама?
зашто је сабор сазван и шта је уопште била тема Сабора? Празници и датуми? Усклађивање Христовог учења са паганштином коју су сви хришћани редом презирали (а тако је остало и до данас)?

Koje dokaze ti podastireš?Neki bahati car varvarin?!?
Pa,Konstantin je od Hrišćanstva napravio to što jeste proglasivši ga zvaničnom vjerom rimskog carstva.
Temeljni i pouzdaniji izvor?Biblija,možda?
Jesi čuo možda za gnostička jevanjđelja?I to su izvori.Judino jevanjđelje,naučno dokazano da je autentično.

Što se tiče sabora u Nikeji:

Први васељенски сабор (или Први никејски сабор) одржан у Никеји у Малој Азији током маја и јуна 325. године, је био први васељенски сабор Хришћанске цркве, а његовом најзначајнијом последицом се сматра доношење прве обједињене хришћанске доктрине тзв. „никејског симбола вере“.

Цар Константин I је убрзо по признавању хришћанства сазвао Први васељенски (или екуменски — свеопшти) сабор, који је имао да реши сукобе између разних струја у оквиру хришћанства. Константин је позвао свих 1.800 епископа Хришћанске цркве (око 1.000 на истоку и 800 на западу), а одазвало се и учествовало на сабору између 250 и 318 њих. Сабор је одржан у царској палати, а цар лично је њиме председавао. Доскора прогоњени епископи путовали су царском поштом, и цар их је дочекивао са предусретљивошћу. Била је то прва победничка демонстрација цркве.

На сабору су се мишљење жестоко сукобила поводом новонасталог Аријанског спора о природи Христа. Често се дешавало да су се током саветовања на сабору сви учесници необуздано надвикивали не обазирући се нарочито на своје епископско достојанство.[1] Због христолошких неслагања Никола из Ликије, касније познат као свети Никола, је физички напао Арија, након чега је удаљен са сабора. На крају је предложено вјерују по коме је Христос био „исте суштине као Отац". Небиблијско порекло је било највећи недостатак овог израза, али је под притиском Константина прихваћен као образац о јединству. Иако је Аријево учење имало доста присталица, проглашено је за јерес на овом сабору, где је утврђен и Никејски симбол вере, који је надаље сматран јединим исравним тумачењем Христовог учења.

[уреди] Критике

Само одржавање сабора, као и његов ток и закључци, довели су до становитих критика.

„Било је потпуно нечувено да универзално верују настане само захваљујући ауторитету цара, који се као прозелит тек припремао за крштење и није имао ни најмање право да учествује у разговору о највећим тајнама вере. Ниједан епископ се није усудио да се успротиви тој чудовишности. Иста црква која је победоносно пркосила Диоклецијановој војсци послушно се повиновала наредби његовог наследника, која је погодила њен нерв потпуно друкчије од спољашњег насиља прогона.“[2]

[уреди] Референце

1. ^ Наведено по С. А. Bernoulli: Das Konzil' von Nizaa, 1896, стр. 15.
2. ^ Ed. Schwartz: Kaiser Konstantin unddie christliche Kirche, 1913, стр. 141.

Eto samo toliko.O mojoj neupućenosti ti ne možeš suditi jer niti me znaš,niti sam ja toliko aktivan na forumu da bi mogao prosuditi iz mojih postova.Ako se ne slažem sa tobom,ne znači da sam neupućen.

Vrh

PostPoslato: 21 Jan 2009, 02:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Е вала, нек си ми показао. :D

Ја одо' да се покријем ушима по глави и изучавам "армејски" нервирајући се што Константину као катихумену
нису дали да сам дефинише Вјерују нити да лично уради кодификацију књига Новог Завјета међу којима се "ничим изазвано и неправедно"
није нашло "канонско и признато од научника Јудино јеванђеље" иначе писано на коптском нарјечју и настало најраније средином Другог вијека,
штоћерећи да се Јуда није самоубио, него отишао у Тракију да "ваља неку робу".

Сујета је нејвјероватна ствар, зар не?

Vrh

PostPoslato: 22 Jan 2009, 15:56 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
veverushka je napisao:
sve nam oduzimaju, ne smemo da dozvolimo da nam uzmu i nasu tj. pravoslavnu novu godinu! dok god je crkva slavi znaci da i mi to trebamo. a to sto se sami odricemo prava i obicaja, niko nije kriv osim nas.
greska je ne obelezavati tako lep praznik, jer po julijanskom kalendaru, kom pripadamo mi, to je nasa nova godina!

a odakle ti ideja da mi pripadamo julijanskom kalendaru ? kako uopste covjek moze pripadati kalendaru ?????
usput da ti dokazem kako grijesis pitacu te fino koji je danas datum ? da li je 23.1. ili 10.1?
koliko pravoslavaca kaze da slavi Bozic 25.12. (po julijanskom kalendaru), a koliko 7.1. ? isto tako i za NG ?
i nista nam niko ne uzima, to je zastarjelo racunanje koje je izbaceno iz upotrebe, jedino crkva kao opstepoznati antiprogresivci se toga drze
nemojte biti bas toliko naivni

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

PostPoslato: 22 Jan 2009, 19:20 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Avg 2006, 17:24
filozof sa vrbasa je napisao:
Ja svaku pravoslavnu novu godinu dočekam u crkvi , kako dolikuje , a sve ostalo za mene je prdimahovina.

Nisam znao da je "Nova godina" vjerski praznik. Je l' to nastalo po "Jevanđelju po djed Mrazu"?

Damaskin je napisao:

Izvini Damaskin, ali Sveto pismo nije dokazni materijal za period o kome govore Jevanđelja.

I mislim da ovdje niko ne tvrdi da su paganski običaji uvedeni na saboru u Nikeji. Ako se ne varam, glavna svrha tog sabora je bilo objedinjavanje crkve prema istoj dogmi, koju je Arijevo učenje na mnogim hrišćanskim stranama ugrozilo. Tad je donesena osnovna hristološka premisa "jednosuštnosti".

Ali miješanje paganskih i hrišćanskih običaja je već bilo rasprostranjeno. Na dan kada je ustaljen datum obilježavanja Hristovog rođenja, slavio se kult "Nepobjedivog Sunca" (Sol Invictus); Hristova ličnost je tada bila poređena sa "svemoćnim Suncem". Sam Konstantin je bio poklonik Sol Invictus, uporedo sa preuzimanjem hrišćanskih vjerovanja.

Провери обим злонамере непријатеља
и његову снагу о кремени брид своје.
— Oskar Davičo

Vrh

PostPoslato: 22 Jan 2009, 22:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2007, 10:01
filozof sa vrbasa je napisao:
Ali zato ja ne slavim izmišljeni 1. maj , nametnut od strane propalitarijata. :)

Znas li ti uopste sta stoji iza "izmisljenog" 1. maja? Aj izguglaj pa se javi opet. Malo razmisli prije klikanja submit.

“I spent half my money on gambling, alcohol and wild women. The other half I wasted.”― W.C. Fields

Vrh

PostPoslato: 22 Jan 2009, 23:19 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Znam ja šta stoji iza 1. maja. Opet je ne pridajem tome značaj. Ljudi ginu svaki dan zbog nepravde. Zato se Bogu treba moliti za sve žrtve i za pravdu u svijetu.

Vrh

PostPoslato: 23 Jan 2009, 16:31 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 19 Nov 2008, 19:20
Pravoslavna kao i međunarodna nova godina je, bar po meni samo izgovor da se ubiješ od alkohola (kao da se to ne može bilo koji dan u sedmici).

Vrh

PostPoslato: 16 Feb 2009, 23:21 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Maj 2008, 22:25
Čovjek i društvo!
Eto ko!
Srpski korpus u osnovi čini čovjek koji sam uz upotrebu okoline oblikuje društvo.
Tako da je to društvo sačinjeno od nama matične države Bosne i Hercegovine.
Smatra se naučno ako je nešto običaj u jednom selu da taj običaj pripada podneblju a ono opet državi.
Samim tim pravoslavna nova godina se slavi u Bosni i Hercegovini.
Sada to možeš mjeriti statistikom na razne načine.
Samo znaj da su unutrašnje granice u glavama onih koji su ih crtali!

Vrh

PostPoslato: 18 Feb 2009, 11:44 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
kurt je napisao:
Da se odmah razumijemo, ja sam pravoslavac (cisti) sa svime sto ide uz to, mada se ne busam javno time . Vjera je ono sto jeste u covjeku samome a ne ono sto se prezentira da bi drugi nesto mislili o nama. elem da odem na temu
Sinoc sam se uhvatio u razmisljanju svrljajuci po nasim srpskim programima i gledajuci raznorazne nebuloze tipa zabavnih programa glede doceka PNG. Zapitao sem se ko to gleda. Okruzenje u kojem se ja krecem ne pridaje tome vaznost kao ni ja sam.(kad to malo statisticki razradim od 100 % ljudi sa kojima se druzim, radim , zivim, posmatrajuci uzu i siru familiju zanemariv je broj ljudi koji to slave cca 10 % i to nategnuto) Nikad nisam imao osjecaj slavljenja PNGe i nikad se nisam mogao "usaltati" na to.Cini mi da cak i u ruralnim sredinama vise nema nekakvog velikog entuzijazma za proslave toga tipa. Mislim da nam je to vise ostalo kao neki argument odbrane identiteta nego ono sto i jeste pravi smisao toga.

Pa to i jeste bogatstvo našeg naroda. Imamo 2 nove godine, imamo slave i prislave, imamo dva pisma (srpski jezik podrazumjeva i latinicu kao i ćirilicu) a ovi ostali koji se nećkaju - ne moraju, mi smo bogatiji.

Vrh

PostPoslato: 05 Mar 2009, 10:43 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Mar 2009, 10:07
PRAVOSLAVNA NOVA GODINA, ko to ustvari slavi?

pa SRBI pravi naravno! 8)

Vrh

PostPoslato: 08 Jan 2012, 18:09 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Dec 2007, 18:06
Da li iko zna pouzdano da li je 14.01.2012.godine (subota) praznik?
Jako mi je bitno da to znam, a u Sluzbenom glasniku iz 2007. vidim da nije bio predvidjen kao praznik. Ne znam da li se nesto u medjuvremenu promijenilo.

Ovo je POST.

Vrh

PostPoslato: 08 Jan 2012, 18:15 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
Svake godine Vozd donese posebnu odluku kojom taj dan proglasi neradnim. Sad sam jos sigurniji da ce biti tako jer pada za vikend.

Vrh

PostPoslato: 08 Jan 2012, 19:51 
Administrator
Korisnikov avatar

14.01. nije praznik ali kao što reče šakal,svake godine vlada 13.01. donese uredbu po kojoj je 14.01. neradni dan za javne ustanove i državne firme sa tim da će ga morati naraditi jedne subote....

Vrh

PostPoslato: 08 Jan 2012, 21:19 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Feb 2009, 20:04
http://rodoslovlje.bloger.hr/post/kalen ... 23222.aspx

Citiraj:
Kalendari i datumi

Koji je danas datum? Kojeg ste datuma rođeni? Danas vam je jednostavno odgovoriti na ova pitanja, zar ne? No, da ste živjeli samo stotinjak godina ranije, stvari ne bi bile tako trivijalne… Zašto?

… Među najvažnijim zadacima koji su kao naša sveta dužnost pred nas postavljeni, posljednji ali ne i jedini je da uz pomoć Boga, učinimo ono što je Tridentski koncil postavio pred Svetu stolicu…

Ovih nekoliko riječi zakompliciralo je računanje vremena u Europi (i kolonijama) i uvelo zbrku u rodoslovna istraživanja. Više-manje je problem datuma riješen tek dobrano u prvoj polovici 20. stoljeća. Najviše su se s datumima napatili Šveđani i vjerojatno im od rodoslovnih istraživanja s početka 18. stoljeća mrak pada na oči…

Julijanski kalendar
Julijanski kalendar uveo je u uporabu Julije Cezar, kako bi zaustavio kaos koji je vladao u starom Rimu, gdje su se godine skraćivale ili produživale, ovisno o tome je li Pontifex Maximus nakanio neprijatelja ukloniti s dužnosti ili mu produžiti mandat. Siječanj je, tako, klizao od jeseni do proljeća… Novi je kalendar stupio na snagu prvog dana siječnja (Januariusa) 709. A. U. C. (ab urbe condita - od osnutka Rima) - prema današnjem računu, bilo je to 45. godine prije nove ere.

Na prvom ekumenskom saboru u Niceji 325. godine kršćanska je crkva prihvatila Julijanski kalendar kao temeljni kalendar. U tom je kalendaru godina trajala prosječno 365,25 dana, što je postignuto ubacivanjem jednog dodatnog dana svake četvrte godine. Julijanska je godina nešto duža od tropske, zbog čega se svakih 128 godina skupi jedan dan viška. Po Julijanskom kalendaru, svaka godina čiji je broj djeljiv s četiri prijestupna je i sadrži 366 dana, dok ostale sadrže 365 dana. Nakon uvođenja najprije je, greškom, svaka treća godina od 45. do 9. p. n. e. bila prijestupna. Nakon toga, prijestupna je bila svaka četvrta.

Kad je greška uočena, car August naredio je izbacivanje svih prijestupnih godina između 9. p. n. e. i 8. n. e. Time je zaslužio da se jedan mjesec nazove njegovim imenom. U to se vrijeme godine još nisu brojale od rođenja Isusa Krista, već od osnivanja Rima 753. p. n. e. te je sretna slučajnost što su za prijestupne godine uzete baš one djeljive s četiri, brojeno od Kristovog rođenja. Julije Cezar prvobitno je odredio da svi neparni mjeseci imaju po 31 dan, a parni po 30, osim veljače koja je u običnoj godini imala 29 dana, a u prijestupnoj 30.

Mjeseci su se zvali: Januarius, Februarius, Martius, Aprilis, Maius, Junius, Quintilis, Sextilis, September, October, November i December.

Mjesec Quintilis (peti mjesec, jer je godina počinjala u Martiusu) preimenovan je u Julius (današnji srpanj) u slavu Julija Cezara, premda je Cezar doživio samo jedan mjesec imenovan njemu u čast - ubijen je ubrzo nakon toga. Godine 8. p. n. e. odlučeno je da se jedan mjesec nazove imenom cara Augusta, a budući da je on najviše ratnih pobjeda ostvario u mjesecu Sextilisu, ovaj mjesec nazvan je po njemu - Augustus (kolovoz). Augustu se pripisuje da je svom mjesecu dodao jedan dan kako bi bio jednak Cezarovom, taj je dan uzeo iz veljače, a da spriječi da tri mjeseca za redom imaju po 31 dan, preuredio je broj dana u svim mjesecima nakon kolovoza. No, neki osporavaju ovu legendu i tvrde da je ovakav raspored postojao još od ranije. Inače, Cezar i August nisu jedini koji su mjesece nazivali po sebi - to su učinili i Klaudije (preimenovao je Maius u Claudius) i Neron (Neronius umjesto Aprilisa), ali te promjene nisu zaživjele.

Rekosmo da Julijanski kalendar nije savršen - njegova se greška povećavala svakih 128 godina za jedan dan. To je kasnije primijećeno pa je na saboru u Niceji 325. godine odlučeno da se iz kalendara izbace 3 dana koja predstavljaju akumuliranu razliku. No, odluka je tada zapela na provedbenoj razini, a Julijanski kalendar ostao je i dalje nepromijenjen više od tisuću godina. Time se razlika do 16. stoljeća akumulirala na cijelih 10 dana.

Kada su ovo uočili, astronomi su odlučili izraditi novi, precizniji kalendar. Osim toga, trebalo je i izbaciti 10 dana viška iz kalendara. To je postignuto uvođenjem Gregorijanskog kalendara.

Julijanski kalendar danas koriste Ruska pravoslavna crkva, Srpska pravoslavna crkva, Jeruzalemski patrijarhat i neki samostani na Svetoj gori u Grčkoj.

Gregorijanski kalendar
Zbog razlika između Julijanskog kalendara i tropske godine do 16. se stoljeća nakupilo 10 dana viška. Tu na scenu stupa papa Grgur XII, koji je 24. veljače 1582. godine reformirao do tada postojeći Julijanski kalendar. Učinio je to na prijedlog njemačkog isusovca i astronoma Christophera Claviusa (Christopher Schlüssel), a uz pomoć napuljskog astronoma i fizičara Aloysiusa Liliusa (Luigi Lilio Ghiraldi). Ta je papinska bula poznata pod nazivom Inter Gravissimas (Među najvažnijim), što su prve dvije riječi teksta čijim smo citatom započeli ovaj prilog.

Papinska bula sadržavala je sljedeće odredbe:

1. iz kalendara će se izostaviti 10 dana, tako da poslije četvrtka, 4. listopada 1582. slijedi petak, 15. listopada;
2. prijestupna je svaka godina djeljiva s 4, osim godina djeljivih sa 100 kod kojih su prijestupne samo one djeljive sa 400;
3. prijestupna godina ima jedan dan više od obične (koja ima 365 dana), a koji se stavlja na kraju veljače;
4. Uskrs će se odsad izračunavati po novom pravilu, vezanom uz novi kalendar;
5.prvi dan u godini bit će 1. siječnja.

Ovaj novi kalendar nazvan je po papi Grguru i tako je nastao Gregorijanski kalendar.

Po njemu je prosječna dužina trajanja godine smanjena na 365,2425 dana (365+97/400 = 365,2425 jer ima 97 prijestupnih godina na svakih 400) što daje grešku od 26 sekundi dnevno. To znači da ćemo svakih 3225 godina imati jedan dan viška (taj ćemo višak dostići čak i ranije, s obzirom na to da se s vremenom trajanje solarne godine smanjuje) - kao što vidimo, još nismo izgubili ni trećinu dana!

Razlika između Gregorijanskog i Julijanskog kalendara je u tome što Gregorijanski ima 97 prijestupnih godina u svakih 400, a Julijanski 100. U Gregorijanski kalendar uvedeno je takozvano Sekularno pravilo da su godine djeljive sa 100 (sekularne godine) obične, osim ako su djeljive sa 400, u tom su slučaju prijestupne. To znači da su godine 1700., 1800., 1900., 2100., itd. prijestupne po Julijanskom, a obične po Gregorijanskom kalendaru. Danas razlika između Julijanskog i Gregorijanskog kalendara iznosi 13 dana, a nakon 2100. uvećat će se na 14 dana.

Nakon uvođenja Gregorijanskog kalendara, kalendarska godina se najviše do tad približila tropskoj godini.

Novi su kalendar odmah prihvatile Italija, Poljska, Portugal i Španjolska (nakon 4. listopada 1582. upisan je 15. listopada 1582.), a vrlo brzo i ostale katoličke zemlje. Hrvatska je tada bila u sklopu Austrougarskog carstva, a tamo se kalendar uvodio u razna vremena u raznim regijama:

-Brixen, Salzburg i Tyrol: nakon 5. listopada uslijedio je 16. listopada 1583. godine,
-Carinthia i Styria: nakon 14. prosinca osvanuo je 25. prosinca 1583. godine,
-Češka i Slovačka (Bohemija i Moravija): nakon 6. siječnja 1584. svanuo je 17. siječnja 1584.,
-Mađarska (Ugarska) i Hrvatska: iza 21. listopada 1587. uslijedio je 1. studenog 1587.

Sličan džumbus vrijedi i za današnju Njemačku ili Švicarsku. Njemačke katoličke države su prihvatile kalendar u razdoblju od 1583. do 1585.

Protestantske zemlje prešle su na Gregorijanski kalendar više od stoljeća kasnije. Velika Britanija i kolonije (uključujući i današnji SAD) to su učinile 1752. godine: nakon 2. rujna 1752. upisan je 14. rujna 1752. (do tad se nakupio i još jedan dan zaostatka!). Englezi su učinili još nešto: od te je godine Nova godina započinjala 1. siječnja: do tad je (civilna godina) počinjala od 25. ožujka. Još jedan problem za tamošnje rodoslovce! Tako je npr. Charles I smaknut 30. siječnja 1648. po starom Julijanskom kalendaru, a zapravo 30. siječnja 1649. po novom i zato ćete taj datum najčešće pronaći zapisan kao 30. siječnja 1648/9. Po Gregorijanskom kalendaru, radi se o 9. veljače 1649. godine. Kaotično, zar ne? Stvari postaju još zamršenije…

Pogledajmo malo koji je kaos vladao npr. 1715. godine:

-Francuska je koristila Gregorijanski kalendar u kojem je godina započinjala 1. siječnja,
-Engleska je koristila Julijanski kalendar gdje je godina započinjala 25. ožujka,
-u Engleskoj je 1700. bila prestupna, u Francuskoj nije,
-10. lipnja 1715. godine u Engleskoj se čini kao 10 dana prije 21. lipnja 1715. u Francuskoj, mada je u pitanju isti dan,
-Engleska je redni broj godine mijenjala tek 25. ožujka, tako da je 15. veljače 1715. u Engleskoj zapravo bio 26. veljače 1716. u Francuskoj,
-u Škotskoj, koja je koristila Julijanski kalendar, isti taj dan bio je 15. veljače 1716. godine.

Još treba napomenuti da je u Francuskoj korišten i Republikanski kalendar od 24. studenog 1793. do 31. prosinca 1805. godine (i još nekoliko dana za vrijeme Pariške komune, 1871.)…

Kaos, zar ne? I onda nije čudno ni ovo:

-William Shakespeare umro je 23. travnja 1616. godine,
-Miguel de Cervantes umro je 23. travnja 1616. godine,
-Cervantes je umro 10 dana prije Shakespearea - jasno je zašto! Španjolska je u to doba već tridesetak godina koristila Gregorijanski kalendar; Engleska ga neće prihvatiti još više od 150 godina.

Posebno je zanimljive probleme s datumima i kalendarima imala Švedska. Oduvijek su bili avangarda, tako da su se odlučili za postupan prelazak s Julijanskog na Gregorijanski kalendar izbacujući svaku prijestupnu godinu u razdoblju od 1700. do 1740. godine. Tako su izbacili 11 suvišnih dana, a tek 1. ožujka 1740. godine sinkronizirali su se s ostalima: prethodnih 40 godina njihov je kalendar bio jedinstven!

Pravoslavne zemlje prešle su na ovaj kalendar tek u 20. stoljeću:

-Rusija je nakon 31. siječnja 1918. doživjela 14. veljače - nakupilo se već 13 dana (znamo priču o julijanskoj Oktobarskoj revoluciji u gregorijanskom studenom!)
-Srbija i Crna Gora Gregorijanski su kalendar prihvatile 23. siječnja 1919. godine.

Azijske zemlje mahom su gregorijanski kalendar kao građanski prihvatile u 20. stoljeću - Kina, primjerice, 1949. godine.

A sad priznajte: koliko vam je vremena trebalo da pročitate cijeli tekst i koliko ste se puta vraćali i provjeravali brojeve? Da, složeno je, izuzetno! A nismo ni riječi napisali o ostalim kalendarima, npr. židovskom i islamskom…

Za više informacija, pročitajte reference na kraju članka na sjedištu rodoslovlje.hr.

Da li je bolje ispasti glup ili iz auta??

Ako umrete izgubili ste važan dio svoga života.

Vrh

PostPoslato: 08 Jan 2012, 21:28 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Feb 2009, 20:04
Evo, za laganije razumijevanje jedan c/p posta sa jednoga foruma.
http://www.forum-opp.com/index.php?topic=14233.0

Citiraj:
Bliži nam se nova kalendarska godina, stoga evo i jednog prikladnog teksta

Promjene dana, mjeseca, godišnjih doba i godina navelo je ljude da se vremenski orijentiraju uz pomoć određenih grafičkih sredstava. Tako su nastali kalendari.
Dvije najpoznatije povijesne varijante kalendare su julijanski (sastavio ga je 46.g.pr.Kr. Sosigen na zahtjev Julija Cezara) te gregorijanski (sastavio ga je Luigi Ghiraldi 1582. godine na zahtjev pape Grgura XIII.). Danas je u većini zemalja u upotrebi gregorijanski kalendar pa tako i u Hrvatskoj.

Za razumijevanje izrade tih dviju najpoznatijih vrsta kalendara potrebno je razumijeti pojam tropske godine.
Tropska je godina točno vrijeme potrebno Zemlji da jednom obiđe Sunce (odnosno vrijeme jedne Zemljine revolucije). Ono iznosi 365 dana, 5 sati, 48 minuta i 46 sekundi - odnosno u decimalnom zapisu 365,2422 dana.

Prema julijanskom kalendaru jedna je godina trajala u prosjeku 365,25 dana (zašto točno toliko, saznat ćete u nastavku teksta).
Kao što vidite, postoji značajna razlika između prave tropske godine i vremena zapisanog u kalendaru. Dakle svake je godine počinjena greška od 11 minuta i 14 sekundi. Prema tome, svakih 128 godina javit će se odstupanje od 1 dana više, i tako redom. Pogreška će bivati sve većom i većom. Razlog je što je prema julijanskom kalendaru svaka četvrta godina prijestupna. Dakle, u 400 godina bit će 100 prijestupnih godina, stoga je prosječno trajanje jedne godine po julijanskom kalendaru jednako upravo onome što smo rekli: 365 + 100/400 = 365,25 dana.
Zbog prevelikih odstupanja od stvarne tropske godine, 1582. godine Luigi Ghiraldi na zahtjev pape Grgura XIII. sastavio gregorijanski kalendar. Po njemu je, kao i u julijanskom kalendaru, svaka četvrta godina prijestupna, no uvedeno je i tzv. sekularno pravilo.
Ono nalaže da se tijekom 400 godina tri prijestupne godine pretvore u „obične“. To su godine djeljive sa 100, a koje nisu djeljive i s 400 (npr. 1700., 1800., 1900.; dok je 2000. prijestupna).
Na taj način u prosjeku jedna godina po gregorijanskom kalendaru traje 365 + 97/400 =
365,2425 dana. (U izračunu smo uzeli 97 jer je toliko prijestupnih godina u ukupno 400 godina)
Prilikom izrade gregorijanskog kalendara također se izbacilo 10 dana koji su bili višak zbog dotadašnje upotrebe julijanskog kalendara. Tako je nakon 4.listopada 1582. uslijedio 15.listopada 1582. Na taj se način ljudsko mjerenje vremena vratilo što je moguće bliže pravilnom: što bliže stvarnoj, tropskoj godini. Naravno, ni gregorijanski kalendar nije savršen; svake se godine javlja odstupanje od tropske godine za 0,0003 dana. No to je vrlo zanemariva pogreška te se 1 dan viška javi tek nakon više od 3000 godina.

Gregorijanski se kalendar, pak, ne koristi u svim zemljama današnjice. Naime, i dalje postoje, primjerice, hebrejski, kineski, julijanski, i drugi kalendari. Neke pravoslavne zemlje nisu prihvatile gregorijanski kalendar što rezultira pojavom dvaju različitih Božića i Uskrsa tijekom godine – katoličkog i pravoslavnog (npr. Rusija, Srbija; za razliku od Grčke, Rumunjske i Bugarske koje su, iako su pravoslavne zemlje, ipak prihvatile kalendarsku reformu).

Da li je bolje ispasti glup ili iz auta??

Ako umrete izgubili ste važan dio svoga života.

Vrh

PostPoslato: 11 Jan 2012, 10:39 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 06 Sep 2010, 17:27
Jim Walsh je napisao:
14. јануар није ни српска, ни православна ни црквена нова година,
то је просто почетак нове календарске године по григоријанском календару и ни почему није битан,
осим што се тог дана прославља св.Василије Велики

- што се тиче Цркве, још је св.Јован Златоуст писао бесједе против римског обичаја слављења "календи"

- Црквена нова година почиње 1. септембра

- у епархији Бањалучкој су дословно "измислили" молебан и то правдају "јер народ свеједно слави"
Sva ta "slavlja" odgovaraju onima koji od toga imaju materijalnu korist- i samo to.Tu,nažalost spadaju i Crkve,sve to nema blage veze sa vjerom.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 73 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]